Liigat

Yllätysnimi nousi farmin penkiltä liigan parrasvaloihin: ”Pelihuumoria on koeteltu”

09.03.
2016
0 Kommenttia
6
Liigat
Hannes Hannula torjui SPV:n ja Viikinkien edellisessä kohtaamisessa. Ottelu päättyi 5-5. Kuva: Juhani Järvenpää

Hannes Hannula torjui SPV:n ja Viikinkien edellisessä kohtaamisessa. Ottelu päättyi 5-5. Kuva: Juhani Järvenpää

Kaudella 2015-2016 miesten Salibandyliigan runkosarjassa oli yksi ennakkoon erittäin epätodennäköinen onnistuja. Hannes Hannula, 30, nousi SPV:n maalin suulle farmiseura SB Vaasan penkiltä.

Suomen mestareiden peliesitykset ovat olleet varsin ailahtelevia pitkin kautta. Peliveljien runkosarja päättyi neljän ottelun voitottomaan putkeen. Hannula näkee ainakin yhden syyn sille, miksi peli ei ole kulkenut nimenomaan viime aikoina.

– En tiedä tarkalleen mistä johtuu, mutta vähän on ollut semmoinen tunne, että ollaan oltu odottavaisin mielin. Tunnelma on ollut odottava juurikin pudotuspelejä ajatellen. Se tässä näin päällimmäisenä tulee mieleen. Meillä on kokenut joukkue, pohti Hannula Pääkallo.fi:lle kahvikuppi hyppysissään Hartwall Arenan käytävällä.

Hannula täyttää maaliskuun lopussa 31 vuotta. Moni pelaaja on ehtinyt luovuttaa ja lopettaa liigatasolla ennen neljättä vuosikymmentä. Hannulan periksiantamattomaan tyyliin se ei kuitenkaan sovi.

Viime kaudelle hänelle merkittiin yksi ottelu. Hän ei ollut pelannut minuuttiakaan liigatasolla ennen kauden alkua. Virallisesti Hannula edusti kauden alussa SPV:n farmiseuraa SB Vaasaa. Peliaikaa ei kuitenkaan juurikaan irronnut alkukaudesta edes Divarissa.

– Aloitin SB Vaasassa. Siellä olin alkukauden. En kauheasti päässyt pelaamaan. Yhdessä ottelussa pääsin aloittamaan (Erä Akatemiaa vastaan). Kaveri tuli ovista ja ikkunoista siinä pelissä ja päädyin takaisin penkille sitten. Päivää edeltäneessä Steelers-pelissä pelasin myös ottelun lopussa. Siinä pelissä onnistuin, muisteli Hannula.

Jurvasta (sijaitsee n. 50 km päässä Vaasasta) kotoisin oleva Hannula puhuu erittäin vahvaa Etelä-Pohjanmaan murretta ja se tuo kommentteihin tietynlaista jämäkkyyttä. Menneistä puhuttaessa jo aikamiehen ikään yltänyt Hannula kuulostaa varsin vakavoituneelta.

– Kovan työn takanahan se on ollut. Vastoinkäymisiä on ollut uralla. Pelihuumoria on koeteltu monellakin eri tavalla. Aina ollut kuitenkin itsellä ajatuksena, että vaikka tulisi minkälaista takapakkia, niin pyrin treenaamaan niin hyvin kuin pystyn. Annan aina kaikkeni, kun menen kentälle, linjasi Hannula.

Äkkiseltään hyppy Divarin penkiltä Salibandyliigaan kuulostaa isolta. Varsinkin pelaajalta, joka pelasi ensimmäiset Divarin ottelutkin vasta kaudella 2013-2014. Sitä ennen Hannula pelasi muutaman kauden Mailattomissa miesten 3. divisioonassa. Salibandyliiton sarjoissa ura on ollut melko lyhy ja vielä tällä vuosikymmenellä Hannula pelasi Jurvan paikallisessa puulaakiporukassa harrastesarjoja.

– Olen treenannut SPV:n mukana paljon. Me reissupelaajat kuljetaan Seinäjoelta Vaasassa. SPV:n pelaajat ovat itselleni ennestään tuttuja muutenkin. Paikka siunaantui, kun Kivimäen Julius loukkaantui. Sitä kautta pääsin hommaan mukaan hiukan paremmin.

– Odotin kuin kuuta nousevaa sitä paikkaa, että pääsen iskemään. Ajatus oli, että kun komennus tulee, niin olen valmiina. Parissa ottelussa olin aluksi kokoonpanossa ja Jarno (Ihme) aloitti maalissa. SalBa-ottelussa Jarno oli kipeänä ja pukukopissa melkein vasta ilmoitettiin, että nyt olisi debyytin paikka. Siinä sitten vedin ”tetsarin” päälle ja astelin ensi kertaa maalille liigakentillä, naurahti Hannula.

Tetsari niskassaan Hannula pelasi uransa ensimmäisessä liigaottelussa nollapelin Rauman SalBaa vastaan. Se on temppu, johon on pystynyt myös toinen SPV:n vahti uransa ensimmäisessä liigaottelussa, nimittäin vaasalaislähtöinen Jani Koski syksyllä 2005. Myös koski oli tuossa vaiheessa jo melko kokenut pelimies. Ainakaan Pääkallo.fi:n tiedossa ei ole muita vastaavia tapauksia.

Ensimmäisenkin ottelun jälkeen on kulkenut vahvasti. Ihme ja tulokas Hannula ovat pelanneet viime aikoina lähes yhtä paljon. Hannula on pelannut kaikkiaan 11 liigaottelussa torjuntaprosentilla 84,34, joka on sarjan toiseksi paras. Vertailun vuoksi Ihmeen prosentti on 77,36 17 ottelussa. Yhdessä tilastossa Hannula on erityisen ylivoimainen koko Salibandyliigassa. Palloja on uponnut omaan rysään vain 2.89 per ottelu.

Tämä ei kuitenkaan takaa vielä sitä, että Hannula ohittaisi Ihmettä nokkimisjärjestyksissä tulevissa pudotuspeleissä.

– Eihän se nyt käynyt pienessä mielessäkään. Olin Itä-Suomessa reissutöissä puoli vuotta ja pidin siellä sitten kuntoa yllä, että en olisi jäljessä kun kausi alkaa. Onnistuin kyllä hyvin kunnon ylläpidossa. Ei siinä vaiheessa toki käynyt mielessäkään, että olisin tällaisessa tilanteessa, kommentoi Hannula sitä osasiko mies odottaa tällaista kautta syyskuussa.

SPV kohtaa puolivälierissä Viikingit. Viikingit on yksi niistä joukkueista, jonka Hannula on päässyt kohtaamaan liigauransa aikana. Hannula on pelannut tällä kaudella kymmenkunta pääsarjaottelua ja puheiden perusteella veräjänvartija on painanut niistä jokaisen varsin tarkkaan mieleen.

– Itse asiassa pääsin pelaamaan Viikinkejä vastaan silloin runkosarjan toisessa ottelussa. Peli näytettiin Ylellä ja päättyi 5-5. Itseäni jäi kaivelemaan se peli. Kokemattomuuden vuoksi kaveri pääsi yllättämään pari kertaa. Oli ihan voitettavissa oleva peli. Pidän Viikinkien pelityylistä. Se on hyvin systemaattista peliä ja tykkään lukea sitä. Pääsin heidän tyylistään jyvälle siinä viime kohtaamisessa. Jos pitäisi miettiä, että Oilers vai Viikingit, niin itse olen jälkimmäisen kannalla. Kova taistelu tulee varmasti, analysoi Hannula.

Viikingit on yksi Salibandyliigan kokeneimmista ryhmistä. Tulivoimainen, juonikas ja taktisesti kypsä kokonaisuus. Maalivahdin kannalta hyökkääjät ovat tietysti niitä kaikkein inhottavimpia pelaajia.

– No, aivan hirveästi ei ole kokemusta. Sen verran mitä olen seurannut, niin tuolla Miko Kailialalla on aika painava laukaus. Tiitu on tietysti kokeneena kehäkettuna vaarallinen ja haki viime ottelussa hyvin tontteja, arvioi Hannula.

Edellisen kauden mestarilla riittää vielä paljon petrattavaa, että joukkue pelaisi 16. päivä huhtikuuta Hartwall Arenalla. Hannula ei näe, että olisi mitään erityisen mieluisaa finaalivastustajaa, jos joukkue finaaliin asti yltää.

– Ei tässä nyt mitään erityisen mieluisaa vastustajaa ole. Se on siinä vaiheessa sitten ihan sama kuka sieltä tulee vastaan. Kaikki pitää voittaa, jotta mestaruus on mahdollinen, paalutti Hannula.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.