Maajoukkueet

Suomen joukkueen pörssihai: ”Löin vetoa, että voitan MM-kisojen pistepörssin”

08.12.
2016
4 Kommenttia
4
Maajoukkueet
Peter Kotilainen nautti Suomen muun joukkueen kanssa mediapäivästä rantalentopallon merkeissä. Kuva: Mika Hilska

Peter Kotilainen nautti Suomen muun joukkueen kanssa mediapäivästä rantalentopallon merkeissä. Kuva: Mika Hilska

Happeen Peter Kotilainen, 22, on ollut Suomen ykköstykki salibandyn MM-kisoissa Latvian Riiassa. Kotilainen on naulannut pisteet 5+5 kolmessa pelissä ja ykkösvitjan vasemman laidan esitykset ovat olleet Suomen joukkueen pirteintä antia tähän mennessä.

Huippulahjakkaan Kotilaisen kansainvälistä läpimurtoa on ehditty odotella jo muutaman vuoden ajan. Ensimmäisten kisojen alkusarjan jälkeen sen voi väittää tapahtuneen. Taitava ja vikkelä Kotilainen on hurmannut yleisöä niin Riiassa kuin kotikatsomoissakin.

Miltä ensimmäiset MM-kisat ovat toistaiseksi maistuneet?

– Olen pyrkinyt vain nauttimaan ja unohtamaan kaikki muut asiat, sekä elämään hetkessä. Hauskaa on ollut ja meillä on hieno porukka. Odottelen tässä pelejä näiden kolmen välipäivän vuoksi. Olisi kiva hypätä taas askiin, Kotilainen kertoo maajoukkueen mediapäivässä, jota vietettiin Riian Olympic Sports Centerin rantalentopallokentän läheisyydessä.

Kotilainen nousi Suomen ykkösviisikkoon, kun Lauri Kapasen polvi meni muusiksi Salibandyliigan ottelussa. Viisikko on ollut toistaiseksi Suomen paras. Jani Kukkola (4+2), Miko Kailiala (3+0), Tatu Väänänen (1+5) ja Tommi Aro (0+2) ovat esiintyneet toistaiseksi tasaisen varmasti.

– Omasta mielestäni olen sopeutunut hyvin. Tuon siihen vähän erilaista tekemistä kuin se mihin Kukkola ja Kailiala ovat aiemmin tottuneet. Vähän sellaista yllätyksellisyyttä ja mielestäni meillä on mennyt hyvin. Parhaat pelit ovat vasta edessä, Kotilainen lupaa.

Kotilainen valittiin kahdessa alkusarjan ottelussa Suomen parhaaksi. Kuva: IFF

Kotilainen valittiin kahdessa alkusarjan ottelussa Suomen parhaaksi. Kuva: IFF

Kotilainen kertoi taannoin Radio Kompassin haastattelussa, että on odottanut kutsua kisoihin jo kuusivuotiaasta alkaen.

– Salibandy on ollut minulle ykköslaji aina vauvasta asti. Voi sanoa, että olen syntynyt salibandymaila kourassa. Olen katsellut Mika Kohosta ja muita, jotka täälläkin pelailevat, ihan pienestä pitäen. Nyt kun saa pelata samassa jengissä, niin parinkymmmenen vuoden odottelu on tullut maaliinsa, taituri naurahtaa.

Youtube-julkisuus ei häiritse

Kotilainen tunnetaan tietysti pelitaidoistaan, mutta myös sangen viihteellisistä haastatteluista. Erityisesti IFF:n englanninkieliset haastattelut ovat puhuttaneet vuosien mittaan. Ensimmäisen kerran nuorin Kotilainen kommentoi englanniksi vuoden 2013 poikien MM-kisoissa.

Toinen viihdepläjäys nähtiin vuoden 2014 Champions Cupissa. Tämän vuoden MM-kisojen haastattelut Saksa- ja Viro-otteluiden jälkeen ovat olleet myös mielenkiintoisia.

Mies itse suhtautuu haastatteluihin terveellä tavalla, eikä häntä omien sanojensa mukaan harmita niiden saama julkisuus.

– Ei haittaa. Se on vain hauskaa hommaa. Jotkut pahoittavat mieltään. Minulla on sellainen periaate, että jos joku haluaa kysellä minulta, niin kannattaa opetella puhumaan suomea.

Olisiko siis mahdollista käyttää esimerkiksi tulkkia haastatteluissa?

– Niin no joo. Ei kannata varmasti niin tosissaan ottaa noita kaikkia haastatteluita. Parempi, että niissäkin on välillä jotain erilaista.

Mietitkö yhtään etukäteen mitä sanot haastatteluissa?

– Vähän riippuu tilanteesta. Ainakin muutama minuutti ennen haastattelun alkua pyrin vähän miettimään valmiiksi hommia, keskisuomalainen naurahtaa.

Kotilainen on adoptoitunut MM-vauhtiin erittäin hyvin. Kuva: IFF

Kotilainen on adoptoitunut MM-vauhtiin erittäin hyvin. Kuva: IFF

Happeessa puhaltaa muutoksen tuulet

Jyväskylän Happee on ollut tämän vuosikymmenen menestysjoukkueita Salibandyliigassa. Kotilaisella on meneillään jo seitsemäs kausi liigatasolla. Ainoastaan kaudella 2013-2014 Kotilainen käväisi Classicissa, mutta muilla sesongeilla nuori mies on pukeutunut Hirvinuttuun.

Joukkue on ollut mitaleilla viimeisellä kolmella kaudella, mutta nyt kausi on lähtenyt hiukan nihkeästi liikkeelle.

– Olemme aika monella kaudella rallatelleet runkosarjan, ja runkosarjassa on hävitty vain kaksi, kolme tai neljä peliä. Huono syksy voi olla hyväkin asia. Meillä on monesti ollut keväällä vaikeaa henkisellä puolella ottaa pytty ja niin edelleen. Sen kannalta se voi olla vahvistavakin juttu, että jo tässä vaiheessa käsitellään näitä vaikeita aiheita, Kotilainen pohtii.

Happeen kultakimpaleen vuoden jatkosopimus julkaistiin juuri, ja se pitää pelimiehen Jyväskylässä ainakin kevääseen 2018 asti. Seura on vahvasti Kotilaisten miehittämä, sillä toiminnanjohtajana häärää vanhin veli Pasi Kotilainen ja myös veljessarjan Panu sekä Paul pelaavat joukkueessa.

– Happee on mennyt tässä kesästä ja syksystä organisaationa eteenpäin. Taustalla on tapahtunut hyviä juttuja ja uusiutumista. Hallituskin vaihtui. Haluan olla osa sitä uutta projektia ainakin ensi vuonna. Halusin muutenkin tehdä sopimuksen ajoissa, niin sitä ei tarvitse miettiä sitten keväällä ja pystyy täysillä keskittymään Happeen kanssa pytyn metsästämiseen, Kotilainen valaisee.

Tuliko sopimustarjouksia muualta?

– En sen tarkemmin halua sanoa, että mistä, mutta on niitä tullut. Suomesta ja Ruotsista.

Peter Kotilainen vastaan Peter Kotilainen

Kotilainen on kiistatta taitava pelimanni, mutta huippuotteiden lisäksi on nähty myös ylilyöntejä. Räiskyvä persoona keräsi viime kaudella kaksi punaista korttia runkosarjassa, ja välierien viimeinen Oilers-pelissä nähtiin raju purkaus, joka johti myös ulosajoon ja jälkiselvittelyihin. Täysillä ja tosissaan pelaaminen näkyykin miehen otteissa ajoittain kaksiteräisenä miekkana.

– Olen aina pelannut tunteella tätä lajia. Olen joskus haastattelussakin sanonut, että kotiasioita ja muita vaikeita asioita olen purkanut salibandyyn. Se sitten näkyy välillä kentällä, kun tunteet menevät niin sanotusti yli. Sitten se näkyy noilla tavoilla.

– Se on kuulunut aina omaan elämään, että purkaa omaa elämää palloon ja mailaan. Tällä kaudella olen pystynyt pitämään ne tunteet kurissa aika hyvin, ja keskittymään oikeisiin asioihin. Tunne kuuluu vahvasti omaan peliini ja sitä en tule koskaan tappamaan. Jos se kuolee, niin sitten menee pelitkin huonosti, laituri ruotii.

Kotilainen viittaa aiemmilla haastatteluilla muun muassa tähän Keskisuomalalaisen tekemään haastatteluun, jossa käytiin läpi viime kauden hölmöilyjä. Veljessarjan hankalaa lapsuutta on ruodittu myös tässä Urheilusanomien pitkässä artikkelissa.

Yksi Kotilaistakin auttava asia on se, että Happee on ottanut valmennuskatraaseen henkisen valmentajan, Aleksi Tossavaisen. Mies kuitenkin ymmärtää, että henkisen puolen prosessit etenevät pikkuhiljaa. Joka tapauksessa Kotilaisen pää on pysynyt kylmänä koko syksyn ja ”pörssi-Kotilainen” on paukutellut pisteet 17+14 12 ottelussa.

– Tykkään kyllä ”Allusta”. Tuo uudenlaista väriä valmennukseen, kun valmennus on pysynyt pitkään melko samana. Tuo vähän uutta siihen sektoriin. Henkinen valmennus on kuitenkin vähän sellainen pidempiaikainen projekti, eikä mikään tapahdu sormia napsauttamalla. Se vaatii myös vähän työtä. Toivottavasti se näkyy keväällä kun jahdataan pyttyä, Kotilainen tietää.

Ristiriitaisista otteista johtuen Kotilainen saa myös paljon rapaa niskaansa kommenttikentissä, ja otteluissa. Oikealta puolelta laukova nuorukainen käyttää saamaansa kritiikkiä voimavarana.

– Itselläni, ja voi olla monella muullakin pelaajalla, on semmoinen suhtautuminen, että sitä pyrkii kääntämään sen kritiikin positiiviseksi. On vielä isompi halu näyttää huutelijoille ja muille. Se ei ainakaan itseäni vedä millään tavalla maanrakoon, Kotilainen vakuuttaa.

Liukas laituri on tottunut purkamaan vaikeita asioita salibandyyn. Se on johtanut ajoittain vaikeuksiin. Kuva: IFF

Liukas laituri on tottunut purkamaan vaikeita asioita salibandyyn. Se on johtanut ajoittain vaikeuksiin. Kuva: IFF

Vedonlyöntiä kisojen pörssivoitosta

Vaikka Happeen päävalmentajan Seppo Pulkkisen nimeä ei haastattelussa mainita, niin Happeen toimintaa seuranneille on selvää, että Pulkkisen kärsivällinen ja isällinen ote on tehnyt Kotilaiselle vuosien saatossa hyvää. Pulkkinen on auttanut Kotilaista myös kentän ulkopuolisissa asioissa ja ohjannut siten, että elämä ei ole pelkkää salibandya.

– En tee mitään ihmeempiä. Eipä siinä ihmeellisiä asioita kerkeäkään. Töissä käyn, ja sitten hallille. Päiväkodissa olen töissä, ja siihen päälle vielä opiskelen. Ei hirveästi muuta kerkeä. Pyrin ottamaan rennosti silloin kun se on vain mahdollista, Kotilainen kertoo ajanviettotavoistaan.

Kotilainen on innokas vedonlyöjä ja tiettävästi hän saattaa ajoittain lyödä veto myös omista edesottamuksistaan.

Onko näissä kisoissa mitään vetoa? En sitten suostu uskomaan, että ei ole mitään.

– On jotain pieniä, mutta en viitsi niitä tässä sanoa (naurahtaa).

Kerro joku?

– Pistehommia.

No minkälaisia pistehommia? Sano joku?

– Olen uhonnut, että voitan pistepörssin, mutta ei sen kummempia.

Onko tässä vedossa kova panos?

– Ei mikään hirveän iso, Kotilainen vakuuttaa.

Suomen MM-taival etenee siten, että joukkue kohtaa perjantai-iltana Tanskan puolivälierissä ja lauantain mahdollisissa välierässä astelee vastaan Tshekki tai Viro. Voittajatyyppinä Kotilainen uskoo, että mestaruus on Suomen heiniä tänä vuonna.

– Luulen, että me voitetaan mestaruus. Olen aika varmakin siitä. Kutina on erittäin vahva, mutta mennään peli kerrallaan. Ei katsella päiviä, vaan mennään päivä kerrallaan. Ei vielä vilkuilla sunnuntaille. Voimakas tunne, että nyt voitetaan mestaruus, Kotilainen linjaa.

Onko tavalla väliä?

– Ei ole, kaikki käy, sympaattinen Suomen pörssikärki virnistää.

Lue myös:
Pääkallotodistus: Viro-ottelussa yksi maailmanluokan esitys
MM-avauksessa Suomen parhaaksi valittu Peter Kotilainen: ”Seitsemän syöttöä olisi voinut olla lähellä”
Kesähaastattelussa Peter Kotilainen – pysyykö pää kylmänä ensi kaudella?

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Maju
08/12/2016
Kiitettävästi on juttua saatu aikaan näistä kisoista, hyvää duunia kun muutkin pääkallon lisäksi ovat huomioneet salibandyä, jopa MTV sport, poikkeuksellista.
Näyttää selvältä että finaalissa on Suomi-Ruotsi vaikka toivoisi vielä ylltyksiä..

Kotilainen on pelannut tähän mennessä hyvin ja varmaankin jatkaa pistetehtailua Tanskaa ja Tsekkejä vastaan. Jos hän onnistuu vielä finaalissa niin sitten voidaan puhua oikeasti tähdestä eli jäitä vielä hattuun.
Veikkaan että finaalin suomalaiset onnistujat ovat Salin, Salo ja ymaaalivahti Kosonen.
#51
08/12/2016
Salin on ollut Suomen suurin floppi. Kohonene on ollut aivan kädetön ja jalaton, niinkuin odotinkin. Finaalissa pelaa Suomi ja Sveitsi
Juupajuu
08/12/2016
Jos esim. Sveitsi pääsee ruotsin sijasta finaaliin niin ottelun tunne ja taso laskee pohjamutiin.
Plrssi
09/12/2016
Mistä näkee pistepörssin ku virallisilta sivuilla ei näy

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.