Maajoukkueet

Video: Näin napattiin Suomen salibandyhistorian ensimmäinen ja viimeinen EM-kulta

21.04.
2016
0 Kommenttia
4
Maajoukkueet
Kuva: Kuvakaappaus videolta

Kuva: Kuvakaappaus videolta

#Takaisinheittotorstai palaa jälleen viikon tauon jälkeen. Tällä kertaa matkaamme lähes 21 vuotta ajassa taaksepäin Sveitsin Zurichiin.

Toukokuu 1995 muistetaan Suomen ensimmäisestä jääkiekon MM-kullasta sekä Jari Litmasen Ajaxin Mestareiden liigan voitosta. Salibandyihmisille ajankohta voi tuoda mieleen myös miesten maajoukkueen ensimmäisen voittopystin arvokisoissa.

Salibandyn EM-kisat on järjestetty ainoastaan kahdesti miesten puolella. Vuonna 1994 pelattiin Suomessa ja 1995 Sveitsissä. Suomi on siis sittemmin kuopatun kilpailun hallitseva mestari vielä tänäkin päivänä. Vuoden 1995 EM-kisat olivat avoimet, ja joukkueita kisoihin osallistui myös Japanin maajoukkue.

Suomi kohtasi EM-kisojen alkulohkossa Venäjän, Latvian, Tanskan sekä Japanin. Venäjää (6-3) ja Tanskaa (2-0) vastaan Suomi löi taululle maltilliset lukemat. Latvia (11-0) ja Japani (30-0) saivat sitten maistaa astetta happamampaa maitoa.

Alkusarjan jälkeen Suomi kohtasi välierissä Sveitsin. Käkikellomaa laittoi Suomen todella tiukille ja ratkaisu nähtiin vasta jatkoajalla. Toni Huhtalan maali johdatti Suomen EM-finaaliin lukemin 1-2 ja.

EM-finaali pelattiin 20.5. 1995 Zurichin Saalsporthallessa. Ruotsi meni ottelussa 1-0-johtoon ajassa 18.26 Mikael Ekelundin maalilla. Suomen tasoitusosumaa saatiin odottaa varsin kauan. Misa Vuorenmaa rikkoi suomalaisten kuparisen ajassa 47.00. Ruotsi iski uudelleen johtoon ajassa 54.48 Michael Östlundin maalilla.

Suomi ei kuitenkaan lannistunut, vaan Janne Tähkän ylivoimamaali toi sinivalkoiset tasoihin kun otteluaikaa oli jäljellä noin kolme minuuttia. Jatkoajalla ei nähty osumia, vaikka Sebastian Freudenthal pääsi kokeilemaan maalia rangaistuslaukauksesta. Rangaistuslaukauskilpailussa Suomi oli etevämpi, kun Jari Pekkola sekä J-P Lehtonen osuivat. Jan Gråsten torjui maalillaan kuin muuri.

Haastattelimme taannoin Pasi ”Passo” Peltolan peliuraa koskevassa artikkelissa EM-kultajoukkuetta luotsannutta Antti Ruokosta. Ruokonen sanoi EM-kultajoukkueesta seuraavaa:

”Meillä oli paljon merkittäviä persoonia siinä EM-joukkueessa, jotka ovat vaikuttaneet lajissa. Siellä oli esimerkiksi J-P Lehtonen, joka nyt on merkittävässä roolissa. Meillä oli Janne Tähkä, jonka merkitys on ollut mittaamaton suomalaiselle salibandylle. Meillä oli Jari Kinnunen joukkueenjohtana, joka teki merkittävän uran Salibandyliiton ja Salibandyliigan puolella. Totta kai pitää mainita myös maajoukkueen nykyinen pääluotsi Petri Kettunen.”

Aivan tottahan Ruokonen puhui. Olihan siellä toki muutama muukin vielä myöhemmin kova nimi, kun alla olevia kokoonpanoja katsoo. Suomen puolelta esimerkiksi Akseli Ahtiainen ja Ruotsin joukkueesta miesten maajoukkueen nykyinen pääkäskijä Jan-Erik Vaara sekä menestystä niittäneen IBF Falunin pääluotsi Thomas Brottman. Brottman on merkitty turnauksessa sekä pelaajaksi että päävalmentajaksi. EräViikinkien tuore pääkäskijä Janne Nissinen ei ollut finaalin kokoonpanossa, vaikka EM-joukkueessa kultaa voittikin.

Finaaliottelun kokoonpanot:
EM-95 joukkue

Vuoden 1995 EM-kisojen tilastosivu

EM-finaali löytyy kokonaisuudessaan oheisista videoklipeistä.

Tiedätkö sinä hyvän salibandytarinan? Vinkkaa siitä meille. Parhaimmat ja mehukkaimmat tarinat päätyvät Pääkallo.fi:n sivuille. Vihjeen voit lähettää osoitteeseen vihjeet(a)paakallo.fi.

Juttusarjan aikaisemmat tuotokset:
Kun liigavalmentajalle napsahti neljän kuukauden toimitsijakielto – fläppitaulu pääosassa
Muistatko, kun Salibandyliigassa tapeltiin? Seurauksena mojovat pelikiellot
Maalivahti teki historiaa – muistatko tämän ihmemaalin? (video)
Kun maalivahti teki maalin – ”Mahtava pätkä salibandyn historiaa, on peli kyllä muuttunut”
Jääkiekon arkkiviholliset kohtasivat salibandykaukalossa 25 vuotta sitten: ”Tää on h-vetin hyvä laji”
Kuusi pelaajaa jätettiin kesken pelireissun huoltoasemalle – valmentajan opetus meni liian pitkälle vuonna 2003
Ensimmäiset suomalaiset Ruotsin liigassa – oliko ammattilaisuutta 20 vuotta sitten?
Video: Näin käynnistyi TPS:n taival Salibandyliigassa
Kakkosdivaripelaaja valittiin maajoukkueeseen vuonna 1994 – vaikutti merkittävästi suomalaiseen salibandyhistoriaan
Video: Pala fuusioituneiden seurojen historiaa – muistatko tämän hukatun rankkarin?
Salibandylla yllättäviä haasteita 90-luvulla – parkettialustalla käskettiin pitämään sukkaa lavan päällä
Video: Näin Hartwall Arena pauhasi vuonna 2010 – 13276 ihmistä näki MM-kotikisojen kultahuuman

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.