Liigat

Classicin taitopuolustaja Krister Savonen: ”Mukavampi lähteä Champions Cupiin, kun on ansainnut paikkansa”

30.09.
2016
5 Kommenttia
1
Liigat
Krister Savonen on yksi Classicin tärkeimmistä pelaajista Champions Cupissa. Kuva: Mika Hilska

Krister Savonen on yksi Classicin tärkeimmistä pelaajista Champions Cupissa. Kuva: Salibandyliiga

Tampereen Classicin miesten joukkue lähtee viikonloppuna Ruotsin Boråsissa pelattavaan Champions Cupiin ensi kertaa hallitsevana Suomen mestarina. Yksi joukkueen tärkeistä pilareista on 22-vuotias puolustaja Krister Savonen.

Classic on aloittanut kautensa miesten liigassa kahdella voitolla. Ensin kaatui LASB kotikentällä hiukan nihkeän esityksen myötä ja sen jälkeen oli vuorossa voitto EräViikingeistä vahvan loppupuoliskon näytöksen ansiosta.

– Ihan hyvin on lähtenyt. Ensimmäinen peli oli vähän hankala. En tiedä oliko siinä enemmän intoa kuin järkeä vai mikä. Saatiin kuitenkin pisteet siitä ottelusta, ja se on aina tärkeintä. EräViikinkejä vastaan ainakin puolustettiin hyvin, mutta pallollisessa pelissä riittää vielä tekemistä. Sitä pitäisi parantaa viikonloppua ajatellen, Savonen arvioi Classicin alkukautta.

Savonen on ollut tämän vuoden puolella vahvasti mukana maajoukkuepeleissä. Alkukauden otteiden perusteella henkilökohtainen vire on tällä hetkellä hyvä.

– Siinähän ne pelit ovat menneet. Kyllä siellä ihan hyviä asioita on tapahtunut, mutta myös vähän huonojakin. Sellaista keskivertoa suorittamista. Omaakin peliä tulisi parantaa viikonloppuun mennessä, Savonen linjasi.

Savonen on puolustajaksi verrattaen pienikokoinen (172 cm), mutta se ei kentällä näy. Nuori peluri pelaa aina ennakkoluulottomasti ja kovaa vääntäen. Hyvällä pelisilmällä varustettu taituri voittaa lähes poikkeuksetta kaksinkamppailut ja riistää palloja ahnaasti sillä tyylillä, että vastustaja ei aina vaikuta edes huomaavan menettäneensä palloa.

Parhaiten Savonen tunnetaan kuitenkin pallollisesta osaamisestaan. Viime perjantain VeikkausTV-lähetyksessä Savosen arvioitiin olevan jopa sarjan pallollisesti taitavin pelaaja. Allekirjoittaneen ja monen muunkaan mielestä arvio ei ole lainkaan väärä. Mies itse suhtautuu väitteeseen varauksella.

– En osaa sanoa äkkiseltään mitään. Onhan tuolla sarjassa monta muutakin taitavaa, että vaikea tuohon on kommentoida. Kuitenkin kaikki tekevät vähän erilaisia juttuja. Riippuu aina vähän miten sitä taitoa mitataan. Pyrin itse vain saamaan pallon pois ja pelaamaan sen omille. Hyökkääjät koittavat haastaa vähän enemmän, Savonen selvitti vaatimattomasti.

Kenet itse nostaisit esille taitavimpana?

– Rasmus Kainulainen LASB:sta on ainakin näppärä poika. Johanssonin Sami on taitava ja Salon Nico. Kaikki ovat vähän erityylisiä pelaajia, joten vertaaminen on hankalaa. Johansson ja Salo on helppo nostaa, koska pelaavat samassa joukkueessa, ja suorituksia näkee vähän enemmän. Muutamia kertoja kun ovat itseänikin vieneet tuolla treeneissä, Savonen pohti.

Mikään yksilö- tai pallotaito ei tietenkään kehity itsestään, vaan useimmiten taustalla on vuosien työ.

– Lapsena oli jonkin verran intoa leikkiä pallon kanssa noin muutenkin. Ihan kaikissa lajeissa. Sen muistan, että kun ensimmäisen ilmaveivin näin telkkarissa, niin se piti opetella. Olen aina pyrkinyt ottamaan mallia noista kokeneemmista pelaajista, ja oppimaan sitä kautta jotain uutta.

Viimeiset kaksi kautta Savonen on nähty tutulla paikallaan puolustajana. Jarkko Rantalan aikakaudella Savonen pelasi myös sentterinä, ja esiintyi tuolloin erittäin vakuuttavasti. Yksi kausi eri pelipaikalla toi perspektiiviä tutummalle pelipaikalle.

– Nyt olen lyönyt itseni oikeastaan puolustajaksi. Sentterikausi teki ihan hyvää tuon pakin paikan kannaltakin, kun en aikaisemmin ole ihan hirveästi yli puolen kentän noussut. Sen myötä on tullut rohkeutta lähteä hyökkäämäänkin aina välillä, Savonen kertoi.

Savonen on eittämättä yksi ikäluokkansa (1994-syntyneet) suurimmista lahjakkuuksista. Varsinkin viimeisen kolmen kauden aikana esitykset ovat olleet vahvoja miesten tasolla, ja maajoukkuepaikan vakiinnuttaminen pitäisi olla vain ajan kysymys.

Yksi asia mikä Savosen kohdalla on monesti nostettu esille esimerkiksi Pääkallo.fi:n kommenttiosioissa ja sosiaalisessa mediassa, on hänen fyysinen olemuksensa. Se on monesti nähty sellaisena haittana, joka on estänyt läpimurron isompiin ympyröihin. Mies itse näkee fyysisen kunnon kehityskohteena, ja myöntää, että se ei aina ole ollut kovin hyvällä tolalla.

– Tiedän, että olin jossain vaiheessa hiukan huonommassa kunnossa. Varmasti voisin olla paremmassa kunnossa nytkin. Eteenpäin on menty fysiikan suhteen ja pyritään tässä koko ajan kehittämään sitä puolta, Savonen valaisi.

Classic tavoittelee luonnollisesti kultaa Champions Cupista. Miesten joukkue ei turnausta ole koskaan voittanut, eikä myöskään päävalmentaja Petteri Nykky. Kuva: Mika Hilska

Classic tavoittelee luonnollisesti kultaa Champions Cupista. Miesten joukkue ei turnausta ole koskaan voittanut, eikä myöskään päävalmentaja Petteri Nykky. Kuva: Salibandyliiga

Palataan sitten itse aiheeseen, eli Champions Cupiin. Savonen on yksi niistä pelaajista, jotka olivat mukana 2013, kun turnaus pelattiin Tampereella.

– Ihan hyvillä mielin kohti turnausta. Mukavampi lähteä tästä lähtökohdasta, että on ansainnut paikkansa pelillisesti. Viimeksi oltiin isäntinä mukana Tampereella. Itsellekin tullut ikää lisää, niin osaa arvostaa enemmän, ja tajuaa kuinka isosta turnauksesta on kysymys, kun maiden parhaat joukkueet tulevat pelaamaan. Kyllä se on hieno päästä mittaamaan tasoa näin, Savonen kommentoi.

Edellisestä turnauksesta jäi myös jotain käteen uusia haasteita ajatellen.

– Kokemusta. Pelisysteemi on välissä muuttunut. Falunhan meitä taisi silloin kouluttaa. Hyviä asioita jäi varmasti sieltäkin, mutta nyt on taas eri pelit kyseessä.

Classic aloittaa turnauksen ottelut lauantain välieristä. Vastaan astelee joko Sveitsin mestari GC Zurich tai isäntäjoukkue Pixbo Wallenstam. Tulos tai ulos -tyylillä pelattava turnaus ei varsinaisesti haittaa Savosta, mutta Ruotsissa olisi viihtynyt pidempäänkin.

– Itse tykkäisin olla ulkomaanreissulla hiukan pidempäänkin, mutta ei sille järjestelmälle mitään mahda.

Kumpi on kovempi suoritus, Champions Cupin voitto vai Suomen mestaruus?

– Varmaan Champions Cupin voitto.

Kumpi tuntuisi henkilökohtaisella tasolla paremmalta: Champions Cupin voitto vai paikka Riian kisakoneessa?

– Tässä kohtaa Champions Cup.

Classic on eittämättä turnauksen voittajasuosikkeja. Ennakkoon kovimmat joukkueet ovat ruotsalainen Storvreta sekä tamperelaisjoukkue. GC Zurichia tai Pixboa ei voi kuitenkaan aliarvioida mitenkään ennakkoon. Savosen mukaan Classicin teesit ovat tutut viikonlopun turnauksessa.

– Olemme kovaa taisteleva taitojoukkue, joka puolustaa hyvin. Niin sanoin jossain muussakin haastattelussa. Mennään sillä samalla ajatuksella, pallotaituri päätti haastattelun.

Champions Cup pelataan Ruotsin Boråsissa 30.9.-2.10.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Jules
30/09/2016
K. Savonen onkin ykis kovimpia jätkiä liigassa. Vähän kyllä ihme ettei mennyt Salinin kanssa Superliigaan. Taitotaso ihan mieletön ja juoksunopeus ja fyysisyys mennyt ison loikan ed kaudesta. Majossakin haastoi ruotsalaisin hienosti. Ainoa mikä ihmetyttää niin voisi pelata myös keskushyökkääjänä, sitä en vaan ole vielä nähnyt..
Osku
30/09/2016
Itseasiassa fyysinen puoli parantui jo viime kaudeksi merkittävästi ja tätä kautta tuli myös majupaikka. Omasta mielestäni samalla parantui myös tekninen ja pallollinen puoli pelistä. Jo nyt ehdottomasti yksi parhaimmista puolustajista ja uskon vielä parantuvan, kun ikää ja harjoittelumotivaatiota tulee lisää.
Skoutti
30/09/2016
"Mennyt Superliigaan"... ehkä sinne ei ihan noin vaan mennä vaikka kuinka Classicissa pelaa. Tarvis jonkun Superliigassa pelaavan joukkueen kiinnostua :)
Ruotsi
30/09/2016
Mennyt Salot, Salinit ja Savoset sekasin. Kahdella ekalla olis ollut jo ottajia. Savonen tämän kauden jälkeen samassa veneessä.
Ulkopuolinen T
30/09/2016
Erinomainen pelimies, ja mukavan oloinen nuorimies. Fysiikka paranee silmissä, ja Krister alkaa jo näyttään urheilijalta, hyvä. Isot zemit CC:iin Vamilylle.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.