Pääkalloanalyysi: Viikinkipäälliköt Forsten ja Järvi johdattivat joukkonsa voittoon

Jani Hakkarainen korostaa analyysissään Harri Forstenin (kuvassa) ja Mikael Järven heräämisen merkitystä. Kuva: Esa Takalo

Kun on tiukka paikka, valmentajat usein luottavat siihen, mikä on ennenkin toiminut. Näin toimi myös Viikinkien valmennusjohto Salibandyliigan viidennessä välierässä Classicin vieraana tiistaina Tampereella.

Mika Ahonen, Markus Huhtimo ja Petri Huttunen siirsivät Mikael Järven toisesta viisikosta ensimmäiseen ja pudottivat ykkösessä Tero Tiitun laitahyökkääjästä puolustajaksi. Kolmanteen erään tätä kokenutta kaksikkoa täydennettiin keskushyökkääjä Harri Forstenilla. Niclas Meyer ja Mikael Lax vaihtoivat vastaavasti kakkoskenttään.

Forstenin siirron jälkeen alkoi tapahtua. Itse ”Tohtori” aloitti näytöksen uskomattomalla soolomaalillaan. Hän niputti neljä Classicin kenttäpelaajaa syvällä tamperelaisten päädyssä ja lopuksi maalivahti Lassi Torisevan. Viikingit siirtyi 1-3-johtoon, kun päätöserää oli pelattu 2.47. Kaksi minuuttia ja 22 sekuntia myöhemmin peli oli jo 1-5, asialla jälleen uusittu ykkönen Forstenin johdolla.

Tähän ottelu ratkesi. Viikingit voitti lopulta 3-8 (kaksi maalia tyhjiin) ja kavensi välieräsarjan voitot 2-3:een.
Ainakin viidennessä ottelussa Forstenin, Järven ja Tiitun siirrot ratkaisivat ottelun lisäksi Viikinkien erään vaikean koko ottelusarjan ongelman. Viikingit ei ole saanut Classicin Nico Salon superviisikkoa kuriin. Nyt se onnistui. Forstenin ykkönen voitti pelinsä 3-1. Salon viisikko jäi vastaavasti yhden maalin verran pakkaselle lukemin 2-3. Kaikki nämä maalit syntyivät ottelun ratkaisseessa kolmannessa erässä.

Salon kenttä ei saanut myöskään taustatukea kahdelta muulta Classicin viisikolta. Neljännessä ottelussa riehunut Jussi Pihan kakkonen hävisi pelinsä 0-2. Maalitykki Sami Johanssonin puuttuminen näkyi räikeästi Pihan viisikon pelissä. Veli-Matti Luukon kolmonen ei paljoa vastuuta saanut päästettyään Viikinkien avausmaalin.
Vastaavasti Viikinkien kakkonen pelasi oman osuutensa 1-1 ja kolmonen 2-0. Ainoastaan yli- ja alivoimapelissä Classic oli edelleen parempi lukemin 1-0 50 prosentin teholla.

Maalivahti Strandberg pysäytti Classicin vastahyökkäykset

Viikingit onnistui ottelussa ratkaisemaan myös toisen visaisen pelillisen pähkinän. Neljässä ensimmäisessä kohtaamisessa Classic oli iskenyt peräti 26 maalia nopeista hyökkäyksistä Viikinkien neljää vastaan. Viidennessä ottelussa vain 3-6-maali syntyi nopeasta hyökkäyksestä, kun Eemeli Salin vapautti Salon keskeltä maalintekoon.
Tähän ongelmaan ratkaisu oli maalivahti Santtu Strandberg. Varsinkin avauserässä Classicillä oli useita maalintekopaikkoja nopeista hyökkäyksistä, kun peli virtaili päästä päähän. Näissä tilanteissa Strandberg oli kerta kaikkiaan loistava, mitä nähtiin jo edellisessä ottelussa Helsingissä. Ja loistavalla maalivahdilla on myös onnea: muutaman kerran Strandbergin pelastivat hänen parhaat ystävänsä, tolpat.

Myös kolmannessa erässä Strandberg oli rautaa, kun Classic löi pökköä pesään 1-5-tilanteessa. Tamperelaiset onnistuivat ohittamaan Strandbergin vain kaksi kertaa. Kokonaisuutena Strandberg löi Torisevan selvästi maalivahtien kaksinkamppailussa.

Kääntäen tämä tarkoitti Viikinkien Classiciä parempaa maalintekotehokkuutta, mitä Järvi peräänkuulutti ennen ottelua Veikkaus TV:n haastattelussa.

Ottelun laukaisukartta on kuvaava.
laukaisukartta C-V 5

Classic onnistui pelaamaan enemmän laukaisupaikkoja Strandbergin eteen (oikealla) kuin Viikingit Torisevan maalin lähelle (vasemmalla). Silti maalilukemat olivat 3-8.

Ottelun toinen erä oli kuvaltaan erilainen kuin avaus- ja päätöserä: pikemmin pitkiä hyökkäyksiä vuorotellen kuin päästä päähän menoa. Siitä Viikingit voisi ottaa mallia kuudenteen peliin: kuinka Classicin nopea kääntöpeli estetään omalla viisikkopelaamisella puolustussuuntaan. Sen varaan helsinkiläisten ei kannata laskea, että Strandberg pelaa toisen yhtä galaktisen pelin peräjälkeen.

Classicille jälleen musta hetki puolustuspelissä

Viidennessä ottelussa toistui jo kolmannen kerran Classicin valojen pimentyminen viisikkopuolustuksessa. Niin tapahtui toisen ottelun keskimmäisessä erässä Helsingissä. Niin tapahtui myös kolmannen ottelun päätöserän alussa Tampereella. Niin tapahtui viidennessäkin kohtaamisessa.

Viikinkien kaikissa kolmannen erän neljässä 5v5-maalissa tamperelaisten viisikkopuolustus petti anteeksiantamattomalla tavalla. Ongelman ydin oli kiteytetysti ylipelaaminen. Itse asiassa Viikingit on voittanut kahden viimeisen Tampereen ottelun kolmannet erät yhteensä 3-11.

Kun Viikingit iski lukemiksi 1-5, Classicin peli vapautui oman aikalisän jälkeen. Vapautuminen kielii siitä, että joukkue ei ollut aivan täysin pystynyt käsittelemään ottelusarjan katkaisupaikkaa. Seurauksena keskittyminen ei ollut aivan riittävän hyvin oleellisessa eli pelissä. Pelaajat ilmeisesti aistivat tilanteen, koska he tsemppasivat toisiaan poikkeuksellisen paljon alkulämmittelyssä. Kun Classicin fokus ei ollut aivan kohdallaan, hyökkäyspeli ei ollut riittävän vapautunutta, mikä näkyi maalinteossa, ja kolmannessa erässä puolustuspelissä tuli musta hetki.

Kuudenteen otteluun Helsinkiin perjantaina Classicin ei siis paljon tarvitse miettiä, mitä pitää parantaa. Edellisessä pääkaupungin ottelussa se asia oli kunnossa: joukkueen viisikkopeli oli hyvin tasapainoista ja viimeistely kliinisen rentoa. Keskittyminen oli kohdallaan.

Nyt vastassa ovat kuitenkin heränneet viikinkipäälliköt Forsten ja Järvi. Tamperelaisten tulisi siis ponnistaa jälleen yksi askel korkeammalle.