Maajoukkueet

Kymmenen päivää Riiassa – MM-kisat Pääkallotoimituksen silmin

15.12.
2016
3 Kommenttia
5
Maajoukkueet
Suomen MM-taival alkoi ottelulla Saksaa vastaan. Kuva: IFF

Suomen MM-taival alkoi ottelulla Saksaa vastaan. Kuva: IFF

Palaamme vielä Riian MM-kaukaloon #Takaisinheittotorstain hengessä, sillä tapahtumat ovat vielä pääosin hyvässä muistissa. Kymmenen päivän rupeaman aikana kerkesi sattua ja tapahtua yhtä sun toista.

Riian toimitus (Anssi Karjalainen, Joel Siltanen, Henri Pitkänen ja Ilkka Kittilä) saapui Riikaan perjantaina 2.12. ja pääsi heti alkuun selvittelemään majoitussotkuja, kun Antonio’s Lux Apartmentin (nimi ei ollut enne) pääjehu vietti aikaansa Tukholmassa tenniksen merkeissä. Ensinnäkään kuittia ei tuntunut ihan niin vain löytyvän ja 10 päivän vuokra pitikin yhtäkkiä maksaa käteisellä. Tästäkin selvittiin, ja joitakin MM-pätkiä hiottiin vielä perjantai-iltana.

Päivä 1, lauantai 3.12. 2016

Uutuutena lanseerattu Pääkalloblogi käynnisti MM-avauspäivän aamun. Blogissa ennakoitiin Suomen otteluita, ja mukana oli myös toimituksen tulosveikkaukset, joista oli iloa ainakin keskinäisen kuittailun muodossa. Bloggauksen jälkeen julkaistiin myös ”Näin seuraat MM-kisoja” -uutinen, josta muodostui koko kisarupeaman luetuin artikkeli. Toimituksen aamuhaasteeksi muodostui suodatinpussien uupuminen, mutta tuostakin ”vastoinkäymisestä” selvisimme täpärästi talouspaperin voimin. Toki haasteelliseksi voi myös kuvailla ensimmäistä halliaamua, kun saimme kokea Riga Arenan hiukan ylimitoitetut turvatoimet. Siitäkin hulluttelusta selvisimme lopulta kunnialla.

Suomen avausottelu oli Saksaa vastaan klo 13.45 ja ennen sitä oli aika ihailla Suomen avauskokoonpanoa. Itse pelistähän ei muodostunut varsinaista trilleriä, vaan Suomi myllytti Saksan kumoon maalein 12-1. Jokaisen ottelun jälkeen julkistettiin toimituksen tuottama Pääkallotodistus. Saksa-pelin jälkeen se näytti tältä. Vahvan avausottelun pelannut Peter Kotilainen oli sitä mieltä, että olisi voinut kerätä peräti seitsemän maalisyöttöä ottelussa. Kolmekymppinen Tommi Aro nautti ensimmäisestä MM-pelistään, mutta harmitteli pallollista peliään.

Illalla oli tarjolla leipää ja sirkushuveja koko rahan edestä, kun Kotilainen kertoi ”normaalista pörssipäivästään” englanniksi. Ensimmäinen kisapäivä vedettiin nippuun maalikoostekimaralla.

Päivä 2, sunnuntai 4.12. 2016

Myös toinen kisapäivä oli Suomen pelipäivä, ja starttasi Pääkalloblogilla. Sunnuntain vastustaja oli ennakkoon alkulohkon kovimpana askeleena pidetty Sveitsi. Avauspäivältä oli ”hillottu” haastattelu kakkospäivää ajatellen. Petri Kettunen kertoi tuolloin, että Sveitsiä vastaan tulee pelata huippupeli. Sunnuntain otteluun tehtiin myös pieniä ketjumuutoksia.

Itse ottelu sujui suomalaisittain erinomaisen alun jälkeen nihkeästi, vaikka Suomi voittikin lopulta luvuin 6-4. Monitahoinen ottelu näkyi myös Pääkallotodistuksessa. Miko Kailiala kertoi ottelun jälkeen lentokonetuuletuksestaan. Tatu Väänänen kaipaili nopeampaa reagointia vaikeisiin hetkiin.

Analyytikko Jani Hakkarainen näki, että Sveitsi kaatui hyvällä puolustuspelillä ja erikoistilanteilla. Illan lopuksi toimitus kasasi kakkospäivän maalikoosteet, mutta tällä kertaa julkistus venyi varhaisen maanantain puolelle.

Päivä 3, maanantai 5.12. 2016

Kisarupeama käynnistyi kolmella Suomen pelipäivällä, joten maanantaiaamun kunniaksi julkistettiin myös Pääkalloblogi, jossa toivottiin parannusta eritoten Suomen pallolliseen peliin. Viro-ottelua ennen nukuimme ilmeisesti päiväunta, sillä kokoonpanoja ei julkaistu lainkaan ennen ottelua. Saattaa olla, että tieto Juhani Henrikssonin työsuhteen päättymisestä ja uutisointi J-P Lehtosen ”savustamisesta” vei liikaa toimutuksen fokusta.

Itse pelissä Virosta ei ollut juurikaan vastusta, ja Suomi liihotteli 10-3-voittoon. Kotilainen oli jälleen sangen mainiolla pelipäällä, ja se näkyi myös pörsseissä sekä Pääkallotodistuksessa. MM-debytantti Jonne Junkkarinen päästettiin pelissä kunnolla irti, ja pistetilikin karttui. Virolaiskolossi Rando Kramm oli sitä mieltä, että 10-3-tappio oli virolaisittain hyvä suoritus.

Toisto ei ole pahitteeksi, joten todettakoon, että myös maanantaina keräsimme kaikki päivän koosteet ja tulokset samaan artikkeliin. Kolmen päivän kuuliaisuuden jälkeen oli suomalaisittain edessä kolme vapaapäivää, mutta poppoomme kannalta oli edessä ainoastaan näkökulmien vaihto kansainvälisempään suuntaan.

Pääkallo.fi raportoi myös Thaimaa-Australia -ottelusta. Kuva: IFF

Pääkallo.fi raportoi myös Thaimaa-Australia -ottelusta. Kuva: IFF

Päivä 4, tiistai 6.12. 2016

Tiistai oli eittämättä toimituksen laiskin päivä, kun Suomi ei pelannut lainkaan, ja päivän otteluissa ei ollut erityisiä herkkupaloja. Itsenäisyyspäivänä sen voinee suomalaiselle suodakin. Tämän kunniaksi emme myöskään astuneet jalallakaan salibandyhalliin.

Aamuksi oli jälleen säästelty muutama haastattelu. Tero Tiitu kertoi roolistaan, joka oli muuttunut sankarista sekatyöläiseksi. Viron valmennukseen kuuluva Arto Kotamäki valaisi joukkueen kehitystä viimeisen kahden vuoden aikana.

Päivällä oli videotykityksen vuoro. Slovakkipelaaja Juraj Matejkan kaunis rankkarisuorite, Brandon ”Pavel” Barberin otteet sekä Mats Tammen rankkarimaalit Suomen verkkoon olivat tiistai-iltapäivän ja illan agendalla.

Iltaa kohden virittelimme Linnan juhlat näkyviin Yleltä Freedomen avulla. Jossain vaiheessa joku huudahti, että ”Haaponiemi!”, ja totta tosiaan, Salibandyliiton hallituksen puheenjohtaja Ismo Haaponiemi edusti lajiliittoa valtakunnan ykkösjuhlissa. Illan kruunasi luonnollisesti kooste päivän tapahtumista.

Päivä 5, keskiviikko 7.12. 2016

MM-päivä numero viisi valkeni jälleen siitä lähtökohdasta, että Suomella ei ollut ottelua. Toimituksella oli päivällä selkeä ohjelma, ja kisahalleilla oli tarkoitus katsoa ainakin USA:n, Kanadan, Thaimaan ja Australian otteita. Ennen näitä julkaistiin kuitenkin kaksi perättäistä videota maaleista, jotka syntyivät ajassa 59.59. Singaporen version näet tästä ja Saksan tästä.

USA:n ja Saksan välinen neljännesvälieräpeli ratkesi tosiaan ajassa 59.59 ja ottelun jälkeen USA:n suomalais-amerikkalainen Mikko Vähä-Vahe purki pettymystään Pääkallo.fi:lle. Toisessa hallissa lähes samaan aikaan pelattu 13-16-sijojen ottelu Thaimaa-Australia päättyi moninaisten vaiheiden jälkeen Thaimaan maalin voittoon. Hallista toiseen matkanneet Kittilä ja Pitkänen totesivat silmät loistaen, että ”se oli kisojen paras peli”. Suomessa pelaava Thaimaan Tnakit Kayairit sekä Australiaa luotsannut Petteri Nykky antoivat Pääkallolle kommentteja pelin jälkeen.

Isossa hallissa mitelty Viro-Kanada-neljännesvälierä oli monella tapaa turnauksen kehnoin kamppailu, ja Viro vei voiton maalein 16-4. Ottelussä nähtiin kuitenkin erikoinen tilanne, kun Viron selkeä tolppalaukaus vietiin videotuomarin tarkistettavaksi. Koko yleisön hämmennykseksi ”maali” hyväksyttiin ja IFF joutui pyytämään Kanadan joukkueelta anteeksi.

Neljännesvälierät päättyivät illalla shokkitulokseen, kun Tanska tiputti MM-isännät eli Latvian jatkosta rankkarikisassa. Toimitus kirjoitti yllätystappiosta päivän koonnissa. Tanskasta tuli samalla Suomen puolivälierävastus.

Päivä 6, torstai 8.12. 2016

Suomella oli alkusarjan jälkeen peräti kolme vapaapäivää, joten torstai oli pyhitetty Suomen maajoukkueen mediapäivälle ja alkaville puolivälierille. Torstaita ajatellen oli tehty kaksi artikkelia valmiiksi. Ensimmäisessä Kanadaa kisoissa edustanut ex-NHL-kiekkoilija Vesa Viitakosken poika Valtteri kertoi salibandyuransa mahdollisesta jatkosta. Yötä myöten väkerretty Pääkalloparlamentti ruoti kisojen annin ennen puolivälieriä.

Suomen ensimmäinen mediapäivä järjestettiin harjoitushallissa, jossa oli mahdollisuus pelata rantalentopalloa maajoukkueen kanssa. Pääkallo haastatteli lämpöisissä olosuhteissa kolmea pelaajaa ja päävalmentaja Kettusta. Kotilainen paljasti omassa haastattelussaan, että oli lyönyt vetoa MM-kisojen pistepörssin voitosta. Kettunen sen sijaan vastasi saamaansa kritiikkiin.

Illalla miteltiin ensimmäiset puolivälierät. Niissä Tshekki löi Viron ja Ruotsi Saksan. Paikallistoimitus meni torstaina hyvillä mielin unille sillä tiedolla, että perjantaina paikan päälle saapui paksulompakkoinen vastaava päätoimittaja Jussi Ojala sekä sivistystä seurakuntaan tuonut Jani Hakkarainen.

Kim Nilssonista tuli MM-turnauksen aikana kaikkien aikojen tehokkain ruotsalaispelaaja. Kuva: IFF

Kim Nilssonista tuli MM-turnauksen aikana kaikkien aikojen tehokkain ruotsalaispelaaja. Kuva: IFF

Päivä 7, perjantai 9.12. 2016

Heti perään maanantain jälkeen oli vuorossa Suomen pelipäivä. Se tarkotti sitä, että aamulla oli luettavissa pelipäivän bloggaus. Blogin jälkeen jatkettiin mediapäivän haastatteluiden merkeissä. Lauri Stenfors kertoi Pääkallolle toisesta lajirakkaudestaan eli jalkapallosta. Nestori Mika Kohosen haastattelu oli kaiken nähneen pelimiehen vahva puheenvuoro arvostelijoita vastaan.

Perjantai-iltapäivän sijoitusotteluissa oli ainakin yksi kovapanoksinen peli, kun Kanada ja USA taistelivat sijasta 11. USA voitti ottelun maalein 1-0 ja varmisti täten ainoana ei-eurooppalaisena maana paikkansa ensi kesän World Games -tapahtumassa.

Päivän ensimmäisessä puolivälierässä Sveitsi antoi Norjalle kyytiä, ja eteni välieriin. Norjalaisikoni Ketil Kronberg pelasi puolivälierissä turnauksen ensimmäisen ottelunsa, koska hänen lapsensa syntymä osui samaan aikaan kuin MM-kisojen avausviikko.

Suomi lähti Tanska-puolivälierään maalillaan MM-ensikertalainen Jarno Ihme. Ottelu sujui suomalaisittain väkevästi, sillä lopputuloksena oli 7-0-voitto ilman sen suurempia ihmeitä.

Ottelun jälkeen Ihme oli luonnollisesti tyytyväinen suoritukseensa. Päävalmentaja Kettunen harmitteli loukkaantumisia Pääkallolle. MM-välierissä Suomen vastustajaksi oli tulossa Tshekki.

Illan mittaan myös kauan odotetut toimituksen viides ja kuudes pelaaja saapuivat Riikaan.

Päivä 8, lauantai 10.12. 2016

Välieräpäivä valkeni lauantaina ja aamunavauksena toimi tietysti Pääkalloblogi Tshekki-välierää ajatellen. Videomies Ojala lähti Suomen toiseen mediapäivään kameroineen. Tuolta reissulta käteen jäi Jani Kukkolan ja Joonas Pylsyn kuulumiset.

Sveitsi-Norja -puolivälieräottelun yhteydessä oli haastateltu myös sveitsiläislegenda Matthias Hofbaueria, joka rikkoi turnauksessa salibandyn MM-kisojen kaikkien aikojen piste-ennätyksen.

Päivän ensimmäisessä välierässä Ruotsi oli lopulta Sveitsiä vahvempi maalein 7-2. Kim Nilssonista tuli turnauksen aikana kaikkien aikojen tehokkain ruotsalainen maajoukkuepelaaja. Ottelun ratkaisijaksi noussut Rasmus Enström kertoi, että toinen nilkka ei ollut aivan pelikunnossa turnauksen aikana. Sveitsin valmennuksessa mukana ollut Esa Jussila myönsi avoimesti, että Ruotsi oli ottelussa selkeästi parempi.

Tshekki-välierää ennakoiden julkaisimme Hakkaraisen ennakkoanalyysin sekä tietysti Suomen avauskokoonpanon, joka ei lopulta tarjoillut suurempia yllätyksiä loukkaantumishuolista huolimatta.

Itse ottelusta muodostui trilleri, jonka Eemeli Salinin laukaus ajassa 59.53 ratkaisi. Vireessä oli eritoten Classic-ketju. Salin kommentoi Pääkallolle uransa tärkeintä maalia, Janne Lamminen nautti välierän kovasta pelistä, Nico Salo kaipaili pallollista rohkeutta ja Eero Kosonen kuvaili välieräottelua haasteelliseksi maalivahdin kannalta.

Hakkaraisen Pääkalloanalyysi niputti vielä ottelun annin kokonaisuudessaan.

MM-kisat päättyivät Suomen kultajuhliin. Kuva: Juhani Järvenpää

MM-kisat päättyivät Suomen kultajuhliin. Kuva: Juhani Järvenpää

Päivä 9, sunnuntai 11.12. 2016

Finaalipäivä polkaistiin koskettavalla Kotilaisen Instagram-päivityksellä. Tämän jälkeen oli vuorossa jo legendaarinen Pääkalloblogi. Kivilehdon lauantainen videohaastattelu näki myös päivänvalonsa finaalipäivänä.

Jossain vaiheessa turnausta (lauantaina) herra Hakkarainen oli vakuuttunut Suomen voitosta. Itse otteluennakko oli kuitenkin totutun maltillinen. Kolmannen MM-mitalin kohtalo ratkaistiin myös sunnuntaina, ja Sveitsi oli Tshekkiä vahvempi pronssipelissä. Ennen MM-finaalia julkaisimme vielä seurantaohjeet, Suomen avauskokoonpanon ja gallupin.

Itse finaalihan päättyi suomalaisjuhliin lukemin 4-3 rankkarikisan jälkeen. Finaalista ja sen jälkeisistä fiiliksistä on jo julkaistu jättimäinen lukupaketti, ja sen voit katsoa tämän linkin takaa.

Pääkallotoimitus poistui MM-kullan myötä Riiasta yhden viikon (5.-11.12.) kävijäennätys taskussaan (59 522 eri kävijää) ja useita maukkaita kokemuksia rikkaampana.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
KimmoQ
16/12/2016
Kiitokset Pääkallolle asiallisesta, mutta kuitenkin iloisesta uutisoinnista ja taustoituksesta. Hyvin menneen kisat myös teikäläisten osalta!
Masa
16/12/2016
Iso käsi Pääkallon porukalle upeasta uutisoinnista kisojen aikana!!
Jone
16/12/2016
Mukava koonti hienosta lukupaketistanne turnausrupeamassa,tämmöisiä lisää,kiitos!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.