Liigat

Mika Kohonen uskoo palaavansa Ruotsiin – Suomessa Happee ainoa vaihtoehto

29.04.
2016
17 Kommenttia
3
Liigat
Kuva: Juhani Järvenpää

Mika Kohonen uskoo palaavansa Ruotsin kentille. Suomessa ainoa vaihtoehto on Happee. Kuva: Juhani Järvenpää

Suomen historian johtaviin salibandypelaajiin kuuluvan Mika Kohosen uran jatkoa on spekuloitu laajalti SPV:n kauden päätyttyä. Yleisesti ensi kuussa 39 vuotta täyttävän legendan odotetaan palaavan Ruotsiin, mutta nyt Kohonen itse avaa tulevaisuudensuunnitelmiaan Innebandymagazinet.se-sivuston haastattelussa.

Kohonen nostaa yhä Uppsalassa asuvan perheensä mielipiteen sekä Superliigan tason korkeaan arvoon päätöstä tehdessään, joten paluu Ruotsiin vaikuttaa todennäköiseltä.

– Perhe on etusijalla. Tämä kausi sujui kivuttomasti, mutta on selvää, että Cecilia joutui ottamaan ison taakan harteilleen hoitaessaan töitä ja lapsia Ruotsissa. Suomessa salibandy on paljon aktiivisempaa ja peli aaltoilee paljon päästä päähän. On kuitenkin pakko todeta, että Ruotsin Superliiga on maailman paras sarja, ja pääsyy tähän on laajempi taso. Suomessa on kuusi huippujoukkuetta, jotka ovat samalla tasolla Ruotsin kärkijoukkueiden kanssa, mutta Salibandyliigan muut joukkueet kalpenevat vertailussa Ruotsin vastaaville. Tämä vaikuttaa suoraan myös maajoukkueeseen, koska kärkipelaajat saavat vähemmän kovatasoisia otteluita Ruotsiin verrattuna.

Peliveljien runkosarjan 26 ottelussa tehot 7+20=27 saalistanut Kohonen pelasi ison osan kaudesta 2015-2016 itselleen epätavallisesti puolustajana, mutta Kohonen näkee ottaneensa uuden roolin hyvin haltuunsa.

– Tilastojen valossa kausi oli melko hyvä. Olin joukkueen paras plus/miinus-tilastossa ja sain kasaan yli piste/peli-keskiarvon. Tiedän kuitenkin, että sekä minä että suuri osa pelaajistamme olisi pystynyt parempaan – kauden päättyminen puolivälierissä oli ehdottomasti liian aikainen vaihe sille ryhmälle, joka meillä oli kasassa.

– Puolustajana pelaaminen oli asia, jonka valmentajat näkivät kauden aikana antavan joukkueelle paremmat menestyksen mahdollisuudet. Pelipaikka vaati uuden lähestymistavan, mutta ei se ollut suuri ongelma. Osaan puolustaa hyvin, ja pelitavassa sain olla paljon pallon kanssa sekä olla peliä käynnistävässä roolissa.

Kohonen avaa haastattelussa ensi kauden suunnitelmiaan ja pohtii vaatimuksiaan seuraa valitessaan:

– Uskon pelaavani ensi kaudella Ruotsissa, mutta yhteistyön pitäisi tuntua oikealta. Seuran kunnianhimon ja pelitavan pitäisi olla sopivia. Haluan pelata joukkueessa, joka haluaa tehdä kaiken voittaakseen. Ei riitä, että seurassa puhutaan voittamisesta ja pokaaleista, vaan tekojen pitää myös vastata tavoitteita. Tiedän, että pystyn tekemään ympärillä pelaavista pelaajista parempia ja se on iso elementti voittamisessa. Uskon, että moni joukkue hyötyisi minusta ja haluaisi nähdä, mitä tankissani on jäljellä.

– Jos jatkan Suomessa, niin ainoa vaihtoehto on kasvattajaseura Happee. Siitä olemme perheen kanssa päättäneet. On kuitenkin todennäköisempää, että palaan Ruotsiin, koska päätavoitteeni on kilpailla mahdollisimman korkealla tasolla ja tällä hetkellä se tarkoittaa Superliigaa. Vuonna 2007 siirtyminen Sveitsiin oli lähellä, kun Storvretassa oli vaikea tilanne. Neuvottelut olivat silloin edenneet jo melko pitkälle, mutta lopulta päädyin jäämään Storvretaan.

Paluu nimenomaan Storvretan paitaan vaikuttaa tässä vaiheessa epätodennäköiseltä.

– Olen puhunut muutaman Storvretassa vaikuttavan vanhan ystävän kanssa, mutta en ole saanut minkäänlaista tarjousta. En ole ajatellut asiaa sen enempää. Vuosi sitten tapahtunut teiden eroaminen ei ollut mitään henkilökohtaista, vaan Storvretassa katsottiin jo tulevaisuuteen ja seura ei halunnut jatkaa sopimustani. Ei tilanne ole siitä olennaisesti muuttunut. Vuosi sitten puhuimme lyhyesti mahdollisesta tulevaisuuden roolista seuran taustajoukoissa sekä numeron jäädyttämisestä, mutta lykkäsimme keskustelua niistä uran jälkeiseen aikaan.

Storvreta palasi kaudella 2015-2016 Superliiga-kukkulan huipulle ja Kohonen näkee mestaruudelle selvät syyt.

– Mielestäni merkittävin muutos Storvretassa oli kahden kentällisen peluutus. Kymmenestä isoilla minuuteilla pelanneista pelaajista yhdeksän on maajoukkuetasoa ja lepotaukoja tarjonneet pelaajat, esimerkiksi Nicklas Paulsson, Jocke Olsson ja Niklas Winroth, onnistuivat myös erinomaisesti omassa roolissaan. Lisäksi Hannes Öhman liittyi valmennusryhmään.

Kohta 39-vuotiaana Kohonen tietää, että pelikausia on jäljellä enää rajallinen määrä, mutta toteaa viime kesän olleen poikkeuksellisen hyvä.

– Toki on aina olemassa ihmisiä, jotka katsovat vain tehopisteitä ja ovat sitä mieltä, että olen vanha ja urani on lopussa. Viime kesänä sain kuitenkin harjoitella ilman loukkaantumisia tai leikkauksia. Muistaakseni tilanne oli viimeksi sama kahdeksan vuotta sitten, ja se lupaa hyvää tulevaisuudelle.

MM-kisat pelataan Latvian Riiassa joulukuussa. Siellä haluaa olla vielä mukana myös Kohonen.

– Tavoitteenani on pelata joulukuun MM-kisoissa. Annoin itselleni viiden päivän loman puolivälierien päättymisestä, mutta sen jälkeen olen harjoitellut päivittäin. Maajoukkueleirityksiä on myös kesällä ja olen erittäin motivoitunut pelaamaan vielä ainakin yhdet arvokisat.

Kohosen haastattelu on julkaistu maksullisessa Innebandymagazinet PLUS -osiossa.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jonne Lehtimäki
Jonne Lehtimäki
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö
Asemapaikka: Frankfurt am Main
Twitter: @jonleh
Kapasiteetti
29/04/2016
Huikea pelaaja ja komea ura, mutta tuota..

Olenko ainoa, joka näkee asiat vähän eri tavalla kuin Mika.
Muutama runkosarjapeli tuli katsottua ja myös pari puolivälierä matsia.
Pelikäsitys, syöttötaito ja laukaus timanttia, mutta liike.

Olkoon sitten puhdas juoksunopeus, reagointinopeus tai mitä vaan, niin tuntui että perässä tullaan ja pahasti. Jos antaa noin paljon tasoitusta liikkeessä, niin sitä ei pelkällä sijoittumisella paikata.

Vaikea on nähdä Mika enää Superliigassa voittavassa joukkueessa 1-2 kentässä. Toivon olevani väärässä ja Mika saisi uransa viimeiset vuodet pelata korkealla tasolla. Näen vain asian niin, että Mika hiipuu ja muut menee ohi.
Samaa mieltä
29/04/2016
Hyvin puhuttu siinä yllä.
Joo
29/04/2016
Lopettais jo hyvä mies..... Tai todista vääräks!
k.nilsson junior
29/04/2016
ehkä juuri suomen huono taso antoi mikalle vielä pisteitä..ikävä kyllä ei vaan pärjää enään...toivottavsti ymmärtää lopettaa..joskus tehnyt muista parempia nyt ehkä toisinpäin..hieno ura oli ja kiitos!!!
S7
29/04/2016
Huikea äijä ja iso respect multa! Mutta pakkohan se sanoa, että ei ylläolevat ihan skeidaa puhu, valitettavasti...
Markkinointipuhe
29/04/2016
Oli Mikalta ihan ok. Jospa paikka löytyy Ruotsista. Vaikea nähdä hänen sopivan Happeenkaan nykyiseen pelityyliin.
Tietäjä
29/04/2016
Tuntuu että Mika ei oikein itse tajua omaa tilannetta. Hassua että hän luulee vielä itse kuuluvansa Suomen parhaimmistoon. Nyt saa nähdä uskaltaako kettunen jättää Mikan ulos kisoista..
Mahtuu
29/04/2016
Happee III joukkueeseen pääsisi ilman try outtia
Junnu#8
29/04/2016
Juna on mennyt jo ohi. Harmi että pelaaja ei sitä ite tajua... Liike ei taida oikein riittää.
Amarillo
29/04/2016
Tuu Mika Jyväskylään. Trilogian viimeinen osa Kuninkaan paluu.
kesähessu
30/04/2016
Storveta nousi mestariksi Kohosen lähdettyä sieltä ja hallitseva mestari SPV konttasi Kohosen liityttyä siihen ja Kohosen analyysi on yhä, että hän tekee ympäröivistä pelaajista parempia.
Jarkko
30/04/2016
Kyllähän tämän kaverin ottaisi monikin porukka ihan mielellään, jos hinta olisi kohdillaan. Nykyisellä suoritustasolla Mika kilpailee muutaman sadan euron kuukausittaista kulukorvausta saavien kanssa. Jos Mika siihen tyytyy, ja on valmis oikeasti kilpailemaan pelipaikasta näiden vähän nälkäisempien kanssa, niin tervetuloa.

Silti, kaikkien aikojen salibandyn pelaaja.
JZ
30/04/2016
Kaikkien aikojen pelaaja.

Mutta ei tää ketjukaan ihan kakkaa ole muutamien kommenttien osalta. Jos Mikalla olisi paikat kondiksessa, niin varmasti pystyisi pelaamaan vielä monessa kärkijengissä sopivaa roolia. Mutta... onhan se 39-vuotiaalle pelaajalle isoa jossittelua.

Menestystä Mikalle, mitä sitten päättääkään tehdä.
Kokemus ei ole huono asia
30/04/2016
Mika voi edelleen olla maailman paras. Ei ehkä yksilönä ja pistelinkona, mutta jossain muussa roolissa. Miksi ei voisi pelata ketjussa, joka tekee hänestä paremman, ja jossa hänen ominaisuutensa tekevät ketjusta paremman. Miksi ei voisi olla maailman paras kolmossentteri? Eri rooli, mutta yhtä tärkeä joukkueelle kuin muutkin. Maailman paras ei aina tarkoita kovinta pistemiestä.

Edelleen kiekkomaajoukkue haluaisi Selänteen ylivoimalle ja futismaju Litmasen pilkkua laittamaan. Kenet itse ottaisit salibandyssa viime hetkille maalin johdossa (tai takaa-ajossa) palloa pitämään? On varmasti parempiakin kuin Mihu, mutta varmasti monelle joukkueelle kelpaisi. Toinen kysymys on se, että kelpaako Kohoselle se, että joutuu muuten takariviin. Jos kelpaa ja on joukkuepelaaja, on Mihu edelleen vahvistus.
S7
30/04/2016
Ylläoleva asiassa, mutta jotenkin ainakin mulla on kutina, ettei Mihu ole valmis tohon. Haluaa itse tehdä muista parempia, ja ennen siihen pystyi. Ja varmasti jollain tasolla pystyisi vieläkin. Muttei ainakaan mun silmiin liigassa enää pystynyt.

Jos vertaa vaikka Mikkeen(anteeksi tämä jo etukäteen!), niin sen roolihan on ihan selkeesti muuttunut iän myötä-> ennen oli kova maalintekijä, mutta pari viimesintä kautta jo eri roolissa. Fudiksessa aika moni konkari tippui iän myötä aina vaan alemmaksi kenttä koostumuksessa...
Silmä
01/05/2016
Muutaman pelin viimekaudella livenä ja netistä nähneenä voin todeta, et Mihu sai kyllä muut kentällä olevat näyttämään huomattavasti paremmilta . . .
Heikki
02/05/2016
Totta. Jos maailman paras on noin huono niin muut vaikuttaa paljon paremmilta.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.