Liigat

Pääkalloennakko: Happee-Oilers – hirvet rytkivät öljymiesten estelyistä huolimatta Superfinaaliin

27.03.
2016
17 Kommenttia
7
Liigat
Kumpi maalivahdeista tuulettaa välieräsarjan päätteeksi? Happeen maalia vartioi Tuomas Turunen (vas.) ja Oilersin Joonas Kaltiainen. Kuvat: Esa Jokinen ja Juhani Järvenpää

Kumpi maalivahdeista tuulettaa välieräsarjan päätteeksi? Happeen maalia vartioi Tuomas Turunen (vas.) ja Oilersin Joonas Kaltiainen. Kuvat: Esa Jokinen ja Juhani Järvenpää

Miesten Salibandyliigan pudotuspelit ovat välierävaiheesssa. Toisessa välieräparissa kohtaavat Jyväskylän Happee ja Esport Oilers.

Lähtökohdat:
Tässä sarjassa kohtaavat runkosarjan kakkonen, Happee, ja kolmonen, Oilers, joita sarjataulukossa erotti lopulta vain yksi piste. Runkosarjassa joukkueilla oli hyvät hetkensä ja suvantovaiheensa hieman eri vaiheessa kautta. Puolivälierissä kumpikin pelasi todella tiukan sarjan, kun Happee kaatoi TPS:n vasta seitsemännessä pelissä ja Oilers kukisti niukkojen otteluiden jälkeen Tapanilan Erän voitoin 4-2.

Happeen murheenkryyninä ovat keväällä olleet kärkipelaajien loukkaantumiset. Jonne Junkkarinen ei ole sataprosenttista pelikuntoa nähnytkään, mutta silti tossu liikkui yllättävän kepeästi kahdessa viimeisessä puolivälierässä. Yli 50 maalia runkosarjassa tehneen Veli-Matti Hynysen ja kakkoskentän pelintekijä Johannes Jokisen poissaolot ovat joukkueelle merkittäviä menetyksiä. Ei sota tietysti kahta miestä kaipaa, mutta kakkosvitjaan nostettu Paul Kotilainen ei jakele samalla tavalla maalintekopaikkoja veljelleen Peterille kuin Jokinen. TPS-sarjassa liekehtinyt Lauri Liikanen paikkaa Hynystä erinomaisesti ja Kotilainen Jokista kelvollisesti, mutta kyllähän Happee mielellään molemmat ottaisi heti pelaavaan kokoonpanoon takaisin.

Toisaalta juuri tuo fakta, että Liikanen on onnistunut roolin kasvettua, ja vielä tärkeässä paikassa, lupaa hirviryhmälle hyvää. Myös Juuso Heikkisen ja Janne Hoikkasen kevään ensimmäiset playoff-maalit TPS-sarjan seitsemännessä pelissä olivat todella vapauttava asia Happeelle ja miehille itselleen. Ylipäätään nousu 3-2-tappioasemasta 4-3-sarjavoittoon osoitti Happeen taistelutahtoa ja kypsyyttä. Toisaalta pitkälle venynyt sarja, jossa nähtiin kolme jatkoaikaa ja kahdet rankkarit, vei viime vuotta kapeammalla rosterilla operoivalta jyväskyläläisryhmältä mehuja.

Happee on hyvä etenkin silloin, kun peli aaltoilee päädystä päätyyn. Taitavat hyökkääjät saavat tilaa jaella juonikkaita syöttöjä ja vauhtia haastaa 1vs1-tilanteissa. Näissä etenkin Peter Kotilainen ja Juuso Heikkinen ovat vaikeita pideltäviä. Puolustussuuntaan erityisen hyviä ovat tutut kolmoskentän raastajat Jaska Kunelius ja Joonas Kaasalainen.

Kuva: Esa Jokinen

Kuva: Esa Jokinen

Oilersilta sairastuvan puolella on ollut niin ikään tärkeä pelaaja, ykkösmaalinsylkijä Sylvester Raikamo, mutta joukkueen vahvuutena on läpi kauden ollut tehojen jakaantuminen tasaisesti kolmen kentällisen kesken. Tulivoimaa löytyy Perttu Pajukoskelta, Casper Pfitzneriltä ja Markus Olkkoselta. Puolustuksesta Ilari Talvitien lavasta lähtee myös tuon tuosta hurjia laukauksia, jotka tolppien väliin osuessaan aiheuttavat maalivahdeille harmaita hiuksia. Maalipaikkojen tarjoilusta huolehtivat Matias Kaartinen ja Oscar Hänninen, joka tosin tiettävästi ei taida kentän puolelle tulla tällä kaudella kuin ampumaan rankkareita.

Oilers on parhaimmillaan kurinalainen ryhmä, jonka jalka riittää aiempia kausia parempaan malliin Akseli Ahtiaisen astuttua täksi kaudeksi espoolaisten ruoriin. Oilers puolustaa aiempaa tiiviimmin ja pelaa systemaattista ja tehokasta hyökkäyspeliä. Joukkueessa on monen profiilin pelaajia, jotka on kauden aikana roolitettu hyvin. Oman pään puolustuksen tuleekin olla kunnossa, sillä Happee tarjoaa monin verroin kovemman haasteen Oilers-puolustukselle kuin Erä.

Myös Oilersin ja Erän sarja oli fyysisesti kuluttava. Kuuden todella tiukan kamppailun aikana nähtiin kaksi jatkoaikaa. Espoolaiset ovat saaneet kuitenkin levätä pari päivää enemmän.

Oilers runkosarjassa kolmanneksi vähiten maaleja, kun taas Happee teki niitä eniten. Mikäli Oilers saa pelin pidettyä kontrollissa, on se vahvoilla. Mikäli taas peli avautuu ja mennään enemmän päästä päähän, nähtäneen kaukalossa runsaasti sitä kuuluisaa ”hirvirytkettä”. Happeella on voittamisen kulttuuria ja kokemusta tiukoista paikoista selvästi Oilersin tätä joukkuetta enemmän, ja se voi muodostua ratkaisevaksi asiaksi.

Knopit:
Playoffeissa tätä parivaljakkoa ei ole toviin vastakkain nähty, sillä edellisen kerran joukkueet ovat pudotuspelien merkeissä kohdanneet kaudella 1998-99 välierissä. Tuolloin Oilers eteni finaaleihin VFT:tä vastaan ja Happeen kohtaloksi koitui joutua pronssiotteluun, jonka se hävisi SSV:lle. Nykyjoukkueiden kokoonpanoista vain Happeen Petri Kauko pelasi tuolloin. Valmentajista toki Happeen kakkosluotsi Mikko Lehto, sekä Oilers-käskijä Akseli Ahtiainen nähtiin 17 vuotta sitten kaukalon sisäpuolella.

Runkosarjassa Oilers on voittanut Happeen edellisen kerran yli kaksi vuotta sitten, 23.2.2014. Kahdella edellisellä sesongilla joukkueet ovat pelanneet kahdesti tasan ja kahdesti Happee on juhlinut voittoa.

Kuva: Juhani Järvenpää

Kuva: Juhani Järvenpää

Taistelupari:
Tässä sarjassa toisensa kohtaa kaksi tällä kaudella kokeneiden torjujien varjosta noussutta veräjänvartijaa.

Tuomas Turunen oli pitkään Eero Kososen kakkosvahtina, eikä onnistunut punnertamaan itseään yhden maailman parhaista veskareista ohi. Tällä kaudella Turunen on osoittanut olevansa sarjan parhaita maalivahteja hyppäämällä Kososen jättämiin valtaviin saappaisiin mainiosti. Runkosarjan torjuntaprosentti oli 82,97 % ja pudotuspeleissäkin tähän saakka 81,14.

Oilers-maalilla sen sijaan palloja koppailee kauden yksi sensaatiovahti, Tomi Ikosen loukkaannuttua öljymiesten torjuntavastuun kantanut Joonas Kaltiainen. Kaltiainen johti pitkään liigan torjuntatilastoja ja runkosarjan päätteeksi torjuntaprosentti näytti lukemia 82,34 %. Puolivälierissä pallot tarttuivat 79,85 prosentin varmuudella.

Maalivahtipeli on sarjassa tärkeässä roolissa ja pidemmän korren vetävä torjuja antaa joukkueelleen mahdollisuuden voittaa koko sarjan.

Kauden aiemmat kohtaamiset:
10.1. Happee-Oilers 10-5
20.9. Oilers-Happee 3-3

Näin pelataan:
1. Su 27.3. 18:30 Happee – Oilers Monitoimitalo ISTV
2. Ke 30.3. 18:30 Oilers – Happee Tapiolan UH ISTV
3. Pe 1.4. 18:30 Happee – Oilers Monitoimitalo ISTV
4. Su 3.4. 16:20 Oilers – Happee Tapiolan UH Yle TV2
5. Ke 6.4. 18:30 Happee – Oilers Monitoimitalo (tarvittaessa) ISTV
6. Pe 8.4. 18:30 Oilers – Happee Tapiolan UH (tarvittaessa) ISTV
7. Su 10.4. 18:30 Happee – Oilers Monitoimitalo (tarvittaessa) ISTV

Kumpi voittaa:
Todella tiukkaa tulee, mutta kovasta paikasta Turussa nousseelle ja välieräpeleissä jo kahtena keväänä voitokkaasti marinoituneelle Happeelle ei ole pysäyttäjää. Hirvet jyräävät Superfinaaliin Classicin seuraksi voitoin 4-2.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Eväät syöty
27/03/2016
Ei saa Esportin kaupungin joukkue yhtään voittoa tässä sarjassa. Öljykupla puhkeaa heti ekassa matsissa.
HIRVESTYSTÄ
27/03/2016
On näköjään hirvenmetsästys alkanu tänä vuonna etuajassa. Taitaa tulla Espooseen iso saalis.
Kari
27/03/2016
Jutun kirjoittajalle voi todeta, että unen näit! Herätys tähän päivään...
Jeppe
27/03/2016
Kari, ai siihen päivään missä Oilers kävelee joukkueen yli mitä ei ole onnistunut voittamaan kahteen vuoteen? Ollaanpa nyt rehellisiä, tiukkaa tulee olemaan.
Antti Debytantti
27/03/2016
Joonas on varma otteinen veräjän vartija. Johtaa öljy miesten kara vaanin super finaaliin. Terminaattori, gladiaattori ja musta barbaari pommittaa turusen vaihtoon.
Espoo
27/03/2016
Hirvirytkettä, heh. Tepsiä vastaan oli jo todella vaikeata, vasta viimeisessä matsissa kun Turkulaiset ottivat 5 minuutin jäähyn ja hirvet kolmen maalin johdon alkoi Happeen peli toimia paremmin.
Nyt tulee vähän erillainen joukkue vastaan, joten katsotaan millaista "rytkettä" saadaan nähdä?
TSEMIÄ
27/03/2016
Tepsiä vastaan jo ihan kusessa ylivoimaisella materiaalierolla. Nyt vastassa eri tason porukka.
H..pee
27/03/2016
Tänään on rytkettä.. H-I-R-V-I-R-Y-T-K-E-T-TÄ ! Happee matkalla superfinaaliin !!
Turun kausarilainen
27/03/2016
Oilers vie. Happeen tekeminen TPS:ää vastaan oli niin ponnetonta, ettei Oilersin voittoa voi pilata kuin paha loukkaantumissuma. Se miten paha Happeen vastaava on saattaa toki olla juuri se ratkaiseva tekijä. Jollain viimeisen neljän runkosarjapelin saldolla ei ole juurikaan merkitystä.
ESPOOSTA
27/03/2016
Taitaa Hirvet sulaa pelkäksi pekoniksi tänään...
S7
27/03/2016
Jo noissa meitä vastaan pelatuissa sarjoissa(silloin SSV), oilerssin pojat näytti mitä osaavat tehdä viimeisillä minuuteilla. Yhessä pelissä oliko 20sek 2 maalia, tasoitus 7sek ennen loppua. Ja sama meno jatkuu nyt. Kyllä tää on se vuosi kun Espoosta mennään pitkästä aikaa finaaliin. Toivottavasti meitä vastaan, mutta tällä hetkellä näyttää tehtävää olla ja paljon. Mutta joka tapauksessa huikea finaali tulossa ja meitsi on paikan päällä, oli finaalissa ketä vaan...
S7
27/03/2016
Ja samainen herra nro. 51 teki tasurin....
Kari
27/03/2016
Hyvät oli Oilersin A junnut... :D
Fyt
27/03/2016
Huhuh... Oilersin kakkoskenttä nukkui tänään kolmannen erän ekat 5min täysin, muutoin peli täysin espoon. Onneksi selkeästi parempi joukkue lopulta voitti. Pakko sanoa, että kova on ryhmä, kukaan muu ei kestäisi jos olisi toista kentällistä maajoukkuetasoista kaveria telakalla/sairaana!
ESPOOSTA
27/03/2016
Keskiviikkona Tapiolassa tarjoillaan Hirvikäristystä....
H..PEE
27/03/2016
Olihan R-Y-T-K-E-T-T-Ä, puolin ja toisin. Tänään Oilers oli maalin verran parempi vieraissa mutta keskiviikkona Happee tiputtaa ensimmäisen täplän.
Öljyläikkä
28/03/2016
Ensimmäinen öljyläikkä Jyväskylästä. Aika pientä rytkettä nähtiin, vain 10 minuuttia oli Happee parempi. Ratkaisevalla kympillä öljymiehet taisteli kovemmalla sykkeellä joka palkittiin voitolla. Samalla ilmeellä vaan keskiviikkona tapiolassa niin hirvet kaatuu toistamiseen.
Kotietu on nyt Oilersilla eli tarvitaan vaan kolme voittoa kotona ja finaalipaikka on varma. Pitkä on matka vielä edessä mutta kyllä tämä aloitusvoitto varmasti kasvatti joukkeen itseluottamusta ja taistelutahtoa.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.