Blogit

Kommentti: Kiitos 1988 – 2017 – on aika haudata salibandyn Suomen Cup

18.01.
2017
22 Kommenttia
6
Blogit

Classic ja EräViikingit mittelevät lauantaina miesten Suomen Cupin finaalissa. Toni Lötjösen mukaan Suomen Cupin tekohengittämisen voisi jo lopettaa. Kuva: Esa Takalo

Tässäkö se nyt oli? Kyllä, kiitos ja hyvästi. Kohta kolmekymppisiään viettävä Suomen Cup on tullut tiensä päähän. Tämä kirjoitus ei tuo tuohon totuuteen mitään uutta. Kaikki on sanottu ja kerrottu tuhanteen kertaan. Edesmennyt Antti O. Arponen kirjoitti Suomen Cupin korpivaelluksesta jo neljä vuotta sitten otsikolla ”Suomen Cup voitaisiin lopettaa”.

Niin voitaisiin ja paremminkin pitäisi. Pyrin yleensä kritiikeissäni löytämään jotain rakentavaa. Etsimään näkökulmia ja mahdollisuuksia tehdä asioita toisin. Suomen Cupin kohdalla eväskorini on kuitenkin syöty. Itse korikin on viety. Järkevät ideat cupin arvostuksen nostamiseksi ovat itselläni yhtä vähissä kuin ne ovat Alakiventiellä. Eikä niitä ”heureka”-huutoja ole kuulunut muualtakaan.

Tämän kauden Suomen Cupiin osallistui miesten 28 pääsarjajoukkueesta kahdeksan. Kuusi Salibandyliigajengiä ja kaksi joukkuetta Divarista. Noihin lukuihin kiteytyy koko Suomen Cupin uskottavuus. Tai siis sen puute. Arvostus vaatii sen, että parhaat ovat mukana. Kaikki parhaat.

Seuroille cupista aiheutuvat kulut on nostettu usein suurimmaksi syyksi joukkueiden haluttomuudelle lähteä cup-junan kyytiin. Tällä hetkellä miesten cupin voittajalle lätkäistään tilille 10 000 euroa riihikuivaa ja hävinnyttäkin balsamoidaan vielä 3 500 eurolla. Muiden kirstu ei kilahda. Palkintorahat ovat aina kohtuullisen hyviä houkuttimia, muttei ole kovin realistista että palkintosummia voisi hirveästi kasvattaa. Ja vaikka olisikin, niin uskoakseni sille löytyy parempia kohteita kuin saattohoidossa riutuva cup-karkelo.

Jos ei rahalla niin pakolla? Ainahan pääsarjalisenssin yhteydessä voitaisiin joukkueet pakottaa osallistumaan cupiin. Saataisiinpahan kaikki osallistumaan, mutta tämä tuskin aiheuttaisi riemukulkueita seurojen toimistoilla. Ajatuspolkuni törmää tätäkin reittiä pitkin samaan seinään. Arvostukseen ja sen puutteeseen.

Jos Suomen Cup olisi salibandyssa arvostettu kilpailu ei sitä tarvitsisi pakolla tuputtaa ja seuroilla löytyisi intressi osallistua siihen. Silloin löytyisi myös ne tarvittavat eurot, joilla pelaajat ruokitaan huoltoasemalla myös cup-reissuilla. Cupin romantisoijat näkevät alasarjajoukkueet haastamassa suuret ja mahtavat liigaseurat, mutta riittääkö se? Löytyykö joltain vielä muita argumentteja kuin romantiikka? Eipä juuri.

Alakiventielläkin on luovutettu. Salibandyliigaa ja Divaria pelataan samana päivänä kun cupin finaalin pitäisi olla kaikkien huulilla. Cup ei juuri näy edes liiton omissa kanavissa. Superfinaali loistaa muutama päivä ennen cupin huipentumaa Salibandyliigan Facebook-bannerissa. Cupin arvonnat lähetetään salibandykansalle kahvitauon lomassa. Kuva on huono eikä äänikään kuulu. On luovutettu, kun pitäisi luopua.

Luovuttaminen on vaan niin paljon helpompaa, kuin luopuminen. Luovuttaminen on silmien sulkemista. Ei tarvitse ajatella eikä suunnitella tulevaisuutta. Luopuminen sen sijaan on tietoinen päätös. Se vaatii piirun rohkeutta ja aimo annoksen rehellisyyttä. Nyt sitä on löydyttävä. On todettava, että tuote on huono. Paketoitava se juhlallisin menoin ja jatkettava eteenpäin.

Ja mikäs sen parempi paikka näille jäähyväisille kuin Tampere ensi lauantaina. Vastakkain kaksi tämän hetken parasta kotimaista seurajoukkuetta. Family saa varmasti festarit aikaiseksi Tampere Areenalle, joten laitetaan Kiitos-paitaa päälle ja lähetetään Suomen Cup viimeiselle matkalleen.

Virallinen ”Kiitos Suomen Cup” -tyyli. Kuva: Toni Lötjönen

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Toni Lötjönen
Toni Lötjönen
Ylijohtava, eli Toni Lötjönen, istui pari kautta SSV:n penkillä ja on nykyään lajin ainoa mielipidevaikuttaja.
Mömmö
18/01/2017
Aamen!
katsojaluvut?
18/01/2017
En ole CUP pelejä seurannut kun ei oma joukkue osallistu, tämä lopettaminen sopii siis sinänsä hyvin.

Ehkä voisi vielä katsojamäärävertailua tehdä liigapeleihin verrattuna, käykö siellä kukkaan.
Yli rajojen
18/01/2017
Iso harmi olisi cupin loppuminen pääsarjojen ulkopuolelle. Turnausmuotoisten sarjojen joukkueet pääsevät haastamaan täysimittaisessa matsissa 2div joukkueen. Siistiä. Entäpä Nibacos (2div) - Lasb - peli tällä kaudella? Nibacokselle maalin tappio kotikentällään. Varmasti tosi siisti kokemus pelaajille. Yleensäkin tällänen lohkojaon ja sarjatason ylitys on todella mukavaa vaihtelua pelaajille. Harmi olis, jos cup loppuisi.
Uusia tuulia
18/01/2017
Siitä en käy kiistelemään, etteikö nykyinen formaatti olisi tullut tiensä päähän. Sen sijaan totaalisen kuoppaamisen nimeen en vanno. Uusia ideoita tulille ja tässä olisi yksi. Kaikki liiga ja divarijoukkueet osallistuisivat uuteen Liigacuppiin, joka pelattaisiin alkulohkovaiheessa alueittain.Eli esim.4-6 joukkueen alkulohkot lähipaikkakuntien joukkueista, jolloin ei matkustuskuluja hirveästi kertyisi, pikku paikkakuntien "romantiikka" säilyisi, ja saataisiin mahdollisesti upeita paikallispelejä aikaiseksi. Lohkoista menisi sitten esim.2 parasta jatkoon, jonka jälkeen normaalit kerrasta poikki jatkopelit ennen finaalia. Sen lisäksi 2.divarista alaspäin muiden sarjojen joukkueille säilyisi edelleen jonkunlainen Suomen cup formaatti yllä, kiihottaisi varmasti osallistujamääriä aladivareista, koska ns. mahdottomat vastustajat pelaisivat nyt eri sarjaa. Tällä saataisiin myös joukkueille lisää laadukkaita otteluita kauden aikana, koska niiden pelien takiahan tätä juttua kaikki me loppujen lopuksi teemme.
Arto Kilponen
18/01/2017
En ole koskaan yhtään Cupin peliä nähnyt edes TV:stä.
Kilto Arponen
18/01/2017
Cuppi on huono.
Suomi x cup
18/01/2017
Muistaako kukaan enään, kun SSV ei jaksanut laittaa mattoa cupin peliin ja pelasi pasilan parketilla. Arvostus ei ole tuosta noussut, alasarjajoukkueiden kannalta ikävää, että suosio pääsarjatasolla on olematonta.
JZ
18/01/2017
Kaksi vaihtoehtoa, joko pääsarjoihin osallistumispakko, tai sitten luovutetaan koko helahoito pois.

Näistä kahdesta olen ensimmäisen kannalla. Homma pitää vaan ajatella siten, että pääsarjoihin lähtemisen kanssa samaan pakettiin nyt vain kuuluu myös Cupissa edustaminen. Ehkä se merkitys sitten vähitellen nousisi. Tai ei se ainakaan enempää vihkoon voisi mennä mitä nyt menee.
Jussi Hietaranta
18/01/2017
Meidän alasarja- (3-4. div.) joukkueen unohtumattomimmat pelit ovat olleet cup-pelejä. Päästy haastamaan 2-divarijoukkueita, joskus voitettukin ja päästy hekumoimaan mahdollisuudella kohdata liigaporukoita.

Cupin lähtökohta pitäisi olla sama kuin jalkapallon puolella Englannissa jossa pienet pääsevät haastamaan isoja, kenties jopa myymään lippuja kerran elämässä. Tämä vaatisi sitä, että Kakkosesta ylöspäin KAIKKI porukat olisivat mukana heti turnausmuotoisten otteluiden (1-2. kierros) jälkeen. Arvonta striimattaisiin livenä ja olisi oikeasti joku jännitys. Nythän 3. kierroskin on vielä jonkun tuntemattoman kaavion mukaan valmiiksi arvottu.

Toki ymmrrän että tämä ei varmasti palvelisi isommin liigaporukoita mutta näissä peleissä olisi tarjolla myös peliaikaa siellä vähemmän pelaaville.

Positiivisena puolena alasarjajoukkueen näkökulmasta on sanottava että nykyinen 1-2. kierroksen turnausmuotoinen formaatti on erinomainen. Siihen kun yhdistettäisiin aito (ainakin alueellinen) arvonta ja kaikki joukkueet mukaan heti kolmoskierrokselta, cup-tuhkan voisi saada jälleen hehkumaan.
Chinni
18/01/2017
Cuppia näytettiin telkkarissa niin monta vuotta sitten kun kaikki cup finaalit talvelta, säbä, futsal, lentis ja koris oli samassa veneessä. Nyt tästäkin ideasta on luovuttu. Cuppia pitäisi nyt uudistaa ja paljon tai kuten löde sanoi, lopettaa koko leikki. Siihen vastaus on kuitenkin 2018.
repe
18/01/2017
Uusia Tuulialta hyvä ja harkinnanarvoinen idea. Finaalia lukuunottamatta kaikki pelit harjoituspelikaudelle elo-syyskuulle. Yhtenä viikonloppuna pelattavissa aluelohkoissa ja olisi tunnelmaa ja kunnon kyläjengihurmosta. Matkustaminen, kulut ja se että vuoden ainoat vapaat viikonloput kuluvat cup-peleissä ovat varmaan peikko monelle osallistua cupiin.
Reformi
18/01/2017
1. Parempi rahapalkinto. 2. Voittajalle osallistumisoikeus seuraavan vuoden Champions Cupiin. Jos liigamestari voittaa Suomen Cupin, niin sitten osallistumisoikeus annettaisiin cupissa toiseksi tulleelle. 3. Liigajoukkueille velvollisuus osallistua. 4. Alueelliset karsinnat edellä jonkun muun esittämällä tavalla. 5. Pelataan ennen tai jälkeen liigakauden, ei samaan aikaan.
ei pakkoa
18/01/2017
Velvoittaminen on aina huono, jos joukkuetta ei tämä kiinnosta niin siellä pelaa a-junnut sitten.
Tieto
18/01/2017
Cupiin pitäisi puhaltaa ilmaa vaikka pakolla. Tai sitten unohtaa koko juttu. Lötjönen tuossa kertoi jo tärkeimmät. Jos lajin korkein johto ei arvosta cupia ni miten ihmeessä siitä saadaan oikeasti tärkeä kilpailu? Lajin johtoniilot herätkää!
JZ
18/01/2017
Pakkoakin voi minusta kokeilla jos homma ei muuten yskähdä käyntiin! Jos Cup mätänee koska osallistuminen on vähäistä, ja taas osallistuminen on vähäistä koska Cup tuntuu mädältä, niin noidankehä lienee aika helposti nähtävissä. Vastaavasti pakottamalla voisi minusta edes kokeilla, kääntyisikö kierre ympäri. Ehkäpä se alkaa maistumaan, kun "koko suomi" pelaa...?
Jani
18/01/2017
Tuskin cuppia lopetetaan. Itse näen alasarjajoukkueena tämän ainoaksi mahdollisuudeksi päästä pelamaan ylemmän sarjatason joukkueita vastaan. Kiinnostavuus on myös ollut kovaa luokkaa maakunnissa, ymmärrän toki että tämä saattaa kuormittaa pääsarjatasoa mutta erittäin tärkeää monille pienemmille seurolle saada maakuntaan huippuseura vierailulle. Minusta tämä toimii hyvin että liigajoukkueet tulevat vasta myöhemmässä vaiheessa cuppia mukaan. Erittäin mielenkiintoista oli ottelu missä ratkottiin cupin jatkoon menijä ja samassa ottelussa taisteltiin myös runkosarjapisteistä.
Toki on totta että liiton panostus on liian pientä cupiin. Nettisivut ovat tylsät cupin osalta eikä päivity riittävästi. Ulkopuolinen ei tahdo löytää tietoa otteluista ja aikatauluista yms...
Vielä sanon että cuppia ei kannata lopettaa, se olisi suuri virhe!
Näkemiin
18/01/2017
Kuollut ajatus jo syntessään, helppo lopettaa, surijoita ainoastaa muutama maakunnan alempien sarjojen jengi.
Tilalla voisi tulla liigaan lisäpelejä, tällä voisi oikeastaan nostaa salibandyn tasoa.
Alemmille sarjataosoille omat maakuntasarjat tai cup.
Osku
18/01/2017
Tänä vuonna liitto on itse lisännyt Cupin arvostuksen puutetta. Tuntuu että Cupin pelipäiviä ei ole kukaan muistanut etukäteen varata ja sitten jälkikäteen niitä yritetään sovittaa sinne sun tänne, ja niitä pelataan normaalien sarjapelien yhteydessä. Jopa finaalipäivänä pelataan yksi liigan ja 6 divarin peliä! SIIS OIKEESTI! Kertoo jotain liiton arvostuksesta Cupia kohtaan. TEHO toi kohtuullisen rahapalkinnon Cupiin, mutta liitto onnistui ryssimään senkin. Ei minkäänlaista näkyvyyttä (varmaan olisi saanut YLElle, jos olisi tehty vähänkin järjestelyitä asian eteen), ei mainostamista liiton toimesta, ei oikeastaan mitään. Surullista, todella surullista.
Yle
18/01/2017
Finaalithan tulee molemmat suorana Yleltä?
Reikäpää
18/01/2017
Eipä cup tunnu kiinnostavan EV:täkään. Kotisivulla ei finaalista mitään mainintaa.
Juhlakalu
19/01/2017
Mites tuo FBC:n menestys taannoin...? Siitähän oli ihan joka paikassa ja satavarmasti hyvää mainosta lajille.
Jani
23/01/2017
PETTYMYS on ensimmäinen sana mikä tulee mieleen Suomen cupin finaalitapahtumasta. Saapuessa halille kaikki näytti aluksi lupaavalta mutta totuus surkeista järjestelyistä valkeni päivän mittaan. Naisten finaalin alussa ei ollut vielä kioskimyyntiä saatu aloitettua, yksi peli oli kuitenkin pelatttu jo tätä ennen.. Pikku hiljaa sämpykätkin saatiin esille ja muut vähäiset promojutut.. Vielä miesten finaalin aikana on kohtalainen pöhinä hallissa. Lähes saman tien kun Miesten finaaliin loppusummeri oli kuultu alkoi tapahtuman purku kun vielä kaksi peliä oli pelaamatta! Uskomatonta!!!! Ihme että katsomoita ei ajettu sisään tai kaukaloa purettu, siihen malliin laitettiin showta pakettiin. Todella kiva juttu näille neljälle joukkueelle jotka tulivat kauempaa oteluja pelaamaan. Nämä kaksi viimeistä peliä olisi voitu aivan hyvin pelata jomman kumman kotihallissa. Varmasti olisi ollut katsomot täynnä ja showvalot päällä. Olin cupin puolesta vielä viime viikolla mutta karu totuus paljastui liiton arvostuksesta finaalitapahtumaan paikan päällä. Itse paljon tapahtumia järjestäneenä tiedän että "valot" pidetään hallissa niin pitkään kun otteluja pelataan, oli sitten 1 tai 1000 katsojaa.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.