Liigat

Tuoko Nykky Classicille vihdoin kultaa? ”Ei pelkällä taidolla, vaan taistellaan ihan hulluna”

09.03.
2016
1 Kommentti
9
Liigat
Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

Tampereen Classic on yksi niistä miesten Salibandyliigan joukkueista, jolle sarjan mestaruus on toistaiseksi saavuttamatta. Tämän kauden runkosarjassa joukkue antoi melkoisen myrskyvaroituksen kevättä ajatellen.

Classic oli siis runkosarjan ykkönen. Tamperelaisjoukkue voitti 24 ottelua ja kärsi ainoastaan kaksi tappiota. Petteri Nykyn mukaan parannettavaa jäi vaikka sijoitus ei olisi voinut olla parempi.

– Eihän se ikinä mene täysin suunnitelmien mukaan. Ei me oltu tuota runkosarjan voittoa suunniteltu. Me ollaan menty koko kausi peli kerrallaan. Niin me jatketaan tästä eteenpäin. Pitää aina katsoa mitä siellä kentällä tapahtuu ja mitä me tarvitaan peliimme vielä lisää. Mitkä asiat ovat toimineet, ja mistä pidetään kiinni. Paljon on ollut hyvää, mutta paljon on vielä kehitettävää. Tarina jatkuu, pohti Nykky Hartwall Arenan katsomossa Pääkallo.fi:lle.

Classicia pidettiin kovimpana ennakkosuosikkina kauden alla, ja odotukset eivät ole ainakaan laskeneet runkosarjan esitysten myötä.

Teitä voidaan pitää runkosarjan perusteella tämän kevään ennakkosuosikkina. Luoko se paineita?

– Onko niin? Nykky haastaa heti takaisin.

– En ole ikinä ottanut urheilusta paineita. Palloa lätkitään suuntaan ja toiseen, niin ei siitä nyt paineita voi ottaa. Kyllä sen pitäisi olla vain aika hauskaa touhua, kuittasi Nykky tamperelaisten ”paineet”.

Classicin mestaruutta on odoteltu jo monena aiempana keväänä. Viimeksi joukkue pelasi finaaleissa keväällä 2014. Nykkyä on pidetty sellaisena sateentekijänä, joka voisi mestaruuden tuoda Tampereelle. Mies itse ei osaa eikä halua pohtia sitä, miksi huippujoukkueena pidetty Classic ei ole vielä mestaruutta voittanut.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

– En osaa sanoa. En ole seuraillutkaan moneen vuoteen. Viiteen vuoteen en ole seurannut koko lajia sisältäpäin. Siellä on ollut varmasti kovempia vastustajia vielä toistaiseksi. Siitähän siinä on kysymys. En osaa sitä arvioida, enkä haluakaan arvioida. On Classic varmasti ollut jo lähellä, kun ovat olleet kolme kertaa finaaleissa. En osaa sanoa mistä on kiikastanut noilla kerroilla. Sellaista on urheilu. Harvassa ovat olleet joukkueet, jotka aina voittavat, vastasi Nykky.

Nykky on korkean profiilin valmentaja, joka valmensi Sveitsin maajoukkuetta ennen Classicin pestiä. Tililtä löytyy maailmanmestaruuksia ja Suomen mestaruuksia.

Viime kaudella Classicia valmensi Jarkko Rantala. Kausi päättyi pettymykseen puolivälierissä, vaikka Rantalan valmennuskaudella joukkue otti selkeitä edistysaskelia.

– En osaa sanoa miten Classic pelasi edellisellä kaudella. Ihan totta puhuen en ole seurannut tarpeeksi. Uskon, että muutoksia on tapahtunut. Pelaajat itse tietäisivät sanoa paremmin, mitä on muutettu. Pikkuisen liikutaan paremmin.

– Kokonaisuutena ollaan pyritty ehkä vähän enemmän sellaiseen taistelevaan ilmeeseen. Ei pyritä menemään pelkällä taidolla, vaan pitää taistella ihan hulluna. Se on ollut ainakin minulla tematiikkana tälle kaudelle. Käytetään taitoelementtejä silloin, kun niiden käyttäminen on mahdollista. Pitää puolustaa tarkasti ja voittaa kaksinkamppailuita. Ei tarvitse välttämättä voittaa, kunhan ei häviä. Sehän on ihan filosofinen kysymys, mietti Nykky pelillisiä muutoksia.

Nykyn puheista paistaa hyvin filosofinen lähestysmistapa. Mestarivalmentaja antaa välillä ymmärtää, että hän on riisunut pelin olemuksen niin yksinkertaisiin lähtökohtiin, että ”paineet” ja ”pelot” ovat pelailun sekä pallon lätkimisen oheen kehitettyjä turhakkeita. Mikä on tietysti täysin totta.

”Alkemisti” ei kuitenkaan missään nimessä aliarvioi mitään pelin elementtejä, vaan pyrkii rationalisoimaan asioita, jotta pelaajat osaisivat keskittyä olennaiseen kentällä. Classicissa on painotettu tällä kaudella juuri henkisen puolen asioita ja pelaajien psykofyysistä kokonaisvaltaisuutta.

– Läsnäoloa, valveutuneisuutta ja virittäytymistä. Se on tärkeää, mitä tehdään ennen peliin tulemista. Fyysiset, psyykkiset ja kaikki sosiaaliset asiat tulee olla tehtyä mahdollisimman hyvin ennen kuin hypätään laatikkoon. Tarkoittaen sitä, että kentällä ollaan oikeasti valveutuneita. Englannin kielen sana ”alert” on mielestäni hyvin kuvaava. Skarppina pitää olla. Se on se isoin juttu.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

– Sitä kautta uskaltaa myös pelata. Ihminen on siinä mielessä outo otus, että se rupeaa herkästi pelkäämään ihan outoja asioita. En voi käsittää miten voi tässä lajissa mitään pelätä, kun lätkitään palloa. Toki joo, jos iso mies tulee päälle, niin voi vähän puntti tutista, mutta jos olet fyysisesti valveutunut, niin väistä, että ei tule pahoja törmäyksiä, Nykky linjasi.

Classic sai valita puoliväliräparinsa ensimmäisenä ja vastaan astelee nyt OLS Oulusta. OLS oli runkosarjan kahdeksas ja joutui taistelemaan pudotuspelipaikastaan aina viimeiselle kierrokselle saakka.

– OLS on hyvä joukkue ja pelaa joukkueena hienosti. Heillä on erittäin hyvä maalivahti. Joudutaan kyllä keksimään taikoja, millä saadaan pyöriteltyä pallo riittävän monta kertaa vastustajan verkkoon. OLS:lla on hyviä hyökkääjiä, jotka pitää pystyä pitämään riittävän kaukana maalista, jotta he eivät pääse aivan siitä maalin edestä ainakaan sutimaan. Taistelu pitäisi ilmentyä juuri sillä tavalla, että OLS pysyisi vähän kauempana meidän maalista, arvioi Nykky vastustajaa.

Yksittäisistä kenttäpelaajista Nykky ei halua nostaa ketään esille, mutta tolppien välistä löytyy löytyy suitsutusta ansaitseva peluri.

– Vaarallisinta en osaa nostaa, mutta kyllä se niiden maalivahti (Ville) Mestari on nimensä mukainen. Pelaaja, joka pitää erikseen huomioida, jotta sinne saadaan palloja upotettua. En ole seurannut tällä kaudella mitään muuta kuin meidän omaa peliä.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

– Sen suhteen on ihan riittävästi töitä. Olen yrittänyt jo vuosikausia hahmottaa sen, että saadaan se oma peli niin hyvään uomaan, että ymmärretään mitä siellä kentällä pyritään tekemään. Siinä ei hirveästi tarvitse vastustajia katsella. Sitten kun sarja alkaa, niin varmasti tutkitaan vähän tarkemmin sitä, minkälaisia juttuja se vastustaja tekee ja mitä uutta ne vastustajat saattaisivat mahdollisesti kehittää siihen. Yritetään olla ajan tasalla ja miksei myöskin vähän edellä siinä maailmassa. Sen oman pelin kehittäminen tulee juuri tässä hyvin esille, kun pelataan sarjaan. Välttämättä se, mitä ollaan tänään tehty, ei sitten perjantaina tai lauantaina toimikaan. Valveilla oloahan tämä on koko kevät, Nykky analysoi.

Jos Classic yltää Superfinaaliin, Nykyn itsensä mukaan ei ole merkitystä mikä joukkue tulee vastaan.

– Mieluisin vastustaja on se, mikä tänne tulee vastaan. Ei ole mitään erityistä. Kuka tahansa siis. Kaksi parasta täällä (Hartwall Arena) pelaa. Nyt, kun on paras seitsemästä -systeemi molemmissa sarjoissa, niin kyllä täällä silloin varmasti kaksi parasta onkin. Ketkä täällä sitten pelaavat, ovat ansainneet paikkansa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Maailman Tietotoimisto, MTT
09/03/2016
Aiemmilla kausilla Classicin valmennuksen(kaan) pää ei ole kestänyt ISOJA pelejä, ja se on heijastunut pelaajiin. Nykkyaikana ei menestys luulisi tuosta olevan kiinni ...

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.