Maajoukkueet

Pääkalloennakko: Epätasapainoinen Tshekki pantava pyörimään Suomen karvausmyllyyn

10.12.
2016
2 Kommenttia
1
Maajoukkueet
Jani Hakkaraisen mukaan Tshekki sopii pelitavallisesti hyvin Suomen välierävastukseksi. Kuva: IFF

Jani Hakkaraisen mukaan Tshekki sopii pelitavallisesti hyvin Suomen välierävastukseksi. Kuva: IFF

Suomen miesten salibandymaajoukkueen pelitavan kivijalka Riian MM-kisoissa on puolustuspeli. Pelitapaa voidaan luonnehtia jopa perinteiseksi puolustusvoittoisaksi vastahyökkäyspelaamiseksi nykyaikaisilla mausteilla. Suomen karvauspeli on modernisti kaksivaiheista ja hyökkäämisessä on lyhytsyöttöpelin elementtejä.

Suomen välierävastustaja Tshekki sopii sinivalkoisille viisikkopelin suhteen erinomaisesti. Tshekin viisikkopelin suurin heikkous on nimittäin epätasapaino hyökätessä. Epätasapaino tarkoittaa, että Tshekin pelaajien muodostelma on liian usein epätasapainoinen, kun pallo on joukkueella. Neljä pelaajaa on liian syvällä tai muodostelmassa on suuria aukkoja esimerkiksi puolustajien ja hyökkääjien välillä.

Epätasapaino tarkoittaa huonoa hyökkäyspelin puolustusvalmiutta. Tulee pallonmenetyksiä vaarallisilla alueilla. Siirtyminen puolustukseen on hidastaa ja vaikeaa.

Tähän epätasapainoon Suomen pelitapa antaa mainiot aseet iskeä. Tsekin epätasapaino suorastaan kutsuu Suomen puolustukseen perustuvaa vastahyökkäyspeliä.

Omalla alueella ja keskialueella (karvausvaihe 2) Suomen tulee malttaa merkata miehet läheltä ja tarkasti vaihdosta toiseen oman alueellisen miesvartioinnin mukaisesti. Tämä estää tehokkaasti Tshekin maalinteon pitkistä hyökkäyksistä. Mutta ennen kaikkea se tuottaa paikkoja kääntää peli nopeasti vastahyökkäyksiin, kun Tsekki menettää pallon huonolla viisikkotasapainolla.

Tsekkiä kannattaa myös prässikarvata (vaihe 1) aina kuin se on suinkin järkevää. Tämä sisältää työntämisen keskialueen karvauksesta prässiin. Tällöin Tshekin puolustajien ja hyökkääjien välimatka kasvaa suureksi. Riistosta on aina seurauksena Suomelle 3v2 -tai jopa 4v2-ylivoimahyökkäys. Riistoja myös saadaan, koska Tshekin puolustajien pallollinen pelaaminen menee välimatkan vuoksi vaikeaksi.

Riistojen, nopeiden kääntöjen ja suoraviivaisten hyökkäysten loppuun viemisen avulla Suomi saa erinomaisia maalipaikkoja. Vastahyökkäykset pakottavat Tsekkiä lisäksi rikkomaan. Suomi pääsee iskemään erikoistilanteista eli vapaalyönneistä ja ylivoimalla, mikä on Suomen pelitavan eräs idea.

Suomen kannattaa olla välierässä parempi vastahyökkäysjoukkue kuin Tshekki. Silloin on hyvät mahdollisuudet päästä finaaliin Ruotsia tai Sveitsiä vastaan.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani
NähdäMyyyrä
10/12/2016
Huhut kertoo että A.Rautu astuu pelaavaan kokoonpanon toisessa erässä.
Nahkamyyrä
10/12/2016
Huhut kertoo että A.Rautu astuu pelaavaan kokoonpanon toisessa erässä.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.