Maajoukkueet

Suomen kippari vaatii nopeampaa reagointia vaikeisiin hetkiin: ”Iso oppi ja läksy meille jatkoa varten”

04.12.
2016
6 Kommenttia
2
Maajoukkueet
Tatu Väänänen väänsi uransa 27. MM-ottelun Suomen takalinjoilla totutun varmaotteisesti. Kuva: IFF

Tatu Väänänen väänsi uransa 27. MM-ottelun Suomen takalinjoilla totutun varmaotteisesti. Kuva: IFF

Suomen kapteeni Tatu Väänänen oli tyytyväinen voittoon 6-4 päättyneen Sveitsi-ottelun jälkimainingeissa, mutta 33-vuotias luottopuolustaja myönsi, ettei esitys ollut kokonaisuutena järin onnistunut.

Alku oli Suomelta vahva lauantain Saksa-avauksen tapaan, ja Suomi johti jo kuuden minuutin jälkeen 3-0, mutta toisessa erässä tyhmät ja turhat jäähyt rikkoivat sinivalkoisten peliä. Väänäsen mukaan pelin annettiin mennä liikaa juustomaan sunnitelman mukaan.

– Eihän se meiltä kokonaisuutena mikään hyvä peli ollut, Väänänen henkäisi.

– Oli vähän sellainen peli, mitä Sveitsi on halunnutkin, että he saavat olla paljon pallossa ja määrittää pelin tempoa. Aivan liian helposti luovuimme pallosta, Väänänen myönsi.

Väänänen oli oikeassa näkemyksensä kanssa. Suomen pallolliset pätkät jäivät valitettavan lyhyiksi etenkin toisessa ja kolmannessa erässä, ja Sveitsi pääsi pyörittämään peliä juuri haluamallaan temmolla. Vaikka Suomen valittu pelitapa korostaakin puolustuspään kautta pelaamista ja riistojen kautta syntyviä vastahyökkäyksiä, pelkästään puolustamalla tuskin voi aina voittaa, ja oman pallollisen pelin olisi syytä olla paremmassa kuosissa.

Sveitsiläistä Wiler-Ersigeniä edustava puolustaja uskoo, että yhteiset kokemukset turnauksen mittaan auttavat tilannetta.

– Kun saamme olla enemmän yhdessä, kentällisten kesken syntyy sopimuksia, ja se helpottaa aina. (Nico) Salon kenttä pelaa mielestäni parhaiten yhteen siinä mielessä, kun on paljon sopimuksia jo seurajoukkueenkin kautta. Pitää vain tehdä töitä viikon aikana, niin kyllä se sieltä tulee, Väänänen vakuutti.

Toisen erän jäähysuman aikana ja jälkeen Suomi ei reagoinut kapteenin mukaan riittävän nopeasti ja oikein.

– Tästä tuli tosi iso läksy ja oppitunti meille jatkoa varten, sillä niillä hetkillä kun Sveitsi teki maaleja ylivoimilla, emme saaneet peliä haltuun ja juonesta kiinni riittävän nopeasti. Onneksi siihen paikkaan tuli toinen tauko, ja saimme koottua rivit. Meidän täytyy pystyä paljon nopeammin reagoimaan mielialamuutoksiin tuollaisessa tilanteessa pelin sisällä, eikä jatkaa jäähyjen ottamista. Muuten tulee vaikeaa, Väänänen vaati.

Suomelle vihellettiin ottelussa viisi kaksiminuuttista ja Jani Kukkolan viisiminuuttinen minuutti ennen loppua. Kokeneen kipparin mukaan jäähyboksista täytyy pysyä poissa nähtyä paremmin.

– Tietenkin pyrimme pelaamaan aina kovaa, mutta fiksummin pitää ottaa kontakteja. Emme voi mennä ihan päättömästi tilanteisiin. Ei voi tuomareita noista jäähyistä syyttää, Väänänen näki.

Väänänen on luutinut ottelut Tommi Aron parina Suomen tehokkaimman ketjun Peter Kotilainen-Jani Kukkola-Miko Kailiala alla, ja pelaaminen uran kuudensissa MM-kisoissa on maistunut Uimaharjun Taimen kasvatille. Sveitsi-pelin plusmiinus näytti lukemaa +3.

– Tuloksellisesti tekeminen tyydyttää, mutta meillä oli ihan samoja ongelmia kuin muillakin tokassa erässä. Jokainen peli on tärkeä meille, sillä emme ole vielä pelanneet paljoa yhdessä. Pelimme paranee varmasti jokaisessa pelissä, Väänänen uskoi.

Sveitsin pelaaminen näyttää ruotsalaispäävalmentaja David Janssonin alaisuudessa menneen parissa vuodessa askeleen tai parikin pallollisempaan suuntaan. Väänänen allekirjoitti tämän.

– Valmentajan kädenjälki näkyy kyllä. Superliigassa Pixbossa hänellä oli paljon pallollisia avauskuvioita, jotka selvästi toimivat sveitsiläisessä mentaliteetissa hyvin. Pelaajat haluavat selviä ohjeita, ja se näyttää toimivan, Väänänen analysoi.

Sveitsi-voiton myötä Suomi varmisti A-lohkon herruuden, ja Viroa vastaan maanantaina joukkue pääsee harjoittelemaan jälleen paljon pallon kanssa pelaamista. Väänänen korosti sunnuntain voiton tärkeyttä.

– Iso voittohan tämä oli tietenkin, ja se alkusarjan steppi joka haluttiinkin ottaa tässä vaiheessa. Tarkoitus on pelata parhaat pelit myöhemmin turnauksessa, ja pystymme kyllä kehittämään peliämme, Väänänen päätti luottavaisena.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Henri Pitkänen
Henri Pitkänen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Lappeenranta

Twitter: @HenriPitkanen
mimmi Tampereelta
04/12/2016
Peter Kotilainen on ollu Suomen paras pelaaja! Ilmiömäisiä syöttöjä jakelee. Toivottavasti sama meno jatkuu ruotsia vastaan. Kotilaisesta huokuu voiton nälkä ja tekemisen meininki. Petrattavaa on jääny ainaki Salinille, Lammiselle
Vasuri
05/12/2016
Väänänen on edustava kippari ja puhuu asiaa. Nyt pittää kapteenin laittaa Kukkola ja kumppanit ruotuun, pelikuri saatava kuntoon. Pakkina Väänänen on luotetteva vaikka ei olekaan enää parhaiten vuosiensa tasolla.
Salo on selvästi paras joukkueessa, ehkä tulevaisuudesa myös seuraava kippari?
Vasen laita on ongelma kaikissa viisikoissa.
Kotilainen on parhaanmillaan erittäin hyvä mutta puolustamiseen liian kevyt ja peli menee usein överiksi kuten eilinen tyhmä taklaus osoitti.
Salin joutuu pelaamaan Kettusen pelikirjan mukaan, puolustaminen etusijalla, valittettavasti hänen vahvuutensa hyökkääjänä ei vielä ole tullut esille. Ruotsia vastaan Classicin viisikko kuitenkin todennäköisesti ainoa joka voisi haastaa..
Kolmosessa Manninen on joutunut vasenpaan laitaan eikä leftin hyökkääjänä ole onnistunut missään ottelussa kun ei saa pelata omilla vahvuuksilla, todennäköisesti Kettusella ei ole muuta vaihtoehtoa kun laittaa Tiitu Mannisen tilalla, viimeistään Ruotsi otteluun.
Puolustajista Kivilehdolla oli eilen liian suuria ongelmia, ei ole enää järkeä peluuttaa kun Viroa vastaan.
Voittoon!!
05/12/2016
Tsemppiä Suomen pojille!!
Matkalle?
05/12/2016
Tuhansia ihmisiä Finaalin kannustamaan Suomi voittoon!!
Poro
05/12/2016
Kahden vuoden projekti ja vielä kisoissa kapteenin suusta tulee kommentti kentällisten yhteispelin puutteesta. Omiin korviini tämä särähtää pahasti. Toivottavasti seuraavan kisaprojektin päävalmentaja uskaltaa tehdä pelaajavalinnat (ainakin mielessään) jo aiemmin, jotta yhteispeliä kehitetään jo maaotteluissa ennen kisoja.
Poro
05/12/2016
...ja kisoihin mennään valmiina. Amatöörimäiseltä kuulostaa, vaikkei sitä varmaan olekaan. Kentälliset ja pakkiparit vain aiemmin jo kasaan. Käsittääkseni länsinaapurimme on peluuttanut maaotteluissa aikalailla kiinteitä kentällisiä. Pylsyn, Kivilehdon ja Stenforsin pelistä näkyi Sveitsiä vastaan yhdessä pelaamattomuus ja sopimusten puute.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.