Blogit

Pääkalloennakko: Suomelta vaaditaan MM-kultaan 60 minuutin ehjä peli

11.12.
2016
10 Kommenttia
3
Blogit
Suomen ja Ruotsin välinen MM-finaali alkaa tänään klo 17.40. Jani Hakkarainen analysoi kultakamppailun ennakkoasetelmia. Kuva: IFF

Suomen ja Ruotsin välinen MM-finaali alkaa tänään klo 17.40. Jani Hakkarainen analysoi kultakamppailun ennakkoasetelmia. Kuva: IFF

Ruotsin eräs kiistämätön vahvuus on se, että joukkue pystyy nostamaan suoritustasoaan ottelun loppua kohden. Tästä saatiin eilen jälleen mainio esimerkki, kun Ruotsi voitti viimeisen erän Sveitsiä vastaan välierässä 5-0 (yksi tyhjiin) pelin oltua toisella tauolla tasan 2-2. Ruotsi ei tehnyt mitään ihmeitä: yhden kokoonpanomuutoksen lisäksi vain paransi puolustuspeliään, varsinkin takakarvausta.

Tämä tarkoittaa Suomen kannalta päivän klassikkofinaalissa, että Suomen on pystyttävä erittäin hyvään 60 minuutin tai jopa 70 minuutin suoritukseen. Peliä olisi vielä syytä vain parantaa ottelun loppua kohden. Nyt ei yhden erän pelaaminen riitä. Nyt vaaditaan ehjää ottelun läpivientiä. Muuten kullasta on mitä todennäköisemmin turha haaveilla.

Suomen valmennusjohto Petri Kettunen, Mika Ahonen, Jussi Jäntti ja Henri Toivoniemi on tiensä valinnut. Suomi on kehittänyt maalinestopelaamisen, puolustuspelin kivijalan, huippuunsa. Ensimmäinen pelin osa-alue, jossa Suomen on onnistuttava koko ottelun ajan, on siis maalinestopeli. Ennen kaikkea keskialueen ja oman pään alueellisen miesvartioinnin on oltava vaihdosta toiseen kliinisen tarkkaa omien miesten merkkaamista. Virheitä merkkaamisessa tulee väistämättä, mutta niitä ei saa tulla paljoa. Tarkan oman miehen vartioinnin lisäksi tarvitaan uhrautuvaa laukausten peittämistä ja terävää irtopallojen voittamista.

Toiseksi Ruotsille ei saa antaa montaa vastahyökkäystä. Tämä tarkoittaa korkeaa hyökkäyspelin puolustusvalmiutta eli tasapainoisesti sijoittunutta viisikkoa, kun pallo on Suomella. Menetysten jälkeen siirtyminen puolustuspeliin on oltava salamannopeata, mitä tasapainoinen viisikko helpottaa. Palloon on saatava nopeasti paine ja pallottomat pelaajat merkattua, mikä tyrehdyttää Ruotsin vastahyökkäykset alkuunsa.

Ruotsin maalintekoa on mahdollista estää myös silloin, kun pallo ei ole länsinaapurilla. Suomi voi puolustaa myös pallolla. Finaalissa olisi mukava nähdä, että Suomi pystyy pelaamaan mahdollisimman paljon aktiivisia pitkiä hyökkäyksiä hyvällä viisikkotasapainolla. Muuten paine puolustuksessa kasvaa ennemmin tai myöhemmin liian suureksi. Pitkät hyökkäykset ovat toistaiseksi olleet turnauksessa Suomelta myös pallon pitämisen kannalta melkoista tervanjuontia. Tähän kaivataan finaaliin selvää parannusta.

Jos Suomi onnistuu maalinestopelaamisessa 60 minuuttia, niin sitten toivotaan, että sinivalkoiset iskevät voittoon tarvittavat maalit varsinkin vastahyökkäyksistä ja erikoistilanteista. Tänään vastahyökkäysten on lähdettävä kohti Ruotsin maalia kuin tykin suusta. Aikaa hidasteluihin nopeissa käännöissä ei ole. Muuten Ruotsi pääsee iskemään paineen pallolliseen ja järjestäytymään puolustukseen.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jani Hakkarainen
Jani Hakkarainen
Analyytikko, asiantuntija ja filosofi.
Twitter: @hakkarainenjani
maailman nopeinta
11/12/2016
Kilpikonnapuolustus korvaa aiemmin hehkutetun maailman nopeimman salibandyn. Missä iso kuva? Mahdollisimman monen eri pelaajan leirityksessä tietysti.
Reikäpää
11/12/2016
Iso kuva on siinä, että nyt pelataan maailmanmestaruudesta eikä tyylipisteistä.
Haloo
11/12/2016
Kyynisyyden aika ei ole nyt. Nyt pitää vaan tsempata maajoukkuetta.
Jonninmoinen friikki
11/12/2016
Kaikki alle viiden maalin häviöt on loistava suoritus illan finaalista. Tähän vaaditaan maalivahdilta loistopeli.
Tulosveto laitoin2-8, 2-9 & 2-10 tulokset.....Ruotsille!
Rukoilen Kettusen todistavan pelkoni vääriksi.
Maailman nopeinta
11/12/2016
Kysymys olikin siitä onko tavoite maailman nopeimmasta pelistä edennyt NELJÄSSÄ vuodessa? Jos on, niin meillähän on tänään muitakin avuja kuin täydellinen puolustuspeli. Onko? Tsemppiä Suomelle joka tapauksessa.
Maailman nopeinta
11/12/2016
Lisäyksenä: MM-finaali taitaa olla juuri oikea hetki tarkastella näitä asioita, koska kaikkina muina hetkinä vedotaan siihen että prosessi on kesken, EFT:t lähinnä harjoitusturnauksia ynnä muuta. Huomautan vielä, että todellakin pelataan maailmanmestaruudesta eikä tyylipisteistä, mutta Suomella on asiantuntijoiden mukaan 20-30% mahdollisuus. Paljonko mahdollisuudet ovat kasvaneet kahden tai neljän vuoden takaisesta ja mikä osuus tästä on Suomen maajoukkueen tekemisellä?
Peli kesken
11/12/2016
Viihdyttävää peliä, prosessi sen verran nyt kesken, että pallo pitäisi laittaa pömpeliin vielä .. vetoja, vetoja, vetoja ... pakit ja syöttelijä Salokin..
Maailman nopeinta
11/12/2016
Otan kaiken takaisin, Kettunen on maagikko.
Osku
11/12/2016
Olen pelle ja olin täysin väärässä! Kettunen teki sen. Onnea Riikaan!
Junnu#8
11/12/2016
Jävla!!!!!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.