Juniorit

Tallinnassa mielenkiintoinen kokeilu – huippusalibandya ulkokentällä

26.04.
2016
6 Kommenttia
4
Juniorit
Viisi vuotta sitten pelattiin ulkokentällä Hämeenlinnassa, ja tänä vuonna sama on tarkoitus toteuttaa Tallinnassa. Kuva: Kehittämiskeskus Oy Hämeen kuvapankki

Viisi vuotta sitten pelattiin ulkokentällä Hämeenlinnassa, ja tänä vuonna sama on tarkoitus toteuttaa Tallinnassa. Kuva: Kehittämiskeskus Oy Hämeen kuvapankki

Tallinnassa tehdään elokuun lopussa uusi ja mielenkiintoinen kokeilu, kun kansainvälisessä Tallink Floorball -turnauksessa on tarkoitus sijoittaa yksi kenttä ulos Tallinnan Vapaudenaukiolle.

Turnauksen pitkäaikainen puuhamies Antti Kilappa kertoo, että idea juontaa juurensa jo viiden vuoden taakse.

– Vuonna 2011 kokeilimme Hämeenlinnan torilla tämänkaltaista juttua, ja se toimi erinomaisesti. Silloin oli tarkoitus toteuttaa kiertue Suomessa, mutta emme löytäneet hankkeelle hyvää tuotantoyhtiötä ja omat resurssimme eivät olisi riittäneet loma-aikana, Kilappa kertoo.

Tarkka rakennussuunnitelma on vielä vähän auki, ja asiaan on kaksi mahdollisuutta. Ulkokentän rakentaminen vaatii myös oikeat keliolosuhteet, sillä vesisateella ei pihalle mennä pelaamaan.

– Joko se tulee olemaan elementtikenttä, joka on tarkoitettu ulkokäyttöön tai sitten levitämme normimaton elementin päälle, jotta alusta on tarpeeksi hyvä. Kokemusta on, eli tämä järjestyy varmasti. Ulkokentän pelit ovat osana elokuun kansainvälistä aikuisturnausta, jota pelataan sekä sisällä että nyt sitten myös ulkona. Toki säävaraus on, eikä sateessa Vapaudenaukiolla pelata. Voimme virittää ulkokentän tarvittaessa myös pelipaikkana toimivan messukeskuksen parkkipaikalle, jos keli on epävakaa, Kilappa selventää.

Turnausjärjestäjät haluavat ulkokenttätempauksellaan tuoda salibandya lähemmäs virolaisia sekä tarjota pelaajille uudenlaisia kokemuksia. Miesten kilpa-, kutsu- sekä harrastesarjan turnaus pelataan elokuun viimeisenä viikonloppuna, joten joukkueet saavat Tallinnasta kovia syksyn sarjoihin valmistavia otteluita.

– Suomesta ja Ruotsista meille on tulossa liigajoukkueita pelaamaan, ja ajatuksena on, että kaikki joukkueet pääsisivät pelaamaan yhden ottelun ulkona. Ulkokokeilun jälkeen jatkossa on tarkoitus, että myös juniorijoukkueet pääsisivät pelaamaan ulkokentällä toukokuun turnauksissa. Haluamme tehdä uudella tapaa taas tapahtumaa tarjoamalla pelaajille sekä katsojille eräänlaista sirkushupia, ja tämä täydentää turnausta tuomalla vähän uudenlaista ulottuvuutta. Salibandy ei myöskään ole vielä Virossa kovin iso laji, joten tuomalla pelejä Tallinnan keskustan katukuvaan ihmiset pääsisivät seuraamaan huippusalibandya aivan kaupungin ytimessä, Kilappa avaa idean taustaa.

Myös Tallinnan kaupunki osallistuu projektiin.

– Kaupunki on myös vahvasti mukana rakentamassa turnausten infraa, ja saamme apua kuljetuksiin ja katsomorakenteisiin. Lisäksi tapahtumien kasvun myötä kaupunki on huomannut turnauksen vaikutuksen Tallinnan elinkeinoelämään, ja olemme tärkeä osa Tallinnaa matkailukaupunkina.

Kovin yleistä huippupelien pelaaminen ulkona ei ole.

– Ruotsin Boråsissa on pelattu ulkona ja Sveitsissäkin on ollut joku turnaus, mutta Suomessa ei Hämeenlinnan tempauksen lisäksi tietääkseni ole tällaista ollut, Kilappa toteaa.

Ympäristöystävällinen tapahtuma

Tallink Floorball-turnauksia on järjestetty vuodesta 2010 lähtien, ja kasvu on ollut kovaa. Kilappa on tyytyväinen kehityksen suuntaan.

– Tänä vuonna järjestämme kolme salibandyturnausta ja yhden futisturnauksen. Olemme jo Viron suurin urheilutapahtumajärjestäjä, jolla on yli 10 000 asiakasta. Toukokuun turnauksiin on tulossa yli 200 joukkuetta, ja tänä vuonna mennään kaikkiaan jo yli 250 joukkueen. Kun 2010 starttasimme, meillä oli 60 joukkuetta, joten eteenpäin on menty. Joukkueita on kaikkiaan kahdeksasta maasta, joten turnaukset ovat myös erittäin kansainvälisiä. Isoin kasvu tulee tällä hetkellä Ruotsista ja uskon, että meillä on kaikkiaan ensi vuonna jo 60-70 joukkuetta pelkästään Ruotsista, Kilappa sanoo.

Kuva: Topi Naskali

Kuva: Topi Naskali

Kilappa näkee tärkeänä panostaa tuomarityöskentelyyn.

– Tuomarit ovat myös kansainvälisiä, ja olemme aina satsanneet paljon laadukkaisiin tuomareihin. Tuomareista pidetään erittäin hyvää huolta ja heitä kestitään turnauksen aikana asianmukaisesti. Lausannen EFT-turnauksessa kaksi Suomen peliä viime viikonloppuna viheltänyt latvialaispari on esimerkiksi tulossa paikalle sekä toukokuussa että elokuussa, ja haluamme hyvien tuomareiden myötä osoittaa arvostustamme pelaajia kohtaan, sillä he ansaitsevat vain parasta, Kilappa perustelee.

Turnauksissa on käytössä Statbeat-järjestelmä, joka on helpottanut järjestelyistä vastuussa olevien työtä merkittävästi. Myös nettilähetyksiä huippupeleistä tulee mukava määrä.

– Toimitsijoilla ei ole enää läppäreitä, vaan kaikki syötetään suoraan palveluun. Siellä on live-tulospalvelu ja kaikki pyörii sen kautta. Se säästää aikaa valtavasti ja on ollut iso apu. Kaikki finaalit tulevat myös netistä, ja siellä on savut, tulet ja erätukohaastattelut sun muut. Olemme halunneet satsata niihinkin paljon.

Turnaussivut

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Henri Pitkänen
Henri Pitkänen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Lappeenranta

Twitter: @HenriPitkanen
VJ
26/04/2016
Tämä on hieno turnaus, järjestelyt kunnossa ja Tallinnassahan on aina hauskaa.
Seda
26/04/2016
Toivottavasti ei sada, muuten tulee mielenkiintosta...

Jos toimitsijoilla ei ole läppäreitä niin millähän se tieto syötetään livepalveluun?
Jarkko widerholm
26/04/2016
Kyllähän noita ulkotapahtumia täällä Hangossa on järjestetty jo pitemmän aikaa.
jare
26/04/2016
Hyvä idea mutta sää on arvot. Jos vettä tulee niin menee mielenkiintoiseksi
Niksu
26/04/2016
Meneekö Kilapalla nyt kylät sekaisin? Boråsista en nimittäin ole kuullut mutta Båstadin tennisstadionilla oon ollu monta kertaa pelaamassa esim. ruotsin liiga- ja divarijoukkueita vastaan. Nykyäänhän tuota Båstad Outdoor Openia ei enää ole vaan sen tilalle on kehitetty Ängelholm Outdoor, joka toki siis eri paikkakunnalla. Sitä vaan että ei toi nyt ihan kauhean mielenkiintoinen kokeilu ole, vaikka se ehkä jonneilta niin vaikuttaakin.
mikael juntunen
27/04/2016
Sittenku tuuli iskee palloo nii maalivaheilla on helvetin kivaa. En kannata.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.