Maajoukkueet

Verestä muistoja – salibandyn MM-historia suomalaisesta näkövinkkelistä

01.12.
2016
3 Kommenttia
3
Maajoukkueet
Tältä se näytti, kun Suomi pääsi juhlimaan MM-kultaa vuonna 2008. Takana oli tuossa vaiheessa jo neljä finaalipettymystä. Kuva: Mika Hilska

Tältä se näytti, kun Suomi pääsi juhlimaan MM-kultaa vuonna 2008. Takana oli tuossa vaiheessa jo neljä finaalipettymystä. Kuva: Salibandyliiga

#Takaisinheittotorstaissa perehdytään tällä kertaa salibandyn MM-historiaan. Lajin ensimmäiset MM-kisat miteltiin 20 vuotta sitten, ja lauantaina alkavat kisat ovat miesten MM-historian yhdennettoista.

Suomi on luonnollisesti osallistunut lajin kaikkiin MM-turnauksiin, ja osallistuu myös lauantaina alkaviin Latvian MM-kisoihin. Kuten oheisesta tekstistä selviää, MM-kisojen pelimuoto on vaihdellut paljon vuosien saatossa. Ohessa on kevyt kertaus jokaisesta pelatusta MM-turnauksesta sinivalkoisesta näkövinkkelistä, ja videomateriaalia Ylen Elävästä Arkistosta sekä Youtubesta.

Ensimmäisissä MM-kisoissa tehtiin toistaiseksi rikkoutumaton yleisöennätys

Ensimmäiset MM-kisat väännettiin oikeutetusti salibandyn synnyinmaassa Ruotsissa. Mukana oli kaikkiaan 12 joukkuetta, ja otteluita pelattiin Tukholmassa, Uppsalassa ja Skellefteåssa.

Suomen MM-taival käynnistyi murskajaisilla lohkovaiheessa. Singapore kaatui avausottelussa maalein 30-0. Sittemmin Suomi voitti myös Unkarin (15-1), Saksan (3-0), Tshekin (4-2) ja Venäjän (10-1). Täten Suomi oli lohkovoittaja puhtaalla pelillä, ja 62-4-maalierolla.

Lohkovoitto tarkoitti välieräpaikkaa. Välierissä Suomi oli norjaa parempi maalein 4-1. Ensimmäisessä MM-finaalissa Suomi kohtasi Ruotsin. Ottelua seurasi Globenissa MM-kisojen ennätysyleisö 15106 katsojaa. Isäntäjoukkue nappasi MM-kullan selkeällä 5-0-voitolla. Suomalaisista Jari-Pekka Lehtonen valittiin MM-turnauksen all starsiin.

Loppusijoitukset:
1. Ruotsi 2. Suomi 3. Norja 4. Tshekki 5. Sveitsi 6.Venäjä 7. Tanska 8. Saksa 9. Latvia 10. Unkari 11. Viro 12. Singapore

Miksi ”Pikku Kakkosen posti” raikui salibandyn MM-finaalissa vuonna 1996?
Turnauksen tilastoja
Videomateriaalia MM-finaalista (Ylen Elävä Arkisto)

Rankkaritappio vei Suomen finaalipaikan

Vuoden 1998 MM-karkelot pelattiin Tshekin pääkaupungissa Prahassa sekä Brnossa. MM-tasolla oli ensi kertaa mukana myös B-sarja. A-sarjaan osallistui tuolloin kahdeksan joukkuetta, ja B-sarjassa oli mukana kuusi joukkuetta.

Suomen joukkueessa pelasi tuolloin ensimmäistä kertaa muuan Mika Kohonen, joka osallistuu vielä myös vuoden 2016 kisoihin. Sinivalkoisten alkulohkossa olivat mukana Tanska, Norja ja Venäjä. Venäjä kaatui avausottelussa maalein 10-1, Tanska lukemin 4-2 ja norjalaiset jäivät nollille loppuluvuin 4-0. Lohkovoitto siis Suomelle maalierolla 18-3.

Välierissä Suomi sai maistaa karvasta kalkkia, sillä Sveitsi eteni loppuotteluun rankkarikisan myötä maalein 4-5. Pronssiottelussa Suomi kukisti Tanskan maalein 4-1. Suomalaispelaajista Mika Kohonen valittiin tähtiviisikkoon.

Loppusijoitukset:
A-sarja: 1.Ruotsi 2. Sveitsi 3. Suomi 4. Tanska 5. Norja 6. Tshekki 7. Venäjä 8. Saksa (putosi B-sarjaan)
B-sarja: 1. Latvia (nousi A-sarjaan) 2. Viro 3. Itävalta 4. Australia 5. Japani 6. Singapore

Turnauksen tilastoja

MM-finaalin vahva nousu ei riittänyt – Karppasesta ensimmäinen suomalainen pörssivoittaja

Keväällä 2000 salibandyn MM-kisat miteltiin kolmessa norjalaiskaupungissa. Drammen, Oslo ja Sarpsporg toimivat turnauksen tukikohtina.

Ensimmäistä kertaa MM-historiassa Suomi ei voittanut kaikkia alkusarjan otteluitaan. Sveitsi kaatui maalein 5-3, ja Venäjä lukemin 10-0, mutta Tshekki pakotti Suomen 2-2-tasapeliin. Lohkovoitto heltisi silti, sillä Sveitsi ja Tshekki kärsivät yhdet tappiot alkulohkossa.

Välierissä Suomen vastustajaksi valikoitui Tanska. Juuteista ei ollut lopulta kovin kovaa vastusta, ja Suomi eteni finaaliin 6-1-voitolla. Finaalissa Suomi taisteli ansiokkaasti kaventaen länsinaapurin 4-1-johdon viimeisessä erässä lukemiksi 4-3, mutta Ruotsi vei voiton maalein 5-3. Suomalaispelaaja voitti turnauksessa ensi kertaa (ja ainoan kerran) MM-kisojen pistepörssin, kun Tero Karppanen oli Andreas Hellgårdin ja Martin Olofssonin kanssa tasapisteissä, mutta iski enemmän maaleja. All stars -kenttään ylsi suomalaisista Vesa Punkari, Mika Kohonen sekä Karppanen.

Loppusijoitukset:
A-sarja: 1. Ruotsi 2. Suomi 3. Sveitsi 4. Tanska 5. Norja 6. Tshekki 7. Latvia 8. Venäjä (putosi B-sarjaan)
B-sarja: 1. Saksa (nousi A-sarjaan) 2. Itävalta 3. Viro 4. Puola 5. Iso-Britannia 6. Japani 7. Australia 8. Unkari

Videomateriaalia MM-finaalista (Elävä Arkisto)
Turnauksen tilastoja

Olofsson-show hiljensi täyden Hartwall Arenan

Toukokuussa 2002 MM-kullasta taisteltiin ensi kertaa Suomessa. Päänäyttämönä toimi Helsingin Hartwall Arena. Kisojen A-sarjassa oli tässäkin turnauksessa kahdeksan joukkuetta, mutta B-sarjaan osallistui peräti 16 maata.

Suomi kohtasi alkulohkossa Tshekin, Sveitsin ja Latvian. Alkulohkosta kehkeytyi erittäin tasainen sillä Suomi, Sveitsi ja Tshekki keräsivät kaikki neljä pistettä. Isäntämaa voitti alkulohkon maalierolla +14, Tshekki oli kakkonen maalierolla 14-10 ja Sveitsi kolmas maalierolla 16-12. Tshekillä oli kuitenkin maalin parempi maaliero keskinäisten pelien suhteen.

Kisoissa pelattiin puolivälierät, joissa Suomi kaatoi Saksan maalein 7-1. Välierissä vastaan asteli Sveitsi, joka kaatui lopulta lukemin 5-1. Itse finaali pelattiin kaikkiaan 13665 katsojan edessä Hartwall Arenassa. Suomi taisteli vimmatusti, mutta Martin Olofssonin hattutemppu viimeisellä kympillä oli liikaa. Jaakko Hintikan 4-5-kavennus yhdeksän sekuntia ennen loppua nostatti kuitenkin tunnelmaa. Voitto heltisi Ruotsille loppuluvuin 6-4. Hintikka ja Jari-Pekka Lehtonen valittiin turnauksen tähdistökenttään.

Loppusijoitukset:
A-sarja: 1.Ruotsi 2. Suomi 3. Sveitsi 4. Tshekki 5. Norja 6. Tanska 7. Latvia 8. Saksa (putosi B-sarjaan)
B-sarja: 1. Venäjä 2. Itävalta 3. Italia 4. Estonia 5. Puola 6. USA 7. Unkari 8. Slovenia 9. Australia
10. Iso-Britannia 11. Hollanti 12. Singapore 13. Japani 14. Espanja 15. Belgia 16. Malesia

Videokuvaa finaalista (Ylen Elävä arkisto)
Turnauksen tilastoja

Alkulohkon tappio johdatti Suomen pronssiotteluun

Vuoden 2004 MM-kisat pelattiin Sveitsissä. Ottelut väännettiin Zürichissa ja Klotenissa. A-sarjan kisoissa oli mukana 10 joukkuetta, ja B-sarjassa kaikkiaan yhdeksän.

Nämä kisat olivat ensimmäiset, joissa Suomi ei voittanut omaa MM-lohkoaan. Venäjä (16-1), Tanska (16-0) ja Latvia (14-2) kaatuivat selkein lukemin, mutta Sveitsi voitti Suomen lohkon päätöspelissä lukemin 4-3.

Tämä tarkoitti sitä, että Suomi kohtasi jo välierissä Ruotsin. Ruotsi rynnisti finaaliin lukemin 5-3. Pronssia Suomi nappasi ottamalla revanssin Sveitsistä rankkarikisassa maalein 8-7. Tshekin ja Ruotsin välinen finaali päättyi tshekkien nousujohteisen pelin myötä 6-4 Ruotsille. Henri Toivoniemi, Jari-Pekka Lehtonen ja Mika Kohonen valittiin turnauksen tähdistökenttään.

Loppusijoitukset:
A-sarja: 1. Ruotsi 2. Tshekki 3. Suomi 4. Sveitsi 5. Norja 6. Latvia 7. Venäjä 8. Saksa 9. Tanska 10. Itävalta (putosi B-sarjaan)
B-sarja: 1. Italia (nousi A-sarjaan) 2. Viro 3. Unkari 4. Hollanti 5. Slovenia 6. Iso-Britannia 7. USA 8. Australia 9. Singapore

Turnauksen tilastot
Pronssipelin rankkarikisa (Youtube)

Tämä tukistus kävi kalliiksi vuoden 2006 MM-kisojen jatkoajalla. Kuva: Kuvakaappaus Ylen kuvamateriaalista

Tämä tukistus kävi kalliiksi vuoden 2006 MM-kisojen jatkoajalla. Kuva: Kuvakaappaus Ylen kuvamateriaalista

Ruotsin vei MM-kultaa tukistuksen mitalla

Keväällä 2006 MM-kisat palasivat Ruotsiin. Viimeisissä kevätkisoissa ottelut miteltiin Tukholmassa, Helsingborgissa ja Malmössä. A- ja B-sarjan sarjassa oli tuolloin 10 joukkuetta molemmissa. Uutuutena tuli kuuden joukkueen C-sarja, jonka pelit oteltiin Espanjassa.

Suomella ei ollut mitään hätää alkulohkokovaiheessa, vaan tie välieriin aukesi puhtaalla pelillä. Tieltä saivat väistyä Venäjä (12-2), Tshekki (6-3), Italia (20-0) ja Latvia (12-1), joten maalieroksi muodostui komea 50-6.

Myöskään välierävastus Sveitsi ei tuottanut Suomelle kovin suuria vaikeuksia, ja ottelu meni sinivalkoisten nimiin loppuluvuin 5-2. Lajihistorian neljännestä Suomi-Ruotsi-finaalista ei dramatiikka uupunut. Suomi johti ottelua ottelun ensimmäisellä kympillä jo 3-0, ja kolmannessa erässä 5-3, mutta Ruotsi nousi johtoasemaan viimeisellä kympillä. Suomi pakotti Ruotsin kuitenkin jatkoajalle Lassi Vänttisen tasoitusmaalilla. Jatkoajalla Suomen kohtaloksi koitui Peik Salmisen tukistamisesta saama jäähy, jonka aikana Ruotsi käytti ylivoimansa hyväksi iskemällä voittomaalin ajassa 67.54. Henri Toivoniemi, Mika Kohonen ja Tero Tiitu ylsivät turnauksen tähtiviisikkoon.

Loppusijoitukset:
A-sarja: 1. Ruotsi 2. Suomi 3. Sveitsi 4. Tshekki 5. Latvia 6. Tanska 7. Norja 8. Italia 9. Venäjä 10. Saksa (putosi B-sarjaan)
B-sarja: 1. Viro 2. Unkari 3. Hollanti 4.Slovenia 5. Itävalta 6. Japani 7. USA 8. Singapore 9. Iso-Britannia 10. Australia (putosi C-sarjaan)

Turnauksen tilastot
Videokuvaa loppuottelusta (Ylen Elävä arkisto)

Huippujännittävä MM-finaali päättyi Suomen kultajuhliin

Prahassa ja Ostravassa pelatut vuoden 2008 MM-kisat ovat jääneet ikuisesti suomalaisten mieleen. Nyt kisat järjestettiin ensi kertaa joulukuussa. A-sarjassa oli osallisena kaikkiaan 10 joukkuetta samoin kuin B-sarjassakin. Slovakiassa pelattuun C-sarjaan osallistui kaikkiaan yhdeksän maajoukkuetta.

Suomen alkusarja sujui totutun hyvin. Kyytiä saivat Viro (7-0), Tanska (8-2), Sveitsi (4-0) ja Norja (15-5). Välieräpaikka heltisi 34-7-maalierolla.

Välierissä vastaan asteli Tshekki. Isäntämaa joutui taipumaan Suomelle loppuluvuin 4-2. Seurasi loppuottelu Suomi-Ruotsi, jonka tapahtumat ovat sangen legendaarisia koko salibandyhistoria huomioiden. Suomi pelasi ensimmäisen erän hurmiossa, ja johti 4-0 erätauolle mentäessä. Ruotsi oli kuitenkin tyylilleen uskollinen, ja käänsi tilanteen puolessa tunnissa 6-4-johtoasemaksi. Tamperelainen kultatukka Lassi Vänttinen osui vielä kahdesti viimeisellä kympillä, ja edessä oli toinen perättäinen jatkoaika MM-finaalissa. Jatkoajalla ratkaisijaksi nousi Tero Tiitu, joka viimeisteli voittomaalin Rickie Hyvärisen erinomaisesta esityöstä. Kyseessä oli Suomen ensimmäinen MM-kulta, ja samalla ensimmäinen kerta, kun Ruotsi syöstiin valtaistuimelta. Henri Toivoniemi ja Santtu Manner valittiin turnauksen all stars -kentälliseen.

Loppusijoitukset:
A-sarja: 1.Suomi 2. Ruotsi 3. Sveitsi 4. Tshekki 5. Latvia 6. Norja 7. Venäjä 8. Viro 9. Tanska 10. Italia
B-sarja: 1.Saksa 2. Puola 3. USA 4. Itävalta 5. Singapore 6. Japani 7. Unkari 8. Slovenia 9. Hollanti 10. Iso-Britannia
A-sarjan seitsemän parasta ja B-sarjan voittajat varmistivat paikan vuoden 2010 A-sarjan kisoihin. Lopuista kuudesta paikasta karsittiin.

Turnauksen tilastot
Finaaliottelun maalikooste (Youtube)
Videokuvaa finaalista (Ylen elävä Arkisto)

Kotikultaa juhlittiin vuvuzelojen tahdissa

Joulukuussa 2010 MM-mittelöt käytiin lumen valtaamassa Helsingissä. MM-turnausjärjestelmää uudistettiin merkittävästi, ja nyt joukkueet sijoitettiin kahden lohkon sijaan neljään. Syynä oli tietysti se, että joukkuemäärä oli nostettu 16:een. MM-paikoista myös karsittiin neljässä lohkossa. Näistä kaksi väännettiin Euroopassa, yksi Aasiassa ja yksi Amerikassa.

Suomen alkulohkoon kuuluivat Venäjä, Kanada ja Tanska. Näistä kaikki kaatuivat selkein lukemin 14-2, 14-2 ja 8-1. Maalieroksi muodostui täten 36-5.

Puolivälierissä Suomi kohtasi Latvian, joka kaatui maalein 12-2. Välierävastus Tshekki oli myös suupala luvuin 6-1. Finaaliottelussa 13276 katsojaa huusi, ja huudatti vuvuzeloja sydämiensä kyllyydestä. Suomi oli tällä kertaa selkeästi Ruotsia edellä, ja toinen maailmanmestaruus kirposi loppulukemin 6-2. Kisojen tähdistöön valittiin Juha Kivilehto, Tero Tiitu ja Mika Kohonen.

Loppusijoitukset:
1. Suomi 2. Ruotsi 3. Tshekki 4. Sveitsi 5. Latvia 6. Norja 7. Viro 8. Venäjä 9. Puola 10. Saksa 11. Kanada 12. Italia 13. Tanska 14. Australia 15. Japani 16. Singapore

Viisi ensimmäistä joukkuetta varmisti paikkansa vuoden 2012 MM-kisoissa.

Turnauksen tilastot
Finaaliottelu kokonaisuudessaan (Youtube)
Video: Näin Hartwall Arena pauhasi vuonna 2010 – 13276 ihmistä näki MM-kotikisojen kultahuuman (Pääkallo.fi)
Videokooste (Ylen Elävä Arkisto)

MM-kultaa kotikisoissa 2010. Tunnelma ottelussa, ja sen jälkeen oli kohdillaan. Kuva: Mika Hilska

MM-kultaa kotikisoissa 2010. Tunnelma ottelussa, ja sen jälkeen oli kohdillaan. Kuva: Mika Hilska

Kaikkien aikojen finaalinöyryytys puhutti somessa

Vuonna 2012 pelattiin jälleen Sveitsissä. Pelikaupunkeina toimivat Bern ja Zurich. Joukkuemäärä, ja turnauksen pelitapa pysyi samanlaisena kuin kaksi vuotta aikaisemmin.

Alkulohkossa Suomi kohtasi Saksan, Venäjän ja Kanadan. Ensiksi mainittu kaatui 10-1, Venäjä 16-1 ja Kanada peräti 29-3. Paikka puolivälierissä varmistui siis maalierolla 55-5.

Puolivälierävaiheessa Suomi sai vastaansa Tshekin, joka taipui loppuluvuin 4-1. Välierissä isäntämaa laittoi Suomen ahtaalle, ja Juha Kivilehdon jatkoaikamaali ratkaisi finaalipaikan. Finaaliottelu oli suomalaisittain pannukakku. Ajassa 31.31 Ruotsi karkasi jo 9-0-johtoon, ja viimeiseen erään mentiin tilanteesta 9-1. Vaikka Suomi voitti viimeisen erän, niin lopputulos 11-5 kertoi karua kieltään. Finaalisukellus herätti tuolloin laajalti tunteita kotikatsomoissa, ja sosiaalinen media eli ensi kertaa vahvasti mukana MM-taistossa. Henri Toivoniemi ja Tatu Väänänen valittiin kisojen tähdistökentälliseen.

Loppusijoitukset:
1. Ruotsi 2. Suomi 3. Sveitsi 4. Saksa 5. Norja 6. Latvia 7. Tshekki 8. Slovakia 9.Viro 10. Venäjä 11. Puola 12. USA 13. Kanada 14. Unkari 15. Japani 16. Singapore
Vuoden 2012 MM-sijoituksilla ei ollut merkitystä seuraavia kisoja ajatellen, vaan kaikkien maiden paitsi isäntämaan (Ruotsi) tuli osallistua MM-karsintoihin.

Turnauksen tilastot
MM-finaalin maalikooste (Youtube)
Suomelle paha nöyryytys – Ruotsi murskavoitolla MM-kultaan (Pääkallo.fi)
Hakkarainen: 31 mustaa minuuttia ja 31 synkkää sekuntia (Pääkallo.fi)

Finaalille vahva alku – länsinaapuri juhli lopussa

Viimeisimmät MM-kisat pelattiin Ruotsissa, Göteborgin kaupungissa. Kisoihin tuotiin uutuutena tasolohkot. A- ja B-lohkoissa pelasivat top-8-maat, ja C- ja D-lohkoissa siitä heikommat kisoihin selviytyneet. A- ja B-lohkoista eteni kaksi joukkuetta suoraan puolivälieriin, ja kaksi joukkuetta pelasi neljännesvälierissä C- ja D-lohkon top 2-joukkueita vastaan.

Suomi ja Ruotsi kohtasivat kisoissa ensi kertaa jo alkulohkossa. Saksa (9-2) ja Latvia (7-1) olivat Suomelle suupaloja. Ruotsi oli kuitenkin vahvempi lohkon viimeisessä pelissä maalein 5-2.

Puolivälierissä Suomi upotti Norjan loppuluvuin 6-1. Tshekki tarjoili sinivalkoisille kelvon vastuksen välierissä, mutta Suomi eteni finaaliin loppuluvuin 6-3. Yhdeksäs Suomi-Ruotsi-finaali oli tasainen vääntö. Suomi iski johtoon alle puolessa minuutissa, ja pääsi kahden maalin johtoon ensimmäisen erän lopussa. Ruotsi ei kuitenkaan vaipunut epätoivoon, vaan iski kotiyleisön riemuksi tasoihin toisessa erässä. Kolmannessa erässä Henrik Stenbergin voittomaali varmisti MM-kullan ruotsalaisille.

Loppusijoitukset:
1. Ruotsi 2. Suomi 3. Tshekki 4. Sveitsi 5. Latvia 6. Norja 7. Tanska 8. Viro 9. Saksa 10. Slovakia 11. USA 12. Kanada 13. Venäjä 14. Australia 15. Japani 16. Etelä-Korea

Turnauksen tilastot
Liveseuranta: Pääkallo.fi seurasi MM-finaalia – näin Ruotsi vei MM-kultaa (Pääkallo.fi)
Valtava pettymys upeasti taistelleelle Suomelle, Ruotsille MM-kultaa – lue finaalin tuhti juttupaketti (Pääkallo.fi)
Finaalin maalikooste (Youtube)

Vuoden 2014 MM-finaali alkoi riemukkaissa tunnelmissa, kun Jani Kukkola vei Suomen johtoon 26 sekunnin kohdalla. Kuva: IFF

Vuoden 2014 MM-finaali alkoi riemukkaissa tunnelmissa, kun Jani Kukkola vei Suomen johtoon 26 sekunnin kohdalla. Kuva: IFF

Päivitetty 1.12. 21.47

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen
Jooja
01/12/2016
Hienoa tekstiä, mutta haluaisin korjata ettei Suomen alkulohkossa vuonna 2010 ollut Austraalia vaan Tanska.
Joel Siltanen
01/12/2016
Tattis huomautuksesta! Artikkelia on korjattu.
Pekka Valve
02/12/2016
videolinkit lämmittivät kylmää sydäntäni, hyvä artikkeli

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.