Liigat

Kesähaastattelussa TPS:n maajoukkuepuolustaja – muuttunut mies palasi Turkuun

02.08.
2016
1 Kommentti
17
Liigat
Lauri Stenfors TPS:n paidassa vuonna 2012. Arkistokuva: Anssi Koskinen.

Lauri Stenfors TPS:n paidassa vuonna 2012. Arkistokuva: Anssi Koskinen.

Miesten Salibandyliigan TPS sai kesän alussa riveihinsä toivotun paluumuuttajan, kun Lauri Stenfors palasi mustavalkoisiin. Kolmen Viikingeissä vietetyn vuoden aikana Stenforsista kasvoi yksi Suomen parhaista puolustajista. Pääkallo.fi tapasi hänet Mynämäellä, missä Stenfors veti nimeään kantavaa juniorileiriä.

Leiripäivä on takana ja Stenfors istuutuu HaNi-hallin kahvioon Pääkallo.fi:n tentattavaksi. Hän myöntää päivän olleen rankka, mutta junioreiden kanssa on mukava puuhailla, joten valittamista ei ole. Nimikkoleirin vetäminen ei kuitenkaan ollut syy, miksi hän palasi Turkuun.

– Kyllä se oli elämäntilanne yleisesti, tyttöystävä ja koulu ovat täällä. Koulu pitää saada parin vuoden sisällä päätökseen, eikä se oikein onnistu Helsingistä käsin, Turun ammattikorkeakoulussa opiskeleva Stenfors sanoo.

Helsingin vuosina hän ajoi vähintään kerran viikossa Turkuun, ja vaikka moottoritie onkin hyvä, alkoi kahdessa paikassa asuminen rassata.

Mutta ei maajoukkuepuolustaja olisi TPS-paitaan siirtynyt, jos hän ei uskoisi menestykseen. Viime kauden hyvä pöhinä ja maalin päähän jäänyt välieräpaikka vakuuttivat Stenforsin siitä, että myös Turussa on mahdollisuus mitaleille – jopa mestaruuteen.

– Yleisöä kiinnostaa ja pelit ovat viihdyttäviä, vähän tuli menestystäkin. Huomasin, että pelipuolikin oli kunnossa, niin oli helppo tulla takaisin.

– Aki (Vilander) ja Jukka (Ruotsalainen) ovat saaneet pelaajat uskomaan itseensä ja yhteiseen juttuun. Lopputulos nähtiin viime vuonna, mutta vielä on paljon tehtävää, sillä kokemuksesta tiedän, että välieriin tai finaaliin pääsy on paljon vaikeampaa.

TPS:n valmennuskaksikosta, Vilanderista ja Ruotsalaisesta, puhuttaessa Stenfors innostuu. Vaikka takana on vasta kahdeksat lajitreenit, niin hän uskoo, että heidän kanssa homma tulee sujumaan.

– Ovat avoimia ja asioista on helppo keskustella. He ajattelevat salibandysta myös vähän eri tavalla kuin mihin olen tottunut. Kun Viikingeissä painotettiin syöttöpeliä, niin täällä pitää haastaa. Se taito on minulta vähän puuttunut, joten uskon sen kehittyvän.

Lauri Stenfors veti Mynämäellä junioreiden salibandyleiriä.

Lauri Stenfors veti Mynämäellä junioreiden salibandyleiriä.

Kolmisen kautta sitten Huittisten maalaispitäjästä kotoisin oleva Stenfors muutti Helsinkiin ja siirtyi salibandyn suurseuraan, silloiseen SSV:hen. Siirto oli pieni yllätys, eikä moni uskonut Stenforsin saavan kovin iso roolia päävalmentaja Mika Ahosen tähtisikermässä.

Todellisuus oli kuitenkin toinen. Stenfors vakuutti Ahosen jo harjoitusotteluissa ja kuului kaikki kolme kautta Ahosen luottopuolustajiin.

– Ennen kuin lähdin Helsinkiin, en ollut oikein urheilija. Silloin mentiin ajatellen viikonloppuja ja pelin jälkeisiä hetkiä, Stenfors kertoo.

SSV:ssä Stenfors näki, miten lajin kirkkaimmat tähdet suhtautuvat treenaamiseen ja salibandyyn. Kolmen vuoden aikana hän oppi harjoittelemaan ja pelaamaan kuin maajoukkuepelaaja.

– Siellä huomasi, miten kaiken voittaneet pelaajat, kuten Tinde (Timo Toivonen), Mikke (Mikael Järvi) ja muut nelikymppiset äijät saapuivat treeneihin aina hymyillen, vaikka takana oli kymmenen tunnin työpäivä. Se on kunnioitettavaa ja siitä pitää ammentaa oppia.

Tämä on se, mitä Stenfors haluaa tuoda myös Tepsiin – ammattimaisuutta. Hän haluaa olla johtaja kentällä kuin sen ulkopuolellakin. Sitä häneltä tietysti myös odotetaan.

Jos on Stenfors muuttunut kolmessa vuodessa, niin on TPS Salibandykin. Vielä kolme vuotta sitten talous oli kuralla, eikä kukaan oikein tiennyt, mihin suuntaan Tepsi oli menossa.

– Silloin oli koutseilla ja pelaajilla hakusessa se, mitä halutaan ja millaisia halutaan olla. Nyt on oma identiteetti löytynyt ja yleisö tietää, miten Tepsi pelaa. Talousongelmatkin on kuitattu.

– Paljon positiivisempi Tepsi monien silmissä, helpompi hengittää varmaan toimistollakin.

TPS:n viime kauden runko pysyi hyvin kasassa ja Stenforsin lisäksi Jani Hyytiäinen palasi Viikingeistä, muitakin hyviä pelaajia vahvisti joukkuetta. Tähän kun lisätään osaava valmennus, viime kauden pöhinä ja nuori keski-ikä, niin onkin aiheellista kysyä: onko nyt kaikkien aikojen Tepsi?

– Kyllä minä sanoisin, että on. En ole muutamaan vuoteen täällä pyörinyt, niin vähän yllätti, kuinka taitavia pelaajat täällä ovat. Yleistaso on korkealla.

– Tepsissä on aina ollut ongelmana maalin tekeminen ja maalille ajaminen. Suoraviivaisuutta kun laitetaan vielä lisää, niin voi tulla tosi hyvä kausi, Stenfors pohtii.

– Onko nyt se hetki, kun ollaan Top 3 -jengi, sen päätämme me itse.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Niko Vahtera
Niko Vahtera
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö
Asemapaikka: Turku / Mynämäki
Twitter: @nvahtera
JooJoo
04/08/2016
Kyl maar se on näin Mansesta todettava että viime kauden positiivisimmin yllättänyt jengi oli Tepsi.
Vaik Clasuja ollaankin.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.