Liigat

Pääkalloanalyysi: Tampereella nähtiin perjantaina salibandydraama kolmessa näytöksessä

02.04.
2016
1 Kommentti
4
Liigat
Classic-vahti Lassi Torisevan (oik.) jalkasakset pysäyttivät Roni Laasosen (taustalla) yrityksen, ja tamperelaiset juhlivat voittoa. Kuva: Salibandyliiga

Classic-vahti Lassi Torisevan (oik.) jalkasakset pysäyttivät Roni Laasosen (taustalla) yrityksen, ja tamperelaiset juhlivat voittoa. Kuva: Salibandyliiga

Classic voitti Salibandyliigan kolmannen välierän Viikinkejä vastaan. Ottelu tarjosi todellista dramatiikkaa, kun Viikingit kiri neljän maalin takaa ohi. Kotijoukkue Classic ei luovuttanut, ja lopun huipensi rankkarikisa. Paikalla ollut asiantuntija Jani Hakkarainen analysoi vaiherikkaan ottelun käänteet.

Alkusoitto

Kuten niin monesti pudotuspeleissä, ottelu alkaa siitä, mihin edellinen kohtaaminen jäi. Viikingit tulee toisen ottelun lopun hallinnan ja voiton jälkeen Tampereelle itseluottamusta uhkuen. Helsinkiläiset saavat otteluun unelma-alun, kun Niclas Meyer peittää hienosti Mikko Leikkasen laukauksen ja Miko Kailiala pussittaa vastahyökkäyksestä maailmanluokan laukauksella. Classic maaliin tullut Joni Järviö on voimaton.

Leikkanen tasoittaa ottelun ylivoimalla, mutta ensimmäinen erä mennään lievästi vieraiden merkeissä. Kotijoukkue vaikuttaa edelleen miettivän edellisen ottelun lopun tapahtumia. Classicin totaalisalibandyä ei nähdä. Erän lopussa Tero Tiitu maalaa hienolla laukauksella Mikael Laxin vapauttavasta syötöstä. Viikinkien ykköskenttä on siis herännyt. Vastaavalla Classicin superfemmalla on tukkoisempaa.

Tämä on kuitenkin vasta alkusoittoa tulevalle.

Näytös 1: Classic nappaa isännän otteen

Classicin valmentajavelho Petteri Nykky on tarjoillut joukkueelleen tauolla ilmeisesti taikajuomaa. Tampere Areenan kopista kentälle astelee nimittäin kuin uudestisyntynyt joukkue. Tosin vastaava on nähty monesti aiemminkin tällä kaudella toisessa erässä. Siinä mielessä toisen erän tapahtumat eivät ole yllätys.

Viikinkien Roni Laasonen antaa hyökkäyspäässä mahdollisuuden tuomarille viheltää jäähyn selkäänajosta ajassa 21.21. Reilu minuutti myöhemmin Classicin ylivoima iskee jälleen. Sami Johansson malttaa katsoa laukaisulinjan Mikael Järven ja Harri Forstenin välistä. Leikkanen tekee maskin. Veräjänvartija Santtu Strandberg haroo tyhjää.

Lisää on tulossa. Classic saa totaalisalibandynsä pyörimään. Joukkue on aktivoinut karvauksensa. Hyökkäysten jälkeen sännätään ahnaasti tilanneprässiin, keskialueelta työnnetään Viikinkien viisikkoa takaisin omaan päähän. Karvauspumppu jauhaa. Pallo on pääsääntöisesti Classicilla.

Peli alkaa muistuttaa FC Barcelonaa jalkapallossa. Hyökkäys ei ole kuitenkaan pelkkää tika-takaa. Classic myös iskee terävästi riistojen jälkeen nopeilla hyökkäyksillä. Se tunkeutuu laukaisupaikoille Viikinkien alueen keskelle aivan eri tavalla kuin avauserässä.

Tapahtuu väistämätön. Classic naputtelee vastahyökkäyksistä ja ylivoimalla 7-3-johdon. Tamperelaiset näyttävät menevän menojaan.

Varsinkin erän lopussa Viikingeille tulee totaalisalibandyn paineessa muutamia karkeita pallonmenetyksiä omalla alueella. Kuvaavin on Tapio Kinnusen menetys 35. minuutin kohdalla oman maalin jälkeisessä vaihdossa. Toisen erän tähti Sami Johansson kiittää ja kumartaa lukemat 5-3:een.

Näytös 2: Viikingit pelaa upporikasta ja rutiköyhää

Toisella erätauolla Classicin kopissa taidetaan alkaa jo miettiä uusia tukkamalleja lauantain otteluun Ylen kameroiden loisteeseen. Joukkueen fokus katoaa. Viikinkien leirissä puolestaan mietintämyssy käy kuumana. Kokenut joukkue päättää pistää pelikentälle ”kaikki sisään”. Hävittävää ei enää ole.

Viikingit ottaa kolmanteen erään lähes koko miehistönsä käyttöön. Vain Timo Toivonen puree enää penkin päässä tuppea. Joukkue alkaa pelata neljällä laitahyökkääjäparilla ja kolmella alakolmikolla (puolustajat ja keskushyökkääjä). Ajatuksena on saada maksimaalinen juoksuvoima käyttöön. Sitä tarvitaan kuolemaa halveksuvaan karvauspeliin, jolla Viikingit on päättänyt lähteä kolmanteen erään.

Nyt Viikingit on se joukkue, joka tulee koko ajan koko kentällä päälle. Keskialueen karvauksesta nostetaan jatkuvasti koko kentän miesvartiointiin, vaikka se ei olisi aina oppikirjan mukaista. Suunnitelmaan sopii, että Viikingit saa lähivapaalyönnistä tärkeän 7-4-kavennuksen heti erän alkuun.

Classicin viisikkopeli hajoaa. Joukkue on tuuliajolla. Viikingit lyö vain lisää karvaushöyryä päälle. Myös Viikinkien viisikkohyökkääminen hieman sekoaa hullunrohkean karvauspelin vuoksi. Mutta tulosta tulee. Ajassa 51.07 joukkue siirtyy jo 7-8-johtoon. Edes Nykyn aikalisä 7-6-tilanteessa, maalivahdin vaihto Lassi Torisevaan tasatilanteessa 7-7 ja siirtyminen kahden kentän peluutukseen ei auta.

Viisi maaliaan (7-3 à 7-8) Viikingit tekee pitkistä hyökkäyksistä, kahdesta vapaalyönnistä ja salibandylle harvinaisesti aloituksesta. Aloitusta lukuunottamatta Classicin puolustus on siis ainakin näennäisesti järjestäytynyt. Classicin oman pään puolustuspeli pettääkin pahasti.

Sen taustalla on viisikon hajoaminen avauspelissä, kun Viikingit prässää. Tamperelaisten viisikko leviää kuin Jokisen eväät kentälle. Seurauksena Viikinkien karvaus toimii ja joukkue riistää pelivälineen itselleen. Classicin siirtyminen oman pään puolustuspeliin on vaikeaa ja hidasta. Syntyy sekasortoa.

Välisoitto

Kun hätä on pahin, joukkueen suurimpien vastuunkantajien tulee astua esiin. Näin käy 55. minuutilla. Classicin ykkössentteri Nico Salo riistää väkisin pallon oman maalin edessä. Viikinkien keskeltäkin hän toimittaa pallon oikeaan laitaan Lassi Vänttiselle. Vänttinen vapauttaa keskeltä Salinin, joka siivoaa oman reboundinsa verkkoon. Classic tulee tasoihin 8-8:aan.

Maali on Classicille elintärkeä. Joukkue saa rauhoitettua ja viisikkopelinsä kasaan. Viikingit ei pääse enää huseeraamaan, miten haluaa. Peli rauhoittuu.

Mennään jatkoajalle. Kummankin puolustuspeli lähestyy miesvartiointia. Kentällä löytyvät tanssipartnerit. Tämä laskee pelin tempoa ja intensiteettiä. Peli menee kyttäilyksi. Johansson ja Krister Savonen kyllä yrittävät hakea ratkaisua oikealla tavalla helsinkiläisten päädyssä: he haastavat rohkeasti pallon kanssa oman vartioijan. Ratkaisua ei kuitenkaan synny.

Edessä on rangaistuslaukauskisa.

3. Grande finale: tuhlaajapoika Classicin paluu

Rangaistuslaukauksissa Classic on selvästi Viikinkejä parempi. Krister Savonen tanssahtelee puolelta toiselle ja nostaa kämmeneltä pallon maalin kattoon. Mika Savolainen osoittaa, että vielä sitä vanhakin vertyy. Hän ohittaa Strandbergin ilmaveivillä kuin puolta nuorempi My Kippilä konsanaan. Tällä kertaa maali hyväksytään. Kapteeni Jussi Piha on myös mies paikallaan: kuula kylmästi pussiin.

Classicin kolmeen maaliin Viikingit pystyy vastaamaan vain Laxin onnistuneella rystynostolla. Perjantai-illan salibandydraama huipentuu Torisevan saksiin, jotka riistävät pallon Laasoselta. Viidettä laukaisukierrosta ei tarvita.

Kuin maatalon nuori isäntä, Classic oli lähellä runkosarjan perintönsä, kotiedun tuhlaamista. Loppujen lopuksi tamperelaisyleisö saattoi kuitenkin silitellä tuhlaajapoikansa päätä tyytyväisenä: hienosti hoidit homman kaikesta huolimatta.

Viisikoiden +/-:

Classic I (Salo) 2-4 (sarja 10-5)

Classic II (Savonen/Piha) 2-3 (sarja 4-6)

Classic III (Sikkinen) 1-1 (sarja 2-5)

YV 3/3 (100%) 3-0 (sarja 3-0)

Viikingit I (Meyer) 4-2 (sarja 5-8)

Viikingit II (Forsten) 1-1 (tehdyssä maalissa lh:t kolmosesta) (sarja 5-5)

Viikingit III (Hyvönen) 3-2 (sarja 6-3)

AV 0-3

Viisi vastaan viisi -peli siis Viikingeille 5-8, kolme maalia vapaalyönnistä tai aloituksesta, Classic oli ylivoimansa varassa.

Koko sarjassa Classic edelleen superviisikkonsa ja ylivoimansa varassa, Viikinkien materiaali ollut selvästi leveämpi.

Kolmannessa ottelussa Classic maalasi sekä nopeista että pitkistä hyökkäyksistä, Viikingit ensimmäistä maalia lukuunottamatta pitkistä hyökkäyksistä eli hyökkäyksistä järjestäytynyttä puolustusta vastaan. Tämä on ollut myös koko sarjan kokonaiskuva toistaiseksi.

Maalivahdit:

Classic Joni Järviö 12/19=63%
Classic Lassi Toriseva 3/4=75%
Viikingit Santtu Stranberg 14/22=64%

Järviö ei ollut ottelussa parhaimmillaan. Uskon siis, että Toriseva torjuu loput ottelut Classicin maalilla, jos joukkue ei ole syystä tai toisesta pakotettu vaihtamaan maalivahtia.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani
Msy
02/04/2016
Analyysiä ja säbäromantiikkaa samassa paketissa, ISO kiitos!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.