Divarit

Kylien pojat vastaan kaupunkien liigaseurat – A-junioreiden yllättäjä ponnistaa pommisuojasta

05.02.
2017
13 Kommenttia
12
Divarit

Rangers on jo 25-vuotias salibandyseura. Kuvassa vahvan kauden pelanneet seuran A-juniorit sekä heidän tukijansa. Kuva: Mikko Karlsson

Moni on ihmetellyt, mikä ihmeen Rangers on keikkunut A-poikien SM-sarjan kärkikastissa syksystä alkaen. Millä eväillä nämä kirkkonummelaiset ”Kylien pojat” ovat haastaneet isojen liigaseurojen joukkueet?

Vastauksia on etsittävä pintaa syvemmältä. Kirjaimellisesti. Kirkkonummi Rangers nimittäin harjoittelee ja pelaa kotiottelunsa keskustan väestönsuojassa, legendaarisessa Pommarissa, kymmeniä metrejä maan pinnan alapuolella.

Kulku Pommariin tapahtuu kallioon louhittua väylää pitkin. Palo-ovien takaa pelmahtaa Pommarin tunnelma, jota muutamat vierasjoukkueet ovat kuvailleet ainutlaatuiseksi, jopa hieman pelottavaksi. Rangersin peleissä kotiyleisö on usein se ratkaiseva kuudes pelaaja!

A-pojat seuran lippulaiva

A-poikien harjoituksia vetää valmentaja Miikka Valkama. Taustalla seuraa joukkueen päävalmentaja Sebastian Fager-Pintilä. Hän yksi tänä vuonna 25 vuotta täyttävän Rangersin ikoneista. Sebu on Rangersin kasvatti. Hän on pelannut seuran joukkueissa niin juniorina kuin liigassakin.

Kierreltyään vuosia muissa seuroissa hän palasi muutama vuosi sitten takaisin kotikylään ja Rangersin valmennuspäälliköksi. Vuosien varrelta matkaan tarttui paljon arvokasta tietoa ja kokemusta, jota Fager-Pintilä hyödyntää seuran yhteisessä tavoitteessa nostaa kirkkonummelainen salibandy maan ykkösseurojen joukkoon. Numero 83 pelaa myös kakkosdivaria miesten edustusjoukkueessa.

A-poikien SM-joukkue on kuitenkin Rangersin lippulaiva.

– Olen nähnyt Rangersin nousut ja laskut. Seurassa on juhlavuonna menossa uudelleen herääminen. Salibandy kiinnostaa paikkakunnalla ja lajilla on vahva asema. Pelaajamäärä on kasvussa. Saavutamme piakkoin 500 lisenssipelaajan rajan. Rangersilla on hyvä sauma nousta paikkakunnan ykköslajiksi ohi jalkapallon ja jääkiekon, uskoo valmennuspäällikkö Sebastian Fager-Pintilä.

Maan alla sijaitseva ”Pommari” toi kirjaimellisesti Rangersin kotiluolana. Kuva: Mikko Karlsson

Kirkkonummi Rangers tarjoaa salibandya kaikille, perhesählystä ikämiessarjoihin, naissalibandya unohtamatta. Seurassa on myös erityisryhmä Sähikäiset. Se on innokkaiden kehitysvammaisten pelaajien joukkue.

Neljä peruspilaria

Mutta mistä kumpuaa A-poikien menestys toisella SM-sarjakaudella? Valmennuspäällikkö nostaa esiin neljä peruspilaria; huolenpito pelaajista, yhteistyö koulun ja puolustusvoimien kanssa sekä seurahengen.

A-poikien joukkueessa valtaosa pelaajista on kolunnut kaukaloita Rangersin väreissä jo aivan pikkupojista alkaen, siis reilusti yli 10 vuotta.

– Se, että pelaajat ovat pysyneet uskollisina seuralle, kertoo siitä, että pidämme huolta pelaajistamme. Suurin osa on oman kylän poikia. Olemme myös avoimesti ottaneet vastaan pelaajia, jotka ovat halunneet tulla Rangersiin pelaamaan.

Valmennuspäällikön mukaan salibandyn harrastaminen on Rangersissa edullista verrattuna moneen muuhun seuraan.

– Pystymme tarjoamaan pelaajille hyvän paketin; valmennus, varusteet, huolenpito. Talkoolaiset tekevät taustalla työtä isolla sydämellä.

Kuten monessa muussakin seurassa myös Rangersissa on rakennettu pelaajapolku, jonka päivitys on parhaillaan tekeillä. Rakenteilla on oma polku valmentajille. Tuolla polulla valmentajat tukevat toisiaan, jakavat mielipiteitä ja ajatuksia.

Rangers on rakentanut yhteistyön sillan myös koulumaailmaan. Lahjakkaan pelaajan ei lukioikäisenä tarvitse lähteä etsimään jatko-opintopaikkaa esimerkiksi pääkaupunkiseudun urheilulukioista, vaan Porkkalan lukio tarjoaa mm. mahdollisuuden aamutreeneihin. Mukana on myös yläasteella opiskelevia pelaajia.

Sebastian Fager-Pintilä on merkittävä Rangers-ikoni. Kuva: Mikko Karlsson

Koulun kautta on luotu yhteydet myös liikunnanopettaja Ville Mäkelään, joka on jo muutaman vuoden ajan vastannut edustusjoukkueiden kesäharjoittelusta sekä fysiikkavalmennuksesta. Mäkelähän tunnetaan myös mm. suomalaisten NHL-kiekkoilijoiden kesätreenarina.

Ja, kun pelaajan polku johtaa koulun jälkeen armeijaan, Upinniemen varuskunta Kirkkonummella tietää ja tuntee salibandypelaajien tarpeet.

– Meillä on toimiva yhteistyö Upinniemen kanssa. Puolustusvoimat tukee harjoittelua ja pelaamista. Meillä on tälläkin hetkellä muutamia A-poikien pelaajia suorittamassa varusmiespalvelusta. Voimme myös tarjota Upinniemeen muualta tuleville pelaajille pelipaikan inttivuoden ajaksi, lupaa Fager-Pintilä.

Näistä tarpeista on siis ”kylien pojat” ja Kirkkonummi Rangers tehty. Takana on 25 vuotta kirkkonummelaista salibandya. Edessä menestyksen vuodet.

x x x

Kun A-poikien SM-runkosarjaa on jäljellä neljä kierrosta, Rangers on sarjassa kolmantena tasapisteissä (27) Classicin kanssa ja pisteen johtavaa TPS:ää perässä. Sijoitus on yllättänyt ainakin ne asiantuntijat, jotka ennustivat kauden alussa Rangersin sarjataulukon häntäpäähän.

Sarjan maali- ja pistepörssin kärjessä on Rangersin Teppo Salo.
Parin viikon tauon jälkeen sarja jatkuu Kirkkonummella 12.2. ottelulla Rangers – Tiikerit.

Teksti: Mikko Karlsson
Kirjoittaja on kirkkonummelainen freetoimittaja

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Pääkallo.fi
Pääkallo.fi
Jutun kirjoittajana Pääkallo itse.
Jepjep
05/02/2017
Muistan takavuosien pelireissuilta Kirkkonummen pommarin erityisen mielenkiintoisena paikkana pelata. Joskus sisälämpötila taisi nousta parikin astetta pelin aikana :)
Kiva juttu oli lukea ja tsemppiä Rangersille! Napatkaa mitali ASM tällä kaudella.
Mestari
05/02/2017
Eihän tämä menestys yllätyksenä tule niille, jotka lajia oikeasti seuraavat. Rangersin ASM -joukkue oli viime kevään toiseksi kovin jengi pisteillä mitattuna, vain KooVee keräsi enemmän pisteitä. Ja kun joukkueesta ei muita lähtijöitä ollut kuin Kevin Starck (ja Tero Martiskainen), mutta sisään tuli pari täsmähankintaa, niin pakettihan on timanttisen kova!
Kemia
05/02/2017
Mikäs siinä kun pojat painaneet yli 10v samojen kasvojen kanssa niin eihän sitä ihmeellisiä kuvioita tai taktiikoita tarvi. Pelaajien kemia on huippuluokkaa ja nyt kun kerrankin rangers on treenennut kunnolla fysiikkaa niin ei mikään yllätys että tulee tulosta.
Vale-Kyläläinen
05/02/2017
Minä olen käynyt seuraamassa otteluja kylillä ja siellä on kyllä erinomainen tunnelma!
TULOSTA TULEE
05/02/2017
Nimimerkkejä MESTARI ja KEMIA kompaten: Onhan usealla pelaajalla voittamisesta kokemusta jo ennestään. Moni oli C-pojissa viemässä SM-pronssia - vieläpä TPS:n "kotiluolasta".
Ilkeä totuus
05/02/2017
Onhan rangerssilla ollut ennenkin vastaavaa, vuonna 85 syntyneet olivat hyviä ja olivat yksi liigajengin osa runkoa. Silloin pojat olivat huomattavasti nuorempia. Nyt riski on rangerssilla siinä, että pojat lähtee opiskelee Helsinkiin, Espooseen, muualle. Kuka jaksaa istua junassa pitkän koulupäivän jälkeen? Eli mennään muualle on pelaajan luonnollinen valinta. Tälläisiä junioreita pitäisi olla joka ikäluokassa kaksi kenttää. Mutta se ei taida olla rangerssilla täysin vielä olemassa.
HANK
06/02/2017
Rangers pelannut hyvällä menestyksellä runkosarjassa mutta karu fakta on se että noutaja tulee pudotuspeleissä kun tempo nousee ja muut saavat vahvistuksia liigasta #sulaa
Puolivälierissä 3-0 lomille
06/02/2017
Westend Indiansia vastaan nähtiin jo, että pojat ovat kuitenkin vain poikia kun vastaan tulee joukkue, jolla apuna liigapelaajia. Rangersilla ei taida olla yhtäkään pelaajaa kokoonpanossa, jolla olisi oikeasti kovia pelejä vyöllä (miesten liiga, U19 yms.)
KOMPPAUS EDELLISEEN....
06/02/2017
Edellinen Indians peli toi mieleen PakVi96 vs Rangers kohtaamiset. Indianssillahan näitä exPakVilaisia on 7 pelaajaa. Kyllä Indianssilla on hemmetin kova ryhmä tänä keväänä pudotuspeleissä! Vaikee on voittaa ja tuskin kukaan haluaa valita vastustajakseen. Josko NYT se mestaruus!?
Faktamies
06/02/2017
Tarkistakaa faktat ennen ku alatte huutelee! Tietysti jos heimo muistaa toteuttaa pelitapaansa niin sit ne on aika vahvoilla. Pitää uskoa omaan tekemiseen ja olla kattomatta liikaa välkkyviä ruutuja jne.
HAUSKA NÄHDÄ......
07/02/2017
Mihin Rangerssin A-junnut karkaa kauden päätteeksi!? Tuskin kiinnostaa kakkosdivari äijjissä ensi kaudella!
Hauskempi nährä
07/02/2017
Rangerssihan vois nousta miehissä Divariin :) :)
Juu
10/02/2017
Juu

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.