Pääkalloblogi MM-Riiassa: Suomi kehittämään pallollista peliä Viroa vastaan

Suomi pääsi kokoontumaan voittorinkiin Sveitsi-pelin jälkeen. Kuva: IFF

Suomi pääsi kokoontumaan voittorinkiin Sveitsi-pelin jälkeen. Kuva: IFF
Suomi pääsi kokoontumaan voittorinkiin Sveitsi-pelin jälkeen. Kuva: IFF

Pääkallo.fi:n MM-kisablogisarja jatkuu Suomen ja Viron maanantaisen kohtaamisen spekuloinnilla. Suomen lohkovoitto on jo selviö ennen päätösotteluita, ja etelänaapurin pitäisi olla höyhensarjatason vastustaja.

Ennakkotunnelmat:

Ensimmäinen kisaviikonloppu on paketissa, ja suuria ihmeitä tai yllätysjytkyjä ei olla vielä nähty. Latvian uskottiin haastavan Tshekki toden teolla, mutta joukkue jännitti itsensä pihalle ottelusta äänekkään kotiyleisön harmiksi jo avauserässä. Aasian klassikon vei nimiinsä pirteästi startannut Thaimaa, ja Pohjois-Amerikan jäsentenvälisen voitti Yhdysvallat yllättävänkin selvästi peräti 8-1.

Areenan turvatarkastukset ovat vähintään kiitettävällä tasolla, ja mediaväkikin syynätään selvästi tarkemmin kuin Göteborgissa pari vuotta sitten. Liikennekulttuuri on sopivan baltialaisella tasolla, ja eilisellä aamupäiväkävelyllä sai katsella vinhasti niin eteen, taakse kuin sivullekin katuja ylitettäessä. Vanhassa kaupungissa on kaunista loskasta huolimatta, ja suomalaisen lompakko kiittää paikallisesta hintatasosta.

Suomen pelaajien ilmeet olivat pressikäytävällä, no, sanotaanko helpottuneita sunnuntaisen Sveitsi-voiton jälkeen. Suoritus ei ollut taaskaan järin laadukas 60 minuutin osalta, mutta tässä vaiheessa tärkeintä oli voittaa ja varmistaa lohkokuninkuus.

Vanhalla kunnon lentokonetuuletuksella voittomaaliaan juhlistanut Miko Kailiala odotteli Viro-peliä rennolla fiiliksellä sunnuntain pelin jälkeen.

– Ei mitään Sveitsiltä pois, mutta kyllä tämä meidän näpeissä oli ja itse koetimme vähän härsiä sitä voittoa heille. Viro-ottelu pitää hoitaa kunnialla alta pois. Sitten on kolme välipäivää, ja lähdetään katsomaan mikä joukkue tulee vastaan, Kailiala jutteli.

Lähtökohdat:

Suomi varmisti A-lohkon voiton eilen Sveitsin kaaduttua 6-4, ja maanantain pelissä joukkue pääsee harjoittelemaan haluamiaan asioita ilman paineita. Sinivalkoisten puolivälierä pelataan perjantai-iltana, joten edessä on Viro-pelin jälkeen kolme täyttä vapaapäivää. Suomi saa Saksa-pelin tapaan myllyttää pitkiä hyökkäyspään ralleja pallon kanssa, ja loppuviikkoa ajatellen yhteisen sävelen löytäminen viisikoissa on tärkeää, kuten kapteeni Tatu Väänänen muistutteli eilen.

Viro joutuu kovaan mankeliin, ja vaikka joukkueen pitäisikin olla Saksaa laadukkaampi ryhmä, kyyti voi olla kylmää. Toisaalta mikäli Suomen fokus karkailee lohkovoiton myötä, Eestin pojat voivat tehdä pelistä erittäin hankalan.

Viro avasi kisat taipumalla Sveitsille 4-8, ja myös Saksa-peli näytti lipuvan käsistä. Viimeisen kuuden minuutin väkevällä nousulla pisteet tasattiin kuitenkin 6-6, ja Suomea vastaan joukkue lähtee hakemaan historiansa suurinta salibandyihmettä. Maat ovat kohdanneet maaotteluissa kolme kertaa, ja ainoa MM-tason kilvoittelu Ostravassa kahdeksan vuotta sitten päättyi Suomen voittoon 7-0.

Maaliero kolmessa pelissä on Suomelle napakka 37-2, joten ihan hirveän paksua nivaskaa seteleitä Viron voiton puolesta ei ehkä kannata lähteä lyömään – ellei sitten halua tukea Veikkauksen voittovaroista jaettavaa kassaa.

Ketä ja mitä seurataan:

Vieläkään Suomi ei onnistunut pelaamaan ehjää 60 minuutin suoritusta, ja etenkin toiset erät ovat olleet erittäin kehnoja. Kannattaa tarkkailla sitä, miten pitävä Petri Kettusen joukkueen ote on koko ottelun osalta. Veikkauksen Pitkävedossa Virolle tarjotaan erikokoisia tasoituksia otteluun, ja jotenkin on sellainen fiilis, että koska Suomi on lohkovoiton jo varmistanut, mitään kaksinumeroista ylikävelyä ei varmaankaan nähdä.

Kaikkensa Suomen menestyksen ja kisatunnelman eteen näissäkin kisoissa tekevä Tero Töyrylä on ollut paikalla Riiassa jälleen alusta asti. Kuva: IFF
Kaikkensa Suomen menestyksen ja kisatunnelman eteen näissäkin kisoissa tekevä Tero Töyrylä on ollut paikalla Riiassa jälleen alusta asti. Kuva: IFF

Puolustaja Jonne Junkkarinen on huilannut viisi kuudesta pelatusta erästä, ja kaiken järjen mukaan FC Vaajakosken kasvatti pääsee irti maanantaina. Hänen kissamaisen pehmeä liikkeensä on kertakaikkiaan nautittavaa seurattavaa. Jani Kukkolan johtama ykkösviisikko on ollut Suomen ehjin kokonaisuus toistaiseksi, ja avausmaalin tekijä voi hyvinkin löytyä jälleen siltä osastolta.

Kisatoimitus veikkaa:

Anssi Karjalainen: Se kuuluisa takamus edellä päin puuta on kuljettu näiden osalta jo pari päivää, ja uskottavuus on koetuksella. Oletuksena on, että Suomi ei halua pelata heikkoa matsia ennen jatkopelejä, mutta onnistuuko se? 7–1 on lopputulema.

Ilkka Kittilä: Eilen oli tulosveikkaus niin lähellä, että tänään ei ainakaan voi osua. Tulos riippunee pitkälti siitä, pystyykö Suomi parempaan ottelun läpivientiin kuin aiemmissa peleissä ja sitä kautta vapautuneempaan tekemiseen. Uskotaan saman trendin jatkuvan kuin aiemmissa, hyvän avauserän ansiosta voitto irtoaa lukemin 8-1, vaikka vauhti hyytyy loppua kohden.

Henri Pitkänen: Varmaan jo tiedättekin, ettei Kittilän poikaan ole luottamista – eilenkin veikkaus karahti kiville kolme sekuntia ennen loppua. Molemmissa peleissä ollaan oltu niin lähellä oikeaa tulosta, että kolmannella kerralla on jo pakko osua. Suomi voittaa 8-2 ja lähtee valmistautumaan perjantain puolivälierään.

Joel Siltanen: Vapautunut Suomi saa maalihanat auki ja ottelu päättyy 10–3. Alkupuoli on vielä tasainen, mutta tilanne repeää loppua kohti.

Ottelu käynnistyy maanantaina klo 15.45, ja Veikkauksen Tulosveto sulkeutuu jälleen hetkeä ennen ottelua. Monivedossa Suomen pelin lisäksi veikataan Ruotsi-Norja -ottelun lopputulosta, ja tarjolla on myös 5000 euron lisärahapotti. Yle TV2 näyttää pelin jälkilähetyksenä klo 18, mutta Yle Areenasta pelin voi katsoa suorana lähetyksenä jo iltapäivällä.

Kyseinen juttusarja on osa Pääkallo.fi:n ja Veikkauksen markkinointiyhteistyötä.

2 comments

  1. Piti alkaa Suomi-Eesti suora lähetys yareenassa. Ei vain kuvaa näy??? Puuhastelua!!!

  2. Nyt näköjään tuli elävää kuvaa. Lähetys tosiaan myöhässä…