Liigat

Pääkalloennakko: Classic-Viikingit – tamperelaiset matkalla Hartwall Arenan värivaloihin

26.03.
2016
2 Kommenttia
2
Liigat
Kolmosketjut saattavat nousta isoon rooliin välierissä. Classicin kolmosta johtaa Veli-Matti Luukkoa (vas.) ja Viikinkien Janne Hyvönen. Kuvat: Topi Naskali ja Esa Takalo

Kolmosketjut saattavat nousta isoon rooliin välierissä. Classicin kolmosta johtaa Veli-Matti Luukkoa (vas.) ja Viikinkien Janne Hyvönen. Kuvat: Topi Naskali ja Esa Takalo

Classic ja Viikingit mittaavat toisiaan miesten Salibandyliigan välierissä. Runkosarjan voittaneella Classicilla on sarjassa kotietu. Superfinaaliin yltää neljällä voitolla.

Lähtökohdat:
Petteri Nykyn johtama Classic oli vahva läpi runkosarjan ja hävisi sen aikana ainoastaan kaksi ottelua. Puolivälierissä se kohtasi OLS:n, joka kaatui odotetusti otteluvoitoin 4–1. OLS pisti Classicin kuitenkin ahtaalle eritoten kotikentällään.

Puolustuksen suhteen Classic jatkoi pitkälti siitä mihin runkosarjassa jäi. Viidessä ottelussa kolisi omissa 21 kertaa (4,2 maalia ottelua kohden). Maalivahtien tilanne on mielenkiintoinen, sillä Lassi Toriseva torjui kolmessa ottelussa ja Joni Järviö kahdessa. Ensiksi mainittu vaikuttaisi olevan ykköstorjuja ja on ainakin selkeästi vahvin vaihtoehto, jos mennään rankkarikisaan.

Puolustuksesta löytyy tulivoimaa ja taisteluvalmiutta. Janne Lamminen on ollut vahvassa vireessä pisteiden valossa iskien paunat 3+1. Krister Savonen, Mikko Leikkanen ja Mika Savolainen ovat kaikki vahvoja kentän molemmissa päissä. Classicilla on sinänsä hyvä tilanne, että monikäyttöiset tähdet Nico Salo ja Eemeli Salin ovat vaihtoehtoja myös puolustukseen tarvittaessa.

Hyökkäyksen terävin kärki on kansallista huippuluokkaa ja kansainvälisestikin kilpailukykyinen. Salin (5 ottelua, tehot 7+6) on jatkanut pudotuspeleissä siitä, mihin runkosarjassa jäi. Salo on valtakunnan parhaita senttereitä. Tähän soppaan kun lisää Lassi Vänttisen sekä tutkaparin Jussi Piha-Sami Johansson, niin paljon parempaa hyökkäysarsenaalin kärkeä ei voisi valmentaja toivoa. Kakkosvitjan vasemmassa laidassa ovat pelanneet sekä Niko Juhola että Atte Eronen. Juholalta (2+0) ja Veli-Matti Luukon johtamalta kolmosvitjalta voi kuitenkin vielä odottaa tasonnostoa. Tässä vaiheessa pudotuspelejä kolmosketjujen rooli usein korostuu, kun kärkinimet pidetään normaalia tiukemmin kiinni.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

Viikingit pudotti puolivälierissä SPV:n voitoin 4–1. Tiiviisti puolustanut helsinkiläisryhmä eteni välieriin täysin ansaitusti ja sai Suomen mestarit näyttämään ajoittain pelkiltä vastaantulijoilta. Karuin osoitus tästä oli neljännen ottelun 9–0-vierasvoitto.

Ykkösvahti Santtu Strandberg nosti puolivälierissä tasoaan runkosarjaan nähden ja koppaili palloja vakuuttavalla 86,17 torjuntaprosentilla. Strandberg tulee olemaan avainasemassa myös välierien suhteen.

Puolustus piti hyvin SPV:tä vastaan ja pallo kaivettiin Viikinkien verkosta ainoastaan 13 kertaa (2,6 maalia ottelua kohden) viidessä ottelussa. Lauri Stenfors ja Mikael Lax muodostavat vahvan ykköspakkiparin, joka pärjää kentän jokaisella alueella. Jukka Soini ja Tapio Kinnunen ovat esiintyneet hyvin. Kokenut Timo Toivonen on tärkeä palapelin palanen, kun pelit kovenevat.

Viikinkien hyökkäyspeli on parantunut kauden edetessä ja ratkaisijoita löytyy kaikista kolmesta ketjusta. Konkariosaston Tero Tiitu oli joukkueen ykköstykki puolivälierissä. Omaa peliään monipuolistanut Miko Kailiala osui SPV:tä vastaan vain kertaalleen, mutta maali osui tärkeimpään mahdolliseen saumaan viidennen pelin jatkoajalla. Kailiala on kerännyt myös viisi syöttöpistettä. Mikael Järvi ja Harri Forsten ovat kaiken kokeneita, ja ketjua täydentää lahjakas Roni Laasonen. Viikinkien kolmosvitja Mikko Sipilä-Janne Hyvönen-Jani Hyytiäinen on parantanut koko kauden ajan, ja he olivat ajoittain selvästi paras osa Viikinkien hyökkäystä puolivälierissä. Hyökkäyskaluston monipuolisuus kallistuukin hitusen Viikinkien eduksi sarjassa.

Mika Ahosen suojattien osalta ei voi ohittaa sitä faktaa, että Erän ja Viikinkien seurafuusio julkistettiin samalla viikolla kuin välierät alkavat. Ensi kauden suhteen on paljon kysymysmerkkejä ja joukkueen pelaajien voi olla normaalia vaikeampaa keskittyä välieräsarjaan.

Knopit:
Viimeisen kymmenen vuoden aikana Classic ei ole kaatanut SSV:tä pudotuspeleissä. Kevään 2007 ja 2008 finaalisarjoissa SSV vei voiton suoraan 3-0. Samoin kävi myös kevään 2010 välierissä. Classic on kuitenkin päihittänyt SSV:n kerran pudotuspelivaiheessa. Tämä tapahtui vuonna 2003, jolloin tamperelaisseura oli parempi voitoin 3-1. Välierä- tai finaalivaiheessa helsinkiläiset ovat vetäneet aina pidemmän korren.

Viimeisen kolmen kauden aikana runkosarjavoitot ovat menneet tasan 3-3. Kausilla 2013-14 ja 2014-15 molemmat joukkueet voittivat kotiottelunsa. Tällä kaudella joukkueet hakivat pisteet toisiltaan vieraskentiltä. Classic on hävinnyt tällä kaudella vain yhden kotiottelun Salibandyliigan puolella ja silloin vastassa oli nimenomaan Viikingit. Suomen cupissa se kärsi kotitappion Happeeta vastaan.

Taistelupari:
Koska puolustustaistelu tulee olemaan tarkkaa eritoten ykkös- ja kakkosviisikoiden osalta, kolmosketjujen rooli korostuu. Kokenut Veli-Matti Luukko johtaa Classicin kolmosvitjaa, ja ainakaan toistaiseksi sen peli ei ole lähtenyt lentoon. Classicin materiaali on kärjen osalta vahva, mutta matalamman roolin pelaajilta voisi odottaa puolustamisen lisäksi myös tehoja. Luukko on pitkällä urallaan osoittanut, että taidot riittävät myös pisteiden tehtailuun. Tehoja pitäisi toki saada irti myös vähemmän kokeneista pelaajista.

Viikinkien Janne Hyvönen on johtaa kolmosviisikkoa, jota voisi luonnehtia jopa koko sarjan parhaaksi kolmoshyökkäysketjuksi. Hyvönen on eittämättä ketjun aivot ja pystyy vahvan fysiikan, tekniikan sekä pelikäsityksen myötä tekemään pelin helpoksi maalinälkäisille laitureille. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ketjusta löytyisi myös puolustusvoimaa ja -tahtoa.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

Kauden aiemmat kohtaamiset:
5.3.2016 Viikingit-Classic 3-4
23.11.2015 Classic-Viikingit 5-7

Näin pelataan:
Su 27.3. 18:00 Classic-Viikingit Tampere Areena
Ke 30.3. 18:00 Viikingit-Classic Pasilan UH
Pe 1.4. 18:30 Classic-Viikingit Tampere Areena
La 2.4. 16:00 Viikingit-Classic Pasilan UH
Ti 5.4. 18:30 Classic-Viikingit Tampere Areena tarvittaessa
Pe 8.4. 18:00 Viikingit-Classic Pasilan UH tarvittaessa
Su 10.4. 18:00 Classic-Viikingit Tampere Areena tarvittaessa

Kumpi voittaa:
Hankala kysymys, mutta Classic jatkaa Superfinaaliin voitoin 4-2. Tämä ottelupari tulee olemaan kuitenkin erittäin tiukka ja pienet asiat sekä marginaalit ratkaisevat. Viikinkien kannalta haittatekijänä voidaan pitää fuusiouutista, joka saattaa sekoittaa keskittymistä ja viedä terää sekä taistelutahtoa kokeneimmiltakin pelureilta.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Katsoja
27/03/2016
Tässä otteluparissa maalivahtipeli ratkaisee, muuten tasaista vaikka Classic on suurempi suosikki kun aloittaa kotona. En usko että Viikingit pystyy ryöstämään kotietua ja voi tulla jopa lyhyt sarja.
Viikingeillä kolme hyvää pakkia mutta vanhat taas valitettavan hitaita. Clssicilla on Savolainen joka voi olla suurikin riski mutta parhainmillaan taas maailman luokkaa.
Salin ja Salo on sarjan kovimmat, Tiitulla ja Kalliala jäävät nyt varjoon?
Kevät tulee...
27/03/2016
Classic sulaa.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.