Maajoukkueet

”Alkemisti” Nykky suurlähettilästöissä Australian peräsimessä – ”Ryhmä on mennyt huikeasti eteenpäin viikkojen aikana”

07.12.
2016
0 Kommenttia
5
Maajoukkueet
Samu Kuitunen ja Petteri Nykky luotsaavat MM-kisoissa Australian joukkuetta. Kuva: Henri Pitkänen

Samu Kuitunen ja Petteri Nykky luotsaavat MM-kisoissa Australian joukkuetta. Kuva: Henri Pitkänen

Petteri Nykky on monissa urheiluliemissä keitetty valmentaja, mutta Australian maajoukkueen valmentaminen MM-kisoissa on hänellekin uusi asia. Pääkallo.fi jututti ”Alkemistia” Thaimaalle kärsityn kiperän pudotuspelitappion jälkeen.

Thaimaa voitti hurjan taistelun lopulta 4-3 tehtyään voittomaalin 11 sekuntia ennen loppua. Australia pääsi yrittämään vielä rankkarista tasoitusta yhdeksän sekuntia myöhemmin, mutta maali jäi tekemättä. Nykkyä harmitti, ettei avausvoitto irronnut vielä neljännessäkään ottelussa.

– Harmittaa poikien puolesta, ettei saatu otettua sitä mikä olisi ollut otettavissa. Ihan itse annoimme tämän pelin käsistämme. Urheilun maailma on sellainen, että aina yritetään voittaa, ja häviäminen kismittää totta kai aina, Nykky tuumasi.

51-vuotias Nykky ja tuttu tutkapari Samu Kuitunen tapasivat joukkueen Eerikkilässä alle kaksi viikkoa sitten, ja ohjelma on ollut tiivis. Joukkue pelasi neljä harjoitusottelua Suomessa Classicin nuorista koottua ryhmää vastaan, ja myös kakkosdivarin FoSu sekä Jokerit sparrasivat Australiaa ennen kisoja. Voittoja ei tullut, ja jokaisessa pelissä aussien verkkoon ladottiin yli 10 nyyttiä, mutta Jokereita vastaan joukkue paiskoi itsekin 10 maalia.

– Tämä on ollut erittäin hauska projekti, ja ryhmä on mennyt huikeasti eteenpäin näiden viikkojen aikana. Puolustuspelaaminen oli tänään sellaista, että sillä voisi jotain kakkosdivarin heikoimpia haastaa Suomessa. Täytyy olla tyytyväinen kehitykseen, sillä alussa pojilla ei ollut oikein mitään käryä, että mitä pitäisi tehdä, Nykky muisteli.

MM-kisojen avauspelissä Tanska kukisti Australian 8-1 ja Slovakia murjoi perään 12-2, mutta Puolaa vastaan joukkue nousi komeasti tasapeliin 4-4. Tappio Thaimaalle tarkoitti sitä, että Australia pelaa Singaporea vastaan turnauksen sijoista 15-16.

– Ensimmäisissä kahdessa pelissä jätkät olivat varpaillaan siitä, ovatko he sijoittuneet oikein, sillä olemme opettaneet nelosroolin (pallottoman pelaajan puolustaminen) pelaamista. Puolaa vastaan oli hieno nousu, mutta eihän se nyt auta, kun ottaa turpaan silloin kun pitäisi voittaa, Nykky harmitteli.

Australian joukkue koostuu Perthin, Canberran, Melbournen ja Sydneyn alueen pelaajista. Kaikki parhaat eivät ole mukana, sillä joukkue vastaa itse kustannuksistaan.

– Jätkät eivät ole pelanneet kimpassa ennen tätä turnausta, ja osa parhaista pelaajista jäi pois kustannusten, perhesyiden tai opiskelujen takia. Kun maassa on alle 1000 miespuolista lisenssipelaajaa, on laatupelaajia vaikeaa löytää, Nykky avasi maan tilannetta.

Joukkueen pelaajilla on taustoja etenkin maahockeyn puolelta, mutta salibandyosaaminen on vielä ohutta. Nykky antaa kiitosta etenkin innokkuudesta.

– Rutiinitaso on heikko, syöttö- ja laukaisutaito on vaatimaton ja jaksamisen kanssa on ongelmia. On kova suoritus, että maa on täällä. Joukkuehenki on kohdallaan, ja jätkät ovat todella halukkaita ja innokkaita oppimaan uusia juttuja, Lappeenrannan Lauritsalan kasvatti listaa ryhmän plussia ja miinuksia.

Kaksinkertainen maailmanmestarivalmentaja Suomen peräsimestä on valmentanut myös Sveitsin maajoukkuetta, mutta Australian valmentaminen on hieman erilaista. Nykky ja Kuitunen ohjeistivat aktiivisesti pelaajia koko Thaimaa-ottelun ajan toisin kuin Classicin penkin takana.

– Tässä joutuu olemaan aktiivisempi totta kai, sillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta. Ideaalitilanteessa huippumaiden valmentajana peliin täytyy toivottavasti puuttua vain muutaman kerran, sillä kaikki on opetettua, Nykky totesi ja vertasi tilannetta vanhoihin tehdastöihinsä:

– Se on vähän sama tilanne, kun aikanaan sellutehtaalla 30 vuotta sitten kaikki oli hyvin, jos töitä ei ollut. Jos taas joutui töihin, niin linja oli alhaalla. Täällä se linja on alhaalla koko ajan, mutta yritetään paikkailla parhaamme mukaan, Nykky naurahti.

Kuva: IFF

Kuva: IFF

Nykky muistelee olleensa australialaisen salibandyn kanssa tekemisissä jo 1990-luvun puolella. Ajankohtaiseksi tämä projekti tuli kesällä yhden puhelun myötä.

– Joskus 1999 olin käyristelemässä Australian joukkueelle mailoja, ja Jyväskylässä vaikuttaneen Marko Kilpikosken kautta tutustuin australialaisiin. Rainer Martiskin soitteli kesällä ja kyseli halukkuutta. Olimme Samun kanssa joka tapauksessa tulossa kisoihin, joten ajattelin, että samahan se on sitten katsella muutama peli ringside-paikoilta. Sellaista suurlähettilään hommaahan tämä meille vähän on, Nykky kuvaili.

Joukkue pääsi tutustumaan valmentajien ajatusmaailmaan jo etänä toiselta puolelta maapalloa.

– Annoimme avaimet harjoitepankkiimme, jotta he pääsivät opiskelemaan asioita jo etukäteen. Heillä on tarkoitus myös jatkossa opiskella lajia suomalaisten harjoitteiden avulla.

Classicista Suomen joukkueessa on mukana kuusi pelaajaa, ja reissu toimii samalla tarkkailumatkana.

– Pääsemme katsomaan, miten omat pelaajat pelaavat ja sen, missä kansainvälinen kärki noin ylipäätään menee. Samalla pääsemme siis opettelemaan uusia juttuja seurajoukkuettakin varten, Nykky muistuttaa.

Tutustumisreissua Australiaan kaksikolla ei ole tiedossa, ja muutenkin paikallisen liiton kanssa on sovittu vain tästä kisaprojektista.

– Kesällä ja syksyllä oli puhetta, että olisimme menneet valitsemaan joukkuetta paikan päälle, mutta aikataulut menivät päällekkäin, eikä se sitten onnistunut. Nyt pelataan tuo viimeinen peli sijoista 15-16 ja yritetään voittaa se. On jätkillä ainakin täältä jotain kotiinviemisiä jatkoa varten, Nykky päätti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Henri Pitkänen
Henri Pitkänen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Lappeenranta

Twitter: @HenriPitkanen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.