Liigat

Puheenaihe: Liigapelaajalle pelikieltoa protestoinnista: ”V**** te annatte täällä maajoukkuepelaajien tehdä mitä vain!”

19.02.
2017
53 Kommenttia
4
Liigat

Joni Peltolan protestointi johti ulosajoon ja yhden ottelun pelikieltoon. Kuva: Elmeri Elo

Rauman SalBan hyökkääjä Joni Peltola sai helmikuun alussa SPV-ottelussa punaisen kortin epäurheilijamaisesta käytöksestä. Tarkemmin ottaen syynä oli Peltolan protestointi tuomareille, mikä johti yhden ottelun pelikieltoon.

Sittemmin raumalaisjoukkueen hyökkääjä on jo palannut kentille kärsittyään pelirangaistus 3:n mukaisen yhden ottelun pelikiellon. Peltolan saama rangaistus nousi sunnuntaina esille Twitterissä maajoukkuehyökkääjä Janne Hoikkasen toimesta.

8. helmikuuta julkaistusta liigan kurinpitäjän päätöksestä selviää, ettei Peltola saanut lisärangaistuksia tilanteesta, mutta samalla myös se, mitä hän sanoi tuomareille:

SalBan pelaaja nro 17 Joni Peltola (jatkossa: Peltola) sai
epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä 2+10 min jäähyn. Jäähypenkillä
ollessaan hän huusi äänekkäästi tuomareille ”V**** te annatte täällä
maajoukkuepelaajien tehdä mitä vain!”
Peltolalle annettiin tilanteesta PR 3 617/3 perusteella pelirangaistus.

Kurinpitoryhmä katsoi Peltolan syyllistyneen tilanteessa törkeään huonoon käytökseen. Tapauksen arvio kuului seuraavanlaisesti:

Kilpailu- ja kurinpitoryhmä on aiemmissa ratkaisuissaan todennut, että
erotuomaritoiminnan arvosteleminen urheilussa kuuluu
lähtökohtaisesti sananvapauden piiriin ja se on hyväksyttävää, kunhan
kritiikki on luonteeltaan asiallista eikä siinä kajota erotuomarin
henkilöön tai sillä ei muutoin ole loukkaamistarkoitusta.

Arvostelu on asiallista silloin, kun se liittyy ottelun pelitilanteisiin. On
sallittua esimerkiksi esittää asiallisesti mielipide siitä, että erotuomari
olisi toiminut jossakin pelitilanteessa virheellisesti, tai että erotuomari
olisi tehnyt vääränsisältöisen päätöksen.

Sitä vastoin sellainen arvostelu, jossa tuomitaan erotuomari henkilönä
tai joka on esitystapansa perusteella selvästi esitetty
loukkaamistarkoituksessa, on epäasiallista erotuomarin henkilöä
loukkaavaa käyttäytymistä. Tällainen käyttäytyminen on rangaistavaa
epäurheilijamaista käyttäytymistä koskevien sääntökohtien nojalla.
Kaikilla ottelutapahtumaan osallistuvilla on oikeus olla joutumatta
loukatuiksi tai solvatuiksi.

Edellä mainituin perustein katson Peltolan syyllistyneen pelisääntöjen
617 3) kohdan törkeään huonoon käytökseen.
Peltolan erotuomarille esittämä verbaalinen arvostelu ei ole ollut
luonteeltaan asiallista ja hyväksyttävää yksittäiseen pelitilanteeseen
liittyvää keskustelua. Peltola on käyttänyt ilmaisua, minkä tarkoituksena
on ollut ottelun erotuomarien loukkaaminen ja heidän tekemänsä
ratkaisun voimakas epäasiallinen arvostelu.

Edellä olevin perustein pidän Peltolan ottelussa saamaa rangaistusta
oikeana.

Raportin mukaan seura piti Peltolan saamaa 2+10 minuutin käytösrangaistusta oikeana tuomiona, mutta PR3 oli heidän mielestään liian kova.

Lisäys klo 13.40:
SalBan edustaja kertoi Pääkallo.fi:lle oman näkemyksensä tapahtumista.

Tilanne alkoi SPV:n 1–5-maalista, jossa he katsoivat SPV:n Mikko Kohosen siirtäneen maalia ennen kuin pallo lauottiin SalBan verkkoon. Seuran mukaan Peltola sanoi kentällä ollessaan tuomareille: ”Vittu te ootte kassalla.”

He korostivat, ettei jäähypenkiltä kuulunut enää voimasanoja, vaan Peltola olisi sanonut siellä istuessaan: ”Pitäisi varmaan olla maajoukkuepelaajan nimi selässä, että teille voi sanoa jotain.”

Hoikkasen twiitti:

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Anssi Karjalainen
Anssi Karjalainen
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Jyväskylä

Twitter: @A_Karjalainen
Tottahan tuo
19/02/2017
Esim ruotsin 1 divarissa Kim Nilsson saa tehdä mitä lystää ja Suomessakin maajoukkuepelaajat ja muut huippuyksilöt ovat koskemattomia kun taas näitä "never hööd" pelaajia heitellään ulos tommosista lapsellisista syistä! Herätys nyt!
Risto M
19/02/2017
Jos erotuomarin puolueettomuutta millään tavoin epäilee ääneen, sietääkin saada pelikieltoa.
Jukka
19/02/2017
Faktaahan se on, kun selässä lukee Kotilainen.. saat eri oikeudet sun muut. Miettiä nyt vaikka SalBan Antton Koskea rinnalle. Hän taklaa Kotilaista saa 5min. Kotilaiken taklaa Koskea saa tuomarilta huomautuksen. Ei se ole tasoeroa se on toisten hälveksymistä mistä pitää päästä eroon. 20 jengia Liigaan. Kiitän.
Farsibaani
19/02/2017
Lähdesmäki teki virheen, jonka jälkeen ei kestänyt kritiikkiä. Jos tämän tyylisistä huudoista tulee punainen kortti, enkä tarkoita, että sanottaisiin siis juuri noin miten Peltola, annettaisiin punaisia kortteja muutama kymmen kaudessa enemmän.
Peltola ei huutanut kyseistä lausetta päin naamaa, vaan jäähypenkiltä "huusi" asian Lähdesmäelle, joka oli toimitsijapöydän edessä. Toki Peltolan olisi pitänyt hiljentyä 2+10 jälkeen, mutta tulihan tuo punainen nyt uskomattoman helposti.
Liekö Peltola sitten Lähdesmäen salarakas ja heillä on ryppyjä rakkaudessa, ja Lähdesmäki pääsi tällä tavoin näpäyttämään rakastaan. Pidetään ne siviilipuolen ongelmat pois kentiltä!!
Tepi
19/02/2017
Siis aivan järkyttävää toimintaa erotuomareilta jos tuosta on noussut punikki kehään. Todella järkyttävää! Tätä tuomareiden touhua kun on katsellut kentällä ja kentän laidalla valmentajana 20 vuotta niin ei voi kun ihmetellä toimintaa..

Btw, Kentällä on samaan aikaan 14 ihmistä.

Näistä 12 harjoittelee lähes ympäri vuoden, ei juurikaan rahallista korvausta. + Tulostavoitteet ja -paineet.

Näistä jäljelle jäävät 2 harjoittelevat pelien ulkopuolella kohtuullisen vähän, osa ei ollenkaan, rahallinen korvaus on vähintäänkin kohtuullinen. Eikä tunnu myöskään olevan tulosvastuuta toiminnalla.

Olen jo pitkään ollut sitä mieltä että erotuomarisektorilla on iso peiliinkatsomisen paikka palautteen vastaanottokyvyssä ja toiminnassaan. Olikos ne nyt pelin palvelijoita vai kentän poliiseja? Ai niin, molemmat on ollut käytössä, mutta vitsejä molemmat...
Puolueeton
19/02/2017
Tasapuolisuutta toivoisi näihin tuomioihin. Tuntuu siltä että tuomarit usein kuulevat paremmin kuin näkevät.
Esimerkkinä eililinen EräViiking vs Steelers ottelun selvä päähänkohdistunut isku josta ei seurannut edes jäähyä, eikä todennäköisesti mitään jälkiseuraamuksia?
Jos pelaaja kokee tuomareiden toiminnan epäoikeudenmukaiseksi ja valittaa liian kova äänisesti niin siitä rapsahtaa pelikieltoa.
Tuomioita pitäisi todellakin tarkentaa ja erotuomareille viralliset tarkkailijat joka otteluun.
Nyt kun ratkaisupelit alkavat on tuomarit vastuussa puolueettomasta toiminnasta, eilinen tuomarivirhe maksoi Steelerssille jo liikaa.
James
19/02/2017
Täysin ottelutapahtumaan liittymätön purkautuminen Peltolalta, eihän SPV:ssä edes ole maajoukkuepelaajia.
Salama
19/02/2017
Niin pitkään kun tälläset itseään täynnä olevat ja peliä pelaamattomat (on poikkeamaa) viheltävät niin saadaan nauttia tälläisistä järkyttävistä tuomioista. Kaikki on törkeää ja loukkaavaa, jos tuomari sattuu kuulemaan. Pääsarjatasollakin näitä hupiukkoja mahtuu sekaan, joka on täysin sairasta. Miksemme koskaan lue liigan ET-päällikkö Ronny Brännbackan haastatteluita? Uudistakaa systeemi!
Arto Kilponen
19/02/2017
Peltola on ihan oikeassa. Esimerkiksi Peter Kotilaiselle ei ikinä anneta 10 minuutin jäähyä yhtään mistään. Toinen vaihtoehto on toki se, että Peter Kotilaista ei lasketa maajoukkuepelaajaksi.
Kilposella vitsisukat jalassa?
19/02/2017
Kotilaisen kuuluis tällä linjauksella saada joka pelissä punanen kortti.
Ootko Arto left vai tight? Ei ole kirjoitusvirhe
...
19/02/2017
Jos 2+10 jälkeen vielä tekee mieli lässyttää niin punasta ja suihkuun. Naurettavaa pelleilyä pelaajalta. Olis kait sen asian voinut muutenkin ilmaista? Onks se vaan siistii ku saa vähä avautua?
Junnu#8
19/02/2017
Juhani Tammista lainatakseni. Tuomarit eivät ole pelin tasolla!!! Ovat ylimielisiä. Hyvä tuomari on jämäkkä ratkaisuissa. Ja osaa katsoa aina. Mistä alkutilanteesta mikäkin tilanne on lähtenyt. Ja antaa tuomiot sen mukaan. Vinkkinä tuomareille. Kovaa pelaaminen ei tarkoita sitä. Että tullaan kulmassa selkään. Tai pidetään kiinni vastustajasta. Mikä on osittain hallitseva trendi nyky salibandyssa.
Riita selvinnyt
19/02/2017
Peltola ja Lähdesmäki nähty kulkevan käsi kädessä rauman torilla. Riidat on selätetty. Ja näin. Eteenpäin
Esaias10
19/02/2017
Voi, voi, mikä noita säbätuomareita vaivaa. Peiliinkatsomisen paikka. Kurinpitoryhmäkin vääntää perusteluja niin, että asiasta saadaan todellisuutta pahempi. Ei näin. Pitäisikö dumareiden ottaa mallia muista lajeista ja nostaa omaa sietokynnystään...
minäpahoitinmieleni
19/02/2017
Tää on tätä perus pelleillyä, mitä joka paikassa on nykyään. Välillä kentällä tapahtuu ties, mitä vaarallisia tekoja, mutta niitä katsellaan välillä läpi sormien, mutta auta armias, jos joku huutaa sanan v***u niin johan pelikieltoa tippuu ja kaikki pahoittaa mielensä yms :D
Voi Räsänen mikä moka
19/02/2017
Peltolalta. Eihän tuossa ottelussa kentällä ollut ainuttakaan maajoukkuepelaajaa.
=dd
19/02/2017
James tarjosi aamun naurut.
Mitenkäs säännöt..
19/02/2017
Miks ei saa epäillä tuomarin puolueettomutta? Vaikea uskoa että kukaan on täysin puolueeton
Jarttu
19/02/2017
Itkun määrä tuomareita kohtaan taitaa olla aika vakio. Jos sais vittuilla kentällä, niinkuin suuri osa kommentoijista toivoo, niin aika moni tuomari lopettaisi. Tuskin kukaan kommentoijistakaan jaksaa työpaikalla kuunnella muiden vittuilua. Kun tuomareita lopettaa, taso laskee. Sitten itketään tuomareiden tasosta. Näin. Koirat haukkuu ja karavaani kulkee :D
S7
19/02/2017
Kyllä itkua on pelistä riippumatta aivan törkeästi! En ole dumari, mutta kyllä tässä kohtaa todella monen pelaajan pitäisi myös mennä peilin eteen. Kädet nousee joka tilanteessa ja valitus dumareille kun meni "väärin". Kailialan tilannetta en nähnyt niin hyvin että osaisin mitään sanoa. En nähnyt muuta kuin maassa kierivän johanssonin, säbässä kun ei katsomoon nää hidastuksia. Jos oli päähän, ne pitäisi ottaa pois!! Taasen jokaisesta sisään lyönnistä itkeminen naurettavaa ja tähän syyllistyy ihan liian moni, joukkueesta riippumatta, siis tarkoitan ihan oman jengin väkeä ja muita...
46
19/02/2017
Jos ei käytösrankun jälkeen osaa olla hiljaa, niin tervemenoa suihkuun! Ei tässä mitään tuomarivirhettä ole tapahtunut
Huhhuu
19/02/2017
Kyllä tota huutelua tapahtuu joka lajissa. Säbässä tuomarit vaan osaa ottaa kaikkein huonoiten mitään kommenttia vastaan. Johtuu varmaan siitä ettei ole ammattilisia. Ei olisi pitänyt näyttää punaista mielestäni. Kotilanen näkisi joka pelissä punaista
Puolueeton
19/02/2017
Kailiala veti kyynerpäällä suoraan steelers pelaajan naamaan, näkyi hyvin hidastuksessa. Jos EräViikingit julkaisee maalikoosteen niin näkyy siinä 1-4 tilanteessa.
Puolueeton2
19/02/2017
Tuomarin päätösten arvostelu on OK
Mutta jos väität että säännöt eivät ole kaikille samat = kyseenalaistat tuomarin puolueettomuuden = ihan oikein saada matsin pelikielto ja mennä itseensä.
Se
19/02/2017
on kato sitä tasoeroo se.:-)
tieto
19/02/2017
Kailialan hölmöily on kurinpitäjän käsittelyssä. Eiköhän sieltä kakkua tule.
Siis
19/02/2017
Säännöt ei ole kaikille samat.Sehän on ihan selvä.Esimerkki.Jos puolustajana omalla kenttäpuoliskolla huijaan vastustajan hyökkääjän ja pääsen etupuolelle ja hyökkääjä lyö mailaan takaapäin niin tulee vihellys ja Vapari.Jos taas vastustajan hyökkääjä hyökkää meidän ouolustusalueella ja huijaa mut ja pääsee etupuolelle.Lyön mailaan takaapäin ja vihellys ja 2.min Jäähy.Mitä jumalauta?Rike on ihan sama.Toisesta vapari toisesta 2.min.CMon!!! Paljonko te hyökkääjät tarvitsette apua?
Junnu#8
19/02/2017
Kiroilu pitäisi ottaakin pois! Tarkoitin tuomareiden toimintaa yleisesti.
Hörö
19/02/2017
Rankempaakin on kuultu ja vielä kansan tvn välityksellä...
Repa
19/02/2017
Lähdesmäki on valitettava esimerkki liiga tuomaroinnin herkkänokkaisuudesta. Kyseiselle kaverille ei saa sanoa mitään, mutta itse hän kyllä voi ylimielisillä eleillä ja huudoilla provosoida pelaajia. Mielestäni ei käytökseltään liigatasoa!
Et soittaa kotiin
19/02/2017
Taitaa tolla Lähdesmäellä olla muutakin tuomarikokemusta kuin sählymatsit...
liigasäännöillä
19/02/2017
Se on kyllä aina hienoa kun tuomari alkaa vittuilemalla provosoimaan pelaajia.
Arto Kilponen
19/02/2017
"HUHHUU19/02/2017
Kyllä tota huutelua tapahtuu joka lajissa. Säbässä tuomarit vaan osaa ottaa kaikkein huonoiten mitään kommenttia vastaan. Johtuu varmaan siitä ettei ole ammattilisia."

Voitko koostaa jonkun listan niistä lajeista, joissa Suomessa on ammattituomarit?
Kilpi Artolle
19/02/2017
"Johtuu VARMAAN siitä ettei ole ammattilaisia". Ja tuomareita maailmalla yleisesti tarkoitin, enkä suomen sarjoissa eri lajeissa toimivia tuomareita.
Arto Kilponen
19/02/2017
Onkin tosi reilu vertailu ottaa Suomen salibandy vs. maailman urheilulajit, joissa on ammattituomarit. Puhumattakaan nyt siitä, että epäilen vahvasti, että tunnet niitä kaikkia sarjoja niin hyvin, että voit tehdä tämmöisen vertailun.
Kaikille
19/02/2017
Tarkistaa oikeasti faktat miten Herra Lähdesmäki on noussut ylös :) Niin kyllä hävettää liiton tuomaritoiminta. Tuomaritoiminnan syöpä on Ronny Brännback.
Joni Rokosa
19/02/2017
Olen yksi sarjan kovimpia pään aukojia tuomareille. Olen myös usein väärässäkin.
Näin silti tarpeelliseksi tulla "puolustamaan" Lähdesmäkeä hieman, koska juurikin hänellä on mielestäni yksi korkeimmista sietokyvyistä tässä sarjassa kuunnella pelaajia.
Ei tämä kaveri kuiteskaan turhaan Suomen Cupin finaalia viheltänyt ja veikkaan, että viheltää myös Superfinaalin. Voin olla myös väärässäkin.
Mitä tulee tuomareihin, niin kuten joukkue/joukkueitakin lähtee joka vuosi sarjasta, niin voisiko myös huonoimmat arvostelut saaneet tuomarit poistaa sarjasta? Esim. Joukkueiden arvostelulla 1-10 otteluiden jälkeen. Yleensä voittajan ja myös häviävällä joukkueella on molemmilla omat mielipiteensä.
Toinen voisi olla pelin jälkeiset palaverit, jossa joukkueiden kapteenit, otteluvalvoja ja tuomarit kävisivät ottelun lävitse. Kehitettäisiin molempia osapuolia ymmärtämään molemmin puolisia ratkaisujamme.
Arto Kilponen
19/02/2017
Pakko arvostaa, etä Rokosa tuli tänne kertomaan näkemyksensä. Olen samaa mieltä, tuomareillakin on oltava joku tulosvastuu (tuon sanan voi ymmärtää täysin väärinkin). Lisäksi täytyy muistaa, että kun joku viheltää tärkeitä pelejä ja siellä menee tottakai vihkoon vihellys jos toinenkin (joka pelissä menee), niin jäähän se mieleen. Varsinkin häviäjälle.

Tänne kirjoittavat ihmiset voisivat myös miettiä sitä, että milloin oli edellinen kerta, kun kävitte kiittämässä tuomaria hyvin vihelletystä pelistä? Siitä olemme varmasti kaikki yhtä mieltä, että tuomareillakin on hyviä päiviä joskus.
Heikki
19/02/2017
Hyvä ajatus tämä ottelun jälkeinen rauhallinen asiallinen keskustelu. Ei tosin toimi. Tuomarit pääsääntöisesti ei halua ymmärtää joukkueen näkemystä tapahtumiin. Edes rauhassa ja perustellusti esille tuotuihin näkemyksiin. Jos ja kun tuomarit eivät edes yritä ymmärtää ja ovat omasta mielestään täysin oikeassa ei kehitystä voi tapahtua. Kehitys ja kunnioitus on kaksisuuntainen tie ja sitä tietä käyttämällä asiat edistyy. Ikävä kyllä Lähdesmäki on niitä jotka ei edes yritä käydä sitä tietä, vaan nostaa itsensä pelaajien ja pelin yläpuolelle ja lokeroi peliin osallistujat olennaisiin ja turhiin osallistujalokeroihin. Lähdesmäki on hyvä tuomari joka pilaa oman hyvyytensä ylimielisellä asennoitumisella.
Pää päivä
19/02/2017
Tässä on varmaan yks syy miks Peltola EI pelaa maajoukkueessa. #korvienväli
Muiden lajien tuomareista...
19/02/2017
Lähinnä huvittaa tämä lajien välinen tuomareiden vertailu. Useita lajeja vuosikymmeniä seuranneena voin turvallisesti todeta, että esim. koriskentillä tuomareiden toleranssi nassuttamiseen on huomattavasti matalampi kuin säbässä. Katsokaapa esim. mikä tahansa NBA- peli ja laskekaa montako kertaa siellä haistatellaan tuomareille. Tekninen virhe tulee lähes vihaisesti mulkaisusta. Eli kyllä sählyssä kärsii tuomarin kanssa aika paljon keskustella ennenkuin kakkua jaetaan. Olipa laji mikä tahansa, niin vaikea tuomarin on tuomioista keskustella, jos lähestyminen pelaajan puolelta on pää punaisena huudettu vitulla alkava sekava lause.
Jeesus
19/02/2017
Nyt tulee paha? Onko syksyn MCeessä, ei kebua seinäjoelle Koposen käskystä hallissa kielto?
Kerran käynnyt kattoon peliä kyseisessä kylässä, en ole tulossa toistakertaa jos..
S7
19/02/2017
No sitten ainakin yksi sponsori tyytyväinen, jos näin on. Tämäkään paikka ei keppanaa myy, Jari-pekka, ei siinnä jokainen firma saa itse päättää mitä myy. Pysähdynkö itse jp:ssä, en, minäkin saan itse valita
Jeesus:lle
19/02/2017
Mites tämä liittyy Salban pelaajan pelikieltoon? Mukava kuitenki että taas tuo alkoholi-homma saatiin liitettyä SPV:hen.
Jeppe
19/02/2017
Täähän on täysin linjassa. OLS:n Lauri Tiira sai 2min jäähyn joka käytännössä ratkaisi pelin kun sanoi "voi vittu". Eikä se ollut mitenkään suunnattu tuomarille tai sanottu tuomarin suuntaan.
-------
19/02/2017
No eihän se voi mennä silleen että pelaajien kuuppa kun pettää niin tuomareille saa sanoa mitä huvittaa. Pelaajat kans peiliin katsomisen paikka ja kuuppa kuntoon varsinkin liigassa.
...
20/02/2017
Eikös lähdesmäki puhalla veikkausliigaakin?
S7:lle
20/02/2017
Tule käymään Seinäjoella, niin näet hidastukset muös pelin aikana. Älä tule tänne huutelemaan asioita mistä et tiedä mitään.
S7
20/02/2017
Herkkä on nahka. Energia areenasta puhuin ja muistakin halleista missä oon käynyt liigaa kattelemassa, maju pelit sit erikseen. hyvähän toi on jos sjoella näkyy hidastukset, mutta turha nyt huudella sieltä jos vaan yhessä hallissa käyty...
Junnu#8
20/02/2017
Ei liity uutisen aiheeseen. Mutta en ole ikinä ymmärtänyt. Sitä oluen juontia urheilu tapahtumassa? Ja vastaavasti oluen myyntiä pelissä. Ite ainakin tulen pelin takia hallille.
Katsoja
20/02/2017
Olin katsomassa SPV-Koovee pelin lauantaina. Ei ollut kuvaa pelin aikana screenillä puhumattakaan hidastuksista.
Katsojalle
20/02/2017
Luonnollisesti Seinäjoellakin hidastukset tulee niistä peleistä, jotka kuvataan suorana lähetyksenä johonkin tv jakeluun. Koovee ottelua ei kuvattu, paitsi seuran toimesta niin, että maalikooste saatiin jälkikäteen jakeluun
bisse
21/02/2017
Mennäänpä ruotsiin tai ihan mihin vaan muualle, niin naisetkin kiskoo kultaista litkua katsomossa. Vain Suomi on näin paska maa ja nyt joku seinäjoen sananmiehet ry halunnee kieltää sen myös MCstä. SHHHHHH korkkasin just koffin.

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.