Blogit

Vieraskynä: Salibandya NHL-seura New York Islandersin siipien alla

04.06.
2016
3 Kommenttia
5
Blogit
New Yorkissa asuva Mikke Kinnari kirjoittaa Pääkallo.fi:ssä Yhdysvaltojen salibandytouhuista. Kuva: Daniel Palm

New Yorkissa asuva Mikke Kinnari kirjoittaa Pääkallo.fi:ssä Yhdysvaltojen salibandytouhuista. Kuva: Daniel Palm

Salibandya New Yorkissa? Kyllä, kuulostaa kaukaa haetulta. Mitä tekemistä yhdellä maailman tunnetuimmista ammattilaisurheilujoukkueista ja nuorella pohjoismaisella pallopelillä on? Vähän ja paljon – riippuu miltä näkökantilta katsoo.

Pohjois-Amerikassa urheilumaailman medianäkyvyyttä hallitsevat perinteiset ammattilaisliigat NFL, NBA, MLB, NHL sekä kymmenien vuosien työn, kotikisojen ja maajoukkueiden, erityisesti naisten, menestyksen jälkeen nykyään myös MLS. Lisäksi palstatilaa dominoivat koripallon ja amerikkalaisen jalkapallon yliopistosarjat, joiden finaalitapahtumista pauhataan pitkään ennen ja jälkeen. Jos Briteissä on suotavaa tietää Valioliigasta, sama pätee Yhdysvalloissa yliopistosarjoihin. Lopun mediatilan valloittavat moottoriurheilu, golf, tennis, eri arvokisat sekä muut perinteiset ympäri maailmaa seurattavat lajit.

Entä näkyykö salibandya? No, eipä juuri, kuten ei Suomessa vuotuisesti suitsutettavia jääkiekon MM-kisojakaan. Teuvo Teräväisen salibandyhistoria mailankäsittelytaitoineen sentään sai pientä palstatilaa viime keväänä Chicagossa.

Koululaisia tutustumassa reikäpallon saloihin Brooklynin kaupunginosassa, New Yorkissa. Kuva: Daniel Palm

Koululaisia tutustumassa reikäpallon saloihin Brooklynin kaupunginosassa, New Yorkissa. Kuva: Daniel Palm

Yhdysvalloissa salibandyn suosio kasvussa

Salibandy on kasvanut Yhdysvalloissa paljon viime vuosina. Lajiliitto sekä nuoriso- ja aikuisten maajoukkueet on perustettu, harrastajien määrä on lisääntynyt merkittävästi ja joukkueita on ilmestynyt eri puolille maata. Tästä huolimatta salibandy Amerikassa on hyvin erilaista kuin Euroopassa – maan laajuuden ja lajin harrastajamaisuuden vuoksi järjestäytynyttä liigaa ei ole olemassa alasarjoista puhumattakaan.

Pienempien kutsuturnauksien ohella Yhdysvalloissa järjestetään syksyisin mestaruusturnaus, johon osallistuu joukkueita ympäri maan. Viime vuoden US Nationals -mestaruusturnaus pelattiin Austinissa, Texasissa. Tänä vuonna näyttämönä on saman osavaltion Dallas, jonka joukkueessa pelaa pelkästään suomalaisia, osa jo toista polvea. Liekö Nokialla osansa tässä…

Perinteisen sarjasysteemin sijaan tyypillisempiä ovat niin sanotut ”pick-up-pelit”, joihin periaatteessa kuka tahansa voi osallistua. Tällä tavalla pelaa noin 20–30 ryhmää eri puolilla mannerta.

Salibandy on myös kasvattanut suosiotaan kouluissa ja niiden iltapäiväkerhoissa. Monissa kouluissa liikuntaohjelmaan on perinteisesti kuulunut tossulätkä, jota on pelattu liikuntasaleissa. Nyt kuitenkin monet koulut ovat korvanneet sen salibandylla lajin turvallisuuden sekä halvempien varusteiden vuoksi. Miltä sitten salibandy näyttää Brooklynissa tällä hetkellä ja mitä mieltä olivat itse koululaiset? Alla olevalta videolta löytyy vastauksia.

Lähitulevaisuus riippuvainen jääkiekkoyhteisöstä?

Lähitulevaisuudessa salibandy tuskin kehittyy Yhdysvalloissa samalla tavalla kuin Euroopassa. Juuri nyt salibandy joutuu kilpailemaan perinteisten pallolajien kuten amerikkalaisen jalkapallon, baseballin, koripallon, jalkapallon, lacrossen ja jääkiekon kanssa.

Laji saattaakin tulevaisuudessa olla vahvasti riippuvainen jääkiekkoyhteisöstä. Monet jääkiekkojoukkueet ovat alkaneet pelata salibandya kaukalon ulkopuolisissa harjoituksissa, sillä sen on ymmärretty kehittävän mailankäsittelytaitoa sekä muita jääkiekossa tarvittavia ominaisuuksia. Samalla sen on huomattu olevan hyvä keino kasvattaa omaa lajia. Koska kaikilla ei ole jääkiekkovarusteita, pääsyä jäähalleihin tai ylipäätään varaa pelata jääkiekkoa, joukkueet ja organisaatiot ovat käyttäneet salibandya keinona levittää jääkiekkokulttuuria eri yhteisöissä, kouluissa ja kaupunginosissa.

Lajin viimeaikaisen kehityksen johdosta myös NHL-joukkue New York Islanders kiinnostui salibandysta. Helmikuussa 2016 Generation Floorball ja New York Islanders käynnistivät ohjelman, jonka päämääränä oli lisätä tietoutta jääkiekosta sekä salibandysta Brooklynissa, jonne joukkue oli juuri muuttanut Long Islandin legendaarisesta Nassau Coliseumista. Jopa 400 opiskelijaa Brooklynissa tutustutettiin hokikulttuuriin salibandyaktiviteettien kautta. Ohjelman tavoitteena oli tutustuttaa lapsia jääkiekon pariin huolehtien että toiminta on hauskaa, aktiivista ja tervettä. Nähtiinpä salibandymaila myös New York Islandersin hyökkääjän Ryan Stromen hyppysissä.

Toinen syy sille, ettei salibandy voi edetä samoja polkuja Yhdysvalloissa kuin Euroopassa, on harrastuspaikkojen puute. Vaikka urheilujoukkueiden käytössä on valtava määrä liikunta- ja kuntosaleja, suurin osa näistä on huomattavasti pienempiä kuin täysimittainen salibandykenttä. Itse asiassa monet koulujen kuntosalit on suunniteltu koripalloa silmällä pitäen.

Generation Floorballin tavoitteena on keskittyä pääasiassa ruohonjuuritasolle ja innostaa uusia organisaatioita aloittamaan salibandytoiminta. Jotta salibandyn kasvu jatkuisi Yhdysvalloissa, lajia on keskityttävä viemään kouluihin ja muihin vastaaviin organisaatioihin. Yliopistosarjoistahan laji lähti kehittymään Suomessakin nykyisiin mittoihinsa.

Linkkejä:
Generation Floorball
United States Floorball Association

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin Suomen Ulkoministeriön blogisivustolla.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Mikke Kinnari
Mikke Kinnari
Kirjoittaja on suomalainen salibandymies, jota työ on vienyt maailman eri kolkkiin. Tällä hetkellä hän työskentelee Suomen New Yorkin -pääkonsulaatin ja YK-edustuston yhteishallinnossa. Suomessa hankittujen junnumitalien lisäksi kokemusta on karttunut Venäjän, Englannin ja Yhdysvaltojen salibandykaukaloista.
Larry
04/06/2016
Hei mä muistan tän kaverin jo ruosilantien kenttien ajoilta ihan junnusta... oli kova jäbä veivaa ja hyvä tsemppari. Tosi nasta juttu että lajia viedään meren yli ja kiinnostus sevästi kasvaa siellä. Hienoa työtä!!
Lassi Lahtinen
05/06/2016
Loistavaa hienoa työtä !!!!
Ruffu
06/06/2016
Hyvä Pressa! ?

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.