Takaisinheitto

Video: Bengt, 74, on pelannut salibandya yli 45 vuotta – tällainen oli alkuperäinen maila

26.01.
2017
0 Kommenttia
8
Takaisinheitto

Kuva: Kuvakaappaus videolta

#Takaisinheittotorstaissa lennetään reippaasti ajassa taaksepäin nykyhetkeen sijoittuvan videon muodossa. Ruotsin Salibandyliiton tuottamalla videolla 74-vuotias Bengt Frizén kertoo salibandyn (tai sählyn) alkutaipaleesta Täbyn kunnan salissa 1970-luvun alussa.

Viime kesäisessä Takaisinheittotorstain artikkelissa esittelimme lajin syntyhistoriaa lyhyesti ja slloin esille nostettiin amerikkalaislaji Cosom Hockey, jota pidetään salibandyn esimuotona. Tuossa artikkelissa kerrottiin myös, että salibandyn esimuodot rantutuivat Ruotsiin jo 1960-luvun lopulla.

Frizén ja hänen pelikaverinsa olivat ja ovat melkoisia lajipioneereja, sillä ensimmäinen salibandyseura perustettiin vasta 1979, ja vuonna 1971 lajia pelattiin Täbyssä ainoastaan kunnan järjestämien jumppatuntien yhteydessä. Tuolloin vuoron lopussa saatettiin pelata vartin verran joko salibandya tai koripalloa. Lajin pelaaminen meinasi jo loppua, mutta Frizén otti homman haltuunsa ja veti toimintaa salibandyn saralla.

Frizén laskeskelee videolla, että on pelannut 45 vuoden ajan salibandya vähintään kerran viikossa. Tänä aikana otteluita on kertynyt hänen laskelmiensa mukaan yli 1500. Sen vuoksi hän tuntee, että elää lähes 75-vuotiaana 45-vuotiaan kropassa. Näillä näkymin lajin lopettaminen ei ole vielä ajankohtaista.

Ruotsin Salibandyliitto järjesti videolla nähtävälle vuorolle siten, että pelaajat saivat pelata alkuperäisillä, eli 1970-luvun mailoilla. Frizén esittelee vanhaa mailaa lopussa ja samalla selviää, että lyhyehkön muovivarren sisällä on puuta. Lavat ovat selkeästi nykyisiä selkeästi lyhyempiä ja ne on päällystetty videon perusteella jääkiekosta tutulla eristysteipillä. Kaikkinensa alkuperäiset mailat muistuttavat enemmän maahockeyssa käytettäviä pelivälineitä.

– Nämä ovat toivottomia käyttää, vaikka saimmekin näillä aikoinaan monet hyvät pelit aikaiseksi. Nämä eivät vertaannu mitenkään tämän päivän mailoihin, Frizén kommentoi vanhoja pelivälineitä.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Joel Siltanen
Joel Siltanen
Pääkallo.fi:n päätoimittaja

Asemapaikka: Helsinki

Twitter: @joelsiltanen

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.