Muistatko kun salibandya esiteltiin vuoden 1997 World Games -kisoissa?

Kuva: Kuvakaappaus artikkelista

Kuva: Kuvakaappaus artikkelista
Kuva: Kuvakaappaus artikkelista

On torstai, ja palaamme ajassa taaksepäin #takaisinheittotorstain merkeissä. Tällä kertaa aiheena on vuoden 1997 elokuussa järjestetyt Lahden World Games -karkelot, joissa salibandy oli mukana näytöslajina.

Vastaavanlaiset kilpailut ovat toistaiseksi ainutlaatuiset salibandyn historiassa, ja laji ei tuolloinkaan kuulunut kisojen viralliseen ohjelmaan. World Gamesit ovat olympialaisten jälkeen toiseksi suurin järjestettävä monilajitapahtuma. Salibandy on mukana tapahtumassa ensi kertaa virallisena lajina vuonna 2017 Puolan Wroclawissa, ja siksi vuoden 1997 kilpailut ovat nyt jälleen ajankohtaiset.

Vuonna 1997 mukana oli neljä maata, jotka pelasivat kaikki alkusarjassa toisiaan vastaan. Osallistujamaita olivat Suomi, Ruotsi, Sveitsi ja Latvia. Turnaus pelattiin Lahden Suurhallissa.

Kaikki joukkueet kohtasivat toisensa alkusarjassa. Suomi kaatoi Latvian vakuuttavasti 14-0 ja Sveitsin maalein 5-1, mutta Ruotsi oli liian kova pala purtavaksi. Länsinaapuri nappasi kamppailusta tiukan 7-5-voiton. Turnaussivuilta voit katsastaa tilastoja tarkemmin.

Salibandylehden numerossa 5/97 Mika Wickström kirjoitti alkusarjan Ruotsi-ottelusta seuraavasti.

”Suomen ja Ruotsin kenttäpeli on jo aivan tasavahvaa, ja taktisesti Suomi on näyttänyt olevan välillä hieman edelläkin. Sama pätee kaksinkamppailuihin: ruotsalaiset eivät ehdi kaikkiin irtopalloihin ensimmäisenä.”

”Suomen ja Ruotsin välinen ero näyttäisi löytyvän – yllätys yllätys – henkisestä kantista. Suomi pelaa peruspeliä varmasti, mutta viime hetkillä ote kirpoaa. Alkusarjan kohtaamisessa Suomi nousi 1-4 -tappioasemasta 5-5:een, mutta sitten yksi karkea virhe keskialueella suisti voiton Ruotsille.”

Suomi ja Ruotsi olivat alkusarjan parhaat joukkueet, ja kohtasivat sen myötä myös finaalissa. Ruotsi oli finaaliottelussa parempi maalein 4-3. Tuota ottelua kuvailtiin samassa Salibandylehdessä seuraavanlaisesti.

”Finaalissa Suomi näytti kostavan Ruotsille alkusarjan tappion. 3-1 -johto toisen erän puolivälissä kuvasi ottelun sen hetkisiä voimasuhteita; samalla tahdilla Suomi olisi rökittänyt Ruotsin selvästi. Jotenkin ruotsalaiset alkoivat taas kiivetä kohti voittoa.”

”Ruotsin tasoitus- ja voitto-osuma olivat enemmänkin Ruotsin vahvuutta kuin Suomen heikkoutta. Tekisi taas mieli vedota ruotsalaisten tuuriin, mutta tuurilla ei ollut mitään tekemistä sen kanssa, että Ruotsi painoi lopun kuin raivopää.”

Tasoitus syntyi Jan-Erik Vaaran lavasta:

”Jan-Erik Vaara esitti ajassa 56.44 sellaisen pyssyn, ettei loistavasti pelanneella Tommi Lindbergillä ollut mitään mahdollisuutta torjua.”

Voittomaali syntyi minuutin ja viisi sekuntia myöhemmin:

”Voitto-osumaankaan ei ole paljon lisättävää. Ruotsi myllytti pallon väkisin Suomen maalille ja suti lopulta pallon parin reboundin kautta maaliin.”

Suomen joukkueessa pelasi muutamia varsin mielenkiintoisia nuoria nimiä. Mika Kohonen teki läpimurtonsa kansainvälisissä peleissä Suomen paidassa, ja myös nuori Hannes Öhman esiintyi Suomen kokoonpanossa.

Nykyisin Suomen maajoukkueen pääkäskijänä toimiva Petri Kettunen sekä Ruotsia luotsaava Vaara kohtasivat toisensa näissäkin karkeloissa mailat kädessä.

Tämä artikkeli on kaivettu Salibandyliiton entisen Salibandyliiton toiminnanjohtajan, sekä Salibandyliigan toimitusjohtajan Jari Kinnusen arkistoista. Kinnunen toimii nykyisin Salibandyliiton yhteiskuntasuhteiden johtajana. Pitkän linjan salibandymies on tehnyt lajin kannalta vahvaa kulttuurihistoriallista työtä keräämällä vanhoja salibandyartikkeleita blogiinsa.

Tiedätkö sinä hyvän salibandytarinan? Vinkkaa siitä meille. Parhaimmat ja mehukkaimmat tarinat päätyvät Pääkallo.fi:n sivuille. Vihjeen voit lähettää osoitteeseen vihjeet(a)paakallo.fi.

Juttusarjan aikaisemmat tuotokset:
Kun liigavalmentajalle napsahti neljän kuukauden toimitsijakielto – fläppitaulu pääosassa
Muistatko, kun Salibandyliigassa tapeltiin? Seurauksena mojovat pelikiellot
Maalivahti teki historiaa – muistatko tämän ihmemaalin? (video)
Kun maalivahti teki maalin – ”Mahtava pätkä salibandyn historiaa, on peli kyllä muuttunut”
Jääkiekon arkkiviholliset kohtasivat salibandykaukalossa 25 vuotta sitten: ”Tää on h-vetin hyvä laji”
Kuusi pelaajaa jätettiin kesken pelireissun huoltoasemalle – valmentajan opetus meni liian pitkälle vuonna 2003
Ensimmäiset suomalaiset Ruotsin liigassa – oliko ammattilaisuutta 20 vuotta sitten?
Video: Näin käynnistyi TPS:n taival Salibandyliigassa
Kakkosdivaripelaaja valittiin maajoukkueeseen vuonna 1994 – vaikutti merkittävästi suomalaiseen salibandyhistoriaan
Video: Pala fuusioituneiden seurojen historiaa – muistatko tämän hukatun rankkarin?
Salibandylla yllättäviä haasteita 90-luvulla – parkettialustalla käskettiin pitämään sukkaa lavan päällä
Video: Näin Hartwall Arena pauhasi vuonna 2010 – 13276 ihmistä näki MM-kotikisojen kultahuuman
Video: Näin napattiin Suomen salibandyhistorian ensimmäinen ja viimeinen EM-kulta
Kysely vuodelta 1992 – ”Testaa oletko salibandynarkkari”
Näin Suomi voitti ensimmäisen nuorten MM-kullan – joukossa lajin huippuyksilöitä ja yksi Veikkausliiga-peluri
Suomalaiset haastoivat maailmankuulun jääkiekkojoukkueen salibandyotteluun jazzfestareilla – ”Viktor Tikhonov hymyili!”
Video: Kun liigapelaaja iski tehot 9+1 ottelussa – ”Mielessäni oli, että pelissä voi tehdä yhdeksän maalia”
Kun maajoukkuevahti heitti liigafinaaleissa pallon omaan maaliin
Video: Mainosmateriaalia vuodelta 1964 – tältä näytti salibandyn esiaste
Miksi ”Pikku Kakkosen posti” raikui salibandyn MM-finaalissa vuonna 1996?
Salibandymallistoja vuodelta 1997: ”Tässä asussa voisi mennä vaikka tekno-diskoon bailaamaan”