Liigat

Moninkertainen Suomen mestari vaihtaa valmentajaa – lajilegenda ottaa vetovastuun

15.03.
2016
0 Kommenttia
11
Liigat
Katriina "Kassu" Saarinen luotsaa Classicin naisia tulevalla kaudella. Kuva: Mika Hilska

Katriina ”Kassu” Saarinen luotsaa Classicin naisia tulevalla kaudella. Kuva: Mika Hilska

Naisten Salibandyliigan hallitseva mestari Classic uusii valmennustiiminsä ensi kaudelle. Uusi päävalmentaja tulee olemaan pelaajalegenda ja seuraikoni Katriina Saarinen. Uutena valmentajana tiimiin liittyy Liisa Elomaa Helsingistä sekä valmennuskonsulttina lajipioneeri Tapio Tamminen.

Katriina ”Kassu” Saarinen on ollut mukana nostamassa joukkueen ykkösdivisioonasta pääsarjaan sekä voittamassa kaikkia Classicin kahdeksaa mestaruuspokaalia. Lisäksi hän on juhlinut Classicin kanssa Euroopan Cupin voittoa ja maajoukkueessa maailmanmestaruutta. Pelaajana hän ei esittelyjä juuri kaipaa, mutta siirtyminen valmennuspuolelle on suuri haaste.

– Pelivuosia varmasti vielä olisi jäljellä. Fyysinen kunto, lähinnä polvet, ei kuitenkaan enää mahdollista pelaamista ja harjoittelua huippujoukkueessa. Sen takia vaihto penkin taakse on tässä kohtaa luonteva ratkaisu jatkaa matkaa joukkueen kanssa, 43-vuotias Saarinen valottaa.

– Siirtyminen valmennukseen on tietysti iso haaste. Kokemusta lajista on pelaajana varmasti enemmän kuin riittävästi, mutta valmennuskokemukseni on pääasiassa toisesta lajista eli tenniksestä.

Myös tenniksessä menestyksekkään pelaajauran luonut Saarinen on työskennellyt ammattivalmentajana Tampereen Tennisseurassa vuodesta 1997. Hän suorittanut Tennisliiton valmentajakoulutukset aina kilpavalmentajatasolle asti sekä Valmentajan ammattitutkinnon 2013. Hän on lisäksi toiminut naisten maajoukkueen eli Fed Cup -tiimin valmentajana neljä kautta vuosina 2009-2013.

– Valmentaminen oli aikanaan luonnollinen jatke oman tennisuran loputtua. Nyt historia vain toistaa itseään. Sen verran on valmentamisestakin tullut kokemusta, ettei pleksit ihan helposti huurru, Saarinen naurahtaa.

Liisa Elomaa saapuu Helsingistä

Liisa Elomaa, 26, on tällä kaudella toiminut helsinkiläisessä M-Teamissa sekä D1- että C2-poikien valmentajana. Oman palloilukasvatuksensa hän on saanut Jyväskylässä. Lajitaustasta löytyy salibandyn lisäksi jalkapalloa ja tennistä. Valmentajan ammattitutkinnon hän on suorittanut tämän vuoden tammikuussa. Opintojaan oikeustieteellisessä ja Sibelius-Akatemiassa viimeistelevä Elomaa muuttaa Tampereelle keväällä.

– Muutto avasi mahdollisuuden päästä valmentamaan ammattimaista joukkuetta Suomen parhaaseen salibandyorganisaatioon. Classicin naisten valmentaminen tuntuu sopivalta haasteelta ja uskon vahvuuksistani yksilötaidon opettamisessa olevan joukkueelle hyötyä, Elomaa kertoo.

Elomaa kertoo seuranneensa Naisten Salibandyliigaa ja erityisesti Classicia tällä kaudella aiempaa tarkemmin. Hän odottaa ensi kautta jo innolla.

– On hienoa ryhtyä tekemään töitä yhdessä kokeneiden ja osaavien valmentajien sekä motivoituneiden huippupelaajien kanssa. Toivottavasti joukkueen pelit jatkuvat vielä pitkälle kevääseen, niin pääsen näkemään otteluita vielä lisää, Elomaa toivoo.

Topi Tammiselta ei meriittejä puutu

Tapio ”Topi” Tamminen on todellinen lajipioneeri ja salibandyvalmennuksen täysverinen ammattilainen. Tamminen on jo joitakin vuosia toiminut Classicissa sekä miesten että naisten liigajoukkueiden maalivahtivalmentajana. Nyt hän tulee ottamaan naisten puolella suurempaa roolia valmennuskonsulttina.

Tamminen on aloittanut salibandyvalmentajan uransa jo yli 20 vuotta sitten. Hän toimi Tampereen Gunnersin miesten liigajoukkueen päävalmentajana 1993-97 ja sen jälkeen kauden verran SBS Porin joukkueessa. Lisäksi hän on ollut Ilveksen salibandyjaoston valmennuspäällikkönä viisi vuotta. Maajoukkuetasolla valmennuskokemusta on kertynyt miesten maajoukkueesta 2006-2015 maalivahtivalmentajan roolissa. Poikien maajoukkueessa hän jatkaa edelleen ainakin vuoteen 2017. Salibandyliiton kouluttajana Topi on toiminut vuosina 1993-2016. Leipätyönsä hän on tehnyt jääkiekon parissa vuodesta 1997 pääasiassa valmennuspäällikkönä. Kokemusta ja näkemystä siis varmasti riittää.

– Olen ollut hieman vaikuttamassa Classicin naisten toimintaan maalivahtivalmennuksen kautta. Olen pannut merkille joukkueen halun menestyä ja toteuttaa tavoitteellista harjoittelua. Koen joukkueen hyväksi sekä haasteelliseksi ympäristöksi ja olen kiinnostunut valmentamaan tavoitteellisia ja sitoutuneita urheilijoita. Uudet haasteet antavat itsellekin positiivista energiaa, Tamminen selventää lähtemistään vahvemmin naisten mukaan.

Tavoitteet korkealla

Classicin toiminnanjohtaja Pasi Peltola on erittäin tyytyväinen uuden valmennustiimin kokoonpanoon. Tavoitteena on ollut jo vuosia olla maailman paras seurajoukkue. Toistaiseksi parhaaksi saavutukseksi on jäänyt Euroopan Cupin voitto 2004. Nykyisessä Champions Cupissa joukkue on jäänyt useamman kerran hopealle ruotsalaisten juhliessa mestaruutta.

– Uskon, että tämä on jälleen yksi askel kohti tavoitettamme. Meille on Classicissa tärkeää mahdollistaa kaikkien joukkueiden menestys. Emme panosta ainoastaan miesten edustusjoukkueeseen, Peltola painottaa.

– Kassu (Saarinen) on kaikkien aikojen parhaita ja menestyneimpiä pelaajia maailmassa ja todellinen seuraikoni Classicille. Hän on ollut isolla roolilla ja suurella sydämellä nostamassa joukkueen aikanaan divarista Euroopan kärkeen. On äärimmäisen upea ja iso juttu, että saamme tämän tason salibandypersoonan päävalmentajaksi, Peltola hehkuttaa.

Peltola sanoo Elomaan ja Tammisen saamisen naisten matkaan olevan myös suuri asia seuralle. Hän uskoo valmennustiimin kemioiden ja filosofian kohtaavan tällä kokoonpanolla. Saarinen on täysin samaa mieltä asiasta.

– Meillä on hyvin saman suuntaiset ajatukset yksilöiden kehittämisestä joukkueen sisällä. Uskon lisäksi, että jokaisen vahvuudet omilla osa-alueillaan täydentävät toisiaan. Tässä ryhmässä on kokemusta ja näkemystä todella paljon, Saarinen summaa.

– Tämä kausi mennään tietysti täysillä loppuun, mutta olen varsin innoissani uusista haasteista. Classic on muodostunut itselleni sydämen asiaksi ja on hienoa päästä jatkamaan työtä joukkueen hyväksi erilaisessa roolissa, hän lisää.

Koivunen jää sivuun

Vaikka kausi on vielä kesken Peltola haluaa tässä vaiheessa jo kiittää nykyistä päävalmentajaa Veli-Matti Koivusta. Koivunen tuli aikanaan joukkueeseen Irina Peltolan aisapariksi.

– Iso kiitos Vellulle näistä vuosista naisten valmennuksessa. Samoin tietysti toiselle valmentajalle Kari Lehtisalolle.

Kohta kaksi kautta päävalmentajana joukkuetta luotsannut Veli-Matti Koivunen myös kiittää omalta osaltaan seuraa ja joukkuetta. Lopettamispäätös syntyi jo aikaisessa vaiheessa.

– Matka on ollut huikea jo tähän asti ja vielä jatketaan yhdessä hetken aikaa. Suuri kiitos koko Familylle ja myös toimiston suuntaan. Nyt on kuitenkin aika keskittyä hiukan enemmän kuskaamaan omia poikia harjoituksiin, Koivunen miettii.

– Jätämme Karin kanssa naiset oikein hyviin käsiin, kun Kassu, Topi ja Liisa ottavat joukkueen haltuun, hän vielä lisää.

Teksti: Classicin tiedote

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.