Liigat

Pääkalloanalyysi: Viikinkien parantunut hyökkäyspeli mursi Classicin puolustuksen

01.04.
2016
3 Kommenttia
4
Liigat
Viikinkien hyökkäyspeli otti aimo harppauksen toisessa välieräottelussa. Seurauksena oli 7-4-kotivoitto. Kuva: Juhani Järvenpää

Viikinkien hyökkäyspeli otti aimo harppauksen toisessa välieräottelussa. Seurauksena oli 7-4-kotivoitto. Kuva: Juhani Järvenpää

Salibandyliigan ensimmäisessä välierässä sunnuntaina Viikinkien hyökkäyspeli yski pahasti Classicin koko kentän paineessa Tampereella. Toiseen välierään keskiviikkona Helsingissä Viikingit sai hyökkäyspelinsä paremmin uomiinsa. Pallo ja pallottomat liikkuivat terävämmin kuin Tampereella. Pallottomat avut olivat paremmin tarjolla pallollisella. Syötöt olivat myös huolellisempia.

Hyökkäyspelin parantuminen näkyi jo avauserässä, vaikka Classic vei sen nimiinsä 0-1 Eemeli Salinin soolomaalilla. Helsinkiläiset hallitsivat palloa huomattavasti enemmän kuin Tampereella. Itse asiassa pallonhallinta oli silmämääräisesti arvioituna Viikingeillä. Classic joutui puolustamaan omassa päässään ja keskialueella sunnuntaita enemmän. Se ei päässyt prässäämään eikä iskemään yhtä helposti painetta pallolliseen millään kentän osa-alueella. Classicin totaalisalibandy ei päässyt pyörähtämään käyntiin.

Classicin musta hetki

Viikinkien pallonhallinta ei vielä kapitalisoitunut toisenkaan erän alussa, koska joukkueen puolustuspeli ei ollut kohdallaan ottelun avauspuolikkaalla. Mika Savolainen iski halvan 0-2-maalin helsinkiläisten ykkösviisikon huonon omaan päähän paluun vuoksi ajassa 20.46. Mikko Leikkanen vei Classicin jälleen kahden maalin johtoon Harri Forstenin ylivoimakavennuksen jälkeen, kun Pasilan digitaalit näyttivät 25.17. Forstenin viisikon keskialueen karvaus petti pahasti.

Leikkasen maalin jälkeen alkoi kuitenkin tapahtua Classicin päädyssä. Viikingit nousi minuutissa ja 33:ssa sekunnissa 4-3-johtoon (26.41-28.14). Jokaista näistä kolmesta maalista edelsi Classicin karkea viisikkopuolustusvirhe. Tamperelaisille tuli puolustuspelin black out.

Ensin Mikael Järvi rankaisi Classicin kolmosviisikkoa keskialueen merkkausvirheestä. Sitten tamperelaisten pelätyn ykkösen prässikarvaus venyi ja Tero Tiitu toi pelin tasoihin. Lopulta kolmoskenttien kohtaamisessa Erik Storgårds pomputti viivasta Atte Erosen kautta helsinkiläisten neljännen maalin. Eronen oli tilanteessa väärin sijoittunut.

Vaikka Lassi Vänttinen vielä tasoitti ottelun 4-4:ään Viikinkien ykkösviisikon karvausnukahduksen ansiosta (28.45), oli sarvipäiden timanttinen 1.33 ottelun käännekohta. Viikingit sai onnistumisista selvästi itseluottamusta ja intoa. Hyökkäyspeli parani entisestään mutta ennen kaikkea joukkueen puolustuspeli tiivistyi huomattavasti. Esimerkiksi alussa yskähdellyt keskialueen merkkauspeli tarkentui selvästi. Tosin jostain syystä Classic ei enää päätöserässä pyrkinyt muodostamaan 4v3-ylivoimatilannetta keskialueelle.

Viikingit palkittiin kolmannessa erässä

laukaisukartta

Vasemmalla Viikinkien maali. Oikealla Classicin.

Lopulta Classic ei juurikaan onnistunut murtamaan Viikinkien puolustusta enää ottelu loppupuoliskolla, mikä näkyy myös ottelun laukaisukartassa. Viikingit paransi peliään ottelun kestäessä, Classic ei parantamiseen kyennyt.

Oli siis vain ja ainoastaan odotettavissa, että kolmannen erän ainoat maalit teki Viikingit – Classicin puolustusvirheistä. Tamperelaisten kolmoskenttä ylipelasi keskialueen karvauksessa ja helsinkiläisten kolmosen Janne Hyvönen vei Viikingit 5-4-johtoon päätösperiodin alussa. Kymmenisen minuuttia myöhemmin Harri Forsten pääsi syöttämään täysin vapaasti Roni Laasoselle takatolpalle, jossa Classicin Jussi Piha oli myöhässä. Lopullisen 7-4-niitin Classicin arkkuun naulasi Jani Hyytiäinen tyhjään maaliin.

Classicillä puolustuspeli- ja viisikkotasapaino-ongelma

Ottelun kääntymisen takana oli Viikinkien parantuneen pallollisen pelin lisäksi epäilemättä Classicin puolustuspelin selvä heikentyminen ensimmäisestä ottelusta. Viikingit teki kuusi seitsemästä maalistaan pitkästä hyökkäyksestä. Kuten yltä nähdään, kaikki niitä edelsi Classicin karkea viisikkopelivirhe.

Ottavana osapuolena oli erityisesti tamperelaisten johtama kolmoskenttä. Se hävisi pelinsä 0-3, vaikka valmennus haki sen pelaamiseen ryhtiä pienillä kokoonpanomuutoksilla kolmanteen erään. Vastaavasti Viikinkien kolmonen voitti pelinsä 2-0. Maalit olivat ratkaisevat 4-4 ja 5-4.

Viikinkien viisikoissa oli siis parempi tasapaino. Sillä vain ykkönen hävisi pelinsä. Forstenin kakkonen merkkautti 2-1. Classicillä vain Nico Salon johtokenttä jäi plussalle. Viikingit oli siis kahden kentän joukkue, Classic vain yhden.

On syytä huomioida myös erikoistilannepelaaminen. Viikingit teki yhden maalin ylivoimalla ja toisen 5v6-pelaamisessa lopussa. Classic ei erikoistilanteissa onnistunut. Se oli ainoastaan ottavana osapuolena.

Parantaako Viikingit edelleen hyökkäyspeliään perjantaina?

Pudotuspeleissä usein ottelut alkavat siitä, mihin edellinen ottelu jäi. Perjantaina Tampereella onkin mielenkiintoista nähdä, kykeneekö Viikingit jatkamaan kuskin pukilla. Kotikentällään Classic takuulla pyrkii puolustamaan aktiivisemmin koko kentän alueella ja saamaan hyökkäyspelinsä taas toimimaan.

Classicin totaalisalibandyn estämiseksi helsinkiläisten olisi aivan välttämätöntä pystyä vielä parantamaan hyökkäyspeliään. Oikeastaan muuta tapaa voittaa Classic Tampereella ei ole. Sillä tavalla Viikingit estäisi Classicin aktiivisen koko kentän puolustamisen ja pitäisi tamperelaiset irti pallosta.

Erityisesti olisi Viikinkien näkökulmasta toivottavaa, että joukkue onnistuisi kääntämään pelin nopeammin, pelaamaan myös suoria hyökkäyksiä kohti Classicin maalia ja haastamaan pallollisena tamperelaisten puolustavia pelaajia syvällä Classicin päädyssä.

Classicin tarvitsee palauttaa puolustuspelin taso ja saada kakkos- ja kolmosviiisikot pelaamaan jälleen korkealla tasolla.

Viikinkien mietintämyssyssä on edelleen Classicin ykköskentän pysäyttäminen ja oman ykkösen pelin roima parantaminen. Varsinkin Tero Tiitulla, Mikael Laxilla ja Lauri Stenforsilla on edelleen peiliin katsomisen paikka. He hiihtelevät pelin ulkopuolella.

Viisikoiden +/-

Classic I (Salo) 4-1 (sarja 8-1)
Classic II (Piha) 0-1 (ykkösen laitahyökkääjät) (sarja 2-3)
Classic III (Luukko/Sikkinen) 0-3 (sarja 1-4)
6v5 0-1
AV 0-1

Viikingit I (Meyer) 1-3 (sarja 1-6)
Viikingit II (Forsten) 2-1 (sarja 4-4)
Viikingit III (Hyvönen) 2-0 (sarja 3-1)
YV 1-0
5v6 1-0

Maalivahdit

Classic Lassi Toriseva 19/25=76%

Viikingit Santtu Strandberg 17/21=81%

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani
Hiski
01/04/2016
On hieno lukea pieteetillä tehtyjä analyysejä näistä peleistä ja päästä näkemään vähän tilastojakin. Kiitos niistä.

Joskus kuitenkin tuntuu vähän oudolta, kun peliä analysoidaan tällä tarkkuudella, mutta keksitytään pääasiassa vain tilanteisiin, joista lopputuloksena oli maali.

Mielestäni Classic olisi saattanut johtaa peliä ensimmäisen erän jälkeen täysin ansaitusti 0-5, tuhrittuaan tehtyjen maalien lisäksi muutaman täysin avoimen maalipaikan. Sen sijaan toisen erän Viikinkimaalit tulivat mielestäni pääosin tilanteista, joita kukaan ei olisi pelin jälkeen jäänyt jossittelemaan, vaikka niistä yksikään ei olisi lopulta päätynyt tulostaululle.

Tulos taululla tietysti ratkaisee pelin, mutta kun analysoidaan joukkueiden peliä, tuntuu oudolta kaivaa väkisin virheitä tilanteista, jotka sattuivat päättymään maaliin ja sivuuttaa täysin tilanteet, joissa vain puttaus tyhjään maalin epäonnistuu.

Viikingit paransi huomattavasti ensimmäisestä pelistä, mutta mielestäni tuurilla oli suuri osuus toisessa osaottelussa. Mikäli Classic ei tämän seurauksena jostain syystä täysin halvaannu omassa pelissään, uskoisin, että tänään nähdään Tampereella jälleen Classicin selkeähkö voitto.
Tietäjä
01/04/2016
Hiskiltä erinomainen kirjoitus, itse mietin aivan samaa keskiviikon pelin jälkeen. Omaan silmääni näytti, että Classicilla oli selkeästi enemmän laadukkaita maalipaikkoja, kun taas Viikingit tekivät omista paikoistaan maalit todella kovalla prosentilla.

Edelleenkin Viikinkien täytyy parantaa peliään todella merkittävästi, jos jatkoon haluavat. Pitkässä sarjassa tuuri tasoittuu ja oikeasti parempi joukkue menee jatkoon. Kahden nähdyn ottelun perusteella Classic on selvästi parempi joukkue kaikkien ketjujen osalta.
FBI
01/04/2016
Hiskiltä hyvät huomiot. Viikinginkit nousee peli tasolla kyllä heti pykälän jos Tiitu lopettaa itsensä säästeleminsen finaaliin...

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.