Ulkomaat

Salibandyn ruotsalaistähti avoimena – ”Seuraava aivotärähdys saattaisi tarkoittaa pysyvää fyysistä vammautumista”

17.12.
2016
4 Kommenttia
0
Ulkomaat
Alexander Rudd on yhä toipilaana aivotärähdyksensä jälkeen ja uran jatkumisesta ei ole tietoa. Kuva: perwiklund.se

Alexander Rudd on yhä toipilaana aivotärähdyksensä jälkeen ja uran jatkumisesta ei ole tietoa. Kuva: perwiklund.se

Storvreta IBK:n marraskuussa pelatusta Superliigan Mullsjö-ottelusta muistetaan tällä hetkellä lähinnä vain maailman parhaisiin pelaajiin kuuluvan Alexander Ruddin ja Johan Nyrgårdhin keskialueen taklaustilanne, jonka jälkeisten aivotärähdysoireiden johdosta Rudd joutui jättämään MM-kisat väliin. Innebandymagazinet.se-sivuston haastattelussa Rudd kertoo tämänhetkisestä tilanteestaan.

– Päivät sujuvat vaihtelevasti. En ole pystynyt tekemään juuri mitään, varsinkaan urheilullisesti kuormittavaa kolmeen viikkoon. Minkäänlaista ennakoivaa tietoa tilanteen paranemisesta ei ole olemassa – minun pitäisi olla kokonainen päivä ilman pääkipuja, että voisin pohtia urheilemista, ja toistaiseksi sellaista ei ole ollut, Rudd kuvaili ruotsalaissivustolle.

Aivotärähdys oli Ruddille jo neljäs viiteen vuoteen ja hän pohtii aktiivisesti tulevaisuutta.

– Ei epäilystäkään, etten haluaisin taas olla pelaamassa. Olen kuitenkin miettinyt tilannetta paljon – tämä tilanne on nyt ollut päällä kolme viikkoa ja seuraava aivotärähdys saattaisi tarkoittaa pysyvää fyysistä vammautumista. Kun ajattelen asiaa niin, ei riski tunnu enää sen arvoiselta. Muutos olisi valtava. Salibandy on ollut iso osa elämästäni niin monen vuoden ajan. Minun pitäisi löytää itselleni jokin uusi harrastus, että saisin ajan kulumaan.

Storvreta IBK:n hyökkääjä tiedostaa, että toistuvat päävammat saattavat tuottaa myöhemmällä iällä vakavia seurauksia.

– Katuisin loppuelämäni ajan, jos jatkaisin pelaamista ja saisin uuden aivotärähdyksen. Pahimmassa tapauksessa saattaisin ajautua samaan traagiseen tilaan, kuin jotkut vanhoista jääkiekkoilijoista, jotka joutuvat elämään pimennetyssä huoneessa toistuneiden päävammojen takia.

Loukkaantumiseen johtaneesta tilanteesta Ruddilla on vain häilyviä mielikuvia. Rudd jatkoi ottelua aivotärähdyksen jälkeen vain, koska MM-kisat olivat lähellä.

– En oikein muista tilannetta. Liikuin kentällä kohti hyökkäyspäätä ja havaitsin hänen (Johan Nyrgårdh) liikkeensä. Vein pallon rystylle ja seuraava muistikuva on osumisestani kenttään.

– Tiesin heti, että kyseessä on aivotärähdys, koska seuraavissa vaihdoissa en pystynyt näkemään palloa. En tiedä miksi jatkoin pelaamista. Se ei ollut hyvä päätös, mutta en tiedä pahensiko se tilannetta. Olisin jättänyt ottelun kesken, mutta ajattelin vain MM-kisoja.

Tähtihyökkääjä totesi MM-kisat liian raskaaksi seurattavaksi.

– En oikein pystynyt katsomaan kisoja. Katsoin finaalin lopun ja rangaistuslaukauskilpailun. Se oli vaikeaa – halusin vain hypätä kentälle ja auttaa joukkuetta. Erityisesti tappion hetkellä tuntui, että minun olisi pitänyt olla mukana ja kääntää ottelu Ruotsille.

Lue myös:
Innebandymagazinet.se: Rudd: ”Jag skulle ångra mig resten av livet”
Pääkallo.fi: Video: Ruotsalaistähden aivotärähdyksellä karut seuraukset – ura saattaa päättyä 24-vuotiaana
Pääkallo.fi: Ruotsille jättimenetys MM-kisojen alla – tähtisentteri missaa turnauksen aivotärähdyksen vuoksi”
Pääkallo.fi: Video: MM-kisoihin valmistautuva tähtihyökkääjä sairastuvalle – joutui palaamaan kotiin kesken leirin

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Jonne Lehtimäki
Jonne Lehtimäki
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö
Asemapaikka: Frankfurt am Main
Twitter: @jonleh
Aivan kauheeta
17/12/2016
Miten TÄSSÄ lajissa saadaan nuoren lahjakkuuden ura pilalle??? Tämä "neitien laji" jossa ei saisi taklata... Nyt liitot vähän skarppia, kaikki päähänkohdistuneet, polvitaklaukset ja muuten turhat temput pois ja isolla kakulla! Ei tehdä tästä lajista jääkiekkoa jossa taitopelaajat koitetaan tappaa keinolla millä hyvänsä. Nygårdille iso kakku vaikkei ollut 100% tahallinen.
Yhdyn
17/12/2016
Noi päähän kohdistuvat kontaktit on pakko kitkee pois, vahingollisetkin. Muuten laji menee väärään suuntaan vaikka kamppailupelaamista syystäkin korostetaan, mut silti.. Rudd on valovuoden edellä muita salibandyn maailmanhuippujakin, pelin jokasella osa-alueella. Sääli olis, että kansainvälinen salibandy menettäs keulakuvansa, mut minkä tilanteelle voi..
Peku
17/12/2016
Tiukka linja pitäisi olla jo pienimmistä junioreista lähtien. Se mitä siellä kylvetään niitetään aikuisena. Tänäkin syksynä olen lukemattomia kertoja pyytänyt tuomareita ottamaan rikkeet pois ja antamaan tilaa taitopelaamiselle, mutta ei kaverin saa rauhassa työntää laidan yli ilman että tulee edes vapaalyöntiä. Turha ihmetellä tällaisia juttuja aikuisista - homma muuttuu vasta kun tuomarit alkavat itse kunnioittaa sääntöjä.
Tiinu
17/12/2016
Kurinpidon sivulla näkyy muutama tuore päätös! Suunta on oikea, mutta tuomareiden lausunnossa näkyy, että kaverit on olleet tilanteesta ulkona kuin lumiukot!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.