Liigat

Video: Kun liigapelaaja iski tehot 9+1 ottelussa – ”Mielessäni oli, että pelissä voi tehdä yhdeksän maalia”

19.05.
2016
1 Kommentti
1
Liigat
Lasse Riitesuo toimi peliuransa jälkeen vahvana taustavaikuttajana Happeessa. Nykyisin hän toimii Account Managerina Keskisuomalaisessa. Kuva: Salibandyliiga

Lasse Riitesuo toimi peliuransa jälkeen (päättyi 2011-2012) vahvana taustavaikuttajana Happeessa. Nykyisin hän toimii myyntipäällikkönä Keskisuomalaisessa. Kuva: Salibandyliiga

#Takaisinheittotorstaissa palataan joulukuuhun 2004. Happee ja Kirkkonummen Rangers kohtasivat tuolloin miesten Salibandyliigan kamppailussa, jossa Happee oli parempi maalein 16-6.

Erityistä huomiota ottelu sai siksi, että Happeen Lasse Riitesuo iski ottelussa tehopisteet 9+1. Urallaan 292 liigaottelua pelannut ja niissä pisteet 281+148=429 iskenyt Riitesuo muisteli menneitä Pääkallo.fi:lle.

– Mitä siitä on jo 11 vai 12 vuotta? Hyvä porukkahan meillä oli ja siinä oli kiva pelata Kohosten kanssa. Lehtoa, Koirikiveä ja Pietilää siinä taisi olla pakkina.

– Liittyy tietenkin semmoinenkin asia, mitä en silloin kehdannut sanoa, kun nuo henkisen valmennuksen asiat olivat siihen aikaan vielä melko arkoja. Mielessäni oli ollut, että pelissä voi tehdä yhdeksän maalia, jos tekee kolme maalia erää kohden. Siinä oli se flow-tila päällä ja olin sellaista flow-kirjaa lukenutkin. Vierellä olivat juuri oikeat pelikaverit ja kaikki natsasi. Oli se kuitenkin pitänyt osata kuvitella, että niin voi käydä. Ei mitään tuollaista voi käydä, jos sitä ei ole osannut kuvitella ensiksi. Ehkä sen takia niitä tulikin vain se yhdeksän, Riitesuo naurahtaa.

Kun ennätysten rajapyykit lähenevät, siinä usein myös pelikaverit rupeavat tarjoilemaan paikkoja jopa normaalia auliimmin. Niin kävi myös tässä tapauksessa.

– Totta kai. Kyllähän sen kaikki siinä sitten tajusi. Sillä tavallahan se vähän menee, että kaikki ovat sitten mukana siinä huumassa, ja pelivälinettä työnnetään sinne suuntaan mistä niitä maaleja syntyy.

Maaliennätyksen rikkoutumista tuuleteltiin myös oheisella videolla.

– Edeltävästä ottelukohtaisesta piste-ennätyksestä en ole varma. Turusen Petri oli tehnyt aiemmin kuusi maalia ottelussa. Sitä tuossa videolla vähän tuuleteltiin, vaikka se vasta sivusi sitä ennätystä.

Laitahyökkääjällä on vastaavanlaisia muistoja jääkiekon puolelta viime elokuulta.

– Lätkässä oli harjoitusottelu elokuun lopulla viime vuonna. Takana oli pitkä tauko, ja onnistuin tekemään kuusi maalia. Kiekossa varmaan aika vastaava suoritus kuin se salibandyn yhdeksän maalia. Tuli ne ihan samat fiilikset ja se nauratti. Jännä tunne, jota ei voi oikein selittää. Jos olisi vaikka jokin työpaikan turnaus tai pelaisi ihan missä tahansa höntsyissä, niin eihän se onnistu vaikka kuinka yrittäisi, Riitesuo linjaa.

Riitesuon ennätystä pidettiin aikoinaan varsin hurjana ja syystä. Joku saattoi pitää sitä jopa rikkomattomana, kunnes Classicin Henri Johansson iski samat 9+1-tehopisteet 16.12. 2005. Johansson teki temppunsa melko nopeasti sillä aikaa kului ainoastaan 36.52.

– Eniten ehkä mietitytti se, että Johansson onnistui tempussa tosi nopeasti, ja aikaa olisi ollut tehdä enemmänkin. Olisikohan siinä ollut sitten joku juttu, että Johansson ei uskonut, että olisi voinut tehdä enempää kuin sen yhdeksän? Johanssonin kanssa siitä vähän puhuttiinkin joskus. On hyvin samantyyppinen pelaaja, että kun flow-tilaan pääsee, niin sitten tapahtuu. On tainnut tehdä muutaman kerran sen jälkeenkin seitsemän tai kahdeksan pistettä, Riitesuo kertoo.

Riitesuon ja Johanssonin ennätys on säilynyt sen koomiin, vaikka jokunen pelaaja on päässyt kohtalaisen lähelle kymmentä tehopistettä. Riitesuon mukaan Salibandyliigassa on tällä hetkellä muutamia hyviä kandidaatteja ennätyksen rikkojaksi.

– Luulen, että Kotilaisen Peter yrittää sitä jokaisessa pelissä (nauraa). Ollaan siitä Peten kanssa juteltu. Hänellä on sellainen mahtava nälkä tai raivo sen suhteen. Se pitää kuitenkin suhteellisen nuorena tehdä. Vanhemmiten muuttuu pelaajana, ja rupeaa näkemään pikkuisen muutakin. Siinä pitää pystyä ajattelemaan aika paljon maalintekijän aivoilla, että se onnistuu, Riitesuo tietää.

Peter Kotilaisen lisäksi muitakin on ainakin kaksi ehdokasta.

– Mieleen tulee myös Eemeli Salin, joka on kova. Veli-Matti Hynynen on yksi, jolle viime kausi oli erityisen hieno, ja oli pelejä joissa olisi voinut tapahtua ihan mitä vain. Velsa tuntuu aina vähän laiskistuvan neljän maalin jälkeen. Sellaisia terveisiä, että pystyisi siihen kyllä halutessaan, Riitesuo virnuilee.

Pääkallo.fi:n korviin on kantautunut tarina taksimatkasta, jossa yhdeksän maalin ilta oli noussut esille varsin mielenkiintoisella tavalla. Mukana menossa oli myös ennätysiltana Rangersin veräjää vartioinut Mikko Alanko. Riitesuo itse muistaa tarinan tässä muodossa:

– Kotilaisen Pasi osaisi kertoa tarinan parhaiten sillä hän värittää tarinan niin hyvin. En muista niin tarkkaan, eikä Alangon Mikkokaan. Tuntuu, että Pasi muistaa sen parhaiten, Riitesuo aloittaa.

– Tämä tapahtui all stars -matsin aikaan Helsingissä. Olin Helsingin keskustassa ja olin eksynyt muista äijistä. Piti mennä Pasin luokse yöksi ja puhelimen akku oli loppunut. Alangon Mikko tuli viereen (ei silloin tunnettu kovin hyvin), ja kysyi, että mihin olet menossa, ja vastasin, että Pasin luokse. Hän siihen, että hyvä homma, koska asun Pasin yläkerrassa Leppävaarassa. Melkoinen sattuma siis.

– Taksikuski kysyi siinä meiltä, että mitä olimme olleet tekemässä, ja kerrottiin, että oltiin salibandyn all star -tapahtumassa. Hän jatkoi siitä, että kuulitteko, että joku pelaaja oli tehnyt yhdeksän maalia ottelussa?

– Siihen sitten melko juhlatuulella todettiin, että ”joo minä tein ja tuo oli maalissa”. En tiedä uskoiko hän sitten sitä tarinaa. Siinä oli monta yhteensattumaa samassa. Tietenkin vuosien varrella nämä aina kasvaa ja kasvaa. Eikä aina erota mikä on legendaa ja mikä totta, mutta kyllä tämä ainakin päällisin puolin pitää paikkansa, Riitesuo nauraa.

Haastattelun jälkeen selvisi, että taksissa oli vielä neljäs osapuoli. Happeeta, Rangersia, HIFK:ta ja Oilersia liigaurallaan edustanut Mikko Heimonen vahvisti Pääkallo.fi:lle tarinan todenmukaisuuden. Heimonen muistaa taksimatkan tapahtumista ehkä piirun verran tarkemmin kuin Riitesuo, vaikka tarina pysyykin samana.

– Ihan alkua en muista, mutta illanvietosta oltiin tulossa. Alangon Mikko istui etupenkillä ja minä sekä Riitesuo takana. Juteltiin siinä niitä näitä urheilusta taksikuskin kanssa. Taksikuski sanoi siihen, että ”salibandyssa joku teki yhdeksän maalia”. Lasse huusi takaa, että ”se olin minä”. Alangon Mikko siihen etupenkiltä, että ”joo ja minä olin maalissa”. Taksikuski ei heti uskonut tarinaa, mutta saatiin hänet vakuuttuneeksi. Naurettiin ihan pirusti, Heimonen hekottaa.

Pahoittelemme videon laatua.

Tiedätkö sinä hyvän salibandytarinan? Vinkkaa siitä meille. Parhaimmat ja mehukkaimmat tarinat päätyvät Pääkallo.fi:n sivuille. Vihjeen voit lähettää osoitteeseen vihjeet(a)paakallo.fi.

Juttusarjan aikaisemmat tuotokset:
Kun liigavalmentajalle napsahti neljän kuukauden toimitsijakielto – fläppitaulu pääosassa
Muistatko, kun Salibandyliigassa tapeltiin? Seurauksena mojovat pelikiellot
Maalivahti teki historiaa – muistatko tämän ihmemaalin? (video)
Kun maalivahti teki maalin – ”Mahtava pätkä salibandyn historiaa, on peli kyllä muuttunut”
Jääkiekon arkkiviholliset kohtasivat salibandykaukalossa 25 vuotta sitten: ”Tää on h-vetin hyvä laji”
Kuusi pelaajaa jätettiin kesken pelireissun huoltoasemalle – valmentajan opetus meni liian pitkälle vuonna 2003
Ensimmäiset suomalaiset Ruotsin liigassa – oliko ammattilaisuutta 20 vuotta sitten?
Video: Näin käynnistyi TPS:n taival Salibandyliigassa
Kakkosdivaripelaaja valittiin maajoukkueeseen vuonna 1994 – vaikutti merkittävästi suomalaiseen salibandyhistoriaan
Video: Pala fuusioituneiden seurojen historiaa – muistatko tämän hukatun rankkarin?
Salibandylla yllättäviä haasteita 90-luvulla – parkettialustalla käskettiin pitämään sukkaa lavan päällä
Video: Näin Hartwall Arena pauhasi vuonna 2010 – 13276 ihmistä näki MM-kotikisojen kultahuuman
Video: Näin napattiin Suomen salibandyhistorian ensimmäinen ja viimeinen EM-kulta
Kysely vuodelta 1992 – ”Testaa oletko salibandynarkkari”
Näin Suomi voitti ensimmäisen nuorten MM-kullan – joukossa lajin huippuyksilöitä ja yksi Veikkausliiga-peluri
Suomalaiset haastoivat maailmankuulun jääkiekkojoukkueen salibandyotteluun jazzfestareilla – ”Viktor Tikhonov hymyili!”

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Osku
20/05/2016
Hyvä että Pääkallo poisti noi negatiiviset kommentit täältä. Riitesuo oli pelaajana loistava, mutta tehnyt jopa enemmän salibandyn eteen lopetettuaan. Yksi Hirviteatterin luojista. Toivottavasti palaa lajin taustoille jossain vaiheessa.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.