Divarit

Suomalaiset haastoivat maailmankuulun jääkiekkojoukkueen salibandyotteluun jazzfestareilla – ”Viktor Tikhonov hymyili!”

12.05.
2016
5 Kommenttia
2
Divarit
Yksi jääkiekkohistoria tunnetuimmista päävalmentajista, Viktor Tikhonov (vas.), poseerasi Salibandylehden kanssa Markku Rantalan kanssa. Kuvakaappaus Salibandylehden 3/1991 kannesta.

Yksi jääkiekkohistoria tunnetuimmista päävalmentajista, Viktor Tikhonov (vas.), poseerasi Salibandylehden kannessa Markku Rantalan kanssa. Kuvakaappaus Salibandylehden 3/1991 kannesta.

Kesä ja festarit lähestyvät, ja samalla myös Pääkallo.fi:n #takaisinheittotorstaissa käsitellään kesän 1991 Porin Jazzin tapahtumia. Yksi koko jääkiekkohistorian menestyksekkäimmistä seuroista koki tuolloin nimittäin ensikosketuksensa salibandyyn.

Vuoden 1991 kolmannen Salibandylehden kantta koristi parivaljakko Viktor Tikhonov–Markku Rantala. Ensimmäisenä mainittu oli yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä jääkiekkovalmentajista, ja hänet muistetaan kansainvälisiä kenttiä dominoineen Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueen peräsimestä.

Kyseinen kuva on harvinaisuus, sillä Salibandyliitolla on tietojen mukaan ainoastaan yksi arkistokappale kyseisestä lehdestä.

Syy Tikhonovin poseeraamiselle salibandypelaaja Rantalan vierestä selittyy kesän 1991 Porin Jazzin tapahtumilla. Lehden jutussa ”Vastassa aito ZSKA” kerrotaan, että Tikhonovin valmentama seurajoukkue, Moskovan TsSKA, oli tuolloin matkustanut Poriin pelaamaan Ässiä vastaan harjoitusottelua.

TsSKA:n joukkue oli festareilla viettämässä vapaa-aikaa, kun he törmäsivät suomalaisiin salibandypelaajiin Yyterin lomamaisemissa. Kyseiset suomalaiset olivat salibandyn ykkösdivarissa pelanneesta Idän Traktoreista ja Tapanilan Erän naisten joukkueesta.

Suomalaiset esittelivät TsSKA:n pelaajille salibandymailoja ja haastoivat jääkiekkopelaajat otteluun. Eivätkä venäläiset kieltäytyneet.

– Pelikenttä ei häävi ollut, mutta mitäs mokomasta, vaikka alustana oli mökkikylän asfaltti ja maaleina pari purukasaa, Jukka Tervo kirjoitti Salibandylehden jutussa.

Kuvakaappaus alkuperäisen artikkelin kuvituksesta.

Kuvakaappaus alkuperäisen artikkelin kuvituksesta.

TsSKA osoitti kovuutensa myös vieraalla maaperällä, sillä suomalaiset kaatuivat huippujääkiekkoilijoiden käsittelyssä maalein 10–9.

Lauantaina koitti uusintaottelun aika. Moskovan ylpeys oli jälleen parempi – tällä kertaa 10–8. Salibandyn naisten maajoukkuetta tuolloin valmentanut Risto Kauppinen kertoi lehdessä, että erityisesti toisessa ottelussa voitosta taisteltiin tosissaan.

– Loppua kohden peli kiihtyi älyttömän kovaksi. Siinä vaiheessa molemmat joukkueet pelasivat vain voitosta. Venäläiset siivosivat maalin edustan kuin jääkiekossa konsanaan. Onneksi kukaan ei loukkaantunut.

– Niillä oli tosin paha tapa ottaa pallo mailalla jopa olkapäiden korkeudelta alas, Kauppinen kuvaili.

Vaikka TsSKA:n ja ”Punakoneen” legendat olivat noina aikoina jo suurimmaksi osaksi NHL-liigassa, saattoi jazzfestarilla vierailleessa joukkueessa olla mukana monta jälkeenpäin tunnettua pelaajaa. Kauden 1991–1992 TsSKA:ta edustivat muun muassa satoja NHL-otteluja myöhemmin urallaan pelanneet Nikolai Habibulin, Sergei Zubov, Aleksei Žitnik, Boris Mironov, Vjatšeslav Kozlov, Igor Kravtšuk ja Anrei Kovalenko.

Kauppisen mukaan pelit päättyivät kuitenkin kaikkien osalta hyvin mielin, ja kuvista päätellen ilta jatkui vielä samassa porukassa otteluiden jälkeenkin. Uusi laji sai ilmeettömänä, suorastaan armottomana piiskurina tunnetun päävalmentajan Viktor Tikhonovinkin ”hymyilemään kuin Naantalin aurinko”.

Tämä artikkeli on kaivettu Salibandyliiton entisen Salibandyliiton toiminnanjohtajan, sekä Salibandyliigan toimitusjohtajan Jari Kinnusen arkistoista. Kinnunen toimii nykyisin Salibandyliiton yhteiskuntasuhteiden johtajana. Pitkän linjan salibandymies on tehnyt lajin kannalta vahvaa kulttuurihistoriallista työtä keräämällä vanhoja salibandyartikkeleita blogiinsa.

Tiedätkö sinä hyvän salibandytarinan? Vinkkaa siitä meille. Parhaimmat ja mehukkaimmat tarinat päätyvät Pääkallo.fi:n sivuille. Vihjeen voit lähettää osoitteeseen vihjeet(a)paakallo.fi.

Juttusarjan aikaisemmat tuotokset:
Kun liigavalmentajalle napsahti neljän kuukauden toimitsijakielto – fläppitaulu pääosassa
Muistatko, kun Salibandyliigassa tapeltiin? Seurauksena mojovat pelikiellot
Maalivahti teki historiaa – muistatko tämän ihmemaalin? (video)
Kun maalivahti teki maalin – ”Mahtava pätkä salibandyn historiaa, on peli kyllä muuttunut”
Jääkiekon arkkiviholliset kohtasivat salibandykaukalossa 25 vuotta sitten: ”Tää on h-vetin hyvä laji”
Kuusi pelaajaa jätettiin kesken pelireissun huoltoasemalle – valmentajan opetus meni liian pitkälle vuonna 2003
Ensimmäiset suomalaiset Ruotsin liigassa – oliko ammattilaisuutta 20 vuotta sitten?
Video: Näin käynnistyi TPS:n taival Salibandyliigassa
Kakkosdivaripelaaja valittiin maajoukkueeseen vuonna 1994 – vaikutti merkittävästi suomalaiseen salibandyhistoriaan
Video: Pala fuusioituneiden seurojen historiaa – muistatko tämän hukatun rankkarin?
Salibandylla yllättäviä haasteita 90-luvulla – parkettialustalla käskettiin pitämään sukkaa lavan päällä
Video: Näin Hartwall Arena pauhasi vuonna 2010 – 13276 ihmistä näki MM-kotikisojen kultahuuman
Video: Näin napattiin Suomen salibandyhistorian ensimmäinen ja viimeinen EM-kulta
Kysely vuodelta 1992 – ”Testaa oletko salibandynarkkari”
Näin Suomi voitti ensimmäisen nuorten MM-kullan – joukossa lajin huippuyksilöitä ja yksi Veikkausliiga-peluri

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Vau
12/05/2016
Upea juttu! Kyllä on Suomessa osattu ja oltu ennakkoluulottomia jo 90-luvulla
Timos
13/05/2016
Sivulla 2 näytti olen hifk jokerit matsista jotain.. saako pääkallo kaivettua kyseisen artikkelin tänne?
Teme
13/05/2016
Mul on toi lehti tallessa. Odotan yhteydenottoa Alakiventieltä jos varakappaleelle on tarvetta.
Mappi Ö
13/05/2016
Kaikki Salibandylehdet löytyvät Suomen Urheiluarkistosta ja ovat siellä kenen tahansa luettavissa.
Joel Siltanen
13/05/2016
Kommentoijalle Timos: Tässä samaisessa artikkkelisarjassa on juttu tuosta ottelusta ja artikkelista. Tuosta lukuun:
http://paakallo.fi/2016/02/jaakiekon-arkkiviholliset-kohtasivat-salibandykaukalossa-25-vuotta-sitten-taa-on-h-vetin-hyva-laji/

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.