Divarit

Pääkalloennakko: LaSB-Steelers – piskuinen kyläjoukkue raivaa tiensä Salibandyliigaan

14.03.
2016
9 Kommenttia
16
Divarit
Kumpi näistä superlupauksista nostaa joukkueensa liigaan? Kuvat: Jari Turunen.

Kumpi näistä superlupauksista nostaa joukkueensa liigaan? Kuvat: Jari Turunen.

Salibandyn miesten Divarissa on nyt eroteltu jyvät akanoista. Kaksi parasta joukkuetta ovat jäljellä ja edessä ovat Kanta-Hämeen unelmafinaalit, kun sarjan loppuotteluissa kohtaavat Lammin Salibandy ja Hämeenlinnan Steelers.

Miten nämä joukkueet selvittivät tiensä finaaliin?

LaSB:
Lammilaiset osoittivat viime kaudella olevansa sarjan eliittiä ja Pääkallo.fi rankkasi oranssipaidat tämän kauden Divarissa piikkipaikalle ennakossaan. Meno oli läpi runkosarjan vakuuttavaa, sillä tilille kertyi 26 ottelusta 17 voittoa, kaksi tasapeliä ja vain viisi tappiota. Ainoa heikko jakso ajoittui viimeisen kuuden pelin kohdalle, joista lammilaiset voittivat vain kaksi.

Lopun haparoinnin takia saattoi jollain heräillä myös ajatus siitä, alkoiko ote herpaantua tai se kuuluisa kasetti sulaa kevättä kohden. Puolivälierissä LaSB oli kuitenkin suorastaan ylivoimainen ja lähes läpsytteli itsensä jatkoon ÅIF:n kustannuksella. Tuloksetkin sen kertovat, sillä otteluvoitot menivät puhtaasti 2-0 otteluiden päätyttyä LaSBille 14-7 ja 9-3.

Välierissä tuli vastaan Welhot, joka oli Divari-kevään kuumin joukkue. Kuilun partaalta playoffeihin punnertanut Welhot sai jälleen hyvän ”draivin” päälle koviin peleihin, mutta viimeistään tässä sarjassa LaSB näytti olevan kivikova vastustaja. Voitot numeroin 5-1 ja 8-6 takasivat LaSBille paikan finaaleissa otteluvoitoin 2-0.

LaSBin tärkeimmät pelaajat ovat kauden aikana olleet vuodesta toiseen sisäisen pistepörssin voittava Tino Nivala, kokenut kehäkettu ja pudotuspeleissä jo hurjat tehot mättänyt Heikki Hätönen sekä Kainulaisen veljessarja. Kaapo Kettusen varmaa torjuntatyöskentelyä maalin suulla ei sovi unohtaa.

LaSBista on ollut vaikea pitkässä juoksussa löytää heikkouksia tällä kaudella. Joukkue pelaa aktiivista salibandya niin pallollisena kuin pallottomana. He ovat Steelersiä kurinalaisempi ryhmä, joka pyrkii hallitsemaan pelivälinettä. LaSB:n, kuten Steelersinkin, heikoin osa-alue on puolustus, josta ei Miikka Pentikäisen lisäksi aivan superpehmeitä kätösiä löydy.

Steelers:
Viime keväänä Steelers meinasi sulaa pahemman kerran jo puolivälierissä ja lopulta tipahti välierissä Welhoille. Täksi kaudeksi Pääkallo.fi uskalsi ennakoida Steelersiä silti kahden parhaan joukkoon.

Steelers avasi kauden yskähdellen, kun neljästä ensimmäisestä ottelusta tilille kertyi vain kolme pistettä. Turpaan tuli jopa ranskalaisen visiitin sarjassa tehneeltä KeLyltä Elenia Areenalla. Siitä hämeenlinnalaiset ponnistivat kuitenkin kahdeksan ottelun voittoputkeen, eikä tappioita muutenkaan mahtunut loppukauteen enää kuin neljä. LaSBin kompuroitua sarjan lopussa Steelers jäi vain pisteen päähän runkosarjan piikkipaikasta.

Puolivälierissä ei näyttänyt järin hyvältä. Limingan Niittomiehet laittoi Steelersin ahtaalle ja ottamatta ”pohjoisen pojilta” mitään pois, alkoi useampikin epäillä Steelersin henkistä vahvuutta. Hämeenlinnalaiset s selvittivät tiensä kuitenkin välieriin lopulta voitoin 2-1.

Toisin kuin viime keväänä, Steelers onnistui kääntämään vaikean puolivälieräsarjan edukseen. SB Vaasan puolivälierissä kellistänyt Blue Fox oli Steelersille vain suupala, ja siniketuista napatut voitot 7-2 ja 8-2 eivät jättäneet epäselvyyttä siitä, kumpi ansaitsee paikan finaaleissa.

Steelersin hyökkäyskalusto on sarjan tehokkain. Joukkue teki eniten maaleja runkosarjassa ja Ville Lastikan, Nico Jonaesonin, Timo Johanssonin ja Iiro Nurmisen kaltaiset tutut pistenikkarit ovat saaneet tällä sesongilla tulitukea uusilta tulokkailta Markus Siproselta ja Teemu Metsälältä. Tuomas Mikkola ja Janne Ijäs ovat suuressa roolissa alakerrassa, joka eittämättä on myös Steelersin heikoin osa-alue. Jaakko Vahtokarin ja Juha Jokisen on myös onnistuttava maalilla, jos ”Teräsmiehet” haluaa suoran liiganousun saavuttaa.

Steelers tyytyy usein matalaan karvaukseen, josta se terävien riistojen jälkeen pyrkii pelaamaan palloa nopeasti hyökkäysalueelle, jossa taitavat ja luovat yksilöt pääsevät oikeuksiinsa.

Hämeenlinnan derbyt ovat olleet tällä kaudella LaSB:n heiniä. Kuva: Mika Virtanen

Hämeenlinnan derbyt ovat olleet tällä kaudella LaSB:n heiniä. Kuva: Mika Virtanen

Knopit:
Hämeenlinnan derbyjen historiasta löytyy pari mielenkiintoista detaljia.

Ensinnäkin, joukkueiden menestys on kulkenut käsi kädessä. Joukkueet ovat pelanneet Divarissa yhtäaikaisesti syksystä 2013 lähtien. Kaudella 2013-14 Steelers oli sarjan 10. ja LaSB 11. Eroa oli yksi piste ja joukkueet olivat kauden kaksi viimeistä sarjapaikkansa säilyttänyttä ryhmää. Kaudella 2014-15 Steelers oli runkosarjan ykkönen, LaSB kolmonen. Tuolloin toki piste-eroa kuusi pistettä. Tänä keväänä vuorostaan LaSB voitti runkosarjan ja Steelers tyytyi kakkossijaan, pisteen erolla. Viime kevään playoffeissa kumpikin joukkue tippui Kuopion Welhoille.

Toisekseen, Steelers on voittanut ainoastaan vuonna 2014. Vuosien 2013 ja 2015 pelit ovat päättyneet LaSBin eduksi, mukaan lukien Suomen Cupin ottelu 2015 joulukuussa. Tämän vuoden puolella joukkueet eivät ole vielä kohdanneet. Onko nyt parillisena vuonna Steelersin vuoro taas tuulettaa?

Taistelupari:
Tässä parissa kohtaa toisensa kaksi Suomen salibandyn todellista superlupausta. 19-vuotiaat Ville Lastikka ja Rasmus Kainulainen vuolivat keväällä yhdessä näytöstyyliin nuorten MM-kultaa ja kesän aikana huhut veivät kumpaakin nuorukaista ympäri Suomea ja jopa ulkomaille. Pääkallo.fi rankkasi listauksessaan syksyllä heidät Divarin parhaiksi pelaajiksi.

Huhtikuussa 20 vuotta täyttävä Lastikka on voittanut kahdesti peräkkäin Divarin pistepörssin. Kypsästi pelaava nuori mies taikoo maaleja sellaisiltakin apajilta, joita ei voi lukea maalipaikoiksi ja muodostaa myös äärettömän tehokkaan tutkaparin Nico Jonaesonin kanssa. Lastikalta löytyy sarjan paras kantti ja suojauksesta hän pystyy vielä pienestäkin tilasta kääntämään syötön kaverille takatolpalle.

Vajaan vuoden nuorempi Rasmus Kainulainen sen sijaan on sarjan pelinrakentajista luovimpia, ellei jopa luovin. Tukka hulmuten Kainulainen kieputtaa vastustajia solmuun ja löytää ahtaatkin syöttölinjat, joista saavat pelikaverit naatiskella palloa maaliin. Tehokkuutensa puolesta Lastikka on varmasti etevämpi kaveri, mutta kokonaisvaltaisessa pallonkäsittelyssä samettikätinen Kainulainen on puolestaan edellä.

Kummankin pelaajan kohdalla puhelin käy varmasti kesällä kuumana, sillä näitä hiomattomia timantteja himoitsee usea joukkue. Kumpikin on joidenkin huhujen mukaan jäämässä seuroihinsa, mikäli liiganousu saavutetaan, mutta toisaalta esimerkiksi Lastikka on tiettävästi myös Happeen hankintalistalla, jos mies saa paikan Jyväskylän liikuntatieteellisestä. Kysymys kuuluu, kumpi Divarin supernuorukaisista kasvaa Kanta-Hämeen isoimmissa peleissä ja nostaa joukkueensa Salibandyliigaan?

Kauden aiemmat kohtaamiset:
3.12.2015 Steelers-LaSB 7-8 (Suomen cup)
29.11.2015 Steelers-LaSB 7-9
19.9.2015 LaSB-Steelers 4-3 ja.

Näin pelataan:
Ti 15.3. 18:30 LaSB-Steelers Elenia Areena (Fanseat/Elisa)
To 17.3. 18:30 Steelers-LaSB Elenia Areena (Fanseat/Elisa)
La 19.3. 18:00 LaSB-Steelers Elenia Areena (VeikkausTV)
Ti 22.3. 18:30 Steelers-LaSB Elenia Areena (tarvittaessa) (VeikkausTV)
Pe 25.3. 17:00 LaSB – Steelers Elenia Areena (tarvittaessa) (VeikkausTV)

Pääkallo.fi:n arvio:
LaSB on ollut viime aikoina Kanta-Hämeessä niskan päällä. Se on myös tällä kaudella ollut vakuuttavampi kokonaisvaltaisesti. Klisee ”pelejä voitetaan hyökkäämällä, mestaruudet puolustamalla” tukee Pääkallo.fi:n Divarin finaaliarviota. Pelit ovat tiukkoja ja Steelers tulee maalintekovoimallaan antamaan kovan vastuksen, mutta pitkässä juoksussa LaSBin hivenen parempi puolustus kääntää sarjan lammilaisille.

Divarin voitto finaaliparista LaSB-Steelers kirjataan ensiksi mainitulle voitoin 3-2.

Taistelu liiganoususta käyntiin tiistaina – näin pelataan Divarin finaalisarjassa
Panokset tapissa ottelusarjassa – isä tai poika nousee liigaan

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
asd
14/03/2016
Ihan hyvä analyysi, lukuunottamatta"kokonaisvaltaista pallon käsittelyä" jota en lähtisi näiden kahden kohdalla edes vertaamaan, sillä sadasosat pyöristetään kymmenyksiin.
"Pelit voitetaan hyökkäyksellä, mestaruudet puolustuksella" -anokdeetti on kyllä osoittautunut pidemmän päälle virheelliseksi lajissa kuin lajissa. Se on täysin pelistä kiinni kumpi ratkaisee. Esimerkkinä voidaan antaa Suomi-Ruotsi finaali 2v takaperin jossa Ruotsin tulivoima ja momentum ei edes liiemmin vaatinut puolustusta taakseen.
Itse näen taisteluparissa kaksi joukkuetta, joilla molemmilla suhteellisen tasavahvat 3 kentällistä. Sarja ratkeaa siihen kumman kantti kestää paremmin ja pystyy rakentamaan omaa peliään rauhallisesti pienestä tarinasta huolimatta.
Hellaposliini
14/03/2016
Jo on aikoihin eletty!
Eihän siel steeLERSSILLÄ ole labstikan lisäksi kuin metsälä. Jos kahdella jätkällä liigaan niin häpeän divarin tasoa, kyl se Lasbille menee 3-0 ja Lerssit hoitaa raumalaiset ulos liigasta niin saadaan eteläsuomi liiga +oulu. Kiitos näkemiin.
HellaPolliisi
14/03/2016
Jos kävis, kuten Hellaposliini povaa (eteläsuomi liiga + Oulu), niin kellä on aikaa ja varaa pelata D1varia? Matkakulut selkeesti suuremmat kuin liigassa ja katsoja- ja sponssitulot... Niin no.
Makke
15/03/2016
Onko näistä peleistä tulossa mitään nettilähetyksiä? Ois mielenkiintoista katottavaa.
Junnu#8
15/03/2016
Ainakin Veikkaus tv näyttää käsittääkseni kaikki finaalit. Näkee pelit kun on pelitilillä rahaa. Ja tunnukset sinne. Fanseatilta tulee. Mutta siellä maksaa jotain pelien näkeminen.
Makke
15/03/2016
Olen yrittänyt kuikuilla tuolta veikkaustv:n puolelta muttei siellä ainakaan näy lähetyksiä. Fanseatista ei viitsisi maksaa näiden pelien takia kun veikkaustv:n tarjontakin ollut melko hyvää.
Junnu#8
15/03/2016
Fanseat sieltä näkyy. Jos et Elenialle pääse paikanpäälle. Veikkaus tv näyttää kolmannen finaalin.
LaSB vs Lopen Steelers
16/03/2016
Piskuinen kyläjoukkue, LaSB. Steelersin kovimman rungonhan muodostaa vieläkin piskuisemman kyläjoukkueen pojat eli Lopen pojat. Ilmeisesti näissä "kyläjoukkueissa" on jotain tehty oikein, kun pärjävät isoja seuroja paremmin ja kasvattavat hyviä yksilöitä.
LOPEN UUPUMATTOMAT
18/03/2016
Pikkukylissä ei juuri ole lajien välistä kilpailua, kuten isommilla paikkakunnilla. Eli lahjakkuudet päätyvät lajiin jota kylällä voi harrastaa. Esim. Hämeenlinnassa jääkiekko sekä ehkä myös jalkapallo vetää ns. lahjakkuuksia. Näiden lisäksi löytyy monenlaista muuta aktiviteettia, joihin vanhemmat lapsensa ohjaavat. Usein lapsen lajivalinta on kuitenkin vanhempien tekemä.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.