Ulkomaat

Ruotsin liigan välierien ainoa suomalaispelaaja nauttii playoff-huumasta – ”Peli muuttuu säännöiltään täysin”

23.03.
2016
1 Kommentti
3
Ulkomaat
Ville Turulan edustama Dalen kohtaa Superliigan välierissä viime kauden finalistijoukkueen, Linköpingin. Kuva: perwiklund.se

Ville Turulan edustama Dalen kohtaa Superliigan välierissä viime kauden finalistijoukkueen, Linköpingin. Kuva: perwiklund.se

Ruotsin Superliiga on edennyt välierävaiheeseen, ja ainoa mestaruudesta edelleen taisteleva suomalainen on IBK Dalenin Ville Turula. Pääkallo.fi tavoitti välieriin valmistautuvan Turulan ja kyseli, minkälaisin ajatuksin liigan tulokashyökkääjä lähtee viimeiseen vaiheeseen ennen Superfinaalia.

IBK Dalen on yksi Uumajan urheilun ylpeydenaiheista. Seura ei ole koskaan voittanut Ruotsin salibandymestaruutta, mutta etenkin kevään tosipelien alla laji näkyy ja kuuluu kaupungissa. Puolivälierissä Växjötä vastaan Dalenin kotihalliin ahtautui peräti 2500 ihmistä.

– Koko kauden ajan salibandy on näkynyt täällä aika hyvin. Nyt pudotuspelien aikaan ihmiset ovat tulleet vielä enemmän juttelemaan, joten kyllä se huuma näkyy täällä, Ville Turula kuvailee.

23-vuotias vihantilainen on nauttinut täysin rinnoin äänekkäiden koti- ja vierasyleisöjen edessä pelaamisesta. Lisäksi ruotsalainen playoff-pelityyli on antanut vielä oman ripauksensa ratkaisupeleihin.

– Onhan se hienoa pelata, kun katsomossa on vieläkin enemmän ääntä ja melua. Peli itsessään muuttuu aika täysin säännöiltään pudotuspeleissä. Aika paljon ronskimmin saa vielä mennä tilanteisiin. Lisäksi tiivis pelitahti pitää huolen siitä, että ajatukset pysyvät koko ajan peleissä, Turula hehkuttaa.

Vaikean alkukauden jälkeen Dalen petrasi runkosarjassa otteitaan huomattavasti, ja lopulta se sijoittui viidenneksi.

Puolivälierien valintatilaisuudessa kaikki kärkikolmikosta halusivat välttää Dalenin kohtaamisen. Ensimmäiseksi vastustajaksi tuli siis viimeisenä valitsemaan päässyt Växjö Vipers, jossa pelaa myös Suomen maajoukkuemaalivahti Eero Kosonen.

Runkosarjassa molemmat kohtaamiset hävinnyt Dalen lähti ottelusarjaan hienoisena altavastaajana. Siitä huolimatta sarja katkesi uumajalaisjoukkueen hyväksi neljässä ottelussa.

– Nyt on todella hyvät fiilikset. Ennakkoon oli odotettavissa todella vaikeaa vastusta, sillä hävisimme heille runkosarjassa yhden ottelun aika murskalukemin. Pleijarien voitot eivät olleet selviä voittoja missään nimessä, vaan ne olivat tiukkoja matseja. Viimeinen ratkesi vasta pilkuilla. Puolustimme ehkä aavistuksen paremmin.

Ville Turula (ensimmäinen vas.) on päässyt kauden aikana pelaamaan myös puolustajan tontilla joukkueen kärkihyökkääjien takana. Kuva: perwiklund.se

Ville Turula (ensimmäinen vas.) on päässyt kauden aikana pelaamaan myös puolustajan tontilla joukkueen kärkihyökkääjien takana. Kuva: perwiklund.se

Dalen on saanut jalkeille vahvat kolme kentällistä, ja Turula johtaa keskushyökkääjän paikalta kolmosketjua. Pelipaikka on kuitenkin vaihdellut kauden aikana. Runkosarjan 19 pelaamassaan ottelussa hän iski neljä tehopistettä, joista kaikki olivat maaleja.

– Vaikean alun jälkeen peli alkoi itselläkin parantua. Viimeisen kuukauden runkosarjasta jouduin huilaamaan pienten vammojen vuoksi. Nyt pelaaminen tuntuu taas todella hyvältä.

– Joulun jälkeen pelasin pakkina kärkikenttien alla muutamassa ottelussa. Se jakso meni itseltä tosi hyvin, ja jos tarpeen vaatiessa on mahdollista, että valmennus peluuttaa minua siinä. Lähtökohtaisesti pelaan kuitenkin sentteriä.

Välierissä Dalenia vastaan asettuu viime kauden yllätysfinalisti Linköping. Runkosarjan kohtaamisissa molemmat joukkueet voittivat kotiottelunsa. Yllätykset eivät jääneet viime kauteen, sillä tämän kauden puolivälierissä joukkue tiputti liigan runkosarjan voittaneen Pixbon.

Turulalla onkin selkeä näkemys siitä, minkälainen joukkue Linköping on.

– Heillä on paljon isokokoisia kavereita ja he puolustavat hyvin. Jotain se kertoo, että pystyivät kaatamaan Pixbon edellisessä vaiheessa, joka on ehkä sarjan paras joukkue pallollisesti. Linköping on työteliäs, kuten myös meidän porukkamme.

Dalenin tehokkain kuluvissa pudotuspeleissä on ollut viime kaudella Falunissa mestaruutta juhlinut Jonas Svahn (3+4=7). Lisäksi uumajalaisten kapteeninnauhaa kantaa kädessään norjalainen konkarihyökkääjä Ketil Kronberg.

Ville Turula uskoo, että Dalen etenee parista jatkoon, mikäli se pystyy pelaamaan samalla tasolla kuin Växjötä vastaan.

– Hän (Kronberg) on mielestäni sarjan ylivoimaisimpia pelaajia. Hän on jokaisella osa-alueella hyvä ja tsemppaa aina tosissaan. Hän haluaa johtaa viimeisen päälle hyvin.

– Kun saamme pienet huolimattomuusvirheet pois, meillä on hyvät mahdollisuudet. Jalka ja taito riittävät hyvin haastamaan. Pelaamme yleensä tiiviisti ja vähämaalisia otteluita, joten oma puolustuspää pitää pysyä tiukkana. Viimeistelimme hyvällä prosentilla Växjötä vastaan – pidetään se ja mennään päätyyn asti.

Linkki:
Innebandy.se: Superliigan pudotuspelitilastot

Lue myös:
Suomalainen tulokashyökkääjä haluaa näyttää kykynsä Ruotsin liigassa – ”Pelitavan opettelu kesti monta ottelua”

Edit: Juttua muokattu to 24.3. klo 8:46.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Goos
23/03/2016
Taisi mennä jutussa Lakers ja Vipers sekaisin.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.