Liigat

Erän Jari Oksanen Viikinkien fuusiotarjouksesta: ”Ensimmäinen reaktio oli hämmennys”

24.03.
2016
23 Kommenttia
2
Liigat
Erän Jari Oksasen mukaan Viikinkien ensimmäinen yhteydenotto vaati sulattelua. Kuva: Juhani Järvenpää

Erän Jari Oksasen (oik.) mukaan Viikinkien ensimmäinen yhteydenotto vaati sulattelua. Kuva: Juhani Järvenpää

Viikingit ja Tapanilan Erä julkistivat torstaina, että seurat yhdistyvät uudeksi jättiseuraksi, joka tunnetaan jatkossa nimellä EräViikingit. Uusi seura on maailman suurin salibandyn saralla.

Erän toiminnanjohtajana toimivan Jari Oksasen mukaan julkistuksen ajankohta liittyi pitkälti siihen, että ensi kautta ajatellen asiat piti saada järjestykseen hyvissä ajoin.

– Aina on vähän huono ajankohta riippumatta milloin julkaistaan. Miksi päädyttiin juuri tähän ajankohtaan? Se johtuu siitä, että kun näitä neuvotteluita käytiin, niin todettiin, että valmistelut pitää aloittaa ajoissa. Jos oltaisiin odotettu siihen asti, että miesten liigakausi on loppu, niin ajankohta olisi voinut olla vasta 16.4. Silloin kun puhutaan koko seuran fuusiosta, niin ajankohta olisi ollut ihan liian myöhäinen.

– Puhutaan muun muassa juniorijoukkueiden valmentajista, ikäluokkavalmentajista ja valmennuspäälliköistä, jotka pitää olla selvillä. Erän kausi on päättynyt, mutta Viikingeillä se jatkuu. Nyt oli parempi julkaista, että keretään tekemään kaikkien osa-alueiden valmistelut ensi kaudella. Ei pelkästään liigajoukkueen, vaan koko seuran osalta, kertoi Oksanen Pääkallo.fi:lle ravintola Palacessa.

Pelkäsitte siis, että asia tulee julki muulla tavoin, jos odotatte vaikkapa Superfinaaliin saakka?

– Todettiin, että ei pystytä tekemään näitä valmisteluita. Jos asiaa ei julkisteta, niin se leviää jotain kautta. Siinä vaiheessa, kun ruvetaan valmentajien kanssa neuvottelemaan ja kerrotaan heille asiasta, niin se leviää yleiseen tietoon. Todettiin, että julkaistaan se kerralla avoimesti. Sitten ei tarvtse miettiä mitä esimerkiksi sanotaan, vaan voidaan puhua avoimesti.

– Kun tästä ajankohdasta päätettiin, niin molemmilla liigajoukkueilla oli kausi kesken. Olisi voinut olla esimerkiksi se tilanne, että Erä ja Viikingit olisivat kohdanneet välierissä, kun tämä julkaistaan. Kaikki skenaariot oli mietittynä. Todettiin, että pääsiäinen on viimeinen ajankohta julkistukselle, vakuutti Oksanen.

Viikingit ja SSV ovat olleet Erän pahimpia kilpailijoita vuosien saatossa. Pääkallo.fi:n saamien tietojen mukaan Viikinkien ykkösvaihtoehto fuusion kannalta oli M-Team, joka kuitenkin torjui tarjouksen.

Oksasen mukaan Viikinkien yhteydenotto oli yllätys ja vaati sulattelua.

– Kun yhteydenotto tuli, niin se herätti paljon ajatuksia ja vaati muutamat yöunet, että asiaa sai sulateltua. Sen jälkeen se lähti prosessoitumaan. Ei toki heti ollut selvää miten tehdään, vaan se vaati useampia palavereita ja keskusteluja. Aina kun tästä neuvoteltiin, niin ajatus oli uusille osapuolille, että miten tämä voi olla mahdollista. Käytiin vahvuuksia ja heikkouksia läpi eri sektoreilta. Tultiin lopputulokseen, että tämä on järkevä ratkaisu molemmille osapuolille. Tässä on niin paljon plussia. Tietysti ensimmäinen reaktio oli hämmennys ja se, että voiko tällaista tosiaan tapahtua, pohti Oksanen.

Uuden seuran nimi, EräViikingit, ja uusi logo ovat herättäneet laajalti keskustelua sosiaalisen median puolella sekä Pääkallo.fi:n kommenttiosiossa. Oksasen mukaan molemmat ratkaisut olivat yhteisen pohdintaprosessin tuloksia.

– Ensimmäisissä keskusteluissa asiaa ei sivuttu, vaikka kaikilla oli tiedossa, että asia pitää ratkoa varhaisessa vaiheessa. Pääsääntöinen ajatus oli, että pitää päästä yksimielisyyteen. Ei voinut olla siten, että toinen seura vaatii jotain muuta. Siinä sitten heiteltiin ajatuksia ilmoille. Logosta oli toki useampiakin versioita matkan varrella. Hyväksyttiin aina joku versio ja siitä jatkettiin eteenpäin kunnes löytyi ratkaisu, jonka kaikki hyväksyivät.

– Nimenkin osalta oli muutamia vaihtoehtoja, mutta todettiin, että molempien vanhat perinteet säilyvät myös nimen kautta. Sama juttu logon suhteen. Logossakin on molempien joukkueiden elementtejä. Halutaan tuoda molempien perinteitä esille ja tilanne ei siis ollut se, että alotettaisiin täysin puhtaalta pöydältä. Historia ei häviä mihinkään, joten nimi ja logo ilmentävät sitä, kertoi Oksanen.

Tapanilan Erä on todella perinteikäs monilajiseura ja emoseura on perustettu jo vuonna 1933. Oksasen mukaan siteet vanhaan emoseuraan eivät katkea fuusiosta huolimatta.

– Tapanilan Erä on vanha ja perinteinen monilajiseura. Tässä on nyt tietenlainen siirtymäaika edessä. Siteet Tapanilan Erään eivät katkea. Emoseuran johdon kanssa on myös keskusteltu asiasta. He ovat tietoisia asiasta ja ymmärtävät tilanteen. Toiminnallisesti emme ole häviämässä Tapanilan Urheilukeskukselta, eli niin sanotusti ”Mosanmäeltä”, missä juniorijoukkueet pitkälti harjoittelevat. Erän toimintaa on ympäri Helsinkiä muutenkin. Tavallaan lähtöpaikka on ollut siellä Tapanilassa, mutta Erä on laajentunut koko Helsingin seuraksi jo aikaisemmin. Tavallaan tapanilalaisuus ei ole enää ollut Erälle niin merkityksellistä. Sarjataulukkoakin kun katsoo, niin siellä lukee ”Erä”.

Jari Oksasen mukaan myös muun Suomen salibandy hyötyy seurafuusiosta. Kuva: Juhani Järvenpää

Jari Oksasen mukaan myös muun Suomen salibandy hyötyy seurafuusiosta. Kuva: Juhani Järvenpää

– Salibandy on toiminut ikään kuin omana seuranaan Tapanilan Erän sisällä täysin omatoimisesti. Oikeastaan se nimi ja logo ovat liittäneet emoseuraan. Moni ei ehkä tiedä, että Tapanilan Erän sisällä on parikymmentä jaostoa ja useimmilla on oma logo. Salibandyjaosto on käyttänyt tätä perinteistä logoa. Olemme myös isoin laji, joka on käyttänyt perinteistä logoa. Linkki sinne ei varmasti katkea kokonaan. En tiedä minkälaisia toimintoja EräViikngeillä on sitten Tapanilan Erän kanssa. Niitä asioita käydään vielä läpi, kommentoi Oksanen.

Vaikka fuusio koskettaa eniten nimenomaan helsinkiläistä urheilukenttää, niin Oksanen näkee, että fuusiosta voi hyötyä myös muun Suomen salibandykenttä.

– Jos mietitään Salibandyliigaa, niin siellähän on ollut viisi joukkuetta pääkaupunkiseudulta. Nyt kun tehdään tämä ratkaisu, niin poistetaan sieltä yksi. Koetaan itsekin, että Salibandyliigassa on liikaa pääkaupunkiseudulta tulevia joukkueita. Tämä on tietysti poikkeuksellinen ratkaisu. Fuusion myötä sieltä kuitenkin yksi joukkue katoaa. Muulle Suomelle se on mahdollisuus päästä huippusalibandykartalle.

– Pelaajien kannalta mahdollisuuksia on siinä, että kun esimerkiksi Hämeenlinnasta nousee joukkue, niin jollain pääkaupunkiseudun pelaajalla on mahdollisuus mennä sinne pelaamaan. Pääkaupunkiseudulta tulee kuitenkin paljon salibandyn pelaajia. Ei voi ajatella, että kaikki pelaavat huipputasolla pääkaupunkiseudulla, vaan vaihtoehtoisesti myös muualla päin Suomea. Sekin on yksi mahdollisuus muulle Suomelle nostaa asemaansa huippusalibandyn osalta, arvioi Oksanen.

Lue myös:
Jättifuusio vie liigasta yhden joukkueen pois – myös Viikinkien ja Erän edustusjoukkueet yhdistyvät
Nyt jysähti: Helsinkiin maailman suurin salibandyseura isolla fuusiolla
Viikinkien Kurt Westerlund: ”Koskaan ei välttämättä ole se oikea ja paras ajankohta”
Some käy kuumana fuusiosta – ”Ei kai tuo voi olla seuran pysyvä nimi?”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Säbäniilo
24/03/2016
Nyt vaan Ransu joka joukkueen taustoille niin avot! Menestys on taattu! Hitto mitä pelleilyä!
Köyhä
24/03/2016
Varmasti hyö juttu sähälylle, mutta voi jeesus mikä innovaatio tuo nimi....
HIFK KIITTÄÄ
24/03/2016
Erän ja Viikkarien junnut äänestävät jaloillaan, joten punanutut nousevat junnukartan kärkeen 2016-2017.
Ole hyvä
24/03/2016
Mihin HIFK omat junnut menee jos kaikki Erän ja SSV:n junnut tulee sinne? Jokereihin?
Pikkuseura
24/03/2016
Positiivista on se että junnut todennäkösesti liikkuvat muihinkin seuroihin ja voi olla, että joku uusi pikkuseura nostaa päätänsä. :)
Hml
24/03/2016
Jännitys lässähti huomisesta divarifinaalista. Kumpikin nousee. Eikö tätä olisi voinut julkaista vaikka pari päivää myöhemmin.
Vähä-älyiset komentoijat
24/03/2016
Luuletteko te v*tun ääliöt että molemmat joukkueet nousevat divarifinaaleista? Ei helv*tti mua ärsyttää että nämä saata*an idiootit pystyy jakamaan mielipiteitään julkisesti.
Mietinvaan
24/03/2016
Jari Oksasen mukaan myös muun Suomen salibandy hyötyy seurafuusiosta. Totta v..ussa hyötyy. Pelaajia tulee siirtymään pilvin pimein muihin seuroihin. Tässä fuusiossa hyötyy ainoastaan Erä ja terävin kerki. Mitä SSV tästä sai? Kurre pelasti itsensä konkurssista: "Happy ending" Junnut taas kerran kärsijöinä, mutta kukapa heistä välittää, tämä on isojen poikien leikkiä, jossa vain rahalla on merkitystä. Ja oikeasti, mitä väliä on huomisella karsinnalla, tulevilla pleijareilla tai yhtään millään. Käsittämätöntä pelleilyä kaiken kaikkiaan.
Kädethousuun
24/03/2016
Onko Kurrella kädet resorin sisällä kyltin takana? Oikein vastanneelle sininen tikkari. Varsinainen kaverikuva!
Vähä-älyinen kommentoija
24/03/2016
Jos siis muille seuroille tarjotaan em. jutun perusteella mahdollisuuksia, niin onko sarjan pysyessä yhtä laajana urheilullisesti parempi antaa paikka varmasti pudonneelle vai jollekin muulle, jolla vielä nousu oli pelattavissa.

Hyvä veli järjestelmä paljastunee liiton heittäessä tähän viisautensa!
Vähääälyinen
24/03/2016
Ei siihen mitään hyvä veli juttuja tule. Huomenna toinen hml joukkueista häviää ja pelaa liikajoukkueen kanssa liigapaikasta. Mikäli voittaa niin on liigassa. Jos häviää niin hakee nyt avautuvaa paikkaa, ja kun on ylivoimaisesri paras ehdokas, tulee myös valittua. Sekä Steelers että Lasb ovat jo nyt liigassa ja huomisen pelin merkitys on lässähtänyt.
Kk
24/03/2016
Miten junnut kärsii? Tässähän saadaan vahvistettua kaikkia osa-alueita. Selkeä pelasjapolku ja entistä toimivampi organisastio. Erällä se on sitä ollut jo vuosia. Divariin ei tarvii nostaa ketään , näillä mennään. Saadaan tiukempia pelejä. Nyt onnenonkijoiden aika on ohi. Keskitytään oikeisiin asioihin koko salibandyliitossa.
Jepjep
24/03/2016
Nyt kun kerran varsinkin liigapelaajien määrää karsitaan tässä uudessa nimihirviössä, niin jääkö jäljelle jääville junnupelaajille molempien seurojen edut, kuten esim. pitkät kesälomat?
NAAVA JA OKSANEN
24/03/2016
päättikö jari oksanen ja joonas naava tästä ihan kahestaan koska tapanilan erän junnuille, valmentajille eikä liigapelaajille kerrottu mitään. Tässä heitetään nyt puolet pääkaupunkiseudun lahjakkaista junnuista roskiin jos tehdään vaan yksi edari jolla mennään pelaamaan sm-sarjaa. Ihan v*tun pas*aa
Junnut hyötyy
25/03/2016
Nyt junnujen harrastusmaksut alenee kun kaksi rikasta löi hynttyyt yhteen. Pelaaminen jatkossa lähes ilmaista.
KURRE JA KAISA
25/03/2016
Oltiinhan mekin mukana! T:Kurre ja Kaisa Ei tästä tiennyt kukaan etukäteen, ei erän tai viikkareiden puolella. Edarin pelaajat sai tiedon 5min ennen tiedotustilaisuutta, muu seuraavakin, jos ei seurannut tiedotustilaisuutta, paljon myöhemmin! Viimeyönä otettu varmaan skumppaa Kurren mansionilla! Ei muuta kun housut kinttuun ja Kurren "hitit" soimaan!
Perinteet kunniaan
25/03/2016
Miks asia piti pitää salassa? Miks asialla oli näin kiire? Miks ei tehty hommaa avoimesti vaikka kaudelle 2017-18? Miks asia tehtiin seuraeliittien kabineteissa, eikä jäsenten kanssa, jotka ovat seura, jotka homman rahoittavat?
KurreKaisa
25/03/2016
Ei kannata olla huolissaan junnuista, ottajia riittää. Taso nousee muissa jengeissä, ei mene fuusio kävellen kultaan. Kolahtaa vielä omaan nilkkaan. Vaikka miten tosta kasaa yhden jengin....siellä on vielä happeet ja ceet mitkä tuskin heikentyy.
Liittoviikarit
25/03/2016
Huono ajoitus, liitto herätys. Eikö voinut edes divarin finaalia eli yhtä päivää odottaa. Liigan taso niin kirjava että voidaan ensi kausi pelata ihan hyvin yhtä vähemmällä
Meille riitti!!!!
25/03/2016
Erä on tehnyt seuran sisällä jo parin vuoden ajan aktiivisesti SM- tyttösäbän alasajoa. Joukkuetta on "kehitetty" 3-4 parhaimman pelaajan ehdoilla, muut ovat olleet rahoittajia. Tapa jolla seurojen johto toteutti yhdistymisen oli suorastaan v*ttuilua päin pelaajien ja vanhempien naamaa. Pääasia että johto saa pitää hiekkalaatikkonsa ja kehua olevansa suurin. En tosin tiedä kuinka pitkään seura on iso, kun junnujen vanhemmat vievät lapsensa seuroihin joissa tärkeintä on laji, eikä johdon itsetunnon pönkittäminen. Jo nyt kulut ovat olleet Erän junnupuolella huimat kun on rahoitettu ylempiä sarjoja eikä joukkueiden omaa varainkeruuta ole ollut järkevää tehdä. Nyt vielä lyödään kahden organisaation tirehtöörit samaan soppaan, eikä kukaan varmasti suostu luopumaan paikastaan, niin on varmaa, ettei kulut ainakaan pienene. Miksi pienenisivätkään, kun onhan tässä paljon enemmän töitä ja vastuuta kun ollaan suurin ja kallein.
Järkyttynyt
25/03/2016
Käsittämätöntä, ettei ole kuultu pelaajia, junnuja, toimihenkilöitä, vanhempia. Huolella on erä rakentanut hyvää brändiä, eräläisyys on ollut ISO juttu. Sitten mennään yhdistymään "rakkaan" vihollisen kanssa. Ymmärrän mitä viikkarit hyötyy, mutta mitä erä? 15 vuotta olen erän toiminnassa ollut mukana, kymmeniä tuhansia euroja maksanut junnujen kk-maksuja. Eikä olisi tähän mennessä tullut mieleenikään, että lapseni pelaisivat jossain muussa joukkueessa. Maksutkin tulee todennäköisesti nousemaan kun pitää taas kaikki varusteet olla uudella logolla jne. Miesten pelejäkin ollaan uskollisesti käyty katsomassa, se on ollut sellainen mukava piristys syksyn harmauteen. No säästyypä nekin rahat johonkin muuhun. Eipä taida meitä enää katsomossa näkyä kannustamassa (jos eivät nyt sitten ilmaiseksi päästä, pitäisi muuten vanhempienkin päästä, sen verran suolaiset on kk-maksut). Olisi kiva tietää, millaisilla huudoilla ton nimistä jengiä kannustetaan...Ilmeisesti historiaa on myös Erän maalibiisi, mikä on vuosikaudet saanut fiiliksen nousemaan. R.I.P Tapanilan Erä (minkä menitte tekemään!)
Erä astui miinaan!
25/03/2016
Tuo uusi logo muuten muistuttaa Darth Vaderia jolta tulee savu korvista. Onnea suunnittelijalle. Suurin häviäjä tässä sotkussa tulee olemaan junnupuoli, koska joutuvat elättämään liigajoukkueita
Designer
25/03/2016
Logo on kuin jonkun muutaman konkurssin tehneen romunkeräämön paluu osa 16, tai 17.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.