Ulkomaat

Kolminkertainen Suomen mestari totutellut häviämään – ”Tällaista ei ole tullut aiemmin koettua”

07.12.
2016
1 Kommentti
5
Ulkomaat
Erik Härkönen pelaa ensimmäistä kauttaan muualla kuin Seinäjoella. Kuva: Wilfried Hinz / Unihockey.ch.

Erik Härkönen pelaa ensimmäistä kauttaan muualla kuin Seinäjoella. Kuva: Wilfried Hinz / Unihockey.ch.

Seinäjoen Peliveljiä koko uransa edustanut Erik Härkönen, 29, pakkasi kesällä laukut ja suuntasi Sveitsin pääsarjaan UHC Grünenmattin joukkueeseen. Pääkallo.fi otti mieheen yhteyttä ja selvitti, millaista elämää mies maailmalla viettää.

Taitavana pelimiehenä tunnettu Härkönen pelasi SPV:ssä yhteensä 274 ottelua ja iski niissä tehopisteet 135+64=199. Härkösen lisäksi Seinäjoelta Grünenmattin riveihin suuntasi myös Miika Malkamäki.

Tervehdys, Erik! Mikä sai miehen jättämään lakeudet taakse ja suuntaamaan alppimaahan ja miten olet viihtynyt uudessa kotimaassa?

– Elämäntilanne oli sellainen, että nyt oli hyvä aika lähteä katsomaan, miltä Sveitsi näyttää. Toki jatko Peliveljissäkin oli lähellä. Lähtemistä auttoi, ettei yksin tarvinnut lähteä. Erittäin hyvin olen viihtynyt. Kaunis maa ja maisemat, niin mikäs täällä oleillessa. Hirveästi Sveitsiä ei ole tullut vielä kierreltyä, mutta uskon että joulun jälkeen tulee sitä tehtyä sitten enemmän.

Grünenmattin alkukausi on ollut todella heikko. Joukkue majailee NLA:n sarjataulukossa viimeisenä ja on onnistunut keräämään ainoastaan kaksi pistettä pelaamistaan kahdestatoista ottelusta. Härkönen on ollut alkukaudesta joukkueen tehokkain pelaaja tehopistein 11+8=19.

Erik Härkönen (vas.) on nakutellut pisteitä hyvää tahtia NLA:ssa. Kuva: Wilfried Hinz / Unihockey.ch.

Erik Härkönen (vas.) on nakutellut pisteitä hyvää tahtia NLA:ssa. Kuva: Wilfried Hinz / Unihockey.ch.

Minkälaisia mietteitä mennyt alkukausi herättää?

– Kausi on todellakin ollut haastava. Tiesin tänne tullessa, että kärkisijoista emme taistele, mutta en ajatellut, että lähes joka pelin häviämme suurin lukemin. Se on ollut todella turhauttavaa varsinkin, kun tällaista ei ole tullut aiemmin koettua. Uskon kuitenkin, että kauden toinen puolisko tulee olemaan meiltä parempaa tekemistä. Suurimmat syyt tähän ovat, että joukkueemme on todella nuori ja kokematon. Ainoastaan kolmella pelaajalla on aiempaa kokemusta NLA:sta.

Millaisia eroja näet Suomen ja Sveitsin pääsarjojen välillä?

– Suomessa taitotaso on parempi. Joukkueiden tasoerot ovat suuremmat täällä. Pienet yleisömäärät ovat olleet iso pettymys. Täällä meillä on ollut paljon vähemmän oheisharjoittelua yhteisesti joukkueen kanssa. Ennen treenejä käymme lyhyen lenkin, ja sitten täytyy olla valmiina lajiosuuteen. Emme juurikaan tee aktivointeja ynnä muita juttuja, joita Suomessa on tottunut tekemään. Vertauskohteena on SPV, ja siellä näihin panostettiin todella paljon ja pienetkin asiat pyrittiin tekemään ammattimaisesti.

Millaista on arkesi Sveitsissä? Kuuluuko siihen muutakin kuin salibandya?

– Alkuviikosta teen pari-kolme päivää töitä. Loppuviikolle jää enemmän aikaa panostaa urheiluun sekä Sveitsin kiertelyyn. Ehdoton ykkönen on ollut, kun valloitettiin Malkamäen Miikan ja Tauraman Matin kanssa 2362 metriä korkea Niesen-vuori. Konsoli, Viaplay ja Netflix ovat tulleet myös todella tutuiksi.

Grünenmattiin siirtyi täksi kaudeksi myös Härkösen pelikaveri Seinäjoelta, kun Miika Malkamäki muutti samaan osoitteeseen.

Miika Malkamäki (oik.) asuu Erik Härkösen kämppiksenä. Kuva: Wilfried Hinz / Unihockey.ch.

Miika Malkamäki (oik.) asuu Erik Härkösen kämppiksenä. Kuva: Wilfried Hinz / Unihockey.ch.

Onko helpottanut sopeutumista, kun on tuttu kaveri matkassa mukana? Entä millaisia asioita kaipaat Suomesta eniten?

– Asun Miikan ja kahden ruotsalaisen kanssa. Itselläni ei ole mikään maailman paras kielipää, joten tukalan tilanteen tullen, kun olen jähmettynyt, Miikasta on ollut apua. Ilman tuttua kaveria ei välttämättä olisi tullut lähdettyä ollenkaan. Eniten Suomesta kaipaan ystäviä ja vanhempiani.

Minkälaisia suunnitelmia sinulla on tulevaisuuden osalta? Onko suunnitelmissa viettää maailmalla useampi vuosi vaiko palata mahdollisesti koti-Suomeen tämän kauden jälkeen?

– Tällä hetkellä kaikki on avoinna ensi kauden osalta. Kumpikin vaihtoehto kuulostaa hyvältä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Otto Valavuo
Otto Valavuo
Twitter: @O_Valavuo
Jaakko
07/12/2016
Terkut Seinäjoelta ja Tsemppiä peleihin!! Miikalle terkut kans... Laittakaa nippuun ne!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.