Pääkalloennakko: Pirkat ja EräViikingit C-tyttöjen SM-sarjan ennakkosuosikkeja

Kuva: Tapio Hämeen-Anttila

Kuva: Hannu Iso-Oja
Kuva: Hannu Iso-Oja

Nuorimpien tyttöjen eli C-tyttöjen SM-sarja käynnistyy sunnuntaina 2. päivä lokakuuta. Sarjassa pelaavat vuosina 2002-03 syntyneet. SM-sarjaan selviytyi karsintojen kautta 10 parasta joukkuetta. Pääkallo.fi rankkasi joukkueet järjestykseen.

Hallitsevana ikäluokan Suomen mestarina sarjaan lähtee FBC Loisto, joka ei kuitenkaan tänä vuonna lukeudu kirkkaimpien mestarisuosikkien joukkoon. Loiston mestaruusjoukkueen ratkaisupelaajat olivat pitkälti 2001-syntyneitä ja ryhdittävät nyt seuran B-tyttöjä menestykseen.

Viime kevään hopeajoukkue Pirkkalan Pirkat nousee nyt yhdeksi varteenotettavimmista mestariehdokkaista, mutta Pääkallo.fi uskoo pirkkalalaisten saavan piirun liian kovan vastuksen SSV:n ja Tapanilan Erän fuusioseurasta EräViikingeistä. Kokonaisuutena C-tyttöjen SM-sarjasta on odoteltavissa todella tasainen.

C-tyttöjen SM-sarjan otteluohjelma ja tilastot löytyvät tuolta.

1. EräViikingit, Helsinki
Tappioitta SM-karsinnat selvittäneiden EräViikinkien joukkue on rakennettu jo vuosia SSV:ssä pelanneen ryhmän ympärille. Ryhmä sai vahvistuksekseen kolme taitavaa pelaajaa naapuriseura ÅIF:sta ja tolppien väliin varmaotteisen Erä-vahti Pihla Iso-Ojan, joten koossa on kova paketti. Joukkueen vahvuuksia onkin materiaalin laajuus, sillä laatupelaajia riittää kolmeen kentälliseen. Erityisen vahvaa pallollista peliä SM-karsinnoissa esitti ykkösnyrkki, jonka kulmakiviä ovat karsinnoissa tehokkaimmin esiintynyt ÅIF-taustainen maalitykki Amanda Nyberg ja rohkeasti puolustajan paikalta peliä avaava Anni Räisänen. EräViikingit ovat esiintyneet edukseen myös kauden alla harjoitusturnauksissa. Hämeenlinnassa pelatussa kahdeksan SM-sarjan joukkueen HämeCupissa EräViikingit pokkasivat kultaiset mitalit. Samaa väriä ripustetaan kaulaan myös ensi keväänä, kun ryhmä hioo kauden aikana yhteisen sävelen kuntoon.

Paras pelaaja: Anni Räisänen
Päävalmentaja: Kim Sällström

Kuva: Hannu Iso-Oja
Kuva: Hannu Iso-Oja

2. Pirkkalan Pirkat
Hopealle taas? Pirkkojen joukkueesta löytyvät ehkäpä SM-sarjan taitavimmat yksilöt Suvi Hämäläinen ja Viivi Tiilikainen. Tämä kaksikko johdatteli joukkueensa läpi SM-karsintojen murskaavalla tavalla kolmella voitolla 8-1, 13-1 ja 9-0. Tiilikaisen tehot kolmessa pelissä 9+3 ja Hämäläisen 8+3. Ehkäpä ratkaisevimman eron EräViikinkeihin tekee pelaajamateriaalin kapeus. Pirkat ovat esiintyneet pitkälti kahden ketjun voimin. Vaikka tasoa riittää, saattavat kevään ratkaisupelit tiiviine ottelutahteineen olla liikaa. Sarjakautta alustavassa Häme Cup -turnauksessa puolustusvoittoisesti pelannut Pirkat taipui EräViikingeille 1-0.

Paras pelaaja: Suvi Hämäläinen
Päävalmentaja: Jukka Myllymäki

3. Steelers, Hämeenlinna
Erikoiset SM-karsinnat läpi käynyt Steelers ei lähtenyt kauteen sarjan suurimpina suosikkeina, mutta pelit ennen kauden alkua ennakoivat vahvaa kautta. Joukkueen paras pelaaja Petra Aallonen pelasi SM-karsinnat maalivahtina joukkueen oikean maalivahdin loukkaannuttua. Siitä huolimatta Steelers kuittasi SM-sarjan paikan. Erika Laine oli tehokas iskien SB-Pron ja PSS:n verkkoon tehot 3+2. Kautta alustaneessa HämeCupissa Steelers jakoi laajan pelaajamateriaalinsa kilpa- ja haastajajoukkueisiin ja tällöin kahdella ketjulla pelatessaan Steelers osoittautui todella vahvaksi joukkueeksi ottaen hopeamitalit. Kultaiset mitalit joukkue kuittasi SB-Pron järjestämästä kutsuturnauksesta. Ratkaisun hetkillä Steelers saa kasaan kaksi timantin kovaa kentällistä, mikä tulee kantamaan jopa SM-mitaleille saakka.

Paras pelaaja: Petra Aallonen
Päävalmentaja: Raimo Matinkari

Kuva: Hannu Iso-Oja
Kuva: Hannu Iso-Oja

4. PSS, Porvoo
Vikkeläliikkeinen porvoolaisjoukkue jäi SM-karsintalohkossaan niukasti viimeiseksi, mutta onni joukkueelle oli se, että osui kolmen joukkueen lohkoon josta viimeinenkin selviytyi jatkokarsintoihin. Jatkokarsinnassa PSS kaatoi SSRA:n 3-1 ja kuittasi SM-sarjan paikan.
PSS:n joukkue laajentui kesän aikana Light Ironin lopetettua joukkueensa toiminnan ja pelaajien jakauduttua useampaan naapuriseuraan. Maalivahti Jenna Järvinen on yksi näistä ja hän onkin yksi tärkeimmistä pelaajista porvoolaisjoukkueessa. Karsinnoissa joukkueen tehokkaimpia olivat Taimi Mikkola, Eevi Oras ja Jenna Wainio. Joukkue tulee menestymään hyvällä liikkeellä ja tasaisella pelaajamateriaalilla.

Paras pelaaja: Taimi Mikkola
Päävalmentaja: Christian Bremer

5. Koovee, Tampere
Tamperelaisjoukkuetta voisi kuvailla vahvarakenteiseksi ja fyysiseksi, mutta toisaalta myös nopeaksi ja taitavaksi. Erityisesti kahta viimeiseksi mainittua edustaa pelaajatyypiltään Tampereen Ilveksen kasvatti Natalia Pitkäkangas, joka kykenee tarvittaessa yksinkin ratkomaan tiukat pelit. Pallotaituri tyylitteli SM-karsinnoissa kolmeen peliin tehot 5+2 ja siivitti Kooveen kolmella voitolla ylivoimaiseen karsintalohkon voitton. Ehkäpä isoimman eron Kooveen ja sarjaan kärkeen ennakoitujen joukkueiden välille tekee maalivahtipeli, joka ei tamperelaisilla ollut huonoa, mutta ei aivan yhtä timanttistakaan kuin edelle rankatuilla. Syyskuun Häme Cupissa Koovee hallitsi kenttätapahtumia Steelersia ja PSS:aa vastaan, mutta voittoja näistä ei silti irronnut.

Paras pelaaja: Natalia Pitkäkangas
Päävalmentaja: Jan Virtanen

Kuva: Hannu Iso-Oja
Kuva: Hannu Iso-Oja

6. SBS Wirmo, Mynämäki
Mynämäen salibandy-ylpeys SBS Wirmo on tehnyt viimeistään tälle kaudelle vahvan esiinmarssin kansallisen tyttösalibandyn huipulle. Pitkälti pieneltä paikkakunnalta tulevista tytöistä kasvatetut joukkueet ovat ihastuttaneet otteillaan jo ennen menestyksekkäitä SM-karsintoja useissa turnauksissa aina Prahaa myöten. C-tyttöjen SM-karsinnoissa Wirmo taipui EräViikingeille 5-1, mutta harjasivat muut pelit selvittäen tiensä maan 10 parhaan joukkoon. Joukkueen selkäranka on maalivahti Erika Rekola, joka kuuluu 02-ikäluokan ehdottomasti parhaisiin torjujiin. SM-karsinnoissa tehoista vastasivat Ronja Niemi, Vivian Aho ja Olivia Pietilä. SBS Wirmo tulee olemaan kova vastustaja kaikille kärkijoukkueet mukaan lukien. Valtaosa joukkueen pelaajista on kuitenkin vielä 03-04 syntyneitä, joten vuoden päästä Pääkalloennakossa SBS Wirmo on varmuudella korkeammalla.

Paras pelaaja: Erika Rekola
Päävalmentaja: Mika Pietilä

ankat-c-tytot

7. SSRA, Oulu
Oululainen Rankat Ankat on sarjan toinen fuusiojoukkue kun seudun vahvat tyttöseurat löivät hynttyyt yhteen. Joukkueen runko tulee viime kaudellakin C-tyttöjen SM-sarjaa pelanneesta Haukiputaan Heiton Team Astraiasta ja ryhmää on vahvistettu Limingan Niittomiesten ja OLS:n kärkipelaajilla. SM-karsinnoissa SSRA taipui Kooveelle, mutta voitti kaikki muut vastustajansa. Team Astraiasta siirtynyt Nella Pussinen oli joukkueen tehokkain, OLS:n kasvatti Sara Tikkanen ja LNM:n tehopelaaja Joanna Inkeroinen säestivät tehoissa hyvin. Maalintekovoimaa joukkueesta löytyy hyvin, siitä esimerkkinä SM-karsintojen SM-paikan ratkaissut karsintapeli FB Factoria vastaan, joka päättyi SSRA:n murskavoittoon 14-2.

Paras pelaaja: Nella Pussinen
Päävalmentaja: Kimmo Tikkanen

8. SB-Pro, Nurmijärvi
SB-Pro kuittasi SM-karsinnoissa suoran SM-sarjan paikan varsin erikoisella lohkovoitolla. Kolmen joukkueen lohkossa kaikki joukkueet pelasivat toistensa kanssa ristiin ja päätyivät tasapisteisiin. SB-Prolla oli kohtaamisista paras maaliero, joten SM-sarjan paikka voitolla ja tappiolla Nurmijärvelle. Toimintansa lopettaneen Light Ironin C-tyttöjoukkueen pelaajien toinen osoite PSS:n lisäksi oli juuri Nurmijärvi. Myös Light Ironin valmentaja Risto Sotala suuntasi SB-Pron valmennukseen. Lisäksi Pron C-tytöissä pelaa pelaajia rinnakkaisedustuksella RSS Panthersista ja Panthersin Venla Voivala olikin joukkueen tehokkain pelaaja SM-karsinnoissa. SB-Pro tulee taistelemaan kynsin ja hampain pudotuspelipaikasta.

Paras pelaaja: Riikka Jouppila
Päävalmentaja: Tomas Nurmi

Kuva: Tapio Hämeen-Anttila
Kuva: Tapio Hämeen-Anttila

9. FBC Loisto, Turku
Suomen mestaruutta viime kaudella juhlinut joukkue koki täksi kaudeksi suuren muodonmuutoksen runkopelaajien vanhettua B-tyttöihin. Nuoremmasta ikäluokasta nousseet uudet tähdet eivät ole ainakaan vielä antaneet näyttöjä yhtä kirkkaista suorituksista. SM-karsinnoissa jatkokarsintaottelussa FBC Loisto kaatoi Northern Starsin 5-3 ja kuittasi tällä SM-sarjan paikan. Joukkueen kaikki kaikessa olivat viime keväänä mestaruutta juhlineen joukkueen tehopelaajat Ulla Valtola ja Jessica Lehtonen. Kauden alusturnauksissa Loisto jäi omassa Loisto Cupissaan sekä Häme Cupissa toiseksi viimeiseksi. Samaa sijoitusta ennustetaan myös SM-sarjaan.

Paras pelaaja: Ulla Valtola
Päävalmentaja: Kari Vellinki

10. Northern Stars, Espoo
Espoolainen nais- ja tyttösalibandyseura Northern Stars on edustettuna C-tyttöjen SM-sarjassa ensimmäistä kertaa. SM-karsinnat joukkue selvitti pisimmän kaavan kautta kaatamalla toisessa jatkokarsintaottelussa Classicin 3-0. Joukkueen tehokkain oli kolmessa karsintalohkon ottelussa tehot 4+4 viimeistellyt LoSB:sta siirtynyt Maija Jäkkö. Kauteen valmistavissa turnauksissa Loisto Cupissa ja Häme Cupissa espoolaiset jäivät jumbosijalle ja vaikea joukkueelle on ennustaa SM-sarjassakaan sen korkeampaa sijoitusta.

Paras pelaaja: Maija Jäkkö
Päävalmentaja: Jyrki Paajanen

Kuva: Tapio Hämeen-Anttila
Kuva: Tapio Hämeen-Anttila

Pääkallo.fi:n junioriennakot tarjoaa Jopox, jonka salibandyseuroillekin suunnatuista palveluista voi lukea tuolta.

8 comments

  1. Mikäli FB Factorin tytöt ovat keväällä terveitä ja motivaatio riittää kahlata aluesarja läpi, on Play- offeissa yllätyksen mahdollisuus, sillä sen verran vajaana sairaana karsinnat pelannut joukkue on tosi nälkäinen. Sen saivat jo kokea Savo-Karjalan 3D. naiset tänään

  2. Jos tuolla karsintajärjestelmällä ei saa paikkaa sarjaan, vaikea uskoa mihinkään hirveän isoon playoff-menestykseen..

  3. Jos ei tunne taustoja, eikä muutenkaan ymmärrä tyttösäbästä niin kannattaakin kommentoida nimimerkillä

  4. Keväällähän tuon sitten näkee. Tsemppiä kauteen, näin nimimerkin takaa!