Liigat

TPS laittoi jauhot suuhun epäilijöille: ”Oli laji mikä tahansa, niin turkulaista lyödään vähän kovempaa”

09.03.
2016
3 Kommenttia
5
Liigat
Aki Vilander johdatti TPS:n pudotuspeleihin. Turussa pelattiin miesten Salibadyliigan pudotuspelejä viimeksi kolme vuotta sitten. Kuva: Anssi Koskinen

Aki Vilander johdatti TPS:n pudotuspeleihin. Turussa pelattiin miesten Salibadyliigan pudotuspelejä viimeksi kolme vuotta sitten. Kuva: Anssi Koskinen

Turun Palloseura alisuoritti vahvasti kaudella 2014-2015 miesten Salibandyliigassa. Taaperruksen ansiosta joukkueen kausi jatkui pitkälle kevääseen liigakarsintojen merkeissä.

Tällä kaudella kelkka kääntyi ja TPS sijoittui runkosarjassa seitsemänneksi. Joukkue pääsi täten mukaan pudotuspeleihin. Pääkallo.fi nappasi TPS-luotsi Aki Vilanderin haastatteluun.

– Riittävän hyvä suoritus. Ollaan pudotuspeleissä ja päästään vääntämään jokaisen pelaajan unelmamatseja. Pelaajat ovat tämän hienolla työllään ansainneet, suitsutti Vilander Hartwall Arenan katsomossa, jossa oli juuri aiemmin valittu pudotuspelien puolivälieräparit.

Vilanderin mukaan Turussa mietittiin viime kauden jälkeen parannuskohteita ja tehtiin pieniä korjausliikkeitä.

– Ollaan voitettu enemmän pelejä. Siinä selkein parannus.

– Totta kai reagoitiin viime kauden otteisiin ja mietittiin asioita keväällä. Marginaalit eivät ole kuitenkaan isoja, jotka ovat nyt kääntyneet eduksemme. On muutettu asioita pelaajien roolituksesta lähtien. Harjoittelua ja fysiikkaharjoittelua on mietitty tarkemmin. Viime kaudella meillä oli todella paljon myös loukkaantumisia. Moni asia on korjaantunut jonkin verran. On ehkä väärin sanoa, että luovuus on kasvanut, mutta pelaajat saavat nyt omasta tekemisestään hivenen enemmän vapauksia ja vastuuta siellä kentällä. Kuten sanoin, niin pelaajat ovat tehneet hienon työn tähän mennessä, analysoi Vilander.

Viime kausi oli TPS:lle vaikea ja osittain siitä johtuen ulkoiset odotukset tulevaa kautta ajatellen olivat matalat. Eri medioissa kaudesta arvioitiin vaikeaa. Pääkallo.fi asetteli TPS:n sijalle 12 seuraavilla saatesanoilla:

Turkulaisen salibandyn ylpeys säilytti viime kaudella sarjapaikkansa vasta playoutien viimeisen vaiheen jälkeen. Tämän jälkeen vaihtuvuus on ollut suurta suuntaan ja toiseen, joten vaikuttaa, että seuran punainen lanka on hiukan hukassa. Se on erikoista ottaen huomioon seuran juniorituotannon vahvat meriitit. Veskariosastoon TPS ei kaadu, vaan Pyry Luukkonen on erittäin laadukas ykkösvahti. Puolustusta johtaa nuori Olli Laine, joka on jo osoittanut olevansa kypsä pelimies miesten liigatasolla. Kuvaavaa on se, että vasta 19-vuotias Laine on myös joukkueen kippari. Mikko Stenforsin paluun liigatasolle tekee hyvää muuten hiukan kokemattoman pakiston suhteen. Hyökkäys oli viime kaudella TPS:n ongelma. Ei niinkään paikkojen luominen, vaan maalien tekeminen itsessään. TPS:n nimilistaa katsoessa on huomiotavaa, että kovan luokan maalintekijät loistavat edelleen poissaolollaan. Uusista pelaajista Jaakko Hautamäki, Waltter Mahlberg ja Janne Jaanus ovat mielenkiintoisia nimiä. Eero Jalo väläytteli viime kaudella ja Jalo päässee nyt isompaan rooliin. Aki Vilanderille ja TPS:lle voitto olisi se, että joukkue välttäisi karsinnat tai suoran putoamisen.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

Oliko siitä hyötyä, että TPS lähti kauteen aliarvioituna ja altavastaajan asemasta?
– Ei. Sehän on ihan tuttu tilanne. Oli laji mikä tahansa, niin turkulaista lyödään vähän kovempaa. Pitää olla pikkuisen paksumpi nahka, kun tikaria tulee selkään välillä aika lujaa. En osaa sanoa auttaako se keskittymään paremmin vai huonommin. Ollaan keskitytty pelkkään urheilutoimintaan ja siihen mitä tapahtuu harjoitus- sekä pelikentällä ja tässä on tämänhetkinen tulos, paalutti Vilander.

Runkosarjan kakkoseksi sijoittunut Jyväskylän Happee valitsi TPS:n puolivälierävastuksekseen. TPS pelasi edellisen kerran pudotuspeleissä keväällä 2013, ja silloin puolivälierävastustaja oli nimenomaan Happee. Ottelusarja ratkesi vasta viidennessä pelissä.

Vilanderin mukaan Happeen riisuu aseista parhaiten organisoimalla oman pelinsä mahdollisimman hyvin.

– Äärimmäisen laadukas ryhmä. Erityisesti hyökkäyssuuntaan. Esittävät pitkälti flow-pelaamiseen perustuvaa salibandya. Happee ei aina välttämättä pelaa kovin organisoidusti, vaan he nauttivat siitä sirkuksen tunteesta mikä peleissä saattaa päästä tulemaan. Meidän ensimmäinen tavoite onkin, että homma pysyy kontrollissa noissa otteluissa. Turha tässä on lähteä aliarvioimaan meidänkään jätkiä ja sanoa, että lähdetään ihan altavastaajina. Meidän ainoa tavoite on voittaa ja millään muulla ei ole mitään merkitystä. Jos tätä sarjaa ei voiteta, niin sitten voidaan rehellisesti sanoa, että eväspussi on tyhjä, arvioi Vilander.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

TPS:n vahvuus tällä kaudella on ollut eritoten puolustuspelaaminen.

– Se on se millä ollaan tähänkin asti pärjätty. Tiivis hyvä puolustus ja hyvä maalivahti. Erikoistilannepelaaminen on tärkeää. Totta kai kun isommat yleisömassat rupeavat liikkumaan ja peliin tulee vähän tunnetta sekä kamppailua mukaan, niin pää kestää paineen. Meillä ei tässä kuitenkaan ole mitään paineita. Tämä on pelaajien nautinnon hetki, linjasi Vilander.

Puolivälieräjoukkueiden valintatilaisuus järjestettiin maanantaina 7.3. Hartwall Arenalla, jossa pelataan myös kevään huipennus eli Superfinaali 16.4. Jos TPS yltää finaaliin asti, niin mikä olisi turkulaisten mieluisin vastustaja?

– Nyt kun Happee kohdataan jo alussa, niin Viikingit on seuraavaksi mieluisin finaalivastus, Vilander päätti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
JZ
09/03/2016
Vilander on kyllä nostanut osakkeitaan aika huimasti tällä kaudella.

Mieleen muistuu tuo Kytöhongan outo ja mitäänsanomaton avoin kirje ajalta ennen kauden alkua. Runkosarja päätteeksi näyttääkin, että toiminnanjohtaja pisti aika hyvät näytöt pöytään oikeastaan jokaisella osa-alueella, eikä siihen some-vaakkumista tarvittu. Propsit.
Fani
09/03/2016
Vilanderin valmentamista olen myös ihaillen hiljaisesti seurannut sivusta. Mielestäni TPS on tällä hetkellä taktisesti yksi liigan kovimmista joukkueista. Tässä taisteluparissa tepsillä on ihan todelliset mahdollisuudet, jos se onnistuu jarruttamaan happeen tähdet. Väläytyksiä tepsin taktisesta kypsyydestä ja vaarallisuudesta on näkynyt läpi kauden.

Happee toki on vienyt viime vuosina tepsiä paljon, mutta numerot eivät kerro kaikkea. Esim 24.1 Happee - TPS pelissä mielestäni tepsi oli parempi ja kypsempi ensimmäiset 40 minuuttia. Peli päättyi 9-6 Happeelle. Pienistä nukahduksista Happee rankasee lujaa, jos tepsi saa notkahdukset kuriin, tästä tulee todella tasainen sarja.

Odotan innolla!
Tursu
10/03/2016
Onnea TPS ja Turku.

En uskonut kauden alkaessa, että TPS pelaa itsensä playoff-peleihin tai voisi pleijarissa ottaa voiton Happeesta Jyväskylässä. Olin väärässä ja olen hyvin onnellinen ettei ennustukseni toteutunut.

TPS ansaitsi voiton Monnarilta. Joukkueen maalit syntyivät tehdyistä pelitilanteista, eikä vastutustajan lahjoittamien virheiden seurauksena, kuten Happee sai muutaman maalin. Toivottavasti voittoja tulee vielä lisää, ne tarvittavat kolme...

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.