Maajoukkueet

Ruotsi höykytti Suomea MM-kisojen kenraalissa – maailman parhaaksi valittu pelaaja loukkaantui

06.11.
2016
33 Kommenttia
2
Maajoukkueet
Ruotsin supertähti Rasmus Enström (toinen vas.) oli tehokas Suomea vastaan, mutta loukkaantui kolmannessa erässä. Kuva: Per Wiklund

Ruotsin supertähti Rasmus Enström (toinen vas.) oli tehokas Suomea vastaan, mutta loukkaantui kolmannessa erässä. Kuva: Per Wiklund

Suomen miesten salibandymaajoukkue hävisi sunnuntaina pelatussa Växjön EFT-turnauksen päätösottelussa Ruotsille maalein 7–2. Ottelu oli samalla Suomen viimeinen ennen joulukuussa pelattavaa Riian MM-turnausta.

Avauserä oli suurilta osin tasaista vääntöä. Suomen valmennus oli viimeiseen otteluun lyönyt yhteen niin kutsutun Classic-viisikon, johon kuuluivat Eemeli Salin, Nico Salo, Sami Johansson, Janne Lamminen ja Krister Savonen. Kyseinen kenttä saikin luotua Suomen parhaat paikat ensimmäisellä 20-minuuttisella.

Ruotsi avasi kuitenkin maalihanat edellä mainitun viisikon nukahduksesta ja Alexander Galante Carlström viimeisteli läpiajosta 1–0-maalin.

Suomi sai kuparisen rikki viimein toisessa erässä. Salon johtama kakkosviisikko sai pelin Ruotsin päätyyn, ja Janne Lamminen iski 2–1-kavennuksen. Hetkeä myöhemmin puolustaja Martin Östholm lisäsi kuitenkin ruotsalaisten johdon 3-1:een. Suomi osui toisessa erässä vielä kertaalleen, kun kovassa vireessä viikonloppuna ollut Sami Johansson heilutti verkkoa komealla rannelaukauksella.

Kolmannessa erässä Suomi ei löytänyt tarvittavaa kirivaihdetta, ja Ruotsi iski tehokkaasti omista paikoistaan. Rikard Eriksson sivalsi länsinaapurit 6–2-johtoon ja samalla maalivahti Lassi Torisevan vaihtoon ajassa 51.25. Viimeisen osuman pääsi iskemään Johannes Larsson koko kentän soolon päätteeksi.

Suomen päävalmentaja Petri Kettunen oli tyytyväinen Ruotsia vastaan luotuihin maalipaikkoihin, mutta kaipasi viimeistelyyn terävyyttä.

– Kun voittaa Ruotsia vastaan maalipaikat selvästi, voi siihen olla aika tyytyväinen, Kettunen kommentoi Salibandyliiton tiedotteessa.

– Viimeistely toki oli vielä heikkoa eikä pelejä voi voittaa, jos päästää seitsemän palloa omiin. Normipäivänä teemme tällaisesta määrästä tekopaikkoja viidestä seitsemään maalia. Pallollisessa pelissä on menty selkeästi eteenpäin, ja vielä pitää saada palloton peli sellaiseen jiiriin, että kovin montaa palloa ei mene omiin. Kun vastustaja pysyy arvokisoissa alle kolmessa maalissa, on meillä aika hyvä mahdollisuus voittaa.

Suomen Juha Kivilehto loukkasi nilkkaansa ensimmäisessä erässä, mutta pääsi vaihtopenkille omin voimin. Kuva: Per Wiklund

Suomen Juha Kivilehto loukkasi nilkkaansa ensimmäisessä erässä, mutta pääsi vaihtopenkille omin voimin. Kuva: Per Wiklund

Ruotsi sai kolmannessa erässä pahan takaiskun, kun maailman parhaaksi pelaajaksikin valittu hyökkääjätähti, Rasmus Enström, loukkasi nilkkaansa ja joutui jättämään ottelun kesken. Myös Suomen puolustajan Juha Kivilehdon nilkka vääntyi avauserässä, mutta hän näytti selvinneen tilanteesta Enströmiä vähemmällä ja pystyi jatkamaan peliä.

Ruotsi nappasi kolmen voiton myötä luonnollisesti myös EFT-turnauksen voiton. Ottelu oli miesten maajoukkueen viimeinen ennen joulukuun MM-kisoja, ja lopullinen Riikaan matkaava ryhmä valitaan torstaina 10. marraskuuta.

– Turnauksen ensimmäinen ja tärkein tavoite oli saada vastauksia kysymyksiimme pelaajien valmiuksista, ja kysymyksiin löytyikin vastauksia. Asiat ovat nyt paljon valmiimpia kuin ennen viikonloppua, Kettunen myhäili.

Ottelutilastot

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Nappo
06/11/2016
Toi on aika ruma tappio..
Nils
06/11/2016
Ei riitä suomella, kyllä pelaajia olisi saatava enemmän svedujen liigaan. Niin se on muissakin lajeissa, pelaajat koviin sarjoihin niin taso nousee. Mv valinnat helpottui tämän pelin jälkeen. Pitkä tie mutta ei ole oikopolkuja, valmentajaa on turha osoitella.
Toisaalta..
06/11/2016
Valmentaja valitsee pelaajat joukkueeseen...
Pohtija
06/11/2016
Katselin pelin ja ensinnäkin pohdin, että miksi Suomi hävisi fyysisessä pelissä 10-0 Ruotsille? Toiseksi pohdin, että miksi Suomi kokeilee ja kokeilee eri viisikoita? Ei ole Ruotsi paljon vaihdellut viisikoitaan eri peleissä. Luulisi että valmennusjohto haluaisi jo tässä vaiheessa hitsata viisikkopeliä kuntoon eikä vaihdella pelaajia miten sattuu.(vai eikö Suomen pelaajamateriaalista löydy toimivia viisikoita - löytyy varmasti, jos niin haluaisi). Yllättävän paljon tuli pallonmenetyksiä tai todella huonoja vetoyrityksiä Suomen joukkueelle, kun taas Ruotsi ei paljon hötsäilly ja teki maalipaikoista maalit (no ehkä muutama meni helposti myös maalivahdilta tänän ohi). Pitkä on Suomen miesten maajoukkueella matka, jos finaalissa aikovat Ruotsin voittaa - siihen tarvitaan kyllä joku ihmeellinen taikasauvan heilautus.
Kriitikko
06/11/2016
Positiivista oli Classic-viisikon peli kokonaisuutena, tosin omiinkin meni 2. maalia.
Johansson on se maalintekijä jota Suomi tarvitsee. Salin on kehittynyt puolustamisessa taistelijana mutta samaan aikaan hyökkäyspelissä ei jostain syystä onnistu maalintekijänä?
Kukkolan kenttä oli tehoton -2, aikamoista kohellusta kokonaisuudessaan. Kotilainen on lahjakas pelaajana mutta fyysisesti ei vaan pärjää ruotsalaisia vastaan.
Kolmos kenttä oli farssi kaikki sen pelaajat vaihtoon ennen MM-kisoja, jos Kettusen kantti kestää?
Kettusen valinnan ennnen turnausta herätti kritiikkiä ja nyt nähtiin ikävä tulos joka kuminoitui korostetusti kolmoskentän esitykseen.
Torisevaa ei voi syyttää tappiosta, ainoastaan yksi helppo livahti ja se ei ratkaissut peliä.
Ei tule olemaan helppoa valmentajien työ kun alkavat valita MM- miehistöä.
Virheitä on tehty liikaa jo parin viimeisen vuoden aikana.
Swe
06/11/2016
KOHONEN moilanen vitsi kuin myös kivilehto
Number 100
06/11/2016
Ongelma on se kenttä ja viisikko missä herra kohonen pelaa. Kaikki muut 4 menee siinä kentässä hukkaan ja näyttävät huonoille
katsoja
06/11/2016
Kyllähän Kohosta varmaan vituttaa tollasten kans pelata. Ruotsissa homma toimii kuin unelma kun on huippu pelkaverit vierellä. heittämällä mika mahtuu joukkueeseen mikä kisoihin valitaan.
ööö
06/11/2016
Noloa. Nolointa on huudella kun koko peli löytyy kyllä netistä. Ei kun katsomaan. Katsojalle. Sittenhän Kohonen on oikeassa maassa pelaamassa. Ei vaan sovi suomalaiseen pelityyliin. Tulos sama SPV:ssä, sotki ketjun pelin.
Aikamoista
06/11/2016
Itsepetosta kun päävalmentaja kommentoi ottelun jälkeen että voitettiin maalipaikat mutta ruotsi viimeisteli tarkemmin, oikeesti hävittiin rumasti 7-2
Pakka on aika sekaisin kun lausutaan ääneen näin. Pelin katsojana näin vähän eritavalla, Ruosi vei kokoajan ottelua lähes puolivaloin, ainoastaan Salon kenttä oli tasavahva sveduja vastaan.
Totuus on että täälä joukkueella ei ole mitään sanaa Ruotsia vastaan,jos nyt pääsevät finaaliin.
Tämä viikonloppu oli kuulemma se viimeinen testi ja Kettusen luottomiehet: Kohonen, Tiitu, Moilanen, Manninen olivat pahimmat pettymykset, eli näytöt ei siis riitä MM- ryhmään?
mr. manatee
06/11/2016
Ei se ihan niin mene että maalintekijöitä joukkueeseen ja maaleja alkaa tulla. Joukkueenahan niitä maaleja tehdään. Tarvitsee siis löytää kokoonpano ja pelityyli jossa maalintekijä pääsee maalipaikoille riittävästi. Ehkä kokeilemalla? Mutta eihän vielä kannata paljastaa mitään, näin saadaan Ruotsi ylimieliseksi ja himmailemaan kohti kisoja ;-)
Keke
06/11/2016
Kettusen suusta: Pallollisessa pelissä menty eteenpäin ?????????????
Ei pelejä yleensä voiteta kahdella maalilla, ja eikös pallollisella pelillä ne maalit tehdä? Toki jos tekee nolla maalia ennen niin onhan toi 2 suuri edistys askel.
Poro
06/11/2016
Totta tosiaan saatiin näyttöjä.

Classic- kenttä pärjää tasavahvasti ruotsalaisia vastaan. Joku huuteli Lammista pois, mutta ei taida enää tämän pelin jälkeen. Kukkolan kenttä huutaa Kapasta ja alisuoriutuivat. Kolmonen ei myöskään pärjää Ruotsille. Pylsyllä avuja enemmän hyökkäyspäähän, mutta Kohonen parempi omissa.

Huolestuttavaa omiin silmiini oli, että kolmannen erän yv:ssä oli pyörittämässä Kohonen-Tiitu -akseli. Samoin ihmetytti eilinen Kohosen rankkari. Jos ei ole ehditty erikoistilanteita treenata, olisko tämä ollut makea paikka harjoitella vaikka nyt clasun-kentällä. Jos on ehditty treenata, niin tarkoittaako tämä sitä, että kyseiset herrat ovat varmasti mukana kisoissa?

Pakeista pallottomana eniten pihalla oli Aro ja pallolla harhasyöttöjä ja pelin hidastamista teki Tiitu. Varmoja kisoihin lähtijöitä pitäisi olla siis: Kivilehto-Väänänen, Lamminen-Savonen, Stenfors-Junkkarinen.

Hyökkääjistä Classic-vitja on siis selvä ykkönen. Moilanen ottanee paikan Kukkolan rinnalla, kuten Kailialakin. Olisipa ollut mukava nähdä, mitä Iiskola olisi antanut tähän kenttään. Manninen pelasi oletetun vahvasti koko viikonlopun. Ehkäpä itse kasaisin kolmoseen Kotilainen-Pylsy-Manninen. Hankkio mukaan yv:n erikoismieheksi, kuten Vänttinen aikoinaan.

Toivon siis, että maajoukkue ei ole enää Mika Kohosta varten. Myös Teron pelit taisivat olla tässä.
Lapin-Akka
06/11/2016
Lamminen on ehdoton kisoihin.Piste.
Osku
06/11/2016
Käsi pystyssä täällä, minä huutelin Lammista pois. En enää. Classicin ketju oli hyvä., varsinkin kun katsotaan ketä vastaan he pelasivat. Tasatulos Ruddin kenttää vastaan on enemmän kuin hyvin.

Ykkönen oli tänään kyllä vaisu. Kukkola jossain vaiheessa jopa huono. Kailialakin aika näkymätön. Kotilainen oli omasta mielestäni positiivinen tossa pelissä. Ärsyttävä, aggressiivinen ja koko ajan aktiivinen. Tosin ykkösenkin peliä voisi auttaa sopivan pakkiparin löytäminen. Stenforsin siirto sinne auttoi jo vähän. Onko muuten Mikael Lax jo auttamattomasti ulkona majusta? Vähän jään kaipailemaan Lohen nopeita avauksia.

Kolmoskenttä oli täydellinen jarrukenttä niin kauan kuin Kohonen oli siellä. Ei mitään omaa hyökkäyspeliä. Pylsy toi siihen heti sen pelillisen aspektin. Itseasiassa se oli pelillisesti luovin kenttä (hetken) koko joukkueessa. Omiin meni muutama, mutta siihen vaikutti mm. Tiitun täysin käsittämättömät harhasyötöt ja Junkkarisen heitto sinne täysin kylmiltään. Kukaan pelaaja, ei ainakaan puolustaja, halua lähteä kesken erän peliin.

Kettusen valittelut että vasempaan laitaan ei löydy ketään on ihmeellisiä. Ketä hän sinne on testannut? Ei juuri ketään. Liiga olisi täynnä potentiaalisia pelaajia sinne paikalle, jos niitä joskus edes testattaisiin kansainvälisissä peleissä. Iiskola, Kainulainen, jne. voisivat omata ihan riittävän pelinopeuden ja fyysisyyden kv-peleihin. Mutta kun ei ole koitettu.

Ensimmäistä kertaa alkoi mietityttämään myös maalivahtipeli. Kosonen tulee olemaan ykkösvahti lähes 100% varmuudella, mutta kuka varalle? Ihme ja Toriseva eivät vakuuttaneet. Itse nostaisin Luukosen kakkosvahdiksi ja menisin Kososella koko turnauksen.

Ja Hakonen puolustukseen.
S7
06/11/2016
Petteri kyllä sotki omalla yksin puskemisella koko ykkösketjun, mä en nähnyt siinnä mitään positiivista! Puolesta kentästä silmät kii kantteja, ehkä toimii liigassa, ei näissä peleissä. Toki vanhat happee miehet, pylsy manninen hoikkanen pelaa sillä tyylillä että kolmoseen petteri. Kukkola kailiala ketjuun nyt pitää joku löytää, tänään oli hirveetä, kukkis pelas heikosti ja mikolle ei taidettu syöttää kertaakaan.

Salon vitja paras, salin heikoin, jotain sen pelistä uupuu tällä hetkellä. Sami johansson jos ei noilla näytöillä ole kisoissa, valmennukselle aasi hattu.

Pylsy kun tuli kentälle kolmonen pelasi pari ok vaihtoa. Kohonen vaan pelaa ihan eri peliä kun muut, liian hidasta, ei se mokaa, mutta minkä teet ku muut ei oo samalla sivuilla? Mihu out näillä näytöillä, ei vaan sovi remmiin!

Yhteenveto: ihan paska kenraali. Ruotsi selkee suosikki. Viime kisojen tapaan kilpikonnalla koetetaan jos kävis tsäkä tällä kertaa. Rasmus.jos out, se vähän jeesais meitä
Poro
06/11/2016
Joo ei munkaan mielestä Kotilainen ole Kukkolan kanssa samalla sivulla. Nää miehet kisajoukkueeseen, mutta eri kenttiin.

Oskun kanssa olen samaa mieltä siitä, että Hakonen tosiaan olisi jokerikortti puolustukseen. Junkkarinen ehkä jäisi sitten kolmesta pelaavasta parista ulos.
Osku
06/11/2016
Salin oli tosiaan aika heikko tänään. Petteristä ollaan eri mieltä. Mutta huolestuttavaa oli huomata että Nico Salo teki virheitä tänään. Ihan jumalaisen ylivertainen sentteri yleensä.

Suomen ainoa mahdollisuus on Stenforsin pelitavassa. Pelataan inhottavan kovaa ja vähän väärin koko ajan. Taidollisesti me ei pärjätä, joten ainoa vaihtoehto on hiillostaa Ruåttalaisia kokoajan. Tähänkään pelitapaan ei Kohonen sovi!
S7
07/11/2016
Kyllä mäkin.pörssimiehen kisoihin ottaisin, mutten ns. pallonhallinta ketjuun, eihän se ole seurassaankaan siinnä. Vahvuudet muualla.

Lohi ei kyllä viime kaudella pelannut kovin kaksisesti, jotain oli sen pelistä hävinnyt, usein näytti hitaalta ja kankealta.

Mihu on satavarmasti mukana, Kettusella ei ole pokkaa jättää vanhaa frendiä ulos. Toivottavasti oon väärässä, ja ois Pete kattonut peliä. Tosin ton pelin perusteella helppo dissata vaikka koko jengi, Salo veti sekin heikosti tasoonsa nähden.

Se vaan fakta, että enää tässä vaiheessa ei voi koko palettia uusia. Näillä mennään ja toivotaan parasta. Oskun ilkeä pelaaminen on todellakin mahdollisuus, jos se valitaan Hullu Hoikkasen OLTAVA mukana!!
Porolle
07/11/2016
Olet joku classicin pelaajan faija, joten sinulle tiedoksi, että eilen Salo ja Salin olivat kyllä heikkoja. Lamminen paransi. Puollustukseen ottaisin Hakosen takaisin. Vasempaan kokeilisin kisoihin Iiskolaa, jos liiga peleissä hyvä tahti jatkuu. Classicin kenttä päästi myös kaksi ja yksi loukki niin kentän peli on siinä.
Kriitikko
07/11/2016
2012 kun Ruotsi murskasi Suomen (katsottavissa utubessa) niin samoilla pelaajilla (Tiitu ja Kivilehto) suuria ongelmia kuten eilen. Ruotsi oli tehnyt nuorennusleikkauksen silloin mutta Suomen uusi valmennus luotti pääosin entisiin maailmanmestareihin.
Tämän muurskatappion jälkeen ei vieläkään uskallettu oikeasti uudistaa joukkuetta vaan runkona pidettiin tuttuja konkareita.
Kettunen puhui sen jälkeen maailman nopeammasta salibandystä mutta valitsi silti nämä hitaat vanhemmat pelaajat joukkueeseen.
2014 hävittiin finaalissa jälleen Ruotsille ja oltiin tyytyväisiä kun ei tullut nurskatappiota.
Mitään suurempaa muutosta pelitapaan ei ole onnistuttu rakentamaan tämän jälkeen, edelleen nämä konkarit vahvasti mukana jotka pelaavat 2010 finaalin meriiteillä.

Salibandy on kuitenkin kehittynyt pelinopeudessa ja taidossa paljon viime vuosina myös Suomen liigassa jossa suuren potentiaalin omaavia pelaajia ei kunnolla ole ajettu sisään maajoukkueeseen. Poikkeuksiakin on, kuten Classicin eilinen viisikko mutta kun sekoitetaan pelitapaa vanhaan totuttun niin aikamoinen soppa on saatu aikaan.
Nyt valmennuksella on viimeinen tilaisuus kääntää suunta ja valinnoillaan vaikuttaa pelitapaan.
Valitsematta jättäisin rohkeasti Kivilehdon, Kohosen, Moilasen ja Tiitun koska edustavat liikaa mennyttä aikaa pelityyllään ja nopeuskaan ei riitä näköjään Ruotsalaisia vastaan.
Heidän tilalle sopisi hyvin Piha, Pfitzner, Talvitie ja Töllikkö jotka kaikki edustavat modernia salibandyä pelitavallaan.
Mielenkiintoiset valinnat edessä valmennuksella, haastaavaa kun kaveria ei olisi järkevää valita.
Kriitikolle
07/11/2016
Muuten asiaa mutta hei Piha?? Haloo, ei jalka pärjää alkuunkaan jos finaalissa pelataan. Sentterit siellä jo on ja tulevina vuosina kanattaa ajaa sentteri osastolle veilä nuorempaa sukupolvea.
Kriitikolle tukea
07/11/2016
Olen samaa mieltä Kriitikon kanssa, juuri nuo neljä jättäisin minäkin pois, jos joku näistä jätetään se on Tiitu.

Töllikkö ei ole vielä huipputasolla loukin jälkeen, häntä ehkä en valitsisi, muuten jätän tilalle tulevat nimeämättä, muuten menee taas seurapiipityksen piikkiin.
Kriitikolle tukea
07/11/2016
Niin siis Tiitu noista saa jäädäkin puolestani, tarkennus.
Kriitikolle tukea
07/11/2016
Vielä se täytyy sanoa että Kettunen petaa puheillaan sitä että joukkue on nyt jäissä.

Oltiin parempia mutta hävittiin 2-7. Helvetin hienoa, ei kannata muuttaa mitään.
Edellisille
07/11/2016
Ruotsikin haki eilen vielä dataa ja silti selkeät numerot. Edes noita paikkoja ei tule olemaan finaalissa. Ollaan tyytyväisiä kun on paikkoja ja liruja lasketaan torjunnoiksi, hoh hoh....
S7
07/11/2016
Jos nyt tulevaisuuden pakeista puhutaan, niin kyllä mä kääntäisin katseeni muualle kuin Tölliköön ja Talvitiehen, oilersista heti kaksi parempaa--> lindfors & markelin. Sitten löytyy Juselius meiltä. Tepsistä Olli Laine.
Spekulaatio
07/11/2016
Lamminen ja Aro olivat Ruotsia vastaan parhaat pallolliset pakit. Kotilainen on aina vaarallinen ja energinen.
Junnu#8
07/11/2016
S7 ja Jyrki Holopainen. On paljon ollut opiskelijoiden mm-kisoissa. Mutta en ymmärrä miksi ei mahdu Kettusen maajoukkueeseen??? Hyvä pallollinen puolustaja. Ja jalkanopeus on hyvällä tasolla.
mielipide
07/11/2016
Saadaanhan Jarkko Nieminen kisoihin?
Junnu#8:lle
07/11/2016
Aivan samaa mieltä, loistava pakki, eikä ole käytetty ollenkaan.
JiiK
07/11/2016
Joo Holopainen olisi pitänyt olla mukana jo pitkään. Onkohan jotain kieltäytymisiä ollut sitten? Muuten vaikea käsittää. Muutenkin pitäisi panostaa pelinopeuteen, eli ulos Kohonen, Moilanen, Tiitu, Manninen ja sisään Kainulaisia, Lastikkaa, Iiskolaa jne.
jaa
07/11/2016
Miks ruotsin veskalla on puolet enemmän torjuntoja jos ne kerran on niin ylivoimasia?

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.