Liigat

Kakkosdivisioonasta Superfinaaliin 34-vuotiaana – ”Oilersilla oli kova halu saada minut”

15.04.
2016
2 Kommenttia
4
Liigat
Seuraa johtajaa. Espoolaisryhmän vanhin Markus Olkkonen on ollut Esport Oilersin tehokkain pelaaja pudotuspeleissä. Kuva: Esa Jokinen

Seuraa johtajaa. Markus Olkkonen pyrkii näyttämään esimerkkiä nuoremmilleen nimenomaan kentällä. Espoolaisryhmän vanhin on ollut Esport Oilersin tehokkain pelaaja pudotuspeleissä. Kuva: Esa Jokinen

Esport Oilers ei ollut kauden alla suurimpia mestarisuosikkeja, vaikka nippu tiedettin potentiaaliseksi ja taitavaksi. Akseli Ahtiainen on saanut espoolaisryhmän vahvaan lentoon.

34-vuotias Markus Olkkonen on Oilersin vanhin pelaaja ja tietää syyt miksi joukkue on esiintynyt niin vahvasti tällä kaudella.

– Kova työnteko ensinnäkin ja siihen päälle usko omaan tekemiseen. Siitä lähtien, kun itse tulin joukkueeseen mukaan jouluna, ollaan menty aina vaikean kautta. Sellaiset pelit, jotka ovat jo periaatteessa ratkenneet, ovat kääntyneet aina tiukoiksi. Melkein kaikki jatkoajat ja rankkarikisat ollaan hoidettu mitä tässä on ollut pudotuspelien aikana. Ollaan pystytty kääntämään tiukat ottelut voitoiksi. Usko siihen tekemiseen on jatkunut aina loppuun saakka, Olkkonen linjasi langan toisessa päässä.

Olkkonen pelasi kolme edellistä liigakautta SSV:n riveissä. Viime kauden jälkeen laitahyökkääjä siirtyi hieman yllättäen pelaamaan 2. divisoonan SBS Kingsiin.

– Kyllä se paluu mielessä oli silloin, kun kakkosdivisioonaan menin, ja se, että teen paluun juuri jouluna jos asiat vaan järjestyvät. Hyppäsin pois työelämästä ja keskityin ihan pelkästään salibandyyn. Jäin siis niin sanotusti koti-isäksi. Se oli erittäin onnistunut ratkaisu. Varsinkin siltä kantilta, kun nyt pelataan finaalissa, Olkkonen myhäili.

Pääkallo.fi:n saamien tietojen mukaan myös muilla liigaseuroilla oli intressejä Olkkosen suhteen. Miksi siirryit juuri Oilersiin?

– Oilersilla oli kovin halu saada minut. Tuttu valmentaja vaikutti ja olen aina viihtynyt Ahtiaisen valmennuksessa todella hyvin. Joukkueessa oli paljon hyviä kavereita ja olen espoolainen. Mikäs sen hienompaa, kuin kokeilla voittaa espoolaisessa joukkueessa mestaruus, Olkkonen paalutti.

Kuinka sopeutuminen liigavauhtiin sujui, kun palasit liigakentille?

– Ensimmäisessä pelissä taisi tulla -6 Kooveeta vastaan. Tai -4, jompi kumpi. En muista varmaksi. Kyllä siinä pari viikkoa kesti, että pääsi jollain tasolla mukaan. Siitä se on sitten pikku hiljaa lähtenyt sujumaan. Olen tehnyt itse omalla ajalla paljon hommia päivisin, kun en ole ollut töissä. Nythän se pelaaminen on sujunut ihan hyvin, Olkkonen kertoi.

Olkkonen (toinen vas.) on viihtynyt koti-isänä ja nauttinut siitä, että on päässyt keskittymään pelkästään salibandyyn. Kuva: Esa Jokinen

Olkkonen (toinen vas.) on viihtynyt koti-isänä ja nauttinut siitä, että on päässyt keskittymään pelkästään salibandyyn. Kuva: Esa Jokinen

Toden totta. Runkosarjassa Olkkonen pelasi yhdeksän ottelua ja teki niissä yhtä monta tehopistettä. Pudotuspeleissä tahti on kuitenkin kiristynyt, ja Olkkonen on tahkonut 10 ottelussa paunat 10+5. Täten hän on Oilersin tehokkain pelaaja pudotuspeleissä.

Espoolaisjoukkuetta voisi luonnehtia nuorekkaaksi ja lahjakkaaksi nipuksi. Joukkueen nestori ei ole kuitenkaan pyrkinyt olemaan mikään erityinen esimerkki kentän ulkopuolella.

– En osaa sanoa näkyykö se oikein mitenkään. Ehkä sitä yrittää lähinnä kentällä näyttää esimerkkiä. En ole sellainen pelaaja, joka käyttäisi itse hirveästi ääntään, vaan meillä on muut pelaajat sitä varten. Ehkä vanhentuminen näkyy vain naamasta, Olkkonen murjaisi.

Olkkonen on pelannut kaikkiaan 255 Salibandyliigan runkosarjan ottelua. Niissä on syntynyt tehopisteet 195+207=402. Vasen laituri muodosti viime vuosikymmenellä yhden Salibandyliigan pelätyimmistä hyökkäysvitjoista yhdessä Kari Koskelaisen ja Riku Kekkosen kanssa HIFK:ssa ja TPS:ssa. Olkkonen muistelee ketjun yhteisiä aikoja lämmöllä.

– Siinä kemiat kohtasivat aika hyvin. Kekkonen oli sellainen juoksukone, joka kävi aina hakemassa kaverilta pallot pois, ja loi minulle sekä Koskelaiselle aikaa hyökkäyspäähän. Ajateltiin samalla tavalla pelistä ja se yhteispeli lähti vain sujumaan. Kaikki oli vähän sellaisia taiteilijoita luonteeltaan, Olkkonen pohti.

Olkkonen sai odottaa ensimmäistä SM-mitaliaan tälle vuosikymmenelle, ja sen hän saavutti nimenomaan Oilersin paidassa vuonna 2011. Tämän jälkeen palkintokaappiin on kerääntynyt kaksi pronssista mitalia sekä yksi hopea. Kultainen mitali uupuu.

Olkkonen tavoittelee lauantaina uransa ensimmäistä SM-kultaa. Kuva: Juhani Järvenpää

Olkkonen tavoittelee lauantaina uransa ensimmäistä SM-kultaa. Kuva: Juhani Järvenpää

– Tällä hetkellä se on suurin unelmani peli-uralla. Viisi vuotta sitten, kun sain ensimmäisen mitalin, ja pronssisen sellaisen, se oli juurikin Oilersissa. Sen jälkeen nälkä siihen voittamiseen on ollut aika kova. Joka vuosi on tullut joku mitali, joko Cupista tai liigasta. Ei katkennut mitaliputki tänäkään vuonna onneksi, mutta se suurin kruunu on edelleen saavuttamatta, ja nyt on iso mahdollisuus sen saavuttamiseen, Olkkonen linjasi.

Oilers kohtaa finaalissa Tampereen Classicin, joka on ollut erittäin vahva läpi kauden. Olkkosella on vahva käsitys Classicista, vaikka ei ole kohdannut joukkuetta kaukalossa tällä kaudella.

– Erittäin vaarallinen ryhmä. En ole itse asiassa kohdannut heitä vielä tällä kaudella, eli kentältä ei ole kokemuksia. Sen mitä olen nähnyt, niin aika hemmetin vaarallinen joukkue se on pallollisena. Heikkouksia löytyy jonkin verran puolustuspäästä, ja niihin meidän pitää iskeä. Varsinkin kaksi ekaa kenttää ovat heillä todella kovia, Olkkonen arvioi.

Miesten Superfinaali pelataan siis lauantaina ja tyylilajina on kerrasta poikki -finaali.

Miten superfinaali ratkeaa?

– En tykkää hirveästi ennustaa, koska olen aina väärässä. Se jää siis nähtäväksi, Olkkonen naurahti.

Päivitetty 16.4. Klo 0.06

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Tilasto
16/04/2016
Eikös Olkkonen saanut tällä kaudella 400 tehopistettä täyteen ja ylikin?
Joel Siltanen
16/04/2016
Totta. Ei ollut päivittynyt tilastokantaan. Päivitetty juttuun.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.