Liigat

VeikkausTV-ennakko: Viikingit himoitsee kolmatta sijaa Erän kustannuksella

26.02.
2016
0 Kommenttia
1
Liigat
Tuttu näky viime vuosilta: Viikingit laittaa pallon Erän maaliin. Tässä työnäytteen antaa edellisessä kohtaamisessa Harri Forsten. Kuva: Salibandyliiga

Tuttu näky viime vuosilta: Viikingit laittaa pallon Erän maaliin. Tässä työnäytteen antaa edellisessä kohtaamisessa Harri Forsten. Kuva: Salibandyliiga

VeikkausTV on perjantaina paikalla, kun neljäntenä oleva Viikingit ja kuudentena majaileva Erä ottavat Pasilassa iltakuudelta mittaa toisistaan kolmatta kertaa tällä kaudella. Kotijoukkue haluaa vielä Oilersin ohi kolmanneksi, kun taas Erän tavoitteena on kehittää peliä pudotuspelejä varten. Erä ei ole voittanut Viikinkejä runkosarjassa melkein viiteen ja puoleen vuoteen, mutta taas on uusi mahdollisuus.

Lähtöasetelmat:

Viikinkien syksyyn mahtui ailahtelevia esityksiä ja yllättäviäkin tappioita yllättävin numeroin, mutta kevättä kohti Mika Ahosen joukkio on alkanut tuttuun tapaan löytää keinoja voittaa etenkin oman pään puolustuspelin kautta. Oilers kukisti sen niukasti 4-3 ja Happee on juottanut Jyväskylässä karvasta kalkkia niin cup-finaalissa kuin liigapelissäkin, mutta noin muuten voittoja on tullut ja tekemisessä on ollut sellaisia aihioita, että joukkue voidaan aivan hyvin nähdä huhtikuun Superfinaalissa.

SalBaa ja Indiansia vastaan kotipeleissä joukkue murjoi peräti 27 maalia, mutta viime peleissä numerot ovat olleet maltillisempia, ja luukut on laitettu omassa päässä maalivahti Santtu Strandbergin johdolla kiinni melko onnistuneesti. Sama on lähtökohta varmasti myös Erää vastaan, jonka Viikingit on voittanut tällä kaudella jo niin sarjassa kuin cupissakin. Viikingit on nyt pisteen päässä Oilersista, joten voitolla paine siirtyisi espoolaisten leiriin sunnuntain varmasti hankalaa SPV-peliä silmällä pitäen. Kumpikaan tuskin haluaisi kohdata viidentenä olevaa SPV:tä, joka kaiken järjen mukaan jää neljännen joukkueen puolivälierävastustajaksi.

Jos siis Viikingeillä panosta vielä piisaa, Tapanilan ylpeys pystyy lähtemään otteluun rennommalla mielellä. Pudotuspelipaikka on selviö, ja kun loppusijoituksella ei ole väliä, Jyri Korsmanin valmentama joukkue voi kokeilla erilaisia asioita ja treenata kolmessa viimeisessä runkosarjapelissä haluamiaan teemoja. Viikonloppu Tampereella ja Oulussa oli tuloksellisesti laiha kahden tappion vuoksi, mutta viime ottelussa SalBan vieraana Raumalla ryhmä sai viimein hieman tukossa olleita maalihanojaan auki kahdeksan osuman voimin.

Voittojen kautta olisi tukevampi ja itsevarmempi olo lähteä pudotuspeleihin, joten varmasti Erä haastaa Viikingit toden teolla etenkin, kun otetaan huomioon kaksi edellistä tappiota jo tällä kaudella. Mikäli joukkueet kohtaavat toisensa puolivälierissä, Erä ei taatusti mielellään lähtisi sinne kolme keskinäistä ottelua yhden kauden aikana hävinneenä.

Kuumat ja kylmät:

Viikinkien paras pistemies Miko Kailiala on osunut neljässä edellisessä liigapelissä, ja kaikkiaan ruoska on sivaltanut 31 maalia. Monikäyttöinen ja luotettava Niclas Meyer mestaroi tiistaina TPS:n nurin tehopistein 1+3, ja maalivahti Santtu Strandberg on pelannut korkealla tasolla jo pidemmän aikaa tarjoten joukkueelleen mahdollisuuksia voittoihin.

Cupin finaali mukaan laskettuna Janne Hyvönen ei ole tehnyt pisteen pistettä viiteen peliin, ja se on tehoilemaan tottuneelle taiturille jo pitkä aika. 24 pinnaa yhtä moneen peliin on asiallinen suoritus, mutta enempäänkin on potentiaalia. Joko taas perjantaina räpsähtää?

Erän ykkösviisikkoon Raumalla nostettu puolustaja Iiro Lankinen naputteli mukavat numerot 2+1, ja hänen roolinsa luulisi kasvavan, kun pelit kovenevat ja kylmäpäisiä ratkaisijoita kaivataan. Erältä on puuttunut juonikkuutta ja yllätyksellisyyttä, ja niitä ominaisuuksia Lankinen nimenomaan joukkueeseen joskus pienellä riskilläkin tuo. Kokenut Tom Strömstenkin liitää neljän ottelun pisteputkessa.

Alkukaudella loistanut ykkösketju Kapanen-Rosendahl-Puska on ajautunut varjojen maille, eikä Kapasen ja Puskan peliä helpottanut Rosendahlin poissaolo muutamasta pelistä. Viisi edellistä ottelua näyttävät Kapaselle lukemaa 2+0 ja Puskalle 0+2, ja se ei yksinkertaisesti riitä mihinkään, jos Erä haluaa jotain keväällä saavuttaa. Tulosyksikön on herättävä – ja mielellään melko nopeasti.

Yhteinen historia:

Joukkueet ovat kohdanneet pudotuspeleissä monta kertaa, ja verkkokalvoille on ikuistunut erityisesti kevät 2010, kun Viikingit nujersi Erän Vantaan Energia Areenalla viidennen finaalin rankkarikilpailussa. Tällä kaudella Viikingit lähetti Erän lauluun cupissa 9-5, ja sarjaottelussa ”Viikkarit” murjoi neljän maalin Harri Forstenin johdolla Erän peräti 4-11.

Viime kaudella molemmat kohtaamiset merkittiin silloisen SSV:n nimiin 7-2 ja 3-1, ja kaiken kaikkiaan Viikingit on alistanut Erää liigassa jo vuosien ajan. Edellisen kerran Erä on voittanut Viikingit runkosarjassa kauden 2010-2011 avauskierroksella viisi ja puoli vuotta sitten 24.9.2010 numeroin 5-1.

Taistelupari:

Niclas Meyer, Viikingit – Tommi Rosendahl, Erä

Meyer pelaa välillä hyökkääjänä ja välillä puolustajana, mutta tiistaina Turussa hän oli Kupittaan kingi ykkösketjun keskellä. Tyylikäs ja fiksu pelaaja, joka sijoittuu hyvin ja tekee paljon oikea-aikaisia ratkaisuja, joita katsomoon ei välttämättä aina huomaa. Samaa voi huoletta sanoa myös 27-vuotiaasta Rosendahlista, joka ei ollut aikanaan mikään junioritähti, mutta on viime vuosien kovalla työllä noussut Erän tärkeimpien pelaajien joukkoon. Erä on ollut vaikeuksissa, kun Rosendahl on ollut poissa joukkueen kannalta tällä kaudella jo liian monta kertaa.

Kokoonpanot:

Viikingit pelasi tiistaina Turussa, ja tuolloin kokoonpanosta puuttuivat Timo Toivonen, Erik Storgårds sekä Jere Liljenbäck. Joukkueella ei pahoja loukkaantumishuolia pitäisi olla, kun kevät ja tiivis pudotuspelirumba on alkamassa. Erällä ei pitäisi uusia, yllättäviä loukkaantumisia olla myöskään. Eero Nuutinen on ollut sivussa koko kauden, ja puolustaja Sami Lehtinen on tehnyt paluuta kentille pääasiassa Erä Akatemian puolella.

Kokoonpanot ilmestyvät tänne perjantai-iltapäivän aikana.

Edelliset ottelut:

23.2. TPS-Viikingit 2-5
20.2. Viikingit-OLS 4-3
13.2. Happee-Viikingit 5-4

21.2. SalBa-Erä 6-8
14.2. OLS-Erä 6-3
13.2. Classic-Erä 5-4

Arvio:

Viikinkien kovempi panos ja pitkäaikainen niskalenkki kilpakumppanista runkosarjassa kääntävät vaakakuppia väkisinkin kotijoukkueen suuntaan. Erä voi lähteä otteluun paineitta hakemaan onnistumisia ja lujittamaan sitä kuuluisaa omaa pakettiaan, mutta vierasvoitto olisi yllätys. Viikingit ei ole hävinnyt marraskuun puolivälin jälkeen Pasilassa, ja pelaajien silmissä alkaa näkyä jo pudotuspelikiiltoa.

VeikkausTV:n lähetys kamppailusta käynnistyy vähän ennen poikkeuksellisesti jo klo 18.00 alkavaa ottelua, ja live-vedon lisäksi ottelu on tuttuun tapaan myös Tulosvedon ja Pitkävedon kohteena.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Henri Pitkänen
Henri Pitkänen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Lappeenranta

Twitter: @HenriPitkanen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.