Kahden maalin johto ei riittänyt – Ruotsi rynnisti maaotteluvoittoon

Miko Kailiala puristuksessa ruotsalaispelaajien keskellä. Kuva: Anssi Koskinen

Suomen ja Ruotsin maaottelupäivän huipentanut miesten maaottelu kääntyi Suomen vahvasta avauserästä huolimatta lopussa tappioksi 2-4 (2-0, 0-2, 0-2).

Aurinkosesta kelistä huolimatta ottelu houkutteli Vantaan Energia Areenalle peräti 2367 katsojaa. Neljällä hyökkäyskentällä ja kolmella puolustajaparilla pelannut Suomi karvasi avauserässä aktiivisesti ylhäältä ja vei selvästi ottelun alkua.

Joonas Pylsy katkaisi ruotsalaishyökkäyksen ja vahvasti esiintynyt Janne Hoikkanen tälläsi ottelun avausmaalin ajassa 5.42. Hoikkasella oli paikka lisätä Suomen johtoa perään myös alivoimalla. Suomen ylivoimalla Jani Kukkola rannasi puolustajan mailan ja yläriman kautta sinivalkoisten toisen maalin ja ensimmäiselle erätauolle mentiin vakuuttavasti Suomen 2-0-johdossa.

Vahvan avauserän jälkeen Suomi laski toisessa erässä karvausta, ja Ruotsi pääsi paremmin peliin mukaan. Tähän vaikutti vahvasti myös Ruotsin penkiltä mukaan tullut tähtipelaaja Alexander Rudd.

Rasmus Enström kiepautti toisen erän puolivälissä maalin takaa Ruotsin 2-1-kavennuksen. Hetkeä myöhemmin Kim Nilsson pyörähti hyökkäyspäässä bravuurinsa rystylle ja tasoitti ottelun 2-2:een. Selässä roikkuneen Janne Lammisen tossut jäivät osoittamaan tilanteessa aivan eri suuntaan.

Päätöserässä Rasmus Enström laukoi heti erän alkuun Ruotsin 3-2-johtoon. Suomi haki tasoitusta ankarasti, mutta Ruotsi osoitti jälleen olevansa vahva johtoasemassa. Linus Nordgren sinetöi Ruotsin voiton siirtäessään maalin edessä pomppineen pallon tyhjään maaliin 4-2 ajassa 55.35.

Suomi yritti lopussa nousua vielä ilman maalivahtia, mutta ilman tulosta. Ruotsi puttaili päätösminuutilla pari kertaa ohi Suomen tyhjän maalin ja vei ottelun luvuin 4-2.

Suomen joukkueesta hyviä näyttöjä maajoukkuevalmennukselle antoivat muun muassa Happeen energinen hyökkääjä Janne Hoikkanen sekä Classicin pallovarma puolustaja Krister Savonen. Ruotsin parhaana palkittiin Kim Nilsson ja Suomelta Hoikkanen.

Ruotsi vei jokaisen miesten ja naisten maaottelun lopuksi vedetyn rangaistuslaukauskilpailun 1-0 Johan Samuelssonin maalilla. Näin Ruotsi vei maaottelutapahtuman nimiinsä yhteispistein 9-3.

Kaksikon ensimmäinen koitos torstaina Uumajassa päättyi tasan 6-6. Sunnuntain Suomen ja Ruotsin välisen ottelun tuomitsi poikkeuksellisesti suomalaispari Vesa Vilkki – Mikko Alakare.