Divarit

Hämeenlinnan derbyillä mielenkiintoinen historia – katso tilastot ja onnistujat

15.03.
2016
0 Kommenttia
1
Divarit
LaSB on ollut Steelersin niskan päällä myös tilastohistorian valossa. Kuva: Jari Turunen

LaSB on ollut Steelersin niskan päällä myös tilastohistorian valossa. Kuva: Jari Turunen

Lammin Salibandy ja Hämeenlinnan Steelers kohtaavat tänään Divarin finaaleissa ensi kertaa. Kyseessä on todellinen hegemoniakamppailujen sarja, jonka voittaja saa palkinnon liiganousun muodossa.

LaSB nousi monien yllätykseksi kakkosdivisioonasta Divariin kaudeksi 2013-14. LaSB tuli haastamaan kaupungin ykkösseuraa, Steelersiä. Kahdella ensimmäisellä kaudella Divarissa se jäi Steelersin taakse runkosarjassa, mutta tällä kaudella tilanne muuttui. Mielenkiintoisinta on se, että LaSB on ollut keskinäisissä otteluissa silti niskan päällä.

Huomattavaa on sekin, että Steelers ja LaSB olivat kaksi viimeistä joukkuetta, jotka säilyivät Divarissa keväällä 2014. Eroa tippumisviivan alle jääneeseen FBC Turkuun jäi lammilaisilla piste ja ”teräsmiehillä” kaksi pistettä. Sen jälkeen Hämeenlinnassa ollaan nähty melkoinen kohennusliike, sillä kumpikin joukkueista on sijoittunut runkosarjan kolmen kärkeen kahdella edellisellä kaudella.

LaSB ja Steelers ovat kohdanneet Divarissa kuudesti ja kummankin ollessa toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, myös Suomen Cupissa kerran. Yhteensä on mitelty siis seitsemään otteeseen. Noista seitsemästä ottelusta LaSB on voittanut viisi. Maaliero on 43-38 LaSBin hyväksi. Suurin maalimäärä nähtiin viime kauden avausottelussa 20.9.2014 Elenia Areenalla, kun Steelers voitti jatkoajan jälkeen 10-9. Käsittämättömintä on se, että peli ei ole kertaakaan revennyt kummallekaan sen suuremmin. Voittaja on ratkennut enimmillään kahden maalin erolla ja vähämaalisin ottelu nähtiin Lammin liikuntakeskuksessa 4.1.2014, kun Steelers voitti 3-1.

Pelipaikkana toimivat kaudella 2013-14 Lammin liikuntakeskus sekä Iittala-halli. Tuolloin kumpikin joukkue kairasi vierasvoiton. Kahden edellisen kauden aikana on pelattu neljä kertaa Elenia Areenalla ja kertaalleen Lahden Suurhallissa. Lahdessa voittajaksi kruunattiin LaSB ja Eleniallakin Steelers on voittanut vain kerran. Se on myös edellinen kerta, kun ”teräsmiehet” ovat onnistuneet oranssipaitaiset lammilaiset yllättämään ja siitä on aikaa nyt pian puolitoista vuotta. Elenia Areena toimii myös koko tänään alkavan finaalisarjan pelipaikkana.

Hauska detalji on myös Pääkallo.fi:n Divarin finaaliennakossakin mainittu tosiasia, että vuoden 2015 kaikki keskinäiset kohtaamiset menivät LaSBin riviin, kuten myös vuoden 2013 kohtaaminen. Vuonna 2014 pelatut keskinäiset ottelut Steelers taas voitti kaikki. Vuonna 2015 joukkueet kohtasivat neljästi, 2014 kahdesti ja 2013 kerran. Tämän vuoden puolella joukkueet eivät ole vielä yhteen iskeneet. Onko nyt taas Steelersin vuoro?

Pistetilastoista ei suuria yllätyksiä löydy keskinäisten kamppailujen osalta. Tämän kevään playoff-pistepörssin kärkinimet, Steelersin 19-vuotias Ville Lastikka (5 ottelua, 10+7=17) ja LaSBin kokenut kehäkettu Heikki Hätönen (4 ottelua, 11+2=13), ovat olleet joukkueidensa parhaat pistehait derbyissä. Hätönen on paukutellut Steelersin verkkoon menneiden kolmen kauden aikana tehot 11+7=18 ja Lastikka on kurittanut LaSBia tehoin 11+5=16. Näissä peleissä ratkaistaan siis tämän kevään playoff-pistepörssin voitto, sekä mitellään derbyhistorian parhaan pistemiehen tittelistä. Lastikka on vahvoilla kevään osalta, derbyhistoria puoltaa Hätösen suuntaan.

Kanta-Hämeen salibandyhuuma on noussut viimeisen kahden kauden aikana kohisten ja derbyt ovat keränneet yli 1000 silmäparin katsojamääriä useampaan otteeseen. Tilastot ja historia povaavat tasaista, mutta LaSBin puolelle nojaavaa finaalisarjaa. Kumpi nousee ja kumpi saa mahdollisuuden yrittää nousua vielä liigakarsinnan kautta? Pelataanko Hämeenlinnassa ensi kaudella kahdella ylimmällä sarjatasolla vai jopa kahden joukkueen voimin liigaa?

LaSBin ja Steelersin väliset kohtaamiset 2013-2016:
3.12.2015 Elenia Steelers-LaSB 8-9 (Suomen Cup)
29.11.2015 Elenia Steelers-LaSB 7-9
19.9.2015 Elenia LaSB-Steelers 4-3 JA
4.1.2015 Lahti LaSB-Steelers 6-4
20.9.2014 Elenia Steelers-LaSB 10-9 JA
4.1.2014 Lammi LK LaSB-Steelers 1-3
29.9.2013 Iittala Steelers-LaSB 3-5

Lue myös:
Taistelu liiganoususta käyntiin tiistaina – näin pelataan Divarin finaalisarjassa
Pääkalloennakko: LaSB-Steelers – piskuinen kyläjoukkue raivaa tiensä Salibandyliigaan
Panokset tapissa ottelusarjassa – isä tai poika nousee liigaan
Blogi: Kyläjoukkue kävelee Divarin finaalien voittoon

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.