Divarit

Kuopioon historiallisen liigapaikan luotsannut Kainulainen: ”Olen oppinut pelistä enemmän kuin pelaajana”

28.03.
2017
1 Kommentti
6
Divarit

Janne Kainulaisen ensimmäinen valmennuskausi Welhojen peräsimessä oli sangen menestyksekäs. Kuva: Kari Saha/Urheilusuomi.com

Kuopiolainen SB Welhot nousi tänään miesten Salibandyliigaan kaatamalla Porin Karhut miesten Divarin neljännessä finaalissa 6-5 ja voittamalla ottelusarjan voitoin 3-1. Pääkallo jututti joukkueen päävalmentaja Janne Kainulaista ottelun päätyttyä.

Kainulainen vastaili tapansa mukaan rennolla otteella, vaikka nousuhumua oli kestänyt vasta puolisen tuntia.

– Ei hassummat fiilikset ollenkaan. Tämän eteen ovat jätkät aika paljon painaneet hommia lähes vuoden ajan. Tässä on nyt se palkinto, mitä himoittiin alusta asti, Kainulainen totesi.

Ottelusarjassa Welhot nappasi kolme voittoa lukemin 4-1, 9-8 jatkoajalla ja tänään 6-5. Karhut onnistui viimeksi kellistämään kuopiolaiset lukemin 7-5, mutta tänään Welhot hakivat sen kuuluisan ison ryöstön. Tämän päivän ottelu oli maalin peli, kuten tässä sarjassa Kainulaisen mukaan kaikki kamppailut tavallaan olivat.

– Toisessa erässä perinteisesti molemmat joukkueet rankaisivat aika raa’asti toistensa virheistä. Viimeisessä erässä pystyimme puolustamaan kaverin pois sektorista ja loppuun Kosti Jolkkonen otti muutamat ”game saverit.” Ehkä tämä oli sitten henkisen puolen hommia kuitenkin. Olimme sillä saralla kenties aavistuksen vahvempia.

Joukkueen puolustuspeli oli pääluotsin mukaan kunnossa koko sarjan ajan ja vastustajan maalit tulivat lähinnä heidän vaarallisimman aseensa kautta – tehokkaasta kääntöpelistä.

– Ei Karhut oikeastaan päässyt murtautumaan suorista hyökkäyksistä juurikaan tässä sarjassa. Maalit tulivat, kuten tänäänkin, pitkälti vastaiskuista. Viimeisessä erässä emme juuri kääntöpaikkoja antaneet ja hoidimme homman kotiin, Kainulainen analysoi.

Päävalmentaja Kainulaisen mielestä Welhot oli henkisesti vahvempi joukkue. Se saattoi ratkaista finaalisarjan. Kuva: Kari Saha/Urheilusuomi.com

Welhojen kausi ei ollut yhtä ruusuilla tanssimista. Kevätkaudella joukkueen yllä roikkui mustia pilviä ja peli takelteli. Kenttiä muovattiin uuteen uskoon samoin kuin hyökkäyspelaamista.

– En tiedä odottelimmeko siinä jo playoffeja, kun tiesimme, että siellä suhteellisen korkealla olemme. Ensimmäinen puolivälieräkin oli vielä aika heikko peli meiltä, mutta sitten jätkät ottivat kyllä itseään upeasti niskasta kiinni, Kainulainen kommentoi.”Uskomaton oppi tarttunut mukaan”

Kainulaiselle kausi oli pääsarjason päävalmentajana ensimmäinen. Vielä viime vuonna hän pelasi itse Sveitsin toiseksi korkeimmalla tasolla, NLB:ssä, Ad Astra Sarnenissa. Tämän kauden tarina on ollut miehelle itselleen melkoinen opintomatka.

– Ihan uskomaton oppi tästä on tarttunut mukaan. Minulla kävi uskomaton onni, että pääsin tällaiseen organisaatioon kuin Welhot. Olen oppinut pelistä itse nyt enemmän kuin pelaajana koskaan. Kun seurassa on sellaisia herroja kuin Tiihosen Mikko, Toikkasen Joonas ja Nikulaisen Jarno, niin ei voi kuin oppia älyttömän määrän uusia asioita. On kunnia olla mukana tällaisessa seurassa, Kainulainen kiitteli vuolaasti.

Jotain Kainulainen on tuonut joukkueeseen itsekin, sillä Welhot on aiemminkin mennyt pitkälle, aina liigakarsintoihin saakka, mutta se viimeinen silaus on jäänyt aiemmin uupumaan. Kuopiolaisille historiallisen liiganousun luotsannut Kainulainen jakaa kuitenkin enimmäkseen asiasta kiitosta aiemmille valmentajille ja nykyiselle valmennusryhmälle.

– Kyllä Mikko Tiihonen ja Jani Lipsanen ovat rakentaneet aiempina vuosina sellaiset pohjat, että tälle tontille oli aika huikea paikka tulla. Lisäksi meillä oli varmasti sarjan parhaimpia valmennustiimejä tällä kaudella. Oli helppo työskennellä, kun roolitus toimi. Upeaa duunia heiltäkin. Ehkä olen itse tuonut sitten vähän sellaista henkistä voittamisen kulttuuria, en tiedä, sitä pitäisi pojilta kysyä.

”Katsotaan, mitä kierot savolaiset keksivät”Liigapaikka on Kuopiolle ja koko Savon alueelle iso asia.

– Sitä on pitkään täällä haettu ja sille on selkeästi kysyntää. Kuopiossa on hyvät puitteet ja sen verran paljon ja hyvin organisaatio on tehnyt hommia tämän eteen, että tämä oli varmasti jossain määrin vain ajan kysymys.

Kainulainen, vaikkakin on nuori valmentajaksi, oli mietteliäs, miten mahtaa pysyä nousujuhlissa itseään nuorempien pelimiesten perässä.

– Katsotaan nyt, mitä nuo kierot savolaiset keksivät ja miten kauan vanha pysyy nuorten poikien peesissä. Varmaan tässä paria vapaapäivää pitää seuran toiminnanjohtajalta vienosti pyytää, Kainulainen naurahti.

Piditkö jutusta? Anna kallo!  
Ilkka Kittilä
Ilkka Kittilä
Pääkallo.fi:n toimituspäällikkö

Asemapaikka: Vaasa

Twitter: @ilkkakittila
JANIINPÄ
29/03/2017
Onnee Welhot!
Terveisin sudeettiTamperelainen, ex-sudeetti Niiralan montun vierestä :)
Ei kun ajelureissuja molempiin suuntiin ens kaudella, teretulloo!

Kommentoi

Uusi kommentti

Kommentointiohjeet:

Mieti ensin, kannattaisiko sittenkin vetää #posinkautta? Alatyyli on tiukasti pannassa. Moderointikirves heiluu herkästi ja bännilistalle pääsee helposti. Sitten ei muuta kuin anna palaa. Ole jotain mieltä, tsemppaa, kritisoi tai kehu. Sana on vapaa.