Divarit

Salibandyssa tehdään vuosittain satoja dopingtestejä – käryjä keskimäärin 1-2 vuodessa

11.06.
2016
8 Kommenttia
4
Divarit
Kuvan vaihtopenkki ei liity artikkeliin. Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Kuvan vaihtopenkki ei liity artikkeliin. Kuvituskuva: Iiro Karesniemi

Uutisoimme espanjalaispelaajan dopinkärystä aiemmin tänään. Kuten olettaa saattaa, doping ei ole varsinainen ongelma salibandyn saralla.

Kansainvälisen salibandyliiton IFF:n dopingasioista vastaava Merita Bruun valaisi Pääkallo.fi:lle, että käryjä nähdään vuosittain varsin vähän. Keskimäärin yksi tai kaksi vuodessa. Vuonna 2015 testejä tehtiin 352.

– Ilmoitetuissa testimäärissä on mukana kaikki kansallisten liittojen, ADT:n ja kansainvälisen liiton testit. Viime vuonna oli enemmän kiinni jääneitä kuin yleensä (2). Molemmat pelasivat kaiken lisäksi nelos- tai viitosdivisoonassa. Monina vuosina tapauksia ei ole ollut ollenkaan. Vuonna 2014 (testejä 399) ei ollut yhtäkään ja vuonna 2013 kolme (testejä 489), Bruun kertoo.

Vuonna 2015 kärähtäneet pelaajat pelasivat Sveitsin nelosdivisioonassa ja Ruotsin vitosdivisioonassa. Molemmat pelaajat kärysivät testosteronin käytöstä, ja saivat vuoden kilpailukiellon. Tämän vuoden espanjalaispelaajan käry koski kannabista, ja pelaaja on seuraavat yhdeksän kuukautta pannassa.

Lajin tunnetuin dopingtapaus on edelleen Tommi Aholan kannabiskäry vuodelta 2005. Tuolloin SSV:tä edustanut Ahola sai puolen vuoden pelikiellon.

– Doping ei ole ongelma salibandyssa. Tapaukset ovat pääasiassa koskeneet kannabista, ja joissain harvinaisissa tapauksissa stereoideja, tietää IFF:n pääsihteeri John Liljelund.

Sekä Bruun että Liljelund vahvistavat, että lajin kaikkien aikojen pisin tuomio on ollut kahden vuoden kilpailukielto. Nykyisin dopingrikkomuksesta voi antaa suoraan neljän vuoden kilpailukiellon.

– Ennen kuin Wada muutti sääntöjään niin pisin kielto oli se maksimi eli kaksi vuotta.

Espanjalaispelaajan käryä koskeva uutinen

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Hilarius Hentomielinen
11/06/2016
Pitäis kyllä kannabis saada pois tuolta doping-listalta tai vaihtoehtoisesti lisätään alkoholikin samalle listalle. THL:n päihdevertailu löytyy googlesta. Sen mukaan alkoholi on kannabista haitallisempi sekä addiktoivampi.
Hyvä veto toimittajalta
12/06/2016
Tämän muuten asiallisen jutun paras osa oli maininta Kuvituskuvasta ja toteamus, ettei kuvan vaihtopenkki liity tapaukseen/artikkeliin, hehe :)
S7
12/06/2016
Alkoholi on jo kielletty, ei kännis saa pelata...
Jymy
12/06/2016
Laitetaan tähän pikku visailu, kenen vaihtopenkki kyseessä?
ET soittaa kotiin
13/06/2016
Toisaalta ymmärrän, että kaiken urheilun pitäiis olla vapaata dopingista, mutta Ruotsin vitosdivari ja Sveitsin nelosdivari. Pääkallo voisi selvittää millä sarjatasoilla testejä on Suomessa tehty?

Alkoholista käryjä olisi varmasti aivan eri määriä jos aladivarin turnaukissa puhallutettaisiin kaikki pelaajat aamupeleissä.
Et
13/06/2016
Äiffin penkki 10 points to gryffindor
Jymy
13/06/2016
Gryffindoorille 10-, Se on vierasjoukkueen penkki:)
S7
14/06/2016
Toi ois kyllä hupasee, kun puhalluttetais jäbiä aladivareissa. Ois kyllä melkoisen mielenkiintoista kattoa, kun yhestä sun toisesta jengistä ois jätkät kusi sukassa, onko vielä veressä alkoholia:-D. Ainakin jos raja ois 0.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.