Liigat

Pääkalloanalyysi: Viikinkipäälliköt Forsten ja Järvi johdattivat joukkonsa voittoon

06.04.
2016
11 Kommenttia
2
Liigat
Jani Hakkarainen korostaa analyysissään Harri Forstenin (kuvassa) ja Mikael Järven heräämisen merkitystä. Kuva: Esa Takalo

Jani Hakkarainen korostaa analyysissään Harri Forstenin (kuvassa) ja Mikael Järven heräämisen merkitystä. Kuva: Esa Takalo

Kun on tiukka paikka, valmentajat usein luottavat siihen, mikä on ennenkin toiminut. Näin toimi myös Viikinkien valmennusjohto Salibandyliigan viidennessä välierässä Classicin vieraana tiistaina Tampereella.

Mika Ahonen, Markus Huhtimo ja Petri Huttunen siirsivät Mikael Järven toisesta viisikosta ensimmäiseen ja pudottivat ykkösessä Tero Tiitun laitahyökkääjästä puolustajaksi. Kolmanteen erään tätä kokenutta kaksikkoa täydennettiin keskushyökkääjä Harri Forstenilla. Niclas Meyer ja Mikael Lax vaihtoivat vastaavasti kakkoskenttään.

Forstenin siirron jälkeen alkoi tapahtua. Itse ”Tohtori” aloitti näytöksen uskomattomalla soolomaalillaan. Hän niputti neljä Classicin kenttäpelaajaa syvällä tamperelaisten päädyssä ja lopuksi maalivahti Lassi Torisevan. Viikingit siirtyi 1-3-johtoon, kun päätöserää oli pelattu 2.47. Kaksi minuuttia ja 22 sekuntia myöhemmin peli oli jo 1-5, asialla jälleen uusittu ykkönen Forstenin johdolla.

Tähän ottelu ratkesi. Viikingit voitti lopulta 3-8 (kaksi maalia tyhjiin) ja kavensi välieräsarjan voitot 2-3:een.
Ainakin viidennessä ottelussa Forstenin, Järven ja Tiitun siirrot ratkaisivat ottelun lisäksi Viikinkien erään vaikean koko ottelusarjan ongelman. Viikingit ei ole saanut Classicin Nico Salon superviisikkoa kuriin. Nyt se onnistui. Forstenin ykkönen voitti pelinsä 3-1. Salon viisikko jäi vastaavasti yhden maalin verran pakkaselle lukemin 2-3. Kaikki nämä maalit syntyivät ottelun ratkaisseessa kolmannessa erässä.

Salon kenttä ei saanut myöskään taustatukea kahdelta muulta Classicin viisikolta. Neljännessä ottelussa riehunut Jussi Pihan kakkonen hävisi pelinsä 0-2. Maalitykki Sami Johanssonin puuttuminen näkyi räikeästi Pihan viisikon pelissä. Veli-Matti Luukon kolmonen ei paljoa vastuuta saanut päästettyään Viikinkien avausmaalin.
Vastaavasti Viikinkien kakkonen pelasi oman osuutensa 1-1 ja kolmonen 2-0. Ainoastaan yli- ja alivoimapelissä Classic oli edelleen parempi lukemin 1-0 50 prosentin teholla.

Maalivahti Strandberg pysäytti Classicin vastahyökkäykset

Viikingit onnistui ottelussa ratkaisemaan myös toisen visaisen pelillisen pähkinän. Neljässä ensimmäisessä kohtaamisessa Classic oli iskenyt peräti 26 maalia nopeista hyökkäyksistä Viikinkien neljää vastaan. Viidennessä ottelussa vain 3-6-maali syntyi nopeasta hyökkäyksestä, kun Eemeli Salin vapautti Salon keskeltä maalintekoon.
Tähän ongelmaan ratkaisu oli maalivahti Santtu Strandberg. Varsinkin avauserässä Classicillä oli useita maalintekopaikkoja nopeista hyökkäyksistä, kun peli virtaili päästä päähän. Näissä tilanteissa Strandberg oli kerta kaikkiaan loistava, mitä nähtiin jo edellisessä ottelussa Helsingissä. Ja loistavalla maalivahdilla on myös onnea: muutaman kerran Strandbergin pelastivat hänen parhaat ystävänsä, tolpat.

Myös kolmannessa erässä Strandberg oli rautaa, kun Classic löi pökköä pesään 1-5-tilanteessa. Tamperelaiset onnistuivat ohittamaan Strandbergin vain kaksi kertaa. Kokonaisuutena Strandberg löi Torisevan selvästi maalivahtien kaksinkamppailussa.

Kääntäen tämä tarkoitti Viikinkien Classiciä parempaa maalintekotehokkuutta, mitä Järvi peräänkuulutti ennen ottelua Veikkaus TV:n haastattelussa.

Ottelun laukaisukartta on kuvaava.
laukaisukartta C-V 5

Classic onnistui pelaamaan enemmän laukaisupaikkoja Strandbergin eteen (oikealla) kuin Viikingit Torisevan maalin lähelle (vasemmalla). Silti maalilukemat olivat 3-8.

Ottelun toinen erä oli kuvaltaan erilainen kuin avaus- ja päätöserä: pikemmin pitkiä hyökkäyksiä vuorotellen kuin päästä päähän menoa. Siitä Viikingit voisi ottaa mallia kuudenteen peliin: kuinka Classicin nopea kääntöpeli estetään omalla viisikkopelaamisella puolustussuuntaan. Sen varaan helsinkiläisten ei kannata laskea, että Strandberg pelaa toisen yhtä galaktisen pelin peräjälkeen.

Classicille jälleen musta hetki puolustuspelissä

Viidennessä ottelussa toistui jo kolmannen kerran Classicin valojen pimentyminen viisikkopuolustuksessa. Niin tapahtui toisen ottelun keskimmäisessä erässä Helsingissä. Niin tapahtui myös kolmannen ottelun päätöserän alussa Tampereella. Niin tapahtui viidennessäkin kohtaamisessa.

Viikinkien kaikissa kolmannen erän neljässä 5v5-maalissa tamperelaisten viisikkopuolustus petti anteeksiantamattomalla tavalla. Ongelman ydin oli kiteytetysti ylipelaaminen. Itse asiassa Viikingit on voittanut kahden viimeisen Tampereen ottelun kolmannet erät yhteensä 3-11.

Kun Viikingit iski lukemiksi 1-5, Classicin peli vapautui oman aikalisän jälkeen. Vapautuminen kielii siitä, että joukkue ei ollut aivan täysin pystynyt käsittelemään ottelusarjan katkaisupaikkaa. Seurauksena keskittyminen ei ollut aivan riittävän hyvin oleellisessa eli pelissä. Pelaajat ilmeisesti aistivat tilanteen, koska he tsemppasivat toisiaan poikkeuksellisen paljon alkulämmittelyssä. Kun Classicin fokus ei ollut aivan kohdallaan, hyökkäyspeli ei ollut riittävän vapautunutta, mikä näkyi maalinteossa, ja kolmannessa erässä puolustuspelissä tuli musta hetki.

Kuudenteen otteluun Helsinkiin perjantaina Classicin ei siis paljon tarvitse miettiä, mitä pitää parantaa. Edellisessä pääkaupungin ottelussa se asia oli kunnossa: joukkueen viisikkopeli oli hyvin tasapainoista ja viimeistely kliinisen rentoa. Keskittyminen oli kohdallaan.

Nyt vastassa ovat kuitenkin heränneet viikinkipäälliköt Forsten ja Järvi. Tamperelaisten tulisi siis ponnistaa jälleen yksi askel korkeammalle.

Viisikoiden +/-

Classic I (Salo) 2-3 (sarja 13-8)
Classic II (Piha) 0-2 (sarja 7-8)
Classic III (Luukko) 0-1 (sarja 2-7)
YV 1/2 (50%) 1-0 (sarja 6-0)
AV 0/1 (100%) 0-0 (sarja 0-2)
6v5 0-2 (sarja 0-3)

Viikingit I (Meyer) 0-0 (sarja 5-9)
Viikingit I (Forsten) 3-1 (sarja 3-1)
Viikingit II (Forsten) 1-0 (sarja 6-5)
Viikingit II (Meyer) 0-1 (sarja 0-1)
Viikingit III (Hyvönen) 2-0 (sarja 9-5)
YV 0/1 (0%) 0-0 (sarja 2-0)
AV 1/2 (50%) 0-1 (sarja 0-6)
5v6 2-0 (sarja 3-0)

Maalivahdit

Classic Lassi Toriseva 22/28=79%
Viikingit Santtu Strandberg 26/29=90% (!)

Lue myös:
Tampereella jälleen hurja välieräkamppailu – Viikingit siirsi ratkaisua
Ottelutilastot
Topi Naskalin ottelukuvat
Esa Takalon ottelukuvat
Nyt on tosi kyseessä, kun Jussi Pihakin laukoo
Salibandyliigan komein parta lähtee, jos mestaruus tulee

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani
Micke
06/04/2016
Pääkallon toimitus! Saako kysyä että minkä takia tästä Classic - SSV sarjasta kirjoitetaan niin jumalattomasti ja toisesta sarjasta ei mitään? KOROSTAN että olen Helsingistä ja sinänsä ihan sama mitä Espoolaisten ja Jyväskyläläisten taistossa käy... Mutta eilisestä pelistä kaksi pääkalloanalyysiä ja peli juttu + kaksi haastattelua... Toisesta sarjasta ei yhtään mitään edes ennakkoa illan peliin...? Onks tää nyt sitä uskottavaa journalismia vai onko teillä joku ennakkoasenne tohon toiseen sarjaan?
Opex
06/04/2016
Analyytikko Hakkarainen ja ymmärtääkseni Joel Siltanenkin sattumoisin asuvat Tampereella. Tuottelias kirjoittaja, näiden nettilähetysten kommentaattorihommien lisäksi. Nostan hattua.

Ojala ja kumppanit ovat Erän miehiä, joten olisko suurin kiinnostus hiipunut. Siitä vaan Micke analyysiä kehiin, luulen että julkaisevat kyllä.
Espoo
06/04/2016
Oilersin kannatajana olen valittanut (itkenyt) tästä aiheesta aikaiseminkin. Resurssipula on kai syynä, näin väitetään. Kumma että resursseja on toiselle välieräparille mutta toiselll ei.
Erä- Oilers parista kirjoitettiin kiitettävästi. Oilers on nyt ongelma salibandyn toimittajille kun ei voi enää dissata, pelaavat liian hyvin?
YsHi
06/04/2016
Dont worry, huomenna kirjoitetaan jos Happee voittaa tänään. Olisi nautittavaa jos Espoo ja SSV olisi finaalissa, mitä PK sitten kirjoittaisi ?
Heikki
06/04/2016
No joo. Onhan tää kyllä noloa mitä linjaa "puolueeton" media vetää. Toisaalta täytyy nostaa hattua Classicille ja liitolle miten ovat saaneet familyä lobattua ihan Veikkaukselle asti. Nytkin näytetään mielummin jotain ämmien sählyä kun siellä familyn akat vääntää. Toisaalta sopii varmaan Oilersille, että saavat median ulottumattomissa yrittää, kun paineet kasataan Classicin niskaan.
Jussi Ojala / Pääkallo.fi
06/04/2016
Tattis asiallisesta palautteesta yllä olevilta nimimerkeiltä.

Totta on tosiaan se, että herrat Hakkarainen ja Siltanen asustelevat Tampereella, joten heidän huomionsa on ymmärrettävästi keskittynyt Classic-Viikingit sarjaan. Toinen syy miksi ko. sarja on saanut enemmän näkyvyyttä on pelien tuleminen VeikkausTV:ltä. Niitä on nyt kyseiseen sarjaan osunut toista välieräsarjaa huomattavasti enemmän. Yksi meidän painopistealueistamme (koko kauden) on myös ollut VeikkausTV:n pelit, jotka ovat ilmaiseksi katsottavissa.

Jyväskylän peleistä eli Happeen peleistä on irronnut mukavasti tarinaa, koska meillä mies Jyväskylässä eli Henri Pitkänen. Toki Pitkänenkin selostelee, tekee radiohommia ja vaikka mitä muuta, joten juttumäärät vaihtelevat.

Valitettava totuus juuri tällä hetkellä pääkaupunkiseudulla on se, että Pääkallo.fi:n miehitys on liian ohut. Ainoa etelässä asuva aktiivinen tekijä olen minä ja valitettavasti oma Pääkallo-aika on pääosin ihan muualla kuin peleissä käymisessä. Pääkallo.fi alkaa olla sen verran iso sirkus, että taustojen rakenteluun ja suunnitteluun menee isoin osa ajasta (ja pitäisi ne ns. siviilipuolen "oikeatkin työt" tehdä). Ja sisällöstä huolehtiikin pääosin hiljattain toiseksi päätoimittajaksi nostettu Joel Siltanen.

Ja huomioimme itsekin jo useita päiviä sitten, että painopiste on hippasen liikaa Classic-Viikingit-sarjassa.

Täällä päässä siis käsi pystyyn ja yritetään parantaa jatkossa. Missään tapauksessa emme mitään joukkueita suosi – sitä voitte vaikka itse joukkueilta kysyä. Ainakaan heidän suunnalta ei sellaista palautetta ole tullut. Kovasti yritämme parhaamme, kuten suomalaisurheilijat. Ja antakaa tekin asiallista palautetta myös jatkossa.

Ja jostain löytyy päteviä tekijöitä vaikka pääkaupunkiseudulta, niin ei muuta yhteydenottoa tänne päin. Lisäkäsille on aina käyttöä: http://paakallo.fi/toimittajaksi/
Heikki
06/04/2016
Hienoa Mummo. Respect. Arvostan kommenttiasi ja erityisesti sitä, että myönnät harmittavan epätasaisuuden otteluparien huomioimisessa. Annettakoon se siis anteeksi. Selittely tai asian kieltäminen ei ole kunniakasta. Nyt vastuu otettiin ja se kannettiin. Veikkaus-TV:hen ette edes te voi vaikuttaa.
Masa
06/04/2016
Hyvä Jussi ja muu pääkalloväki. Jatkakaa hienoa duunia!!!
Espoo
06/04/2016
Kiitos Ojala rehellisestä kirjoituksesta. Ymmärrän hyvin tilanteenne, toivotaan että saatte vahvistusta myös täältä lännestä.
Jani Hakkarainen
06/04/2016
Täydennän vielä Jussi kommenttia omalta osaltani. Liitto, ei siis Pääkallo, pestasi minut kommentaattoriksi välieriin Classicin kotipeleihin avausottelua lukuunottamatta. Kommentoinninkin tueksi päätin, että otan Classic-Viikingit-sarjan luupin alle. Aika ja energia ei riitä toisen välieräsarjan analysointiin vaativan siviilityön ja muun ohella. Täytyy myös lisätä, että ISTV:n tunnuksiakaan minulla ei ole.
S7
07/04/2016
Pääkallo tekee hienoa duunia. Ja hyvä kirjoitus Ojala, selventää niille, jotka ei ehkä muuten osaa asioita ajatella. Eli nyt ihmiset aivot pois narikasta ja vaikka sitten ite hommiin. Toki onhan se selvää, että meillä nimettömillä on aina se "paras" tieto, kun ei tarvii omalla naamallaan mitään perustella. Senkun heität mutu-juttuja tosina. Eli Espoosta vaan joku nyt herätys ja juttuja kirjoittamaan, niin ei tarvii kuunnella puolueellisuuksista...

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.