Liigat

Kuusi pelaajaa jätettiin kesken pelireissun huoltoasemalle – valmentajan opetus meni liian pitkälle vuonna 2003

25.02.
2016
9 Kommenttia
9
Liigat
Kuva: Ilta-Sanomat

Kuva: Ilta-Sanomat

Se on taas torstai, eli Pääkallon toimituksessa #takaisinheittotorstai. Tämän tarinan tapahtumat sijoittuvat marraskuulle 2003.

”MM-sankari jätettiin pelibussista”, kertoi Ilta-Sanomien otsikko. Kyseinen MM-sankari oli Lauri Kapanen, joka oli yksi ratkaisijoista, kun Suomi juhli ensimmäistä U19-poikien MM-kultaa syksyllä 2003.

Tapausta kuvailtiin seuraavanlaisesti Ilta-Sanomissa:

”Helsingistä Jyväskylään matkalla ollut Tapanilan Erän salibandyjoukkue harveni lauantaina kuudella hengellä Heinolan Tähtihovi-huoltoasemalle tehdyn taukopysähdyksen jälkeen. Joukkueen bussi odotti vähän toistakymmentä minuuttia sovitun lähtöajan päälle. Kun kuusi pelaajaa eivät sinäkään aikana olleet tulleet, Erän päävalmentaja Lars Eriksson teki päätöksen, että bussi lähtee. Bussi jatkoi matkaansa ilman että huoltoaseman sisällä olleille kuudelle Erän pelaajalle edes ilmoitettiin mitään. Kukaan ei myöskään lähtenyt hakemaan pelaajia bussiin. Huoltoasemalle jätetyt pelaajat olivat nuorten maailmanmestaruuden Suomelle viikko sitten ratkaissut Lauri Kapanen, joukkueen varakapteeni Tom Strömsten, puolustaja Saku Lehti sekä hyökkääjät Pasi Laitila, Vesa Puisto ja Jaakko Rissanen.”

Pelaajilla jäi bussiin muun muassa päällysvaatteita ja henkilökohtaisia tavaroita. Lisäksi Rissanen oli tapahtumahetkellä alaikäinen. Syy siihen miksi kuusikko jäi huoltoasemalle muiden lähdettyä oli se, että he pelasivat peliautomaatteja. Pelaajat kommentoivat tapausta seuraavanlaisesti:

– Ekaksi luulimme, että joukkue tekee pilan ja että bussi käy kääntymässä parkkipaikalla. Totuus valkeni, kun bussi suuntasi takaisin moottoritielle. Silloin tajusimme, ettei se tule takaisin, yksi pelaajista kertoi.

– Aika pienestä jutusta rangaistiin aika rajusti. Ei vastaavista ole aikaisemminkaan rangaistu. Yleensä joku tulee huutamaan, että bussi on lähdössä. Olisi edes joku vaivautunut soittamaan, toinen pohti Ilta-Sanomille.

Pelaajiin otettiin yhteyttä puhelimitse vasta bussin lähdettyä. Erän valmennuksen ajatuksena oli, että pelaajat seuraisivat perässä taksilla 90 kilometrin päässä olevalle ruokapaikalle.

Erä julkaisi sittemmin tiedotteen, jossa päävalmentaja Eriksson kommentoi tapausta:

– Tämä oli omalta kohdaltani varsin spontaani päätös, tarkoitus oli että pelaajat seuraavat perässä, ja uskoin sen olevan pojille opiksi tulevaa varten. Päätös ei ollut missään tapauksessa henkilökohtainen kyseisiä pelaajia kohtaan, vaan enemmänkin osoitus koko joukkuelle, että säännöistä on pidettävä yhdessä kiinni, linjasi Eriksson.

Eriksson myönsi tiedotteessa myös sen, että tapaus ja sen hoitaminen oli jonkinasteinen ylilyönti. Samalla hän pahoitteli sitä, että pelaajat saivat kohtuuttoman rangaistuksen, ja sitä, että tilanne kärjistyi niin dramaattiseksi.

Pelaajat eivät kuitenkaan lähteneet valmennuksen suunnitelmien mukaan taksilla kohti Jyväskylää, vaan liftasivat takaisin Helsinkiin. Kuusikko perusteli ratkaisuaan Ilta-Sanomissa.

– Taksimatkaa olisi kertynyt 90 kilometriä. Se olisi tullut aika kalliiksi, varsinkaan kun ei heti käynyt selväksi, olisimmeko saaneet taksikustannuksia seuralta takaisin.

– Tulimme siihen tulokseen, ettei kannattanut lähteä. Yleisesti fiilikset olivat aika huonot ja pohdimme, olisimmeko päässeet Jyväskylässä edes pelaamaan, yksi pelaajista kyseli.

– Minulle ei tule mieleenkään, missä muussa lajissa tällainen voisi olla mahdollista, toinen äimisteli.

Miesvajeesta ja erikoisesta matkasta huolimatta Erä venyi 6-6-tasapeliin Jyväskylässä. Ikävästä julkisuudesta huolimatta Eriksson oli tyytyväinen joukkueensa esitykseen.

– Positiivista tilanteessa oli, että mukana olleet pelaajat pystyivät ikävästä tilanteesta huolimatta keskittymään peliin, tasapeli Happeeta vastaan oli meiltä kaikilta loistava suoritus, suitsutti Eriksson Erän tiedotteessa.

Tiedätkö sinä hyvän salibandytarinan? Vinkkaa siitä meille. Parhaimmat ja mehukkaimmat tarinat päätyvät Pääkallo.fi:n sivuille. Vihjeen voit lähettää osoitteeseen vihjeet(a)paakallo.fi.

Aikaisemmat juttusarjan artikkelit:
Kun liigavalmentajalle napsahti neljän kuukauden toimitsijakielto – fläppitaulu pääosassa
Muistatko, kun Salibandyliigassa tapeltiin? Seurauksena mojovat pelikiellot
Maalivahti teki historiaa – muistatko tämän ihmemaalin? (video)
Kun maalivahti teki maalin – ”Mahtava pätkä salibandyn historiaa, on peli kyllä muuttunut”
Jääkiekon arkkiviholliset kohtasivat salibandykaukalossa 25 vuotta sitten: ”Tää on h-vetin hyvä laji”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Osku
25/02/2016
Melkein tekisi mieli sanoa, että ihan oikein meni. Mutta kun mukana oli alaikäinen, niin joku kukkahattutäti varmaan pahastuisi siitä. Ehkä parempi rangaistus olisi ollut poistaa pelaajat kokoonpanosta ja laittaa katsomaan peliä siviilit päällä katsomoon. Säbä on joukkuelaji ja silloin pelaajien pitää pystyä noudattamaan/hyväksymään joukkuelajin lainalaisuudet. Tosin Erä on vieläkin sama Erä, ja siellä nämä viedään aina ihan äärilaitaan. Tuskin kovin moni entisistä junnuista voi sanoa Erän touhua joustavaksi, mutta mitallitilastot osoittavan sen toimivan ainakin junnujen tapauksessa.
Sasu
25/02/2016
Tällaisia tilanteita varten ovat sakkorangaistukset. Ja niissäkin pitäisi pysyä johdonmukaisena. Joko alusta alkaen linja pysyy samana tai sitten sen muutoksesta ilmoitetaan etukäteen.
kuoma
25/02/2016
Ainoa oikea ratkaisu olisi ollut vaihtaa naapuriseuraan tollasen tempun jälkeen.
46
25/02/2016
Mielestäni oikein tehty. Ei tainnut toiste tapahtua vastaavaa, joten tällöinhän rangaistus oli ihan nappisuoritus.
Jeppe
25/02/2016
Täysin oikein hoidettu. Jos valmentajaa ei uskota tuollaisessa asiassa, niin ei sitten missään. Jos valmentajan arvovalta häipyy, sitä ei saa takaisin milloinkaan.
Naama
25/02/2016
Hyvä ratkaisu.
Nöpötöö
25/02/2016
Lasse on lammas
vaihtamalla paranee
26/02/2016
Eikös noista herroista useampi ole vaihtanut Pasilan mustaan pelipaitaan välillä? Pääsivät ainakin nostamaan pokaalia...
Vaihto
01/03/2016
Ja ei aikaakaan tuosta ja valmentaja oli savustettu ulos joukkueesta.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.