Liigat

Video: Liigavalmentaja raivosi jälleen lehdistötilaisuudessa: ”Herätkää liitto ja erotuomarivastaavat, te pilaatte tämän lajin”

29.02.
2016
27 Kommenttia
2
Liigat
Rauman SalBan päävalmentaja Juha Mäkilä (oik.) arvosteli todella kovin sanoin liigan tuomaritoimintaa. Arkistokuva: Salibandyliiga

Rauman SalBan päävalmentaja Juha Mäkilä (oik.) arvosteli todella kovin sanoin liigan tuomaritoimintaa. Arkistokuva: Salibandyliiga

Miesten Salibandyliigan sunnuntaisessa ottelussa Oulun Luistinseura kaatoi kotikentällään Rauman SalBan numeroin 6–0. Kamppailun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa vierasjoukkueen päävalmentaja Juha Mäkilä ei säästellyt sanojaan avautuessaan ottelun ja koko liigan tuomaritoiminnasta.

SalBa-luotsi on tunnettu Salibandyliigan väriläiskänä räiskyvien kommenttiensa vuoksi. Sunnuntai-iltana kritiikki tuomarikaksikko Thomas Ellisin ja Andrew Lewisin suuntaan oli kuitenkin poikkeuksellisen kovaa.

Mäkilä kävi lehdistötilaisuuden alussa lyhyesti läpi ottelun pelilliset seikat ja alkoi sen jälkeen ottaa kantaa vihellyksiin.

– Tämän illan suurimmat sankarit ja näkyvimmät herrat olivat he, keiden pitäisi olla näkymättömät (erotuomarit). Jos tämä tähän pelleilyyn menee, niin mä olen maapallon onnellisin ihminen, että pääsen h******iin tästä lajista, Mäkilä heitti.

Kommentillaan päävalmentaja viittasi reilun viikon takaiseen uutiseen, jossa SalBa tiedotti, ettei Mäkilä jatka joukkueen valmennuksessa ensi kaudella.

Hän jatkoi sivaltamalla myös Salibandyliiton suuntaan.

– Onnea ja menestystä Salibandyliitolle ja erotuomarivastaaville. Saavat, mitä haluavat. Käsittämätöntä pelleilyä oli tänään molempiin suuntiin. Joskus jonkun pitää avautua, niin eikö se ole silloin hyvä, että sen tekee henkilö, joka poistuu näiltä näyttämöiltä. Herätkää Salibandyliitto ja erotuomarivastaavat, te pilaatte tämän lajin.

Toissa viikon sunnuntaina Mäkilä myös kommentoi tuomaritoimintaa SalBa–Erä-ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa. Molempien otteluiden jälkeiset kommentit ovat katsottavissa alla olevista videoista. OLS-ottelun värikkäät kommentit alkavat videolla ajassa 3.00.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
herätys
29/02/2016
Laitoit sitten Erä-Salba lehdistötilaisuuden viikkotakaperin?
Kni
29/02/2016
Tuossa ylhäällähän se oikeakin on. Mutta asiaan, harmi, että tällainen persoona poistuu liiganäyttämöiltä. Valmennustaidoistaan ja sitoutumisestaan voi olla montaa mieltä, mutta väriläiskä ehdottomasti.
Aikuinen
29/02/2016
No nyt, kun valmennushommat päättyy niin toivottavasti löytyy miestä tulla näyttämään mallisuorituksia erotuomaripaita päällä...

Jos kuusnolla tappion jälkeen on kiinnostunein erotuomarisuorituksesta, niin peiliin katsomisen paikka "väriläiskällä".
Voi pientä
29/02/2016
Kyllä tuolle kaverille ei sellaista tuomaritoimintaa löydykään, etteikö kita ole ammollaan. Happee-pelissä Salba hyötyi linjasta kun sai rapata ja ajaa surutta selkään. Silti Mäkkilällä suu kävi ja koko ajan oli asiaa tuomareille.
faktat
29/02/2016
Valmennustaidoista sen verran, että on Salban tasoisesta organisaatiosta tehnyt liigaseuran on helvetin kova juttu.. Mäkilä on itsekin myöntänyt ,että kaikki on annettu ja pitää siirtyä syrjään kehittymään siinä sulle sitoutumisesta. Ihmetyttää kun tuomareita ja lajiliittoa ei saisi arvostella vaikka he ovat ainoita kelle maksetaan tästäkin lystistä. Valmentajia kuuluu haukkua , ja he jopa itse myöntää virheensä ja pyrkivät kehittymään. Mutta miten on näiden kahden organisaation laita? Tsemppiä Haiski olet pidetty kaveri valmentaja piireissä.
Peili
29/02/2016
Jos peiliin katsoessa näkyy tuomarit, voi miettiä keskittyykö tekeminen oikeisiin asioihin.
hiljaa
29/02/2016
Salibandyn Juhani Tamminen. Vitsi koko äijä tätä menoa.
Aina on vika tuomareissa jonka jälkeen sitten haukutaan omat pelaajat ja vastustajakin on surkea. Ikinä ei ole itsessä vikaa.
Kaikille helpompaa kun lähtee pois niin voi Salballakin alkaa sujumaan pelit.
sha
29/02/2016
Aika rakentava lähtöasetelma lähteä vaatimaan merkittävää tasonnostoa tuomaritoimintaan. Ei muuta kun pillinvarteen vislailemaan kun kerran on lääkkeet tähänkin ongelmaan.
Late
29/02/2016
Mitä se jauhaa. Salibandyn sääntökirjassahan lukee suoraa että siirretyn rangaistuksen aikana hyökkäävän joukkueen tulee aktiivisesti yrittää maalin tekoa. Muutoin rangaistus laitetaan käytäntöön. Sääntökirja käteen enne ku aletaa jauhaa ;)
Jotain Rajaa!
29/02/2016
Hienoa että uskalletaan sanoa totuus tuomareista julkisesti! Salibandy lajina kärsii näiden paskojen tuomareiden johdosta! Miten voi olla jopa liigatasolla tällasia pellejä tuomitsemassa?! On tullut myös huomattua että surkeat tuomarit ovat myös alemmissa sarjoissa. Tuomarit ratkaisevat noin 50% peleistä. Rimaa pitäis nostaa sen suhteen ketä valitaan tuomareiksi! On aivan liikaa näitä huonon itsetunnon omaavia pellejä jotka ovat ryhtyneet tuomareiksi. Sen havainnon olen kuitenkin tehnyt, että hyviä tuomareita ovat monesti ne jotka ovat itse pelanneet korkealla tasolla.
Oulu
29/02/2016
Varsinkin alasarjojen tuomareiden tasosta itkeville voin lämpimästi suositella tuomarikurssille menoa, joka on lisenssipelaajille vielä ilmainen. Sillä sitä rimaa nostetaan ja tuomareiden taso nousee. Tuomareiden tasosta itkeminen ja peleissä mussuttaminen ei auta asiaa ollenkaan. Tuomareista on pula, joten kaikki halukkaat pääsevät viheltämään.
Tunnustusta
29/02/2016
Petteri Saloselta asialliset kommentit pelistä. Ei kaatunut Salban peli hänen mukaansa tuomareihin. Samoin Salonen antoi kunnian voitosta pelin 6-0 voittaneelle OLS:n joukkueelle.

Salban valmentajan kommentteja hankala ymmärtää ...
Pääsarjapelaaja
29/02/2016
Lajin mukana koko elämäni olleena ja tällä hetkellä divaripelaajana voin kyllä suoraan yhtyä Mäkelään että laji ei tule ikinä liikkumaan eteenpäin ennen kuin tuomarit ovat edes lähes päteviä.
Seuraaja
29/02/2016
Mäkilän kommentissa on totuuden siemen, suurin osa pelaajista ja valmentajista on törmännyt samaan ongelmaan joka hidastaa salibandyn kehitystä.
Toisaalta, voisihan tämän saman ilmaista fiksumminkin, mutta heti ottelun jälkeen tunteet ovat liikaa pinnassa.
kirjaviisas
29/02/2016
Tuomarit vissiin piti sitten sen nollan.
Mikä avuksi?
29/02/2016
Seuraavat kysymykset "Jotain Rajaa!", "Faktat" ja "Pääsarjapelaaja" -nimimerkeille, kuten myös Mäkilälle: Mitä pitäisi tehdä tuomaritason nostamiseksi? Mitä pitäisi muuttaa`? Jotain rajaa!: Millä periaatteella rimaa pitäisi nostaa? Länsirannikolla ainakin on tällä hetkellä tuomareista pulaa?
Tämä ei ole rakentavaa arvostelua, vaan munatonta huutelua. Eikä muuten varmasti houkuttele ketään tuomaroimaan, kun tulee pelkkää paskaa niskaan ihmisiltä, ketkä eivät itse edes uskalla viheltää.
PS. Mun mielestä salibandyliitto on perseestä, kun kaikki pelaajat ei oo ammattilaisia, ei olla olympialaji, eikä jumbotronejakaan oo.
Jami
29/02/2016
Pitää siis itse uskaltaa tai haluta tai osata viheltää että voi kritisoida nykyisiä tuomareita? Vähän väsynyt vaatimus.
Väsynyttä
29/02/2016
Tuohan se vasta väsynyttä on ruikuttaa jatkuvasti tuomareista kun ei pärjätä. Tekeehän ne tuomaritkin virheitä mutta ei ne taatusti ole syynä Salban surkeaan menestykseen liigassa vuodesta toiseen.
Divariin takaisin vain. Ei yhdellä vierasvoitolla olla lähelläkään liigan tasoa.
huoh
29/02/2016
Jännä miten aina se hävinnyt joukkue valittaa tuomareista on laji mikä vaan. Tuomaritkin on ihmisiä ja sillon tulee virheitä niinku pelaajille. Välillä tuomari on enemmän toisten puolella ku toisten mutta oon aika varma että lopulta ne tuomiot menee aika tasan kun kausi on paketissa. Silti sarjasta riippumatta siellä kärjessä on ne ketkä sinne kuuluukin.
Antti
29/02/2016
Ensinnäkin todettakoon että tuomaroin itse, joten olen osan mielestä siis varmaan jäävi kommentoimaan asiaa.

Musta on todella väsynyttä vaatia ihmisiä tuomaroimaan itse. Se ei ole kaikkia varten.

Vielä väsyneempää on kuitenkin kritisoida tuomaritoimintaa antamatta parannusehdotuksia. Uskon että mikäli konkreettisia ehdotuksia oikeasti olisi niin niitä mielellään kuultaisiin. Se että haukkuu tuomarit paskaksi ottelun pressissä tuskin vie mitään eteenpäin. Fakta kuitenkin on että liigatasolle päästäkseen tuomari on viheltänyt jo useita vuosia ja käynyt kohtalaisen kovan seulan.

Alempana näin ei luonnollisesti ole. Toisaalta siellä sitten niitä tuomareita ei vaan ole riittävästi että valintaa voitaisiin harjoittaa. Jos sulla on tasan 8 kenttäpelaajaa niin yhdestä turnauksesta voit sen 2 tyyppiä jättää pois, mutta kun joka viikonloppu pitäisi pelata niin sä otat kaikki mukaan ja olet kiitollinen siitä mitä on käytettävissä. Ehkä ruma vertaus ja luvut ovat oikeasti hieman paremmat, mutta väitän että osittain juuri tuosta syntyy tämä tulkaa itse viheltämään näkemys.
Huuhaa
01/03/2016
Uskallanko edes katsoa mistä se märisee, vai onko perinteistä märinää ilman mitään pohjaa ja perustetta? Väitänpä muuten, että Rauman liigapaikasta on kiittäminen Juha Teikaria.
fox
01/03/2016
Aika useinhan sitä kritiikkiä tulee pelien tohinassa, varmasti välillä ihan aiheesta kuin myös aiheetta. On aivan totta, että eri puolella Suomea on tuomareista pulaa. Siten voi olla että kiireiseen aikaan tuomarit saattaa joutua myös venymään pidempiin setteihin, jotta saadaan pelit pelattua. Tai vastaavasti joskus viheltämään kokemukseen nähden vähän liian "korkeita" pelejä. Siten voinee hyvinkin olla jo lähtökohtaisesti pieniä haasteita, siihen päälle vahvaa eläytymistä peliin niin kentällä kuin kentän laidalla ei välttämättä ainakaan helpota uudempien tuomareiden työskentelyä.

On varmasti myös totta, että alasarjoissa ja nuorilla junnuilla on välillä kokemattomampia tuomareita. Tosin ainakin itse viime kaudella tuomaroinnin aloittaneena olen ollut ihan tyytyväinen että pelit on aseteltu alkuun nuorten junnujen sekä alasarjojen peleihin, sillä tuomarointi ei ole sama asia kuin pelaa tai koutsata peleissä. Lyhyen urani aikana palautetta on tullut niin positiivista kuin rakentavaa sekä ei niin rakentavaakin palautetta. Ei siinä minkään, tiedän itsekin että aina on varaa kehittyä ja olla parempi. Tiedän myös, että saatan parini kanssa olla ainoa joka saa jopa pienen korvauksenkin pelistä (josta lähes puolet menee verottajalle), siten pyrin viheltämään tullessa palvelemaan joukkueita mahdollisimman hyvin. Siitäkin huolimatta voin omasta puolestani myös myöntää että virheitä on tullut, ja valitettavasti varmasti tulee vielä joskus toistenkin. Itsekritiikkini myös toimii, jos vaikka tajuan viheltäväni liian hätäisesti edun pois. Olen myös valmis ottamaan palautteen vastaan, ja myöntämään jos tajusin olevani liian hätäinen.

Mutta toivoisin, että ne jotka jaksoivat lukea tänne saakka miettisivät tapahtumia myös eritoten nuorempien tuomareiden kanssa toimiessa. Alussa peleissä voi jännittää aika tavalla viheltämistä, jolloin olemus voi erheellisesti näyttää lupaavien tuomarialkujen kohdalla jopa ettei dumaria edes kiinnostaisi peli. Pahimmillaan räyhäävä toimihenkilöt, pelaajat tai katsojat voivat saada jo ennestään tuomaripulasta kärsivästä lajista pois monta vuotta pelanneita, lajia rakastavia, hyvin treenaavia ja lajia ymmärtävän & hyvän pelikäsityksen omaavia junnuja lopettamaan tuomaroinnin heti alkumetreillä sen sijaan että heistä saisi pikkaisen kokeemuksen karttuessa hyviä dumareita aluksi junnujen ja iän karttuessa alasarjojen kautta jopa pääsarjatasolle. Bonuksena eritoten räyhäävä toimihenkilö ei välttämättä anna hyvää roolimallia junnupelaajille, saati edistä pelaajien keskittymistä itse pelaamiseen...

Kuten aiemminkin on todettu, kehitettävää varmasti löytyy myös tuomaritoiminnassa. Viisaammat varmasti pohtii sitä puolta. Silti heittäisin haasteen niin liiton, tuomareiden ja seurojen yhteistyöhön ottamaan eri näkökulmia huomioon ja lähtee kehittämään yhdessä toimintaa lajin hyväksi. Vänkäämisen ja väittelyn sijaan mahdollisimman laajalla yhteistyöllä hommaa voisi saada kehitettyä paremmin rakentavassa hengessä. Esimerkiksi jo moni junnujoukkuekin kuvaa ottelunsa. Veikkaan ettei olisi mahdotonta saada ainakin osalta joukkueista otteluvideoita tuomareidenkin käyttöön, jotta he voisivat samoin kuin joukkueet koittaa hyödyntää otteluvideoita oppiakseen ja kehittyäkseen. Osa joukkueista kuitenkin jo nytkin esim junnujen sm-sarjassa saattavat antaa vierasjoukkueen kuvaajan puuttuessa/teknisten ongelmien takia kopion keskenäisestä pelistä vastustajalleen. Uskoisin että moni joukkue voisi olla jopa tyytyväinen, jos tuomareita kiinnostaisi seurata omaa työskentelyä videolta ja koittaa myös sitä kautta kehittyä paremmaksi tuomariksi...
Tasan menee lahjat
01/03/2016
Niin se vaan on, että pitkässä sarjassa vihellykset menee tasan (paitsi jo oma joukkue on valmennettu rikkomaan koko ajan). Voi huudella epäoikeudenmukaisuutta vaikka kuinka hävityn pelin jälkeen, mutta tilastot kertovat totuuden. Kahtena edelliskautena koti- ja vierasjoukkueet ovat saaneet saman verran jäähyjä (n. 2 / ottelu). Yksittäisissä tapauksissa voi tulla suru ja epäoikeudenmukaisuus, mutta sarjassa tasoittuu. Yllättäen tuomarit eivät olekaan puoluellisia...Tosin nyt pitää toivoa, ettei se suru tule sitten superfinaalissa.
Heikki
01/03/2016
Itse toivoisin, että kunnioituksesta Mäkilän maagista uraa ja Mäkilän näkemyksiä kohtaan kaikki pääsarjatuomarit laittaisivat itsensä esteellisiksi vähintään kolmeen ensimmäiseen pelikierrokseen. Siinä voisivat sitten kollegavalmentajat ja sarjojen tähtipelaajat kiittää, kun Mäkilän ansiosta edes muutamassa pelissä ei ole ollut näitä nykyisiä pillipiipareita pilaamassa peliä.
Oulu
01/03/2016
"Musta on todella väsynyttä vaatia ihmisiä tuomaroimaan itse. Se ei ole kaikkia varten."

Ei ole toki kaikkia varten, mutta tämmöisille Mäkilän kaltaisille kavereille se tuomarointi voisi olla ihan silmiä avaava kokemus. Mäkilälle toki se tuomarikurssi tuntuisi tulevan muutenkin tarpeeseen, kun mies tunnu tuntevan edes pelin sääntöjä.

Tuomareiden tasossa on paljonkin toivomisen varaa, mutta ei se parane olemassa olevien tuomareiden julkisella lynkkaamisella. Tuomarit ottavat sitä kritiikkiä varmasti paremmin vastaan, jos se on asiallista.
S7
01/03/2016
Tossa kun joku dumari avasi pelin junnutuomaroinneista, niin siellä kentällä toivoisin sitä, että osattaisiin puuttua vaarallisiin taklauksiin. Noita tullut nähtyä ihan liikaa, että puun takaa tulleita(varmasti suuri osa ihan vahinkoja) katsotaan läpi sormien--> näin pystyisi opettamaan niin pelaajia, kuin valmentajia miten tätä peliä tulisi pelata. Toki vaarallisista taklauksista vastuuta myös koutseille!! Sitten nämä sisään lyönti sinne sisään lyönti tänne huutelut ovat ihan oma lukunsa. Paljon oon käynyt pelejä kattomassa puolueettomasti ja ihan naurettavaa spedeilyä vanhemmilta katsomosta, puolet haukkuu toiseen suuntaan ja puolet toiseen. Omat pojat jyrää "tuomari ei ollut mitään" tulee jyrätyksi "hei tuomari kato nyt mitä sikaa", ja ei oo oikeesti ihan kerta tai kaksi kun oon näitä nähnyt. Toki helpompaa nähdä nää katsomosta ja ilman kummankaan jengin laseja....
JZ
02/03/2016
Näkisin kuitenkin, että isossa kuvassa salibandyn pääsarjojen tuomarointi on ihan kohtuullisen hyvällä tasolla. Siis kun otetaan huomioon realiteetit taloudessa, tuomarien määrässä ja siinä, kuinka vaikea laji pääsarjatason sähly on jo viheltää. Pelinopeus ja tarkasteltavien tilanteiden määrä on kuitenkin jo ihan kohtuullista luokkaa. Virheitä siinä tulee ihan väistämättä, ja jos pelitempo ja kovuus vielä nousee, niin tulevaisuudessa vielä enemmänkin jää tuomareilta asioita näkemättä.

Laatua saataisiin varmasti parannettua vaikkapa lisäämällä vielä kolmaskin tuomari, tai asentamalla jotain videolaitteistoja halleihin ja sallimalla vaikkapa maalien ja tiettyjen erikoistilanteiden veivaus jälkikäteen. Se on sitten ohan eri juttu, että onko tästä saatava hyöty lainkaan enää suhteessa maksettuun lisähintaan. Epäilen.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.