Liigat

Pääkalloanalyysi: Classic löi Viikingit erikoistilanteissa

09.04.
2016
0 Kommenttia
0
Liigat
Classic oli Viikinkejä vahvempi erityisesti erikoistilanteissa. Mikko Leikkanen osui ottelussa kolmesti. Tässä syntyy puolustajan toinen osuma. Kuva: Juhani Järvenpää

Classic oli Viikinkejä vahvempi erityisesti erikoistilanteissa. Mikko Leikkanen osui ottelussa kolmesti. Tässä syntyy puolustajan toinen osuma. Kuva: Juhani Järvenpää

Classic eteni salibandyn Superfinaaliin lyömällä Viikingit perjantaina Helsingissä 4-7. Ottelun ratkaisu oli erikoistilannepelaaminen.

Viikingit pääsi yrittämään kolmesti ylivoimalla. Keskimmäisellä ylivoimalla helsinkiläiset pelasivat 47 sekuntia viidellä kolmea vastaan. Classic pelasi maalivahti Lassi Torisevan johdolla erinomaista peittävää alivoimaa kuten koko kaudella. Viikingit ei pystynyt luomaan edes kunnollisia maalintekopaikkoja. Sama toistui joukkueen 6v5-pelissä lopussa.

Classic sen sijaan iski kolme ottelun neljästä ratkaisumaalista erikoistilanteista, vaikka tamperelaiset eivät päässeet ylivoimaa edes yrittämään ottelussa. Toisessa erässä Mikko Leikkasen pyssy puhui vapaalyönnistä ajassa 34.30. Viikinkien kakkoskentän vapaalyönnin puolustaminen oli suorastaan karmeaa. Leikkasen 4-4-tasoituksen jälkeisestä keskialoituksesta Sami Johansson iski Mikael Laxin kautta ottelun voittomaalin hyvin harvinaisella tavalla salibandyssa.

Lopulta Lassi Vänttinen roikutti upeasti pallon tyhjään maaliin Viikinkien pelatessa ilman maalivahtia. Erikoistilannemaalit Classic 3, Viikingit 0. Klassista pudotuspelipelaamista.

Ylivoima- ja alivoimapelaaminen oli koko ottelusarjan ratkaisuja. Classic teki kuusi ylivoimamaalia, Viikingit kaksi. Kertaakaan ei osuttu alivoimalla. Pienten marginaalien sarjassa ylivoima- ja alivoimapelaaminen oli kiistatta yksi avainasioita, joka käänsi peliä tamperelaisten hyväksi. Heidän ylivoimatehokkuutensa oli hurjaa ja alivoimapeli suorastaan loistavaa. Classic peitti alivoimalla oman alueensa keskustan erinomaisesti ja sijoittui hienosti laukaisulinjoille vetoja peittämään. Myös palloa joukkue osasi pitää alivoimaisena.

Vapaalyönneissä joukkueet olivat tasaisia. Viikingit onnistui kahdesti, Classic vain kerran. Molemmat tekivät yhden maalin suoraan aloituksesta.

Classicin peli alkoi kulkea ottelun puolessa välissä

Kuudennen ottelun ratkaisun taustalta pitää nostaa esiin yksi asia. Noin puolet ottelusta mentiin Viikinkien komennossa. Joukkue sai Classicin nopeat hyökkäykset pois, pääsi itse kääntämään vastaan ja pyöritti myös hyvää pitkää hyökkäyspeliä. Classic oli ottavana osapuolena. Tamperelaisten vahva hyökkäyspeli ei tuntunut lähtevän käyntiin millään.

Pelin puolivälin tienoilla tapahtui kuitenkin käänne ottelun kulussa. Classic alkoi saada aikaan pitkiä pallohyökkäyksiä, kun joukkue siirtyi kahteen puolustajapariin ja kolmeen ketjuun. Leikkanen osui vapaalyönnistä. Classic pääsi positiiviseen kehään: itseluottamus ja into alkoivat kasvaa, mikä taas ruokki pelillisiä onnistumisia.

Viimeinen niitti tässä kehityskulussa oli 5v3-alivoiman selvittäminen. Sikäli ei ollutkaan yllättävää, että 47. minuutilla Classic teki kaksi pikamaalia. Ensin Leikkanen keskeltä ykkösviisikon loistavasta pitkästä hyökkäyksestä. Upean syötön tarjoili ottelusarjan paras pelaaja Eemeli Salin. Viikinkien ykkösen oman pään puolustus pelattiin pihalle. Sitten Johansson iski suoraan aloituksesta.

Viisikoiden +/-

Viikingit I (Forsten) 1-1 (sarja 4-2)
Viikingit II (Meyer) 1-3 (sarja 1-4)
Viikingit III (Hyvönen) 2-1 (sarja 11-6)
Viikingit I (Meyer) sarja 5-9
Viikingit II (Forsten) sarja 6-5
YV 0/3 (0%) 0-0 (sarja 2-0)
AV 0/0 (määrittelemätön %) 0-0 (sarja 0-6)
6v5 0-2 (sarja 1-2)
5v6 sarja 3-0

Koko sarjassa Hyvösen viisikko oli Viikinkien paras. Se pääsi tosin pelaamaan eniten Classicin heikkoa lenkkiä eli kolmosta vastaan. Niclas Meyer ei pärjännyt sentteripelissä Nico Saloa ja Jussi Pihaa vastaan.

Classic I (Salo) 2-1 (sarja 15-9)
Classic II (Piha) 2-2 (sarja 9-10)
Classic III (Luukko) 1-1 (sarja 3-8)
YV 0/0 (määrittelemätön %) 0-0 (sarja 6-0)
AV 3/3 (100%) 0-0 (sarja 0-2)
5v6 2-0 (sarja 2-1)
6v5 sarja 0-3

Ottelusarjan kuningaskenttä oli Salon ykkönen. Kuudennessa ottelussa Classicin kannalta oli tärkeää myös Luukon kolmosen pääseminen nollille.

Maalivahdit
Viikingit Santtu Strandberg 18/23=78%
Classic Lassi Toriseva 24/28=86%

Strandberg oli kaukana viidennen ottelun tasostaan. Toriseva aloitti epävarmasti, mutta paransi pelaamistaan roimasti joukkueensa mukana. Lopussa Toriseva oli muuri.

Linkit:
Ottelutilastot
Juhani Järvenpään ottelukuvat
Pikamaalit käänsivät Pasilan trillerin – Classic taisteli tiensä Superfinaaliin
Jättipettynyt Miko Kailiala: ”Erikoistilanteissa kaveri oli sata kertaa parempi”
Edellisestä ottelusta puuttunut Classicin voittomaalin tekijä: ”Henki ei kulkenut ihan normaalisti”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.