Liigat

Pääkalloanalyysi: Classicin koko kentän totaalinen salibandy jyräsi Viikingit

30.03.
2016
1 Kommentti
4
Liigat
Nico Salo johtaa hyökkäysvitjaa, joka vaikuttaa tällä hetkellä todella vaikeasti pysäytettävältä. Kuva: Juhani Järvenpää

Nico Salo johtaa hyökkäysvitjaa, joka vaikuttaa tällä hetkellä todella vaikeasti pysäytettävältä. Kuva: Juhani Järvenpää

Tampereen Classic ei jättänyt Helsingin Viikingeille sanan sijaa Salibandyliigan ensimmäisessä välierässä lauantaina kotikentällään. Tamperelaiset olivat suorastaan murskaavan ylivoimaisia lukemin 8-3. Ottelun ratkaisu nähtiin toisessa erässä, jonka Classic vei nimiinsä 4-0.

Classic iski kahdeksasta osumastaan peräti seitsemän nopeasta hyökkäyksestä. Niitä kaikkia edelsi Viikinkien halpa pallonmenetys ja viisikon tasapaino-ongelma. Tiivistettynä Classic iski aivan liian monta helppoa maalia välieräpeliksi.

Helsinkiläisten tarjoilusta nautti erityisesti Nico Salon johtama tamperelaisten loistava ykkösviiisikko, jossa pelaavat myös Eemeli Salin, Lassi Vänttinen, Mikko Leikkanen ja Mika Savolainen. Se voitti pelinsä 4-0, toisessa erässä 3-0. Vastaavasti Viikinkien Niclas Meyerin ykkönen jäi pakkasella lukemin 0-3.

Proaktiivinen Classic

Classicin murskavoitto olisi helppo pistää vain Viikinkien huonouden piikkiin. Tällainen johtopäätös olisi kuitenkin hätäinen. Tosiasiassa virheiden takana oli Classicin vahvuus.

Varsinkin ottelun alussa ja toisessa erässä joukkue esitti erinomaista nykyaikaista salibandya, parasta Classicia koskaan. Hyökkäyspelissä miehet ja pallo liikkuivat iloisesti. Liike ei ollut päämäärätöntä juoksentelua vaan pallottomat pelaajat liikkuivat pääsääntöisesti oikeisiin paikkoihin. Pallollisella pelaajalla oli jatkuvasti useita helppoja syöttöpaikkoja. Syötön jälkeen liikuttiin seuraavaan paikkaan. Syntyi syöttö-liike -jatkumoita. Paikan auetessa pallollinen pelaaja myös haastoi Viikinkien puolustusta. Viikingit pyörivät Classicin hikirummussa erityisesti kahden ensimmäisen erän alussa.

Classicin viisikossa oli myös oikein hyvä tasapaino hyökätessä: pelaajien etäisyydet pysyivät lyhyinä. Seurauksena viisikon oli helppoa ja nopeaa siirtyä puolustuspeliin, kun pallo menetettiin. Useimmiten tämä tapahtui syvällä Viikinkien päädyssä. Syntyi ns. tilanneprässikarvaus. Viikingit eivät saaneet hetken rauhaa. Mikäli Classic joutui pudottamaan keskialueen karvaukseen, joukkue pyrki työntämään aktiivisesti Viikinkejä kohti helsinkiläisten omaa päätä ja prässikarvausta. Työnnöstä syntyivät 1-0- ja 2-0-maalit.

Classicin koko kentän totaalinen salibandy oli se tekijä, joka aiheutti Viikinkien helpot virheet. Kyse oli pikemmin tamperelaisten hyvyydestä kuin helsinkiläisten huonoudesta. Classic oli proaktiivinen, ei vain reagoiva. Se pakotti Viikingit virheisiin, joita vain tuli Classicin rummutuksessa. Näin tapahtui varsinkin toisessa erässä, joka oli tamperelaisten lähes täydellistä hallintaa.

Viikinkien parannettava erityisesti hyökkäyspeliään

Välieräsarja ei ole kuitenkaan vielä ratkennut, vaikka Classic pelasi itsensä ylivoimaiseksi mestarisuosikiksi. Sillä on vasta yksi kiinnitys Superfinaaliin. Kolme lisäkiinnitystä tarvitaan vielä.

Viikingit ei takuulla anna loppuja kiinnityksiä halvalla. Joukkue ja sen valmennus on hyvin kokenut. Keinoja Classicin myllyn murtamiseen pohditaan aivan varmasti kuumeisesti. Tunteja ei säästellä.

Jani Hakkarainen odottaa, että Viikinkien "rotat" Mikael Järvi ja Lauri Stenfors (kuvassa oik.) pyrkivät jatkossa yhä enemmän Classicin pelaajien ihon alle. Kuva: Juhani Järvenpää

Jani Hakkarainen odottaa, että Viikinkien ”rotat” Mikael Järvi ja Lauri Stenfors (kuvassa oik.) pyrkivät jatkossa yhä enemmän Classicin pelaajien ihon alle. Kuva: Juhani Järvenpää

Avainasia on oma pallollinen pelaaminen. Classicin koko kentän proaktiivinen puolustuspeli on avattava. Keinot kyllä löytyvät periaatteessa Viikinkien työkalupakista. Pallottomat avut lähemmäs ja syötöt terävämmäksi sekä paremmiksi. Viikinkien pitäisi alkaa myös haastaa pallollisena Classicin alueellista miesvartiointia.

Näillä keinoilla Classicin puolustus on mahdollista murtaa, tuottaa maalipaikkoja tai ainakin siirtää pelin painopistettä tamperelaisten päähän. Samalla viisikon tasapaino ja sikäli hyökkäyksen puolustusvalmius paranee, mikä helpottaa siirtymistä oman pään puolustuspeliin. Se tökki ensimmäisessä välierässä Viikingeillä pahasti.

Huonoa eivät tekisi myöskään useammat suorat hyökkäykset kuin avausvälierässä sekä nopeina että pitkinä. Niiden puolustaminen on Classicin heikkous. Odotan myös, että Viikinkien rotat Mikael Järvi ja Lauri Stenfors alkavat pyrkiä Classicin taitureiden ihon alle.

Viisikoiden +/-

Classic I (Salo) 4-0
Classic II (Piha) 2-2
Classic III (Luukko) 1-1

Viikingit I (Meyer) 0-3
Viikingit II (Forsten) 2-3
Viikingit III (Hyvönen) 1-1

8-3-maali syntyi sekakenttien tilanteessa, kolmanteen erään Viikingit hieman sekoittivat viisikoitaan.

Maalivahdit

Classic Lassi Toriseva 19/22=86%

Viikingit Santtu Strandberg 18/26=69%

Classic oli siis parempi myös maalivahtien kamppailussa.

Viikingit ja Classic kohtaavat toistamiseen keskiviikkona Pasilassa klo 18.00 alkaen. VeikkausTV näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani
Tampereen Classic menee menojaan - Betsarit.com
30/03/2016
[…] Classicin koko kentän totaalinen salibandy jyräsi Viikingit […]
Classicin ykkönen finaalissa kiinni
30/03/2016
Jos Classic finaalissa niin vastustajan keskityttävä Classicin ykköskentän pysäyttämiseen!!Muista kentistä ei ole mitään hätää eikä juuri kovaan vastukseen sen on Nykky osoittanut kaikissa otteluissa!!Muihin kenttiin hän ei luota lainkaan,eikä juuri anna heille peliaikaakaan!!Ei kehity pelaajatkaan ensi vuotta varten ja tämä on monelle Classicin pelaajalle varmaan viimeinen vuosi seurassa sillä turha on lähteä kuluttamaan aikaansa koko kaudeksi pelkästään vaihtopenkillä istumassa!!Nykky tuhoaa itse keskeisellä itsekkäällä peluuttamisella monta lupaavaa pelaajaa Classicissa vaikka mestaruus tulisikin!!Häneltä puuttuu pitkäjännitteisyys valmentajana koska oma menestys on kaiken edellä aina!!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.