Liigat

Jäähykuningas innostui veivailemaan vanhoilla päivillään – liigan toimitusjohtaja ratkaisi erikoisen lapaongelman

15.04.
2016
12 Kommenttia
5
Liigat
Kuva: Juhani Järvenpää

Kuva: Juhani Järvenpää

Tampereen Classicin miesten Salibandyliiga-joukkue valmistautui tiistaina lauantain Superfinaaliin Tampereen Tenniskeskuksella. Pääkallo.fi haastatteli harjoitusten jälkeen joukkueen kokeneempaa kaartia.

Lassi Vänttisen jälkeen jälkeen piinapenkkiin istahti Salibandyliigan kaikkien aikojen jäähykuningas Mika Savolainen. Totuudenmukaisesti luonnehtien Savolaisen henkilökohtainen ura on ollut myös varsin menestyksekäs ja runkosarjassa on kertynyt liigauralla tehopisteitä jo yli 250.

Kovaotteinen puolustaja myös kaksinkertainen maailmanmestari, mutta Suomen mestaruus uupuu. Classic on ollut tämän kauden vakuuttavin joukkue miesten liigassa. Miksi näin?

– Kyllähän se on se jokapäiväinen tekeminen, joka on saatu uudelle tasolle. Tavallaan se koutsien ajattelumaailmakin on tullut mukaan ja mennyt pelaajien päähän. Eli se, että oltaisiin 24/7 urheilijoita. Ryhmässä on taitavia jätkiä ja nyt olemme saaneet siihen mukaan sen hyvän puolustuksen sekä taistelun. Hyvää tulosta osattiin odottaa, ja ollaan annettu itsellemme mahdollisuus päästä pelaamaan finaaliin saakka, Savolainen paalutti rauhalliseen tahtiin.

Savolaisella on yleisellä tasolla taitotasoaan huonompi maine ja se johtuu monista ylilyönneistä. Kovaotteisuuden myötä puolustaja on saanut myös lisänimen.

Kuva: Juhani Järvenpää

Kuva: Juhani Järvenpää

Iso paha Savolainen. Koetko sen loukkauksena vai onko se kunnianosoitus?
– No, en tiedä (naurahtaa). Miten sen nyt ottaa. Siinä on varmasti vähän molempia mukana. Se kelpaa minulle, ja on jo pitkään kulkenut mukana, Savolainen pohti.

Savolaisesta ei kentän ulkopuolisen käytöksen perusteella arvaisi, että pitkänhuiskea hämäläinen harrastaa erinäisiä koiruuksia salibandykentällä. Viimeksi välieräsarjassa Viikinkejä vastaan. Ulkoisen olemuksen perusteella voisi päätellä, että hän suhtautuu kohuihin melko rauhallisesti.

– Tavallaan. Totta kai sitä aina pohtii asioita ja miettii miten asioita olisi voinut tehdä toisella lailla. Tietysti kun kaukaloon mennään, niin tilanteet tulee monesti aika äkkiä. Niistä on tietysti pitänyt päästä yli ja olen pyrkinyt oppimaan. Peli on koventunut koko ajan, niin välillä sitten käy hiukan huonompiakin juttuja, Savolainen valaisi.

Kaduttaako kentällä tapahtuneet asiat koskaan jälkikäteen?
– Aina sitä pohtii mitä voi tehdä toisin. Kuitenkin kaikki valmentajat ovat sitä painottaneet, että pitäisi pysyä tuolla kentän puolella. Ei sieltä jäähyboksista tai katsomosta pysty joukkuetta auttamaan. Monesti olen ollut isossa roolissa joukkueessa, joten kentällä pitäisi pysyä mieluummin, kuin olla jäähyllä tai pelikiellossa, Savolainen linjasi.

Se pelikielloista ja kovista otteista. Savolainen on nimittäin tällä hetkellä oivassa pelivireessä. Runkosarjassa konkari iski pisteet 5+9. Pudotuspeleissä ”Savo” on naulannut tehot 4+2. Tässä on hyvä huomioida, että 13. huhtikuuta 38 vuotta täyttänyt pakki on rikkonut tämän kevään peleissä oman aiemman pudotuspelien maaliennätyksensä (2).

Eikä siinä oikeastaan se olennaisin seikka. Savolaisen otteista paistaa rohkeus, rentous ja itseluottamus. Paras osoitus tästä oli Viikinkejä vastaan pelatun välieräsarjan rankkarikisa, jossa ”Iso paha” loksautti monien leuat komealla veivimaalilla. Classicin pelejä seuranneet ovat saaneet ihastella muissakin otteluissa varsin rohkeita suorituksia muun muassa ”maaneulojen” muodossa.

– Tässä on kaiketi rohkeus kasvanut. On niitä aiemminkin aina tullut treeneissä vähän herjalla viljeltyä, mutta nyt on jotenkin pystynyt nauttimaan peleistä ja on ollut mukava pelata. Siksi varmasti tulee yritettyä hiukan erikoisempiakin juttuja välillä. Pääasia olisi kuitenkin, että jokainen suoritus auttaisi joukkuetta, Savolainen avasi.

Jos Superfinaali menee rankkarikisaan ja olet laukomassa, niin nähdäänkö silloin ilmaveivi?
– Pitää vähän katsoa pääsenkö ampumaan. Keksitään joku taikatemppu ja katsotaan vähän mitä veskari tekee. Kyllä tässä muutama jippo on takataskussa, Savolainen virnisti.

Kuva: Topi Naskali

Kuva: Topi Naskali

Savolaisen ensi askeleet salibandyn saralla otettiin Hämeenlinnassa ja hän on pelannut Salibandyliigaa Ruunien Ruunissa (RuRu) ja Trackersissa ennen Classicia. Tampereelle hän ei ole kuitenkaan muuttanut, vaan on ollut reissupelaaja vuodesta 2009 lähtien.

– Siinä on omat haasteensa. Minulla on 10- ja 13-vuotiaat pojat. Vaimolle tästä kuuluu tietysti iso kiitos, että tätä pystyy tekemään. Hän on antanut mahdollisuuden siihen. Koko suku on omalla tavallaan auttanut esimerkiksi lasten kuskaamisissa harjoituksiin ja muutenkin arjen pyörittämisessä. Olen tykännyt pelaamisesta ja koko perhe sekä suku on ollut harrastuksen takana. Hyvin on sujunut. Vuodeksi minun piti tänne lähteä, mutta nyt taitaa olla kuudes vuosi (itse asiassa seitsemäs) menossa. Kyllä se kertoo, että tästä on nauttinut ja Classicissa on hyvä olla, Savolainen kiitteli.

Savolaista kun pidetään kovaotteisena ja hankalana vastustajana, niin on reilua kysyä häneltä, että kuka on Salibandyliigan ärsyttävin vastustaja.

– Tuo on paha kysymys. Pelaajia on monella tapaa ärsyttäviä. On tosi hyviä hyviä pelaajia, jotka ovat sen kautta vaikeita vastustajia. Tietysti jos tuota Viikingit-sarjaa miettii, niin sieltä löytyi tosi taitavia pelaajia kuten Tiitu, Kailiala ja kumppanit, jotka ovat sillä taitavalla tavalla ärsyttäviä.

– Sitten on tietysti muulla tavalla hankalia vastustajia, jotka yrittävät tökkiä ja tehdä vähän rottamaisia temppuja. Niistä löytyy ihan hyviä taistelupareja. Tuukka Kiviranta on esimerkiksi ollut pitkään mukana, ja hyviä vääntöjä on ollut vuosien varrella. En osaa suoraan ärsyttävintä sanoa, Savolainen pohti.

Tuleeko Oilersista mieleen ketään ärsyttävää pelaajaa?
– Kyllähän siellä se Raikamo on melko ärsyttävä ja osaa mennä sekä pyrkii ihon alle ihan varmasti. Siellä on paljon vahvoja ehdokkaita. Katsotaan mitä lauantaina tapahtuu, ja kuka siellä on sitten ärsyttävä.

Kuva: Esa Takalo

Kuva: Esa Takalo

Tämän jutun kirjoittaja teki aikoinaan Savolaisen haastattelun, jossa ilmeni, että Savolaisella on ongelmia hänen käyttämiensä vanhojen mailan lapojen (Exel X-Cat) kanssa. Nuo jo myynnistä poistuneet mallit olivat loppuneet Savolaisen omista varastoista, joten päätimme auttaa konkaria, ja saimme muutamilta valveutuneilta lukijoilta noita lapoja Savolaisen käyttöön.

Nykyisen lapojen suhteen ei ole ongelmia. Tällä kertaa apu löytyi vähintäänkin mielenkiintoiselta taholta.

– Itse asiassa sain kesällä puhelun JP Lehtoselta (Salibandyliigan toimitusjohtaja). Hän oli tekemässä jonkin sortin muuttoa tai tyhjensi varastojaan. Hän kysyi, että meinaatko pelata vielä ensi kauden? Olin silloin vielä hiukan pohtimisasteella, mutta sanoin, että todennäköisesti, kun tuo (Petteri) Nykky on houkutellut pelaamaan. JP sanoi, että häneltä löytyi pahvilaatikollinen noita X-Cateja, että onko niille käyttöä, jos hän lähettää ne. Vastasin, että menee ilman muuta. Tänne vaan, niin kyllä niille käyttöä löytyy, Savolainen kertoi erikoisesta puhelusta.

Onko uran jatkon suhteen suunnitelmia. Niin kauan kuin X-Cateja riittää vai…
– Ei tässä tiedä tällä hetkellä. Ollaan mennyt aina kausi kerrallaan eteenpäin ja pohdittu sen jälkeen. Onko annettavaa ja minkälaiset mahdollisuudet on pärjätä hommassa. Nyt siviilipuolella on ilmaantunut lisää kiireitä. Lähdin osakkaaksi yritykseen ja sitä kautta on lisäkiireitä. En ole vielä tehnyt päätöksiä suuntaan tai toiseen. Ollaan tuossa pikkuisen Nykyn kanssa sivuttu asiaa.

Nykky on tässä haastattelussa pompsahtanut muutaman kerran esiin. Hän oli Savolaisen valmentaja myös silloin, kun Suomi juhli maailmanmestaruuksia. Voisi kuvitella, että hän on ollut myös vahva vaikuttaja siinä, että Savolaisen pelistä huokuu rentous, ja toinen nestori, eli Vänttinen pelaa elämänsä kevättä.

Kuva: Topi Naskali

Kuva: Topi Naskali

On vielä yksi asia mistä on pakkoa kysyä. Jarkko Niemisen Classic-sopimus julkaistiin maanantaina ja se on aiheuttanut paljon porua. Savolaisen suhteen jutussa on mielenkiintoinen sivujuonne.

Kommentoit tässä vähän aikaa sitten Lännen Medialle, että lajin taso on noussut niin korkeaksi, että ihan kuka tahansa ei liigatasolla pärjää. Classic kuitenkin julkaisi ex-tennistähti Jarkko Niemisen sopimuksen. Miten kommentoit Niemisen sopimusta?

– Olihan se yllätys itsellekin. Osui aika hyvin siihen meikäläisen kommenttiin (naurahtaa). Varmaan sitten Jarkko näyttää, että miten sitä voi lajissa pärjätä. Mielestäni mielenkiintoinen haku ja mies on tosissaan tulossa mukaan, niin mikäs siinä.

– Kyseessä on kuitenkin huippu-urheilija ja varmasti on annettavaa muulle ryhmälle muuallakin kuin kaukalossa. Harjoittelussa ja muissa asioissa. Nuorille varmasti hyvä esimerkki, ja miksei vanhemmillekin siitä miten hommia voi tehdä tosissaan. On kuitenkin ollut ihan maailman huippua omassa lajissaan. Varmasti riittää annettavaa tähänkin lajiin. Saa nähdä minkälaisia ilmaveivejä häneltä nähdään ensi kaudella, Savolainen velmuili lopuksi.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
yhdet säännöt kaikille
15/04/2016
koska toi laittomalla mailalla pelleily loppuu?
...
15/04/2016
Sitten kun se loppuu, paitsi että ei lopu. Tämä oli jutun tärkein pointti.
Sääntökirja
15/04/2016
Eikös noiden valvominen ole vastustajan vastuulla?
Laiton
15/04/2016
Miksi toi olis laiton?
Django
15/04/2016
Mikäs tossa on laitonta? Saman valmistajan varsi ja lapa?
mai
15/04/2016
Liian käyrä.
Juuso
15/04/2016
Siitä vaan Oilersit mittauttaan Savolaisen lapaa lauantaisessa finaalissa. Yleisö tykkää.
Voi oikeustieteen kandit sentään.
15/04/2016
Lakiin kirjatut asiat on hippasen eri asia kun salibandyn sääntökirjaan.

Ja Savolainen sais jatkaa uraansa, harvoja väriläiskiä herra kuitenkin on.
opex
15/04/2016
Tällä kaudella on ollut ilo seurata veteraanin otteita, vaikka siellä nyt joku ylilyönti mukana on ollutkin.

Kiva nähdä saako Savo kruunun uralleen vai saako nämä "classic ei voita niin kauan kuin savo mukana" huutelijat uutta bensaa puheisiinsa.

Todellinen persoona ja arvostettu jätkä omassa joukkueessa.
Tupo-mies
15/04/2016
Superfinaalin lippujen hintahaitari on 23 - 69 euroa. Jos myydään 10000 kpl, niin lipputulot ovat siis 230.000 - 690.000 euroa. Uskaltanee arvioida lipputuloja kertyvän 300.000 euroa. Kenelle rahat menee?
Junnu#8
15/04/2016
Silli on loistava pelin avaaja omassa päässä. Pitkillä ja lyhyillä syötöillä. Käsiä löytyy myös. Mukava kaveri kaukalon ulkopuolella. Kaukalossa pitää olla sopivalla tavalla pottumainen:D
Naurettavaa koko laji
15/04/2016
Eihän sitä tule pelikieltoja kaverille jolle liigan toimitusjohtaja toimittaa varusteita. Kunnon puuhailusarja.....

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.