Suomi rankkareilla salibandyn MM-kultaan!

Kuva:IFF

Kuva:IFF
Kuva:IFF

Suomen ja Ruotsin välinen MM-finaali päättyi Suomen 4-3 -rankkarikisavoittoon. Suomen onnistujia rankkarikisassa olivat Tatu Väänänen, Krister Savonen, Mika Kohonen ja Miko Kailiala.

Jatkoajalla molemmilla joukkueilla oli tontteja, mutta maaleja ei nähty. Edessä oli rankkarikisa.

Suomi vaihtaa rankkarikisaan Jarno Ihmeen maalin suulle.

1. pari: Suomi: Tatu Väänänen maali- Ruotsi: Kim Nilsson maali 1-1
2. pari Suomi: Krister Savonen maali – Ruotsi: Alexander Galante Carlström maali 2-2
3. pari Suomi: Mika Kohonen maali – Ruotsi: Henrik Stenberg ei maalia 3-2
4. pari Suomi: Miko Kailiala maali – Ruotsi: Johan Samuelsson ei maalia 4-2

Ottelun suomalaismaaleista vastasivat Peter Kotilainen (2) ja Sami Johansson.

Pääkallo.fi kertoo maailmanmestareista enemmän illan mittaan.

3.erä

Kim Nilssonilta huipputaitava syöttö Rasmus Sundstedtille kolmannella minuutilla. Eero Kosonen torjuu laukauksen.

Vajaa kahdeksan minuuttia on pelattu, kun Tommi Aro pelaa pallon maalin takatolpalle. Peter Kotilainen ei erehdy, ja peli on 3-3 ajassa 47.47.

Minuuttia myöhemmin Gustafsson kokeilee. Laukaus menee maalin yli. Hiukan myöhemmin Johan Samuelssonilta tiukka rystykuti, jonka Eero Kosonen nappaa.

Ajassa 53.10 Suomi saa ylivoiman. Suomi ei onnistu maalinteossa.

Minuutti ennen loppua Kim Nilssonilla useampi paikka. Suomi kestää.

Ottelun varsinainen peliaika päättyy 3-3, ja edessä on jatkoaika.

Pääkallo.fi kertoo ottelusta lisää illan mittaan.

Ottelutilastot

1. erä.

Ottelun ensimmäiset minuutit ovat tunnustelevia. Ensimmäinen maalipaikka siunaantuu läpiajoon karanneelle Peter Kotilaiselle neljännen minuutin aikana. Ruotsalaispelaaja rikkoo tilanteesta, ja Suomi saa vapaalyönnin. Suomi antaa vapaalyönnin liian hitaasti ja suunta vaihtuu.

Kuudennella minuutilla Kotilainen yrittää puskea Ruotsin päätyyn, mutta menettää pallon keskialueella. Samalla laituri saa kahden minuutin jäähyn mailatta pelaamisesta. Martin Östholm tarjoilee ylivoimalla maalille, ja Kim Nilsson iskee maalin edestä tilanteeksi 1-0 ajassa 7.28.

Ruotsille avautuu huippupaikka minuuttia myöhemmin, kun Nilsson ja Rasmus Sundstedt pääsevät vastahyökkäykseen. Sundstedtin veto menee kumminkin yli.

Ajassa 10.08 nähdään outo tilanne, kun Tobias Gustafsson yrittää sujauttaa maalin takaa kimmoneen pallon maalin. Tuomari ei näe käykö pallo maalissa vai ei. Tuomari tekee videotarkistuksen ja maali hyväksytään. Ruotsi johtaa 2-0.

Suomen avausmaali näkee päivänvalonsa ajassa 12.05, kun Kotilainen kanttaa 2-1-maalin vapaalyönnistä. Syöttö Tommi Arolle.

Neljännentoista minuutin lopussa Jani Kukkolalla on tilaisuus iskeä pallo maaliin, mutta laukaus menee yli.

Ajassa 14.52 on hässäkkää Ruotsin maalilla, ja pallo pomppii Nico Salolle, joka tarjoilee Sami Johanssonille tyhjiin. Johansson tasoittaa pelin tilanteeksi 2-2.

2. erä

Toisessa erässä Ruotsi aloittaa maalitehtailun ajassa 23.49. Tobias Gustafsson iskee pelin toisen maalinsa vapaalyönnistä.

Noin 26 minuuttia on pelattu, kun Sami Johansson pääse laukomaan hyvältä tontilta. Laukaus menee ohi.

Alle seitsemän minuuttia ennen erätaukoa Tero Tiitu joutuu rikkomaan, kun Rikard Eriksson karkaa läpiajoon. Ruotsi ei onnistu maalinteossa kahden minuutin ylivoimalla.

Kun hieman yli 37 minuuttia on pelattu, niin Miko Kailialalle avautuu paikka maalin edessä. Maalia ei kuitenkaan synny.

Puolitoista minuuttia ennen erätaukoa Ruotsin Henrik Stenbergille siunaantuu hyvä tontti. Laukaus suuntautuu kuitenkin maalin yli.

Lue myös:
MM-finaalin 1. erä: Suomi kiri tasoihin kahden maalin takamatkalta
MM-finaalin 2. erä: Ruotsin 3-2 -johdossa kolmanteen erään
Epäselvä tilanne MM-finaalissa vietiin videotuomarille – Ruotsin toinen maali hyväksyttiin tarkistuksen jälkeen
Kuuden vuoden odotus ohi – tässä ovat Suomen maailmanmestarit
Pääkallotodistus: Maailmanmestareiden arvosanat MM-finaalista
Video: Rankkarin upottanut Kailiala: ”Ei tänne mitään vellihousuja valita”
Kolmen kullan konkari itkun partaalla: ”On ollut huikea kahden vuoden matka”
Toisen MM-kultansa voittanut Suomen kapteeni: ”Odotan vain, että pääsemme saunan lauteille”

48 comments

  1. Onnea kaikille asianosaisille! Arvostelin valintoja, en uskonut Ruotsin menevän tuohon Suomen miinaan ja Kohosenkin lanasin moneen otteeseen. Olin väärässä ja hyvä niin.

  2. Kyllä, siinä kävi juuri niinku pitikin, asiantuntijat sai nenilleen, tv-lähetyksessä Mika kuittas ja saman teki Petri Kettunen, projekti onnistui ja lopputulos oli maailmanmestaruus. Tästä vois jatkossa turhanpäiväset räksyttäjät ottaa oppia turpa kannattaa pitää kiinni jos ei tiedä asioista tarpeeksi.

  3. Onneksi Salibandyliiga jatkuu torstaina, ollut jo turhan pitkä tauko.

  4. Ei voi kuin hattua nostaa. Parjasin Classic-kenttää jokunen päivä sitten, mutta se porukkahan nosti omaa tasoaan koko viikonlopun.
    Varmasti moni muukin nostaa tassun virheen merkiksi, mutta itse ennustin Ruotsia mestariksi 100-0. Ei pitänyt olla mitään palaa. Kettunen tosiaan nautti, peluutti 10 kuuminta silloin kun piti jne. Moni olisi varmaan pitänyt kaikki kolme kenttää pelillä.
    Onnea Suomi, ja anteeksi!

  5. Kohonen teki minkä osaa, rankuissa ei erehdy! Tämän sanoin jo ennen turnausta. Myös sanoin miksi Ihme pitää olla mukana. Kuningas näpäytti meikää, tosin minuutit jäi vähiin mutta yhtä kaikki jos tossa paikassa onnistuu, kaikki arvostelu on turhaa. Käsi pystyyn täällä, Mihu on kingi!!!

  6. kyllähän kohonen oli ihan sukka pelissä. Mutta rankkarit sujuu vielä. Mutta jalka ei vaan riitä pelissä.

  7. Salibandyn mm kisoista on mennyt mielenkiinto!!! Välierissä aina samat. Ruotsi,Sveitsi,Tshekki,Suomi. Finaaleissa melkein aina Suomi-Ruotsi. Ainakin alkusarjan ottelut turhia. Voittajat tiedetään jo etukäteen. Jotenkin formaattia voisi uudistaa. Toki nyt ei ollut onneksi Ruotsi-Australia tyylisiä otteluita. Missä oli tasoero kuin päivä ja yö.

  8. Vain suomalainen juntti pystyy löytää maailmanmestaruudesta jotain huonoa sanottavaa. Nauttikaa nyt!

  9. Kyllä mm-kisat ovat nyt aikalailla oikeassa formaatissa. Välierä oli suomella äärettömän tasainen, eikä ruotsikaan mennyt kuin lopussa ohi sveitsistä. Kisat kuitenkin omiaan nostamaan pienemmissä maissa tunnettavuutta, mikäli niistä yhtään puhutaan.

  10. Kyllä on myötähäpeää arvostelijoita kohtaan jotka lyttäs suomenjengin ennen kisoja ja kisojen aikaan.

  11. JUNNU#8, olen kyllä täysin samaa mieltä. Sitten joku valopää on keksinyt, että jotta Suomella olisi pienintäkään mahdollisuutta voittaa joku Hollanti, niin liigasta on _pakko_ pitää kuukauden tauko ennen ja käytännössä jälkeen kisojen (teoriassa siellä on toki 1-2 peliä per joukkue välissä).

  12. Hattu päästä. Lepo. Onnittelut Seinäjoeltakin maajoukkueelle ja sen valmentajalle.

  13. Ai että! Peter on paras, onneks laitto luun kurkkuun teille kaikille anonyymihuutelijoille!

  14. Nauttisin mistä? Tästä vielä viikon kestävästä odottelusta?

  15. Petri Kettunen voisi tallentaa valmennusnäkemyksensä kirjassa jälkipolville. Alkemistin tapaan inspiraatiota voisi hakea elokuvamaailmasta, esimerkiksi juuri tv:stä alkaneesta leffasta Unelmien Pelikirja.

  16. Laitetaan nyt vielä tähänkin ketjuun, että OLEN ISO PELLE! Arvostelin Kettusta ja odotin murskatappiota. Onneksi olin täydellisen väärässä.

  17. Mestaruuden takaa löytyy looginen ja luonnollinen prosessi, jota analyyseissäni avasin jo pitkään ennen turnausta, sekä sen aikana.

    Suomi ampui lämpöleirillä itseään jalkaan siten, että lämpöleirin ollessa täysin väärä ratkaisu, alkoi viime hetkellä tapahtua prosessin kannalta oikeita asioita – jotka näen itse täysin kirkkaana. Joten kuten totesin, lämpöleirin ollessa lajianalyysiprosessiparadoksin lainalaisuuksien mukaan väärä ratkaisu se oli prosessin kannalta oikea ratkaisu, kuten totesin. Sen pystyi lukemaan analyysini rivien välistä kuka tahansa, joka todella ymmärtää lajia nimeltä salibandy. Näitä todellisia ymmärtäjiä ei vain itseni lisäksi lajin parista löydy.

    En jaksa kirjoittaa tähän, mitä kaikkea näin, koin, aistin ja haistoin, mutta jälleen kerran – olin kaikessa oikeassa: Suomi juhlii maailmanmestaruutta.

  18. Arto on raskas. Ei päässy omat pojat kisoihin niin jaksaa itkeä vielä mestaruudenkin jälkeen. Kertoo susta paljon…..

  19. Handu nousee, sori Kettus Pete ja co. Ehkä se on meillä suomalaisilla verissä tuo negaation kautta lähestyminen. Kotilaistakin on tullut joku kerta arvosteltua, mutta vain sen vuoksi että ei käytä lahjakkuuttaan seurajoukkueessa täysillä. Nyt on näyttänyt osaamisensa koko kirjon. Toivottavasti se tulee mukaan myös seurajoukkueeseen. Hyvä ja monella tapaa opettavainen tarina tää joukkue.

  20. Sen verta flänässä, että voi jo lähtee laukalle ja arto ja junnu voi mun puolesta hakkaa hanskaansa! Ehkä aamulla häiritsee tämä kommentti, mutta ihan sama 😉

  21. Ja hienoa huomata, että moni heittää händyn pystyyn arvostelujensa suhteen, meikä mukaan lukien, selkärankaa löytyy!! Hyvä me!!

  22. Niin minähän en tässä ketjussa ole ottanut kantaa pelaajistoon mitenkään. Ainoastaan siihen, että otteluohjelma ja siihen asennoituminen on täysin järjetön.

  23. Classic-kentässä näkyy Nykyn kädenjälki, kun tuli eteen fiksut tosi pelit (Ruotsia ja Tsekkiä vastaan) näkyi todellinen potentiaali ja kun saatiin vielä Johansson mukaan jälki näkyy tässä Falun kenttä (ilman Ruddia) oli aivan jäljessä.

  24. Että sama tilanne se on _joka ikisellä_ joukkueella. Turha siinä on enempää tilannetta voivotella. Olisko parempi sit pelaa mm kisat kotimaisten pleijareiden jälkeen kun joka ikisellä kisapelaajalla takki aivan tyhjänä, ei palvele lajia eikä pelaajia. Herätys

  25. Turhaan Artoa ja muita haukutte, he ovat oikeassa. Formaatti ontuu, kisoissa on tasan kaksi mielenkiintoista päivää ja samalla kotimainen liiga seisoo todella kauan. Ei ole ihanteellisin formaatti MM-kisoille. Rankkariratkaisut ovat myös huono juttu, mutta siitä ei tällä kertaa tarvitse enempää valittaa kun Kettusen sanoin ”Fortuna oli meidän puolella” Suomi voitti ja se on loistavaa, kisat eivät tapahtumana kauheasti säväyttäneet.

  26. Se että kaikkien otteluohjelmat ovat päin havupuuta ei tarkoita, että siihen pitäisi olla tyytyväinen. Ei tässä kyse siitä ole, että joukkue X saa edun tai joukkue Y ei.

  27. MIKA HEMMETIN KOHONEN JA pettteri kotilainen ovat kisojen mvp, nousi muiden yli! Perjele. Kuitenkin hatunnosto kaikille vetojenblokkaajille ja Kim hlvetin nilssonin kanssakamppailijoille !!

  28. Noihin rankkareihin otan sen verran kantaa, että ovat kyllä ihan täyttä pelleilyä. Joku voittaa joku taas ei, mutta onko täällä aivan oikeasti joku sitä mieltä, että pelaamalla ei kannata ratkaista, koska maalin tulemisessa voi kestää? Joku tilastoja tarkemmin tutkinut voisi esim. näistä kisoita kertoa, että montako vaikka 40 minuutin maalitonta pätkää otteluissa pelattiin yhteensä? Aivan hatusta vetämällä heitän, että ei kovin montaa.

  29. Rauhoitu Kilponen! Ota kylmä kaapista ja nauti voitosta. Mikä nyt noin kismittää? Onko ollu huono viikko vai eikö vaimo anna?!? Hyvä Suomi!!

  30. Onnittelut MM-Kullasta koko köörille,niin nuorille nopea jalkaisille kui vanhoille hidasjalkasille.Mutta jotakin ISOA VOITETAAN ENNENKAIKKEA JOUKKUEENA !!!???

  31. Arto usko nyt viimeistään, ei sieltä oilerssista kukaan mahdu maajoukkueeseen. Ei tarvii silti olla katkera!

  32. KUOMAKENKÄKOSTAJA11/12/2016
    No mitäs se ketään haittaa jos liiga on tauolla muutaman viikon. Itsellä ei ainakaan ole ollut hengenlähtö kovin lähellä. Onpahan hyvää ja mielenkiintoista sählyä tarjolla yhteen viikkoon enemmän kun keskiverto liigaviikolla koskaan. Varmasti tuo piristysruiskeen muutamaksi viikoksi, ellei jopa kuukausiksi kotoiseen liigaankin kun näytillä on tukku tuoreita maailmanmestareita. Kertoo lähinnä oudosta ja kahlitusta mielenlaadusta jos ei osaa nauttia kuin oman ehdottoman suosikkiseurajoukkueenjoukkueen otteluista. Salibandyä on myös Salibandyliigan ulkopuolella.

    Oli Ruotsi etukäteiskaavailuja heikompi tai ei, on hienoa että maajoukkueen uusi runko osoitti pystyvänsä kannattelemaan joukkuetta jo tässä vaiheessa lennosta tehtävää sukupolvenvaihdosta. Vahvat tulevat ikäryhmät maltilla sisään ja konkareille, kuten esim. Kukkolalle, Väänäselle ja ehkäpä jopa Tiitulle (pienemmässä ja spesifioidummassa roolissa) parit kisat päälle. Hienoa tästä voitosta tekee myös se, ettei se tullut etukäteen parhaan tapauksen skenaarioissa povatun ”tuurivoiton” tapaan. Suomi oli tänään ilman sarvia ja hampaita aidosti mukana pelissä ja loi jopa isomman tukun vaarallisia maalipaikkoja. Kettusen Penakin irtautui kaikkien yllätykseksi viimeisellä mahdollisella hetkellä kahleistaan ja penkitti vähemmän kuumat pelaajat ja uskalsi tiivistää ottelun lopussa kahteen ketjuun. Mannisen ja Junkkarisen olisin nähnyt isommassa roolissa ehdottomasti vahvistuksena, mutta ehkä kaikkea ei voi kerralla toivoa. Uusi sukupolvi kuitenkin ehdottomasti syy mestaruuteen ja kokonaisuutena onnistuneisiin kisoihin.

  33. Onnittelut voittajille!
    Ruotsi ihmeen pliisu, mutta kunnia Suomen pojille & Kettusen taktiikalle.
    Onnittelut!

  34. Paljon Onnea Mestareille kritiikistä huolimatta (itsekin tähän sortuneena).
    Ja arvostelijoiden arvostelijoille: arvostelu, pelaaja valintojen kritisointi yms kuuluu vaan tähän juttuun. Tosiasiahan on että Suomen pelin/pelit ratkaisi kaksi kentällistä ja nuoret pelaajat. Toisenlaisilla valinnoilla olisi ollut kolme nuorta ja jalalla liikkuva kenttää. Mutta hyvä näin, toivottavasti kahden vuoden päästä tähänkin saadaan muutos ja kultakanta jatkuu. Kiitos vielä ja Onnea maajoukkueelle.

  35. Vaaran olisi kannattanut valita Vretan Viktor Klinsten joukkueeseen. En sano että Falunin Johan Rehn oli torjunut huonosti. Mutta Klinsten maalissa. Niin poikaa vietäisiin pitkin Sergelin toria.

  36. Arto, arvostan sun kommentteja yleensä, mutta nyt ois vaan aika pitää turpa kiinni! Ja pakko provo ku alkoi vituttaa, lerssi ottaa pahasti kuonoon 18.12!!

  37. Hei, Suomi on salibandyn maailmanmestari. Nautitaan siitä yhdessä -me kaikki lajiniilot. Loppuottelu oli todella loistava jännäri.

  38. MM-kisojen formaattihan on aika toimiva. Parit kisat jo vedetty sillä, että joukkueet laitetaan rankingin mukaan lohkoihin ja mm Norja pisti Ruotsin todella ahtaalle ekat kaksi erää. Tämäkin olisi jäänyt tapahtumatta ja kokematta jos jaettaisiin vapaalippuja. Muitakin jännittäviä matseja kisoissa oli. Ja Tanska todisti jopa formaatin toimivaksi: Lähti C lohkosta rankingillä 12 ja tuli kisoissa viidenneksi.
    MM-kisoissa on useampi joukkue kuin vain Suomi ja Ruotsi, eli kannattaa yrittää katsoa formaattia laajemmin kuin vain niillä oman maan laseilla. Ja jos alkaa täydellisesti lyttäämään, niin edes tarjota vaihtoehtoa nykyiselle formaatille eikä vain valittaa.

  39. Joo formaatti toimiva! Ainoa miinus tulee tuosta otteluiden sijoittamisesta ja Suomen oudosta ottelurytmistä, noh nämä on näitä pilkunviilauksia.

    Mitä tulee näihin top4 maiden ulkopuolella oleviin, niin ensisijaisen tärkeää näille olisi saada kisojenkin ulkopuolella kovia treenimatseja ja turnauksia. Esim ilmeisesti Latvia ei tainnut kisavuonna pelata ensimmäistäkään treenipeliä, vai muistankohan nyt ihan väärin. Onneksi tähän on nyt ilmeisesti tulossa muutos, sillä näistä ranking 5-8 maista osa on pistämässä pystyyn omaa EFT turnaustaan. Tuohon kun vielä saataisiin mukaan näitä Suomen u23 jengejä ja vaikkapa ruotsistakin joku junnumaju, niin taso alkaa nousemaan kohisten.