Videot

Päätös julki – valituslautakunta lyhensi 11 ottelun pelikiellon seitsemään peliin

25.11.
2016
6 Kommenttia
1
Videot
Kuva: Jari Turunen

Kuva: Jari Turunen

Salibandyliiton valituslautakunta on lyhentänyt kilpailu- ja kurinpitoryhmän Divarissa Karhuissa pelaavalle Juha Tikalle määräämää rangaistusta.

Salibandyliigan kilpailu- ja kurinpitoryhmä määräsi Juha Tikan määräaikaiseen pelikieltoon 16.1.2017 saakka erotuomarin koskemattomuuden loukkaamisesta. Karhujen otteluohjelmaan suhteutettuna rangaistus vastasi 11 ottelun pelikieltoa.

Karhut valitti tuomiosta ja Salibandyliiton valituslautakunta on tänään antamassaan päätöksessä lieventänyt Tikan rangaistusta päättymään 31.12.2016. Rangaistus vastaa nyt seitsemän ottelun pelikieltoa.

Tuoretta päätöstä perusteltiin muun muassa seuraavanlaisesti:

”Valituslautakunta katsoo kuitenkin, että kilpailu- ja kurinpitoryhmän määräämä kilpailukielto, joka vastaa 11 Divarin ottelua, on liian pitkä esiintyneeseen rikkomukseen, siitä ilmenevään syyllisyyteen sekä aiempaan rangaistuskäytäntöön nähden. Valituslautakunta viittaa tässä yhteydessä kaudella 2011–2012 sattuneeseen tapaukseen, jossa pelaaja oli työntänyt erotuomarin poikittaisella mailalla laidan yli niin, että tämä oli kaatunut, ja josta urheilun oikeusturvalautakunta (UOL) sittemmin määräsi viiden ottelun pelikiellon (UOL 13/2012).

Verrattuna edellä mainittuun tapaukseen Tikan erotuomariin kohdistama fyysinen kontakti on jäänyt melko lieväksi, ottaen huomioon, että Tikan kädet ja maila ovat koko tapahtuman ajan olleet selkeästi kosketuksesta sivussa.
Ottaen huomioon aiemman rangaistuskäytännön ja tässä tapauksessa kysymyksessä olleen teon luonteen sekä tapauksen kokonaisuuden, valituslautakunta on harkinnut oikeudenmukaiseksi rangaistukseksi ulottaa kilpailukiellon
31.12.2016 asti. Karhujen tulee kuitenkin maksaa PR3:sta seurannut 100,00 euron sakko.

Valituslautakunta haluaa päätöksellään korostaa, että erotuomarin fyysinen koskemattomuus on erittäin tärkeä kaikkien urheilulajien perusperiaate ja, että erotuomarin koskemattomuuteen kohdistuneita tekoja on pidettävä erittäin vakavina loukkauksina tätä urheilun perusperiaatetta vastaan.”

Valituslautakunnan päätös ja perustelut löytyvät täältä

Hurjan pelikiellon saanut porilaishyökkääjä: ”Moni ei ajattele millaisessa hurmoksessa siinä oltiin”

Teksti: Salibandyliitto

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
on hyvä...
25/11/2016
...että päätöksistä voi valittaa jonnekin. Toisaalta usean vuoden takainen vertailukohta ei ole kovin mielekäs. Laji ja sen myötä linjaukset muuttuvat kovaa vauhtia.

Seitsemänkin on riittävä panna todennäköisesti opettamaan Tikalle erituomarin koskemattomuuden lopullisesti.

Koko lajin kannalta kova rangaistuslinja tuomareihin kohdistuneista teoista olisi se mitä toivoin näkeväni. Tuomari, toisin kuin pelaajat, eivät ole varautuneet millään tavalla suojaamaan itseään pelissä. Jos siihen pitäisi varautua, itse tuomaritoiminnan taso laskisi. Tuomareiden työrauha palvelee lajia. Tuomareiden häiritseminen on siis lajin vastaista toimintaa noin lopulta.
Matti
26/11/2016
ON HYVÄ; Tuomaritoiminnan taso ei enää hirveästi voi laskea
Takapiru
26/11/2016
Tikan tekoa verrattiin poikittaisella mailalla tuomari yli laidan tapahtumaan. Siitä 5 peliä, ja Tästä 7 peliä. Onko vastaisuudessa Tikan tapaus se suuntaa antava ennakkotapausri tuomari linjalle? Tuomarille huutaminen ja siihen kirosanoja niin sitä saa pelirangaistuksia 1-3 peliä? Tuomarointi koskeminen jatkossa tuo ainakin 3 ottelua pelirangaistusta? Nyt pitää tuomarien selkeäsri kertoa mikä linja on tulevaisuudessa. Näitä pelejä voitaisiin kehittää tuomarien j pelaajien yhteistyöllä. Auttaisi molempia osapuolia jos säännöt olisivat selkeät.
Asian sisällöt haltuun
26/11/2016
Pelikielloista päättä kurinpitäjä ja jos hänen valtuudet eivät riitä asian käsittelemiseen, siirtyy asia kurinpitoryhmälle
Ex-seepra
26/11/2016
Erotuomarit eivät voi kertoa, mikä kurinpidon linja on, koska he eivät sitä päätä. Toivottavasti kuitenkin tiukka, koska erotuomareista on jo muutenkin pulaa.
Ja kyllä, kurinpito on jo vuosia toiminut sillä logiikalla, että jokainen tapaus on ennakkotapaus. Jos lukee kurinpidon perusteluita, niissä viitataan käytännössä lähes joka kerta aiempiin kurinpitokäsittelyihin.
Raidallinen
26/11/2016
Kontakti tuomariin oli kiistaton, joten pelikielto oli luonnollisesti ansaittu. Pelikiellon määrä ja perustelut olivatkin sitten puolestaan ala-levottomia. Linjaton tuo 7 peliä on edelleen. Linjaukset kauden alla ja tiedoksi luonnollisesti kaikille. Olkoon uusi linja sitten vaikka koko kauden pelikielto tuomarin koskemattomuudesta, mutta ei lähdetä tekemään yhdestä miehestä kesken kauden esimerkkiä uudesta linjasta, joka sitten osoittautuu kuitenkin täysin linjattomaksi.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.